Cerven
ohodnotit

Levé křídlo

Žánr:
Rok:
1983
Délka:
81 minut
Premiéra v ČR:
1.5.1984
Popis / Obsah / Info k filmu Levé křídlo
POZOR, SPOILER

Kluci mají tělocvik a hrají tedy fotbal. Je válka, proto je zde i velitel vojáků, nacista major Duschke. Ten navrhuje učiteli kluků fotbalový zápas mezi nimi a jeho vojáky.

Někde v lese prchá kluk v pruhované blůze. Tu pak ukryje a pokračuj v běhu. Doběhne až ke klukům na hřišti. Těm již tělocvik skončil, ale oni si tady čutají jen tak. Hladový uprchlík ukradne zásoby jídla brankáři, začež je pak kluky řádně ztrestán.

Jedním z vlaků přijíždí Vendula a zastihne nacistu, který nadává. Důvod se Vendula dozví od matky, která je zde výpravčí. Z transportu utekli tři zajatci. Tato zpráva se donese až ke klukovi Mílovi, který ihned pochopí, kdo byl onen zloděj na hřišti. Najde jej a začne mu pomáhat. Ukryje ho, tedy Paula, u sebe doma a snaží se jej zachránit. Do svého tajemství zasvětí pár kluků a všichni se chtějí angažovat. Protože uprchlík mluví jen Francouzsky, žádá Vendulu, aby přinesla do školy slovník. Ta pak také utečenci zaváže ruku tam, kde má vytetované číslo. Později to mezi nimi řádně zajiskří.

Paul se musí ze svého úkrytu stěhovat, a tak se ukrývá na kuželně, kde dokonce Němcům staví kuželky. Nato je opět nutno jej přesunout. V nové skrýši jej začne bolet zub, proto končí u zubaře, kterému však nerozumí.

Jeden z kluků, Gusta, jde pozdě večer po městě a je zatčen. Končí u výslechu. Zde na něj major Duschke dělá nátlak, aby něco řekl, ale Gusta neřekne vůbec nic. Duschke mu dává na to, aby Paula našel a zradil dva dny.

Naštěstí už o Paulovi vědí dospělí a začne záchranná akce, konečně lépe organizovaná. Když už může Paul z městečka vyklouznout, je hřiště obsazeno nacisty. Nevadí, učitel přijímá výzvu k zápasu. Začíná se hrát a určitě nepůjde jen o počet gólů...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Levé křídlo
V tvorbě režiséra Jiřího Hanibala hrály důležitou roli příběhy dětských protagonistů. Tak tomu je i v případě dramatu odehrávajícího se na sklonku války, jehož hrdiny jsou dospívající děti skrývající před nacisty mladého Francouze. Paulovi se sice povedlo utéct z transportu, neumí však česky. Prostředkem dorozumění mezi lidmi se ovšem může stát i sport. Shodou náhod je uprchlík posléze nucený nastoupit do fotbalového utkání, v němž se Češi symbolicky střetnou s vojáky z Wehrmachtu… V hlavní roli Levého křídla se prosazuje tehdy osmnáctiletý Filip Renč, který patřil v sedmdesátých letech k oblíbeným dětským hercům. Mezi mladými představiteli se objevují i Pavel Kříž či Lucie Zedníčková.

Zdroj: NFA / Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Levé křídlo
Duben 1945: Parta kluků z malého města společně ukrývá francouzského chlapce Paula, kterému se zdařil útěk z vězeňského transportu a který se projeví jako vítaná opora žákovského fotbalového mužstva v utkání s německými vojáky. Budoucí režisér Filip Renč hrál malého Francouze, ale i v ostatních dětských rolích můžeme zahlédnout další známé tváře a jména.

Zdroj: Československá filmová společnost


Popis / Obsah / Info k filmu Levé křídlo
Napínavý příbeh kluků a holek, kteří na sklonku druhé světové války ukryli mladičkého francouzského chlapce, prchajícího z transportu vězňů. Ve chvíli krajního nebezpečí ho zařadili jako levé křídlo do fotbalové jedenáctky, donucené k zápasu s německými vojáky.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pečení na neděli

08:55 - 09:35

19 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie.cs (2007) [TV cyklus]

08:50 - 09:45

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Co ste hasiči (2021) [TV seriá...

09:00 - 10:25

14 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

Prima - Prima Česko (2022) [TV pořad]

08:40 - 09:15

34 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama