Cerven
ohodnotit

Looper

Další název:
Looper: Nájemný zabiják
Žánr:
Rok:
2012
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
11.10.2012
„Přece se nepopravím!“
Popis / Obsah / Info k filmu Looper



Mafiánská skupina zabijáků tzv.Loopers pracuje na zločineckém syndikátu v budoucnosti. Šéfové Loopers vyšlou svého člověka do minulosti, aby zlikvidoval nepohodlné cíle dřív, než začnou vůbec dělat problémy a proto je jednoduše střelí do hlavy a zbaví se těla. Cíl zmizí z budoucnosti a Loopers mohou nakládat s mrtvým tělem, které technicky neexistuje. Joe v této skupině pracuje a jednoho dne ale zjistí, že někdo chce v minulosti zlikvidovat jeho samotného a to se mu moc nelíbí.


Autor: Langley

Popis / Obsah / Info k filmu Looper



Být nájemným zabijákem je fajn, dokud se cílem nestanete sami

Joe (Joseph Gordon-Levitt) je skvělý looper. Je oddaný, talentovaný a pečlivý. Umí si také užívat života ve velkém stylu, ke kterému patří drogy a ženy lehkých mravů. Všechno jde jako po másle, dokud se před hlavní jeho zbraně neobjeví on sám.

Než se pustíme do hodnocení filmu, připomeneme si v prvním odstavci, co víme z materiálů distributora... Tak o čem to vlastně je? Loopeři jsou nájemní zabijáci, kteří pracují pro zločineckou organizaci. Jejich úkol je tradiční: osoby, které jsou pro sdružení nějakým způsobem nepohodlné, zastřelí a zbaví se těla. Odměnu za vykonanou práci pak vždy najdou přímo u své oběti. A za svou krvavou práci jsou placeni opravdu velice dobře. Existuje pro ně pouze jediné pravidlo – za žádnou cenu nikdy nesmí nechat svůj cíl utéct. Joe (Joseph Gordon-Levitt) patří mezi loopery, spolehlivě vykonává svou práci a užívá si luxusního, bezstarostného života. A to platí až do chvíle, kdy dostane další zakázku. K jeho velkému překvapení se totiž před jeho připravenou zbraní objeví on sám, jen o něco starší (Bruce Willis). Tato situace se mohla přihodit jedině díky další zvláštnosti této práce – organizace looperům totiž jejich „klienty“ posílá z budoucnosti. Popravované oběti jsou transportovány zpět v čase a to přímo před hlaveň určeného loopera. A Joeovi zbývá jen zlomek vteřiny k zásadnímu rozhodnutí – má zastřelit sám sebe?

Na myšlenku natočit akční film o cestování časem přišel režisér Rian Johnson před deseti lety. „Původně to měl být krátký film, napsal jsem stranu a půl, kde jsem postihl základní elementy: cestu časem, zabijáka, jeho budoucnost a posílání zpět časem, jejich honičku městem apod.,“ říká Johnson. „Pak ale nastala potřeba dovysvětlit některé části zmíněné ve scénáři, až se z toho vyklubalo dílo větší.“ A tak tu máme bezmála dvouhodinovou honičku, ve které jde hned o několik životů. Filmu dominuje postava (a výkon) Josepha Gordon-Levitta, v některých scénách téměř k nepoznání pozměněného maskéry (aby jeho podoba s Willisem vynikla ještě víc). V roli Joea si mohl vyzkoušet a také naplno využil různé polohy a možnosti své postavy. Z týpka, který si se zítřky příliš neláme hlavu a chladnokrevně zabíjí pro peníze a pohodlný život se postupně prokousává k poznání skutečných hodnot a staví se na správnou stranu. Jeho práce je pro něj snadným zdrojem získávání prostředků a nejspíš Joea i baví, ovšem do chvíle, kdy přijde zádrhel v podobě chyby jeho kamaráda. Právě na jeho příkladu totiž Joe vidí, že mohou přijít i okamžiky komplikovanější, než je stisk spouště před anonymní obětí s pytlem na hlavě.

Navíc v té chvíli se mu postaví do cesty – on sám, za 30 let od této chvíle. Řekli byste si: „Však oni se kluci domluví, když jsou vlastně jeden.“ Jenže omyl – ten budoucí Joe má s nynějším společné jen kořeny. Poznání, životní zkušenosti a hlavně jedna krásná žena jsou důvody, pro které nakonec Joe stane sám proti sobě v boji na život a na smrt. Není vyhnutí. Každé Joeovo „já“ totiž preferuje něco jiného a jak postupně mění svou budoucnost, nutně musí dojít k bodu zlomu. Zvláště, když díky shodě náhod mladý Joe pozná při pronásledování staršího Joea osamělou matku malého chlapce Saru (Emily Blunt). Možná, že to, co mezi nimi vznikne, není úplně ta pravá žhavá a dokonalá láska, spíš postupné splynutí dvou problémových osobností, ale i tak se navzájem stávají bójemi v neklidných vodách svého příběhu a své doby. Víc už se nedá prozradit, aniž bych vás připravil o zajímavé okamžiky filmu.

Pravdou je, že nejde o klasický akční film. Postavy jsou mnohem prokreslenější a jejich dialogy komplikovanější, než v běžném „akčňáku“, každopádně se však nebudete nudit. Režisérovi se podařilo držet tempo i divákovu pozornost. Nesklouzává k nějakým laciným dekoracím budoucnosti, takže scény nejsou divákovi tak vzdálené a celkem brzy přijmete fakt, že se prostě dá cestovat časem a telekinetici jsou tak běžní, jako kámoši s akné. Rozhodně mezi pozitiva filmu patří Bruce Willis v roli komplikované postavy, která v rámci sebezáchovy (a záchrany milované ženy) přistupuje na kontroverzní řešení. Taktéž Emily Blunt a Pierce Gagnon, který hraje jejího syna Cida. Myslím, že o něm ještě uslyšíme. Ďábelských dětí není nikdy dost. A pak samozřejmě, jak už jsem zmínil, Joseph Gordon-Levitt. Obsazení se povedlo a s ním i celý film. Ode mě získává minimálně 80%.

Napsal: Ivan Hladík


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Looper



Ve futuristickém akčním thrilleru s názvem Looper, vynalezli cestování v čase – ovšem ilegální a dostupné jen na černém trhu. Když se mafie chce někoho zbavit, pošle ho o třicet let zpět do minulosti, kde čeká looper – najatý pistolník, jako je Joe (Joseph Gordon-Levitt) – a oběť odstraní. Joe rychle bohatne a žije krásným životem... Ale pak se jednoho dne mafie rozhodne smyčku definitivně uzavřít a pošle zpět do minulosti Joeovo budoucí já (Bruce Willis), aby se ho zbavil.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 25.10.2013 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Looper



Nezávislé sci-fi mohou tvořit protiváhu k vysokorozpočtovým snímkům stejného žánru: místo nákladných vizuálních atrakcí totiž nabízejí divákům především důmyslné zápletky založené na hře s časoprostorovými paradoxy a na „filozofickém" motivu vzpoury proti předurčenosti lidského osudu (viz z poslední doby mj. Frekvence, Správci osudu, Vyměřený čas, Moon a Zdrojový kód). Patří k nim i snímek scenáristy a režiséra Riana Johnsona Looper, odehrávající se v roce 2044 v Kansasu a zčásti i o třicet let později v Šanghaji. Titulním hrdinou je looper (smyčkař) Joe, nájemný vrah, pracující pro gangstery z budoucnosti: v roce 2074 bylo totiž vynalezeno, ale okamžitě zakázáno cestování časem. Gangsterské organizace však zákaz porušují a posílají své oběti do minulosti, kde na ně čeká looper, který se postará o jejich zabití a olikvidaci mrtvoly. Podmínkou dobře placené práce je i „zabalení loopa“, tedy likvidace vlastního zestárlého já v rámci dokonalého zahlazení třicet let poté, co zaměstnavatelé s looperem ukončí spolupráci. Joeův loop se ovšem vymkne svému osudu: rozhodne se najít a zabít chlapce, z něhož má vyrůst mafián Rainmaker, jenž v Šanghaji v roce 2074 nechal zavraždit jeho milovanou čínskou manželku a snažil se sprovodit ze světa i jeho samotného. Ke spolupráci ovšem starý Joe svou mladší verzi přemlouvá marně: ziskuchtivý mladík, který je loajální ke svému zaměstnavateli, brutálnímu bossovi Abeovi, totiž hodlá dokončit své „zabalení loopa“. Oba muži se však nezávisle musejí skrývat před pronásledovateli. Joe najde úkryt na opuštěné farmě u energické farmářky Sary, díky níž si uvědomuje neúnosnost svého životního stylu, jehož součástí jsou i povzbuzující drogy. Chce za každou cenu ochránit Sařina desetiletého synka Cida, který je jedním ze tří terčů starého Joea jako možný budoucí Rainmaker. Když Joe zjistí, že chlapec má výjimečné telekinetické schopnosti a stane se asi budoucím gangsterem, pokusí se narušit osudový kruh příčin a následků docela jiným způsobem, než naplánovala jeho starší verze... - Pesimistickou verzi budoucnosti Rian Johnson buduje jako svůj další neonoirový příběh, v němž jde spíš o atmosféru než o logickou práci s „nemožným“ časovým paradoxem. Přestože slibně rozehraný film je zatěžován romantickou vztahovou linií (odehrávající se na farmě) a závislostí na žánrových vzorech, nabízí inteligentní zábavu i kvalitní herecké obsazení: hlavní role se zhostil stále zajímavější Joseph Gordon-Levitt, který se však prostřednictvím náročné masky i stylizace hereckého projevu musel přizpůsobit Bruci Willisovi, hrajícímu hrdinovu zestárlou verzi.
-ap-, Filmový přehled 2012/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Timecop

Timecop
Timecop

Candyman

Candyman
Candyman

The Hostage Heart

The Hostage Heart

Neha

Neha

Tacho

Tacho
Tacho

Naposled navštívené:
Timecop

Timecop
Timecop

Candyman

Candyman
Candyman

The Hostage Heart

The Hostage Heart

Neha

Neha

Tacho

Tacho
Tacho