Duben
ohodnotit

Million Dollar Baby

Rok:
2004
Délka:
132 minut
Premiéra v ČR:
3.3.2005
„Cesta k boxerské slávě na hranici života a smrti.“
Popis / Obsah / Info k filmu Million Dollar Baby
Stárnoucí a osamělý Frankie Dunn trénuje mladé a nadějné boxery ve své zapadlé tělocvičně. Zdá se, že nemá v ničem štěstí. Marně se pokouší usmířit se svou dcerou, stejně se mu nedaří dovést své svěřence až k mistrovskému zápasu. Okolo ringu Dunnovi pomáhá Eddie Scrap Dupris, bývalý boxer a kamarád. V okamžiku, kdy Frankieho poslední boxerský talent uteče k jinému manažerovi, objeví se v tělocvičně Maggie Fitzgeraldová. Odstrkovaná a naštvaná Maggie touží po tom, aby jí někdo konečně věřil. Moc dobře ví, že cesta k boxerské slávě je vystlána hlavně tvrdým tréninkem a nepříjemnými zážitky. Přestože ji Dunn trénovat nechce, postupně si jej ona svou houževnatostí získá…

Působivé drama natočil jeden z nejlepších amerických režisérů současnosti –Clint Eastwood (Dokonalý svět, Madisonské mosty, Absolutní moc, Vesmírní kovbojové, Tajemná řeka). Ten zde také ztvárnil jednu z hlavních rolí. Scénář vznikl podle povídek dlouholetého ringového pomocníka, píšícího pod pseudonymem F. X. Toole. Snímek získal v roce 2004 čtyři Oscary: za nejlepší film, nejlepší režii, nejlepšího herce ve vedlejší roli (Morgan Freeman) a nejlepší ženskou roli (Hilary Swank).

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Million Dollar Baby
DRŽITEL 4 OSCARŮ včetně za NEJLEPŠÍ FILM.
Pokud má smysl bojovat až do naprostého vyčerpání, je to nasazení všeho, co máte, aby se splnil sen, který vidíte pouze vy...
Film Clinta Eastwooda se skvělým hereckým obsazením.

Jednatřicetiletá Maggie pracuje jako servírka a sní o tom, že se stane boxerkou. Snaží se proto přesvědčit Frankieho Dunna, stárnoucího trenéra a majitele tělocvičny, že trénovat ženu má smysl.
Maggie ví, že Frankie je ten nejlepší trenér, že ji může dostat do ringu a naučit ji vyhrávat. A skutečně se z ní pod jeho vedením stává nepřekonatelná šampionka, která dokáže soupeřky knockoutovat hned v prvním kole.
Ale cesta dolů může být ještě strmější...
Autenticita, ukázkový boj jednotlivce o kus světla v srdci temnoty a odpuštění - to jsou Eastwoodova úspěšná témata, za které sklízí Oscary a nominace.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Million Dollar Baby
Clint Eastwood dokázal i svou pětadvacátou režií, že je jedním z nejlepších současných amerických filmařů. Jeho filmy, charakteristické svou tvrdostí, smutkem, ale i žhavou srdečností, oceňují diváci i kritici, jak jinak si vysvětlit rozsáhlou sbírku ocenění, mezi nimiž jsou jen k filmu Million Dollar Baby čtyři letošní Oscarové sošky (nejlepší film, režie, hlavní ženská a vedlejší mužská role), tři nominace a další ceny. Snímek Million Dollar baby, v němž režisér ztvárnil hlavní mužskou roli, napsal hudbu a film zčásti produkoval, je inspirován povídkami dlouholetého ringového pomocníka publikujícího pod pseudonymem F.X. Toole. – Dějištěm filmu je boxerský ring, v němž trénuje stárnoucí Frankie Dunn (Clint Eastwood). Když mu poslední nadějní svěřenci utečou ke konkurenci, objeví se odstrkovaná a naštvaná Maggie (Hilary Swank), prahnoucí po tom, aby jí někdo konečně věřil. Jen díky Frankieho kamarádovi Frankieho, bývalému boxerovi Eddiemu (Morgan Freeman) smí Magiie zůstat a trénovat, až si postupně získá i odmítavého Frankieho. Mezitím, co si navzájem odkrývají svou smutnou minulost, naplňuje se jejich životní sen – vítězit. Cestu k velkému finále však zatarasí tragédie. - Pomalé tempo, boxerské akce snímané bez snahy po efektu a obvyklého naturalismu a Eastwoodův zájem o psychiku aktérů a vztahy mezi nimi vytváří melodrama se zajímavým, stěží postižitelným přesahem.
kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Million Dollar Baby
Herec a režisér Clint Eastwood se vcelku nenápadně stal jedním z nejlepších amerických filmařů současnosti. Dokazuje to i jeho pětadvacátý režijní opus Million Dollar Baby, natočený podle povídek dlouholetého ringového pomocníka, píšícího pod pseudonymem F.X. Toole. – V klasickém boxerském dramatu se setkává starý trenér a majitel zapadlé tělocvičny Dunn (v podání C. Eastwooda) s třicátnicí Maggií, která jej svou vytrvalostí a vůlí přesvědčí, aby se jí ujal. Žena začne v ringu až nečekaně snadno vítězit a vypracovává se vzhůru. Její strmou kariéru ukončí tragický úraz po neférovém zákroku zákeřné soupeřky. Maggie ochrne od hlavy dolů a Dunn se po velkém váhání odhodlá splnit její prosbu, aby ukončil její bezmocnost a trápení. Partnerem a přítelem ústřední dvojice je starý jednooký boxer Scrap. – Režisér záměrně volí pomalé tempo a soustřeďuje se na vztahy mezi postavami a na detailní vylíčení jejich povah. Zdánlivě pracuje v melodramatickém klíči, dodává však svému vyprávění zajímavý, stěží postižitelný přesah. Značnou část děje zabírají sekvence z tréninku a souboje v ringu. I ty jsou snímány bez snahy po efektu a postrádají obvyklý naturalismus, akcentující brutalitu drsného sportu. Ideální představitelku našel režisér (podílející se na snímku i jako autor jednoduché, ale působivé hudby a jako jeden z producentů) v Hilary Swankové, která opět přesvědčuje o mimořádné schopnosti vžít se do postavy. – Film je v očích odborníků jedním z nejúspěšnějších titulů roku 2004.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/3


Popis / Obsah / Info k filmu Million Dollar Baby
Stárnoucí Frankie Dunn (Clint Eastwood) se pokouší usmířit se svou dcerou, nemá však štěstí. Frankie trénuje mladé a nadějné boxery. Nedaří se mu je ale dostat k mistrovskému zápasu. Okolo ringu Dunnovi pomáhá Eddie Scrap-Iron Dupris (Morgan Freeman), bývalý boxer, kamarád a často i zachránce. Zatímco Frankieho poslední talent zahne k jinému managerovi, v tělocvičně se objeví Maggie Fitzgerald (Hilary Swank). Odstrkovaná a naštvaná, Maggie prahne po tom, aby jí někdo konečně věřil. Dunn jí ale trénovat nechce. Maggie se však na tréninku domluví s Eddiem a postupně si svou houževnatostí získá i Frankieho. Během tréninku se pak oba naučí něco o smutné minulosti toho druhého. Když se ale Maggiin sen začne naplňovat, čeká hrdiny další tragédie.
Eastwoodovy snímky charakterizuje autorova tvář. Je v nich tvrdost a smutek, ale prostupuje jimi i nezničitelná a žhavá srdečnost.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

01:50 - 04:25

128 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Ta naša kapela

03:40 - 04:10

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

02:55 - 04:00

63 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

03:05 - 04:20

53 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190709
Osobností: 698239
Fotografií: 765264
Plakátů: 377386
Obsahů a biografií: 178527

Poslední komentáře

Snowbeast (1977) [TV film]

Snowbeast
Zimní rekreační středisko,   spousta rekreantů   užívajících si sjezdovek,   připravovaný zimní karneval   a nějaká příšera z hloubi   lesa více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10

Starožitníkův krám (1995) [TV fi...

Starožitníkův krám
Podle mého mínění velmi   zdařilé televizní   zpracování známého románu   Charlese Dickense. Sir Ustinov   byl výborný a stejně tak   James více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Al di là dell'odio (1972)

Al di là dell'odio
„Za hranicí nenávisti“,   jak zní český název tohoto   spaghetti westernu, by se dal   bez sebemenších servítků   označit jako filmová   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 3 / 10

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10