Cerven
ohodnotit

Nevinný

L'innocente

Žánr:
Země:
Rok:
1976
Délka:
112 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Nevinný
Se světem filmu se italský režisér Luchino Visconti rozloučil v roce 1976 snímkem Nevinný, stejnojmennou adaptací románu kontroverzního spisovatele Gabriela D'Annunzia. I v tomto filmu se Visconti, tak jako mnohokrát předtím, vrátil do prostředí aristokratických kruhů, které sám jako šlechtic dobře znal a dokázal je popsat do nejmenších detailů.
Hlavním hrdinou filmu je sebestředný šlechtic Tullio Hermil, který se svou krásnou ženou Giuliannou žije pouze formálně a zcela veřejně se stýká s milenkami. Jeho nejnovější favoritkou je emancipovaná kněžna Teresa Raffová. Svou manželku Tullio okázale ignoruje, a to až do okamžiku, kdy se dozví, že jeho choť má poměr se slavným spisovatelem Filippem D'Arboriem. Začne žárlit a pokusí se obnovit manželské soužití. Iluzi opětovně rekonstruované rodinné idyly naruší fakt, že je Giulianna s básníkem těhotná. Protože se Tulliovi nepodaří svou věřící ženu přemluvit k potratu, odhodlá se ke strašnému činu v domnění, že tím zachrání vlastní manželství, opak je však pravdou.
Především v postavě Tullia poukazuje Visconti na povrchnost a prázdnotu aristokracie. Přitom Tullio je na první pohled dokonalý muž na vrcholu sil, je vzdělaným šlechticem s vytříbeným vkusem. Uvnitř je to však prázdný a povrchní sobec, pokrytecký ateista, který si všechny své kroky dokáže sám před sebou obhájit. Nedostatek sebereflexe ho dokonce vede k tomu, aby své postoje a činy považoval za jediné správné a morálně nezávadné.
Natáčení filmu Luchino Visconti dokončil už jako těžce nemocný muž, kdy byl trvale upoután na invalidní vozík. Přesto to na konečném výsledku není znát. Viscontimu se opět podařilo vytvořit v pomalém rytmu plynoucí, plastický obraz světa aristokracie se vší její krásou, honosností, ale i prázdnotou a povýšeností. Premiéry filmu se jeho režisér už nedožil, zemřel 17. března roku 1976 ve věku nedožitých 70 let.

Jan Šulc
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nevinný
Pro svůj poslední film zvolil Luchino Visconti adaptaci románu Gabriela D’Annunzia z roku 1891 Nevinný. I zde se ale italský režisér věnuje tématu, které rozvíjí napříč celou svou tvorbou: životu aristokracie a horních vrstev společnosti. Zámožný Tullio v podání Giancarla Gianniniho trápí svou ženu Guliannu otevřenou nevěrou a necitlivostí. Když se však dozví, že manželka má poměr s jiným mužem, spisovatelem Filipem, začne jej sžírat žárlivost. Přestože se pokouší obnovit manželský život, tak vše, včetně Guliannina těhotenství, vede k tragickému konci.
MFF Praha - Febiofest


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nevinný
Hlavní hrdina Hermil rekapituluje svůj životní úpadek a připomíná si, jakého zločinu se dopustil vztahem k morálně zvrácené hraběnce Raffové, na kterou se upnul v zvědavosti, jaké milostné výboje prožije. Svou manželku Giulianu odbývala byl k ní po celou dobu krajně netečný, když se domníval, že jeho vyjímečný intelekt jej opravňují k takovému způsobu života.

Ocitá se na statku svého bratra Frederika, kde zjišťuje, že jeho život je takřka bezcenný, když ubližuje své milé ženě potupným vztahem k hraběnce Raffové a po rozhovorech s bratrem nabývá nové síly. Náhle se dovídá, že jeho žena je těhotná s jiným mužem, což jej zdrceného touto zprávou vede k tomu, že se pokouší plod ještě v těle své ženy zabít, ale ta nakonec dítě porodí.

Hermil neváhá a novorozence zabíjí a domnívá se, že tak pomohl oběma zachránit perspektivu společného života. Pozdě si uvědomuje, že jeho očistná cesta k svému vykoupení a očistě, přinesla jen prázdnotu, bolest a ztrátu životních perspektiv.

Erkul


Autor: Erkul

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

06:59 - 09:00

16 minut již uběhlo
105 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky lidského génia

06:50 - 07:45

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

05:55 - 08:25

80 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:05 - 07:35

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kim Byeong-soon

Kim Byeong-soon

Timothy Bond

Bond Timothy

Chad Hayes

Hayes Chad

Steve Hasley

Hasley Steve

Naposled navštívené:
Kim Byeong-soon

Kim Byeong-soon

Timothy Bond

Bond Timothy

Chad Hayes

Hayes Chad

Steve Hasley

Hasley Steve