Cerven
ohodnotit

O králi, hvězdáři, kejklíři a třech muzikantech [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1996
Délka:
60 minut
„Veselý pohádkový příběh na motivy knihy básníka Karla Šiktance Královské pohádky“
Popis / Obsah / Info k filmu O králi, hvězdáři, kejklíři a třech muzikantech
POZOR, SPOILER

Král z Kamenného království chce zapíchnout krále Řehoře. Strážný Hřímota, který krále zradil za prsten, spadne mezi husy a ty zakejhají. Proto se král probudí a začne se bránit. Útočníka zapíchne jako sele. A domnívá se, že huse vděčí za život.

Uběhlo patnáct let a na hradě se slaví i s husami. Jsou tu i muzikanti Břinkal, Spinkal a Cinkal. Také kejklíř je zde a vemluví se do královy přízně. Dosáhne toho, aby směl zůstat. Opodál stojí hvězdář Petr. Ten se ihned na první pohled zamiluje do královy dcery. Kejklíř mrskne po králi kopí, ale Petr krále strhne stranu, čímž mu zachránil život. Král slavnost ihned ukončuje a je vzteklý jako hrom.

Zrádný Šimon uvěří slibům kejklíře, že mu dá, co chce, a propouští jej. Král Vladislav, neb on to byl, prchá.

Král zakazuje Petrovi setkání s Korunkou, jak říká své dceři. Na hradě však smí zůstat. Ovšem když je opět načapá spolu, nakrkne se zase. Když vidí svou loutku, začne skoro šílet. Ale když ji král vystrčí z okna, trčí v ní okamžitě šíp. Petr přiznává, že to věděl z hvězd. Proto loutku vyrobil. Král mu dává peníze, ale pro jeho nízký původ ho posílá pryč. Petr odjíždí.

Ten, kdo vystřelil onen šíp, je zavřen v base. Je to syn krále Kamenného království Vítězslav a přišel pomstít smrt svého otce.

Tři muzikanti se nakrmí hráškem zpod šibenice a rázem jsou neviditelní. Do toho sem přijíždí Petr. Muzikanti si vyslechnou jeho vyprávění a vydávají se všichni jako neviditelní za králem. Král za vyzrazení kouzla podepíše smlouvu, kterou jim však zase jako neviditelný vezme a spálí.

Petr vyčte ve hvězdách útok na hrad a král dá ihned připravovat obranu. Petr se vypraví do tábora nepřátel a přivede králi jejich velitele, což je zrádce Hřímota. Ten přiznává svou vinu i před synem krále Vladislava a ten konečně ví, že Řehoř zabil jeho otce právem. Odvolává vojska i všechno nepřátelství. Král Řehoř dává svou dceru hvězdáři a všichni jsou spokojeni.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu O králi, hvězdáři, kejklíři a třech muzikantech
Radostné veselí na královských slavnostech je náhle přerušeno kejklířovým pokusem o zabití krále Řehoře (Z. Žák). Hvězdář Petr (M. Zelenka), který krále zachrání, je za svůj čin přijat do služby. Z hvězdné oblohy učí číst i krásnou princeznu Korunku (K. Jandová), jenže jejich vznikající lásce není panovník pro mládencovu neurozenost právě nakloněn. Oběma zamilovaným se pokoušejí pomoci kouzlem i tři muzikanti, a když se Petrovi podruhé podaří zachránit krále před smrtí, zdá se, že se hvězdáři splní jeho sen a konečně získá princezninu ruku. Místo očekávané odměny je ale vyhnán…

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - My všichni školou povinní (198...

10:00 - 11:05

34 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

ČT2 - Bedekr

10:05 - 10:35

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Odznak Vysočina

09:40 - 10:55

54 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Vinaři (2014) [TV seriál]

09:25 - 10:40

69 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama