Cerven
ohodnotit

Poupata

Rok:
2011
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
15.12.2011
„Tak trochu jiný vánoční příběh.“
Popis / Obsah / Info k filmu Poupata



Rodina Jardy Hrdiny žije v zapadákově. Jarda pracuje jako hradlař na dráze. Jeho koníčkem je lepení modelů ze sirek v láhvích, jeho slabostí závislost na výherních automatech. Jardova žena Kamila uklízí nádražní toalety a sní o tom, že spolu se svými vrstevnicemi secvičí spartakiádní skladbu Poupata po pětadvaceti letech a předvedou ji s pýchou celému městu. Jejich právě dospělé děti Agáta a Honza jsou bez práce, volný čas tráví v místní hospodě. Honza pěstuje spolu s kamarádem Cyrilem ve sklepě paneláku marihuanu. Agáta tuší, že se jí už jen tak nepodaří vypadnout z maloměstské nudy. Neplánovaně totiž otěhotněla s místním hezounem Matějem.

Jarda během pracovní směny na hradle zachrání život Vietnamci Longovi. Díky této příhodě se jejich rodiny spřátelí. Vietnamka Hue secvičí spartakiádní skladbu společně s místními ženami. Během mikulášské oslavy se tragicky zraní Agátin přítel Matěj. Honza se zamiluje do amatérské striptérky Zuzany, která objíždí hospody v doprovodu Frankieho. Honza prožívá svoji první velkou lásku. Je pro ni ochoten obětovat i přátelství s Cyrilem.

Jardovy dluhy, zaviněné hráčskou vášní, narůstají. V důsledku toho se dramaticky vyhrocují i rodinné vztahy. Agáta se rozhodne, že Matěj nemůže být otcem jejího dítěte.

Totální zmar vrcholí Jardovým vyhazovem z práce. V bezvýchodné situaci, aby zabezpečil svou rodinu, se Jarda rozhodne k zoufalému činu. Plán se mu ale vymkne z rukou. Situace se tragicky završí ve chvíli slavnostního vystoupení Poupat na místním fotbalovém hřišti.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Poupata



Snímek o postupném rozkladu rodiny, žijící na malém městě. Každá z postav žije svým ideálem. Agáta touží po šťastném životě daleko od domova, s plným vědomím toho, že její jedinou naději je útěk a tudíž zrada nejbližších. Honza věří v čistotu a sílu lásky bez ohledu na okolnosti, za jakých se zrodila. Kamila hledí s jistotou do budoucna a nehodlá si připustit bídu dnešního dne. Jediný Jarda ví, že svět ani sebe nezmění. Vědom si svého slabošství, nepokouší se o nic. Chorobná závislost na výherních automatech, která přivedla jeho nejbližší do neřešitelné životní situace, je v jeho mysli samozřejmostí. Skutečný a přesvědčivý pokus o záchranu rodiny přijde ve chvíli, kdy je pozdě…
Kino Aero 2011


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Poupata



Příběh Poupat vypráví o postupném rozkladu rodiny, žijící na malém městě. Každá z postav žije svým ideálem. Agáta touží po šťastném životě daleko od domova, s plným vědomím toho, že její jedinou naději je útěk a tudíž zrada nejbližších. Honza věří v čistotu a sílu lásky bez ohledu na okolnosti, za jakých se zrodila. Kamila hledí s jistotou do budoucna a nehodlá si připustit bídu dnešního dne. Jediný Jarda ví, že svět ani sebe nezmění. Vědom si svého
slabošství, nepokouší se o nic. Chorobná závislost na výherních automatech, která přivedla jeho nejbližší do neřešitelné životní situace, je v jeho mysli samozřejmostí. Skutečný a přesvědčivý pokus o záchranu rodiny přijde ve chvíli, kdy je pozdě...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Poupata



Autorský debut Zdeňka Jiráského Poupata je sociálním dramatem, tedy žánrem v současné české kinematografii (na rozdíl např. od britské či francouzské) značně opomíjeným. Příběh jedné chudé rodiny se odehrává v krátkém časovém úseku (zhruba v rozmezí prosince) v nevlídném zimním počasí v ještě nevlídnějším prostředí zpustošené průmyslové krajiny na západě Čech. Ušmudlaný hradlař Jarda je gambler. Jeho děti Agáta a Honza nemají práci; dívka navíc otěhotní s přítelem Matějem, který se kvůli opilosti stane mrzákem. Jardova důvěřivá a dobrácká manželka Kamila dělá uklízečku na nádraží. Stále věří, že se jejich životní situace zlepší a ve volných chvílích se věnuje nácviku spartakiádní skladby Poupata z roku 1985, kterou chtějí místní ženy předvést během vánočních svátků. Cvičí s ní i Vietnamka Hue, která s manželem Longem vlastní stánek před nádražím; obě rodiny bydlí ve stejném paneláku. Zatímco Honza se zamiluje do striptérky Zuzany a koupí si ji od jejího „ochránce“ Frankieho za peníze z ilegálně pěstované marihuany, Jarda stále více propadá do dluhů. Tíživou situaci se rozhodne vyřešit sebevraždou, která má vypadat jako nehoda, aby rodina dostala jeho životní pojistku. Jenže to zpacká stejně, jako celý svůj dosavadní život, na což jako obvykle doplatí někdo jiný: tentokrát nevinný Long, který kvůli němu zemře, právě když jeho žena s ostatními cvičí na veřejném vystoupení. – Výsledkem nízkorozpočtového projektu je kompaktní dílo, opírající se o propracovaný (a po právu oceněný) scénář s pečlivou dramaturgií (což je v českém filmu téměř unikum), o prožité herecké výkony neokoukaných představitelů a o výbornou kameru Vladimíra Smutného, zaznamenávající téměř dokumentaristicky reálné prostředí i realistické charaktery. Kladem snímku je i neústupnost, s níž tvůrci bez stylizace a obvyklé smířlivé poetizace zaznamenávají drsnou skutečnost života značné části české populace, přičemž se naštěstí nebrání ani černému humoru. Vznikl tak nesporně jeden z nejlepších titulů nejen roku 2011, jehož návštěvnost však vzhledem k tématu i k depresivnímu ladění bude bohužel patrně nízká.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2012/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Noel Herriman

Herriman Noel

La boîte magique

La boîte magique
La boîte magique

Candy

Candy
Candy

Piran

Piran
Piran

Naposled navštívené:
Noel Herriman

Herriman Noel

La boîte magique

La boîte magique
La boîte magique

Candy

Candy
Candy

Piran

Piran
Piran