Zari
ohodnotit

Prachy dělaj člověka

Rok:
2006
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
28.9.2006
„Tři kamarádi, tři pravidla, tři zločiny…“
Popis / Obsah / Info k filmu Prachy dělaj člověka
Tři muži, dva v policejní uniformě, jeden v civilu s průkazkou, vlítnou na ubytovnu, kde spí kubánští dělníci. Nakecají jim, že letí zpět na Kubu a že musí dole na vrátnici odevzdat české peníze. Tím si vydělali 60 tisíc, jak zjistili při útěku. Prchají do Bratislavy a míní pokračovat do Rakouska, ale jeden z nich, Michal (Michal Suchánek) si to rozmyslí a vrací se domů. Celníci však mají psa, ten začne štěkat a Tomáš (Tomáš Hanák) skáče do vody. Pohraničník začne střílet a Ondřej (Ondřej Vetchý) se na něj vrhá, aby mu v tom zabránil.

Ocitáme se v roce 2002 v Praze. Michal jezdí starým autem, jako taxíkář a Ondřej prodává hračky a jiné drobné koniny. Tímto způsobem života tedy penězi nijak neoplývají. Navíc mají společného koníčka, automobilové závody. Sami si auto upravují a rádi závodí. Jednoho dne obdrží oba obálku s modrým pruhem. Dostaví se na udanou adresu, kam si je předvolal nějaký major Plavec. Adresa je vinárna, kde láhev vína stojí 4 800 korun. Oba chtějí utéci, když major přichází a pokládá před ně tlustý svazek s názvem Kuba. Oba nechtějí nic říci a tak se major odmaskuje a hle – je to Tomáš. Takže to všichni oslaví a Tomáš se časem Ondřeji svěří, proč přijel. Míní totiž vybrat poštu. Sdělí to i Michalovi a ten je silně proti. Nakonec však rozhodnutí změní a poštu tedy udělají. Peníze upevní u hausbótu, ale povodeň jim je odnese. Proto, aby získali další, přepadnou obrněný vůz. Peníze dají prostředníkovi a ten je vypere a převede do švýcarské banky. Kartu a PIN předá Tomášovi. Vše se zdá být OK, jenže plicejní pes načmuchal Michalovu pachovou stopu. Ten je nucen rychle i se svou dívkou Klárou opustit republiku, což učiní a prchne na nějaké ostrovy někde hodně daleko. Zde už je svými kamarády očekáván. Žijí si zde jako v ráji, ale Klára se nudí a uteče zpět do Česka. Michal letí za ní a je pochopitelně později policií jat. Zbylí kluci nemají peníze, kartu má totiž Klára. A ta ji použije hodně překvapivým způsobem.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Prachy dělaj člověka
Tři kamarádi na život a na smrt. Za jakým účelem se dnes novodobí tři mušketýři dávají dohromady? Aby společně chránili čest dámy z vyšších kruhů? Ale kdepak. Aby společně získali miliony? No samozřejmě. A jaké cesty k tomu volí ve společnosti kde o peníze jde především? V situaci kdy mají pocit, že společnost jim něco dluží? Ti tři se kdysi pokusili utéct před totalitou Československé socialistické republiky. Ale Velký Bratr je viděl. Pokus o emigraci skončil fiaskem. Poznamenal je navždy. Pro jednoho znamenal vězení, pro druhé dva celoživotní frustraci. Ti tři se znovu scházejí v kulisách současné Prahy, v překotně se rozvíjející společnosti, která se už nikdy s totalitou nevypořádá, protože se dnes žene především za penězi. Ani ti tři nebudou nakonec výjimkou. Film je rekonstrukcí dvou největších českých loupeží uplynulých let. Při té první se lupičům podařilo ukrást z pražské pošty dvacet osm miliónů korun a vyhnout se potrestání. Druhá loupež ohromila tuto zemi ještě víc. Z obrněného vozu převážejícího peníze z Citybank do České národní banky bylo ukradeno stopadesát miliónů korun. Zatímco při první loupeži se lupiči dopustili řady chyb, druhá už byla provedena absolutně profesionálně. Žádní svědci, žádné stopy, nic čeho by se policie mohla chytit. Lidé, kteří získali stopadesát miliónů zmizeli beze stopy. Jak si ale dnes užívají svých peněz? Jak je mají pustit do oběhu aniž by na sebe upozornili? Naši tři kamarádi zjišťují, že je to mnohem těžší než si původně mysleli. Sedí na balíku miliónů a nemohou je použít, aby nebyli odhaleni. To jsou teprve ta pravá muka. Jak si užívat a nebýt přistižen. Jak legalizovat tak obrovskou sumu a zůstat nenápadný. Nic takového by se jim nemohlo podařit bez zázemí mezinárodního zločinu. Ostatně mezinárodní zločin byl pravděpodobně v pozadí přepadu obrněného vozu. K naprosto totožným přepadením obrněných vozů s totožnými výsledky došlo v celé západní Evropě. Kdo za nimi stojí? Zločinecká hvězda první velikosti s bohatými zkušenostmi? Velmi pravděpodobně ano. V roce 1978 došlo k šokujícímu vykradení banky Paribas v Nice. Lupiči se do ní prokopali kanalizací v pátek večer vyřadili poplašné systémy a měli celý víkend na to, aby si ze sejfu banky vybrali to nejcennější. Přepady pancéřových vozů, které potom otřásly západní Evropou jsou dokonale organizované. Na bezchybnou organizaci takovéhle velkoakce je třeba spousta peněz. Nebyly použity peníze a zkušenosti z přepadení banky Paribas? A nestojí tedy za vším jeden a tentýž geniální zločinec? I v našem příběhu zjistíme, že je všechno trochu jinak než se zpočátku zdá. Že celou věc nevymysleli jen tři vychytralí češi. I technika provedení přepadu pancéřového vozu ukazuje k bance Paribas. Ke zločineckému géniovi stojícímu v pozadí. V jedné scéně našeho filmu ho dokonce uvidíme. To on ze zákulisí objednává a řídí celou věc. Nikým nepoznán, dodnes neobjeven zločinecký génius.
Radek John v.r.


Popis / Obsah / Info k filmu Prachy dělaj člověka
Snímek Jiřího Chlumského Prachy dělaj člověka se opírá o skutečné události. Scenárista Radek John pro film volně zpracoval dvě velké krádeže peněz z posledních let, jež dosud nebyly objasněny; loupež v pobočce pošty v Kafkově ulici v Dejvicích z roku 1997 a přepadení pancéřového vozu Citibank se sto padesáti miliony korun na Evropské třídě v roce 2002. Zkušený televizní žurnalista vycházel z informací, získaných publicisty pořadu TV Nova Na vlastní oči. Film věrně popisuje techniku krádeží, postavy jsou však smyšlené. - Tři kamarádi se v osmdesátých letech pokusí emigrovat z ČSSR s mazaně získanými penězi. Podaří se to však jen Tomášovi. Ten své kumpány Ondřeje a Michala po letech vyhledá a společně podniknou další akce. Ze vzniklých šlamastik je nakonec vytáhne Michalova manželka, která má na svědomí i úsměvnou pointu filmu. - Tvůrci se výrazně inspirovali nejen skutečností, ale i filmem Stevena Soderbergha Dannyho parťáci (2001, FP 3/2002). Do malých českých poměrů zasadili žánr akční komedie, popisující obrovské loupeže, provedené sympatickými zloději-gentlemany (překvapivě dobře funguje trio Suchánek-Vetchý-Hanák). Film svým veseloherním laděním diváka obstojně baví, zároveň do jisté míry odráží současnost a poukazuje na zápory budování kapitalismu v Čechách. - Jiří Chlumský vstoupil do již roztočeného projektu, protože bylo třeba nahradit méně zkušeného Jana Kulhavého. Produkce složitě hledala partnery pro realizaci a nevyhnula se nápadnému product placementu. - Jde o první koprodukci TV Prima na českém filmu.
-dh-, Filmový přehled 2006/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Nezralé maliny (1980) [TV insc...

06:25 - 07:55

46 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - Vltava, naše řeka

07:05 - 07:15

6 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Chuggington - Veselé vláčky (2...

06:40 - 07:15

31 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:10 - 07:40

1 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Julien Fournet

Fournet Julien

Naposled navštívené:
Julien Fournet

Fournet Julien