Cerven
ohodnotit

Rodinné stříbro [TV cyklus]

Další název:
Family Silver
Žánr:
Rok:
2007
Délka:
17 minut, 6 dílů, 2007-2009
„Dokumentární cyklus o tradičních českých průmyslových značkách.“
Popis / Obsah / Info k filmu Rodinné stříbro
Tajemství výroby čokolády

Čokoláda Orion patří k tradičním českým průmyslovým značkám se zajímavou historií.
Dokumentární cyklus o tradičních českých průmyslových značkách, tentokrát o historii výroby čokolády Orion. Historie značky začíná v malém vinohradském sklepě, kde manželé Maršnerovi začali s výrobou cukrovinek. Určitě nepočítali s tím, že jejich značka - hvězda ORION - bude o více než sto let později zářit po celých Čechách. Původně se pan Maršner chtěl věnovat zcela jiné práci - vydávání časopisu. Výrobě sladkostí se věnovala pouze jeho choť. Jak to bylo dál?

Svět černobílé fotografie

Fotografické papíry FOMA patří k tradičním českým průmyslovým značkám se zajímavou historií.
Dokumentární cyklus o tradičních českých průmyslových značkách, tentokrát o historii výroby fotografických papírů FOMA. Příběh značky začíná v malé laboratoři v Nuslích, která byla v roce 1919 svědkem prvních pokusů o výrobu fotografických desek. Své zkušenosti ze zahraničních cest se zde snažil uplatnit podnikavý chemický inženýr Evžen Schier, který stál o dva roky později u zrodu nejvýznamnější tuzemské firmy na výrobu fotomateriálů - FOMA. To ještě netušil se svými společníky, že stojí na počátku náročné, ale úspěšné cesty.

Tajemství hořkého likéru

Fernet Stock patří k tradičním českým průmyslovým značkám se zajímavou historií.
Slavný hořký likér má velmi zajímavou historii. Nápad s louhováním léčivých bylin je starý mnoho staletí. Ale výroba značkového léčivého alkoholického nápoje je trochu složitější. Nápoj musí být vyvážený a ve všech lahvích stále stejný. Tajemství receptury Fernet Stocku znají dodnes pouze dva lidé. Obecně se ví, že nápoj vzniká ze čtrnácti bylin. Že mezi ně patří chininová a pomerančová kůra, hořcový kořen, zeměžlučová nať. Některé bylinky zrají až šest let. Za tím vším stojí nápad osmnáctiletého Lionella Stocka, založit v roce 1884 továrničku na výrobu a dovoz lihovin a po čase vytvořit filiálku v českém Božkově u Plzně.
Příběh začíná počátkem minulého století, kdy existovala mezi italskými výrobci lihovin Stockem a Brancem gentlemanská dohoda: první prodával koňak, druhý hořké likéry. Pan Stock měl svůj recept na hořký nápoj fernet schovaný v trezoru a asi by ho nikdy nepoužil... kdyby Branca dohodu neporušil. Lionellu Stockovi tak nezbývalo nic jiného než přejít do protiútoku. Roku 1927 uvedl na trh zcela nový výrobek - dnes světově proslulý - Fernet Stock.

Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě

Česká spořitelna patří k tradičním českým průmyslovým značkám se zajímavou historií.
Dokumentární cyklus o tradičních českých průmyslových značkách, tentokrát o historii České spořitelny.
Na začátku historie spořitelnictví v Čechách byla řada drobných městských ústavů mezi nimi i Spořitelna Česká - Böhmische Sparkasse. Z těchto malých spolků zajišťujících pomoc chudým střadatelům se postupným slučováním stala jedna mohutná finanční instituce.

Třináctý karlovarský pramen

Becherovka patří k tradičním českým průmyslovým značkám se zajímavou historií. Nový cyklus ČT
Dokumentární cyklus o tradičních českých průmyslových značkách, tentokrát o historii výroby Becherovky. Jméno Becher má svůj původ v německém Der Pecher - Smolař. Ale o rodu Becherů se ovšem jako o smolném rozhodně hovořit nedá. Karlovarská Becherovka je nápoj obestřený nejenom tajemstvím výroby, a proto se vydejme poodhalit její některá tajemství.

Ocelové srdce strojírenství

Vítkovice patří k tradičním českým průmyslovým značkám se zajímavou historií.
Dokumentární cyklus o tradičních českých průmyslových značkách, tentokrát o historii výroby oceli ve Vítkovicích.
Výroba oceli u nás je v neodmyslitelně spjatá s Vítkovicemi. Slévárnu ve Vítkovicích založil v prosinci roku 1828 olomoucký arcibiskup arcivévoda Rudolf Jan. O patnáct let později ale Vítkovice zakoupil baron Salomon Mayer Rothschild, druhorozený syn zakladatele mocného bankéřského rodu Rothschildů.
Jak pokračoval dál příběh značky?


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Třetí dívka (2008) [TV epizoda...

14:35 - 16:10

35 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká Austrálie

14:40 - 15:30

30 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:30 - 15:30

40 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:35 - 15:30

35 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vladimír Steiner

Steiner Vladimír

Zdeněk Kykal

Kykal Zdeněk

Naposled navštívené:
Vladimír Steiner

Steiner Vladimír

Zdeněk Kykal

Kykal Zdeněk