Cerven
ohodnotit

Rozbitý svět [DVD kinodistribuce]

Broken

Rok:
2012
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
17.10.2013
„Film oceňovaného režiséra Rufuse Norrise“
Popis / Obsah / Info k filmu Rozbitý svět
Na konci jedné anglické ulice stojí tři domy a v nich žijí své mizerné životy obyčejní smrtelníci. Kamera si jako hrdinku dramatu vybírá jedenáctiletou dívku Skunk, jež o letních prázdninách vinou okolního dění přestane být dítětem. Osobitým sociální dramatem debutuje uznávaný divadelní režisér Rufus Norris.
Již podle názvu snímku je nasnadě, že si debutující Rufus Norris nepřichystal optimistickou podívanou o krásách každodenního života.
Křehká rovnováha relativního klidu v pozorovaném prostředí je totiž narušena hned zpočátku násilným a krvavým činem, který dá do pohybu neuvěřitelně tragický kolotoč událostí, kdy jedna pohroma střídá druhou. V centru tohoto „představení" stojí jedenáctiletá Skunk, děvče svérázné, vnímavé, nevinné, bystré a trpící cukrovkou typu A. Její život sám o sobě není ideální, navíc ji čeká mnoho traumatizujících zážitků, které ji postupně a zcela nevyhnutelně připraví o dětství. Její příběh je tvořený vývojem několika paralelních dějových linek, ovšem i přes relativně velký počet figur je mozaika motivací všech zúčastněných funkční. Norrisův přístup k žánru sociálního dramatu je vychytralý a překvapivě efektivní. Tragické a fatální činy svých hrdinů totiž pozoruje téměř rozvernou optikou a bolestné zkušenosti postav se tak ocitají v kontrastu s až lyrickou obrazovou stránkou. Notně depresivní dění je předestřeno s nevídanou režijní hravostí, jako kdyby si divadelník Norris užíval prostorovou odpoutanost i možnost práce s časem; snímek totiž např. obsahuje krátké flashforwardy odtajňující budoucnost. Tato promyšleně naporcovaná ozvláštnění nezpůsobují chaos, vždy do sebe zapadnou a díky opakování navýší emoční dopad celé sekvence.
Režisér umí být i překvapivě troufalý, neboť jako neoficiální průvodce dramatem si stanovil uličnická dvojčata, jež korzují celým filmem jako personifikace rebelujícího i bezstarostného dětství a v příhodný moment počastují jednoho z hrdinů přesně mířenou bombou v podobě igelitového pytlíku s výkaly. Není ani nutno dodávat, že tenhle „dáreček" potká protagonisty v momentě, kdy jsou příslovečně na dně.
Norris klade velký důraz na procítěné, avšak velmi naturalistické herecké výkony. Znalcům britské divadelní scény udělá radost angažování Roryho Kinneara do role cholerického a chorobně ochranitelského vdovce a trojnásobného otce samoživitele, jehož zoufalá prchlivost stojí na počátku všeho zla. Celý film si pro sebe „ukradla" tehdy dvanáctiletá debutantka Eloise Laurenceová, jejíž jméno a tvář je jistě záhodno si do budoucna zapamatovat.

Kristýna Pleskotová, LFŠ 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rozbitý svět
Skunk je 11 let, je diabetička a je dost cool. Letní prázdniny právě začaly a její dny jsou plné bezstarostných nadějí. Pak ale pan Oswald, hnusný chlápek, který žije přes ulici, zbije Ricka, milého, ale labilního kluka odvedle, a Skunk začne ztrácet svou nevinnost takovou rychlostí a takovým způsobem, že se jí to vymyká z rukou. Její domov, její okolí i její škola se stávají místy zrady, kde se šťastné jistoty dětství začnou ztrácet před pochybnostmi plnými strachu, a složitý, rozbitý svět naplňuje její budoucnost. Skunk hledá záchranu na tom posledním místě, které jí zbývá a kde ví, že ji může najít – v nevysloveném přátelství s milým, zraněným Rickem – a upadne do zmatku, který jí nečekaně a vesele znovu nabídne možnost volby. Možnost volby zůstat na místě, které jí nikdy nepatřilo, anebo ho navždy opustit – žít, nebo zemřít.
Kino Aero 2013/11


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rozbitý svět
Skunk prožívá nevšední dospívání, vedle první lásky a hádek v rodině se musí vypořádat s cukrovkou. Vnímavé děvče kamarádí s retardovaným Rickym od vedle a dokáže jej podržet i poté, co ho surově napadne rozlícený soused. Jedna z jeho dcer totiž Rickyho nařkne ze sexuálního zneužití. Ač se obvinění prokáže jako falešné, po tomto incidentu se poměry v sousedství radikálně změní. Svěží režijní debut Rufuse Norrise získal ocenění BIFA za nejlepší britský nezávislý film roku. Rory Kinnear, představitel ovdovělého otce ze sousedství, jenž hájí počestnost svých dcer pomocí pěstí, získal Cenu BIFA za nejlepší výkon ve vedlejší herecké roli.
MFF Praha - Febiofest


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rozbitý svět
Celovečerní debut uznávaného divadelního režiséra Rufuse Norrise (nar. 1965) Rozbitý svět zapadá do linie britského civilismu se silným sociálním podtextem, tak jak jej prezentují díla klasiků Mikea Leigha nebo Kena Loache. Vznikl podle románu Daniela Claye a jeho protagonistkou je jedenáctiletá dívenka Skunk, která se nečekaně musí vyrovnávat se sérií nešťastných událostí ve svém okolí. Poté, co ji a staršího bratra Jeda opustila matka, žije s otcem, právníkem Archiem, a s au-pair Kasiou v domku na konci slepé ulice na londýnském předměstí. V sousedství žijí Buckleyovi s retardovaným dospělým synem Rickem a problémová rodina Oswaldových, násilnický vdovec Bob se třemi nezvladatelnými dcerami, které šikanují děti i dospělé. Právě tato rodina zapříčiní tragédie, jež se záhy stanou, ale Bob nakonec překvapivě zachrání Skunk před smrtí. – Realisticky podaný snímek pracuje s krátkým „předjímaním“ klíčových situací, jež jsou brzy poté objasněny, a také se snovými vizemi, jež bohužel vnášejí do vyprávění melodramatický nádech. Hlavními motivy jsou různé druhy lásky a také zlo v člověku, jež může být někdy záměrné, ale také třeba neuvědomělé. Skunk ve víru událostí ztrácí svou někdejší dětskou jistotu, místo níž nachází jen zmatek a chmury. Přesto je vyznění zajímavého titulu katarzní a alespoň trochu optimistické.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

11 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Peklo na zemi

11:55 - 12:45

16 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:20

11 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:40 - 12:40

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rozpomínání na Zrcadlení

Rozpomínání na Zrcadlení

Marian Marsh

Marsh Marian

Tony Gaudio

Gaudio Tony

Naposled navštívené:
Rozpomínání na Zrcadlení

Rozpomínání na Zrcadlení

Marian Marsh

Marsh Marian

Tony Gaudio

Gaudio Tony