Cerven
ohodnotit

Sedm let v Tibetu

Seven Years in Tibet

Další název:
Sedem rokov v Tibete (SK)
Rok:
1997
Délka:
136 minut
Premiéra v ČR:
5.2.1998
„Příběh rakouského horolezce Heinricha Harrera o jeho dlouhé cestě ze zajateckého tábora, přes Himaláje, až k vlastnímu srdci“

Komentáře k filmu Sedm let v Tibetu

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 25
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.4.2020
Dobré zpracování   stejnojmenného   životopisného románu.   Úchvatné exteriéry ještě   víc vynikají díky práci   kamery a režisér J. J.   Annaud dokázal do filmu   dostat správnou atmosféru a   i s pomocí detailů dobových   reálií dodal svému dílu   přesvědčivist, která je   pro úspěch filmu tohoto   druhu nezbytná. Brad Pitt   byla pro hlavního hrdinu   dobrá volba ale já osobně   ještě výš hodnotím   herecký výkon Davida   Thewlise.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.10.2009
Rakouský nacista   učitelem,vychovatelem a   nakonec i přítelem   budoucího   dalajlámy...těžko   uvěřitelné,ale přesto   pravdivé! Horolezec   Harrer,sám se nacházející   v nelehké životní situaci   si dokáže najít cestu k   duši dospívajícího,ale   hrozně osamělého kluka,ve   kterém všichni ostatní   vidí jenom boha. On jediný   se k němu chová jinak - jako   k člověku. Naučí ho jezdit   na kole, zabaví ho   promítáním filmů, otevře   mu pohled na svět, když mu   pořídí brýle...   Zajímavý a velmi dobře   zahraný příběh z   nádherného Tibetu - prostě   pastva pro oko i dušičku.   Doporučuji!!!
efCZa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.9.2008
Krásný film, který si své   hodnocení zaslouží hlavně   za vizuální stránku a za   vykreslesní hlavních   principů buddhismu.   Příběh, přestože není   plytký se občas ve   vizuálně pojatém filmu   ztrácí a ustupuje do   pozadí. Přesto se jednalo o   další důležitý zářez   pro Brada Pitta a snad i   "osvětu", kdy se   nejširší veřejnosti   dostalo (alespoň   okrajově)povědomí o situaci   v Tibetu.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.6.2013
Velice působivý snímek,   který uchvátí jak   kvalitním scénářem, tak   vizuálním nadhledem,   úžasnou výpravou a   nádhernou hudbou. Brad Pitt   ve své době v nezvyklé roli   a zhostil se ji velice dobře.   Příběh sleduje   dobrodružnou cestu   rakouského horolezce   Heinricha Harrera, který se   svým přítelem Petrem   Aufschneiterem chtěl dobýt   vrchol jednoho z nejvyšších   štítu Himalájí. Od   zatčení kvůli vzniku   světové války v Evropě,   útěku ze zajateckého   tábora do Tibetu, až po   setkání s mladým   Dalajlámou a napadení Tibetu   Čínou. Příběh je   odvyprávěn lehce a   srozumitelně, nikam   nespěchá a tudíž evokuje   zážitek, který je   podporován nádhernými   záběry okolní krajiny a   podmanivou hudbou.   Dobrodružný životopisný   snímek, který stojí za   vidění a k hlubokému   zamyšlení.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.8.2009
Vyborne natoceny film.Velmi se   mi libil strhujici a napinavy   dej.
Dost se mi libilo   hlavne to,jak tam zrizovali to   kino.....to jsem se musel i   smat.
Herecke obsazeni   je dost dobre.Hlavne David   Thewlis se mi tu libil.No a   Brad Pitt zahral svou roli   take dobre.
Musim se   vsak priznat k jedne   veci.Vubec jsem netusil,ze je   to podle skutecne udalosti   nebo jsem na to uplne zapomel   a az tady mi to ozivilo   pamet.At tak ci onak,ted uz to   vim a nezapomenu na to.Diky.
Petra.Barbie
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 30.9.2008
S komentářem jsem dlouho váhala...
...neboť je mi jasný, že   budu za černou ovci. Já   tento filmk totiž nepovažuji   za nic excelentního. Je to   nejspíš způsobeno tím, že   mi asijská kultura a   tibetská filozofie nic   neříkají a mám k tomu   určitý odstup. To bude asi   zásadní. V druhé řadě je   film opravdu zdlouhavý, ba   až nudný. Brada Pitta mám   celkem ráda, ale ani on mě   nedonutí si film zopakovat.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.11.2011
SEDM LET V TIBETU

Tento snímek je natočen   podle autentických zážitků   rakouského horolezce   Heinricha Harrera, který se   vydává na výpravu do   Himalájí, kde chtěl dobýt   vrchol jednoho z nejvyšších   štítu - Nanga Parbatu.   Bohužel události   II.světové války jej   dostihnou i tam. Místo toho,   aby se vrátil ke své ženě   a maličkému synovi,   dostává se do zajateckého   tábora, ze kterého se   několikrát marně snaží   uniknout. Nakonec se po letech   útěk přece jen zdaří a   Heinrich s přítelem Petrem   se toulají krajem a snaží   se proniknout do Tibetu,   který je pro cizince   zapovězeným územím. V   hlavní roli se představil   Brad Pitt. Mnozí mu   vytýkají způsob, jakým se   s touto rolí popral. Film   není žádnou akční   podívanou. Jde o prosté   vyprávění muže, který   měl to štěstí, že se   dostal shodou okolností a s   pomocí vlivných lidí,   které potkal ve správnou   dobu na správném místě, do   míst, kde se jinak cizinec   vůbec nemá šanci dostat. A   Harrerovi se dokonce podařilo   stát se učitelem mladého   dalajlámy. Já naopak   myslím, že Brad Pitt pojal   tuto roli dobře. Ve filmu jde   hlavně o to, že tajemný   svět Tibetu, jeho zvláštní   kultura, filosofie národa a   především setkání s   mladým dalajlámou Heinricha   navždy změní. Přátelství   lidí z úplně odlišných   světů jim oběma přineslo   moudrost a pro Harrera   znamenalo i hluboký vnitřní   přerod, který mu nakonec   umožnil i smíření s   vlastním synem. Myslím, že   Pitt se této role zhostil   velmi dobře, každé větší   zdůrazňování a   přehrávání by bylo jen na   škodu. Líbilo se mi jak byl   dalajláma fascinován   Heinrichovými světlými   vlasy, i to jak složitě k   sobě hledali cestu,   svazováni tradicemi,   respektem i vzájemným   ostychem. Proto působí film   zdlouhavě, ale jinak by   nevynikl tvůrčí záměr. Je   to hodně zvláštní film,   ukazující pro nás odlišnou   a exotickou kulturu, ale   určitě stojí   přinejmenším za   zamyšlení.
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.1.2015
Dobrodružná cesta dvou   horolezců kteří chtějí   pokořit jednu z nej hor ale   bohužel v té době začne   válka a skončí v   zajateckém táboře za   kterého uprchnou a dojdou až   do Tibetu kde se jim změní   jejich život.I když jsem se   chvílemi nudil,herecké   výkony a prostředí kde se   film natáčel to trochu   vynahradilo.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.7.2009
výborně udělaní film   který je nejen dobře   udělaní
ale i   natočen ne máto chybu   herecké obsazení je skvělé  
toto drama nemá chybu
Karius
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.1.2015
Brad Pitt je dobrej herec a   možná i proto mu kolikrát   dokážu odpustit ty jeho   přiteplený výrazy, kterýma   (společně s Nick Carter   účesem) v tomhle snímku   rozhodně nešetří. Není   pochyb o tom, že má lepší   filmy, ale minimálně   atmosférou je tohle jeden z   jeho nejlepších. První   polovina filmu hodně zaujme,   ale druhá půlka hodně   polevuje a poslední   půlhodinka, už by uspala i   človíčka na pěti   redbulech. Každopádně   solidní počin, ale zároveň   taky počin, kterej stačí   vidět jen jednou --->70%
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.5.2014
Rakouský horolezec Harrer se   místo úspěšné výpravy na   Nanga Parbat stává postupně   přítelem dalajlámy. Ovšem   tomu předchází útěk z   anglického zajateckého   tábora a náročná cesta do   Lhasy, centra Tibetu.   Postupně se seznamuje s lidem   Tibetu a nakonec se stává i   přítelem mladého   dalajlámy. Výborný výkon   B.Pitta v hlavní roli - jeho   přerod z nacisty na   normálního člověka   zaslouží ocenění.
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.10.2016
Myslím si, že tento film,   založený na skutečných   událostech, se hodně povedl.   Jeho atmosféra je jedinečná   a já osobně musím ocenit i   dobovou výbavu horolezců, se   kterou se vydávali zdolávat   vrcholky hor. Bylo to hodně   odvážné, riskantní a   nesrovnatelné s dnešními   expedicemi - to jen tak   mimochodem. Velice dobře jsou   do snímku zakomponovány   příběhy z Heinrichova   rodinného života , ale i   otázky kolem tehdejší   situace v Tibetu. Nikdy se s   tímto snímkem nenudím a to   jsem ho viděla už   několikrát.
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.4.2012
Podle mého názoru je to moc   zajímavý film a Brad Pitt je   více než dobrý. Je   zajímavé sledovat   dobrodružství po Číně až   do Tibetu a prožívat   všechny ty události,   seznámit se všemi tradicemi   a pak i jejich krutým osudem.   Vydržel jsem se dívat celý   film. Sám jsem se ně co   dověděl.
red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.2.2020
Parádní film o životě v   Tibetu jeho a následném   obsazení číňany. Krásná   krajina a smutný příběh   jednoho statečného národa,   to vše doplněno působivou   hudbou.
Xpojntman
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.7.2021
Po zralé úvaze dostane Sedm   let v Tibetu sedm hvězd. Brad   Pitt hraje dobře člověka z   Evropy, co má lehce temnou   minulost a zde ji napraví.
JVSoolen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.9.2008
Obrazove velmi zajimave, ale   bohuzel neunosne dlouhy a   nudny popis duleziteho   zivotniho obdobi jednoho   sportovce - horolezce. A ta   mravni promena, o ktere film   mel byt, byla tak dukladne   skryta, ze nebyla ani poznat.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.9.2008
Nevím, proč se nemohu na   Brada Pitta dívat ani v jinak   tak dobrém filmu, jako je   tento, navíc ho mluví můj   oblíbený Michal Dlouhý; já   tomu člověku prostě   nevěřím nos mezi očima, a   tak film musel dostat místo   8-9/10 pouhých 6/10. Zkrátka   špatná sledovatelnost   způsobená B. Pittem.
dandysek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.6.2007
moc pěkný film o   dozrávání, proměnách   člověka v životě   (manželství, rodičovství,   osobní cíle, přátelství)   ve světových souvislostech   (druhá světová -   věznění, okupace tibetu).   byl to první film s pittem,   který jsem viděla, a zdá se   mi, že je velice dobrý. je   to film, na který se dá   dívat pořád a pořád.   krásně vám obohatí pohled   na svět :o)
Myshitchka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.11.2005
Tomuto filmu nemám co   vytknout, strávila jsem u   něj velmi příjemné   nedělní odpoledne a to už   sem ho viděla asi potřetí,   vřele doporučuju.....
Ondra44
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2009
Výborný film podle   skutečných událostí. Jen   se musím přidat k těm,   kterým se nezamlouvá B. Pitt   v hlavní roli. Vhodnější   by byla nějaké méně   okoukaná nebo méně známá   tvář.
Poe64
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.3.2009
88%
Dlho som váhal či dať 8   alebo 9,nakoniec som dal   8.Brad Pitt výborný rola mu   sadla D.Thelwis sa tam   taktiež hodil.Je tu výborná   hudba a celé je to   majstrovsky urobené
Sotero
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.3.2021
Tenhle film navždy zůstane v   mém srdci, ať se to nezdá,   tak jsem díky němu poznal   Tibet tak, jako tak a navíc   jsem zjistil mnoho starostí a   radostí budoucího   představitele Tibetu. Brad   Pitt zde opravdu zazářil a   já můžu jen říkat, že na   ty báječné chvíle nikdy   nezapomenu.
vlcinek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Skvělý film a skvělý   výkon Brada Pitta, který   našel sám sebe uprostřed   nehostinných velehor v Tibetu   u samotného Dalajlámy.   Prolínání kultur, pohled na   život mírumilovných   Tibeťanů před okupací   čínskými vojsky. Film nutí   k zamyšlení nad životem a   jeho hodnotami.
calpurnia
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.6.2007
Moc zajímavý film, nejen o   tibetu. Parádní obrazová a   zvuková stránka. Díky   kvalitnímu zcénáři   napínavý od počátku do   konce. Působivý a dojemný   film s Bradem Pittem.   Rozhodně nejsem heho fanynkou   a možná by byl film lepší   s méně známým hercem, ale   aspon se více lidí doví o   utlačování Tibetu.
jirrkah
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.10.2008
Sedm let v Tibetu
Všechny životní sny   začínají v mládí...
To jsou první slova   hlavního hrdiny,a také   autora knížky.
Jako   každé malé dítě,tak i   Heinrich Harrer snil   potom,dosáhnout něčeho   výjmečného.Vystřídal   mnoho různých sportů,ale u   žádného nezůstal nijak   dlouho.Jednou,protože bydlel   kousek od Alp, se začal více   zajímat o horolezectví a   lyžování.
V   dospělosti se z tohoto   koníčku stala jeho   práce.Postupem času se   Heinrichovi myšlenky ubírali   směrem k devátému   nejvyššímu vrcholu Nangá   Parbat.Doposud se ho snažili   zdolat 4 expedice,všechny   byli neúspěšné.Heinrich   Harrer s dálšími horolezci   dostal za úkol najít novou   výstupovou cestu na tento   vrchol.K vrcholu vysokému   8125m se jeho expedice   vypravila v létě   1939.Bohužel vrchol nebyl   opět dosáhnut.Proč?Odpověd   je jasná.Mračna druhé   světové války se   stahovala.Celá expedice byla   zatčena a odvezena do   internačního tábora   Almadnagaru,ležícího   nedaleko Bombaje.Tam   nezůstali dlouho,byli stále   převáženi do jiných a   jiných internačních   táborů.Jednou při převozu   do internačního tábora   Dehradun se pokusili marně o   útěk.Ze samotného táboru   se jim však podařilo   utéct.
Několik   členů expedice se muselo   vrátit protože   onemocněli,jiní to   nezvládli fyzicky nebo   psychicky,jiní byli zase   dopadeni.Asi z deseti členné   výpravy zůstali dva   lidé.Heinrich Harrer a Peter   Aufschniter.Aby se vyhnuli   dálšímu zatčení,chtěli   přejít hranice Tibetu.Cesta   byla obtížná,plna   nebezpečí,které pro ně   představovali kočovníci   nebo samotná cesta.
V   květnu 1944 dosáhli svého   prvního cíle,-sedla   Cchangchogla,tedy hranice mezi   Indií a Tibetem.Žádný   Angličan je už zatknout   nemohl.Protože Německo   nebylo s Tibetem ve   válečném stavu,doufali v   přátelské   přijetí,avšak,Tibet si   nepřeje cizince.Heinrich   Harrer a Peter Aufschniter se   vydávali za předvoj   urozeného evropského   pána.Ne nadarmo se   říká,že jsou Tibeťané   důvěřivý...
Na   svém putování čas od času   prošli nějakou tou   vesnicí.Jedna se jmenovala   Gartog,kde se setkali s   garponem(vysoce postavený   úředník).Ten jim poskytl   nejrůznější věci   potřebné na cestu.Také jim   vystavil průvodní   list,který je prozatím   opravňoval pobývat v   Tibetu.Po pár dnech   odpočinku se vydali opět na   dálší tvrdý pochod,který   trval několik   týdnů.Potkávali jen   kočovnické stany a   tasamy(osamělé domy).Na   obzoru dominovala Gurla   Inandhata ,vysoká 7728   m,také posvátná hora   Kailás,vysoká 6700m a   dálší hory,které se   zrcadlily v jezeru   Manasarovar.Putovali přes   vesnici Caparang,kolem řek   Indus,Satladž,Karnálí a   Brahmaputra.Při zastávce ve   vesnici Kjirong poslali   žádost o povolení pobytu v   Tibetu,protože minulá   žádost již nebyla   platná,jelikož se vztahovala   jen na určité   území-určitou trasu,kterou   již přešli.Naneštěstí   jim žádost byla zamítnuta,a   tak museli jít dále na   černo.Pochodovali přes   Himaláje kolem jezera   Palguccho a největší hory   světa Mount Everestu.Už   přes 2 roky putovali touto   zemí-Tibetem,jinak   nazývaným střechou   světa,když se jim zrodila   nová myšlenka,-spatřit   Lhasu,nebo jinak-Zakázané   Město...
Tibeťané se   bojí,že by jejich   náboženství mohli napadnout   zlé sily,a proto tak neradi   vidí cizince ve svoji   zemi,natož ve Lhase-v   posvátném městě.Pro dva   cestovatelé byl název   Zakázané tak lákavý,že   nebylo o čem rozhodovat.Měli   dálší cíl...
Po   pár týdnech svého cíle   opravdu dosáhli.Dokonce po   nějaké době dostaly i   povolení k pobytu,což je   neuvěřitelné,nebyli   prvními cizinci v Tibetu,ale   byli prvními cizinci v Tibetu   s povolením trvalého   pobytu.
Po dvou letech   v Tibetu se Heinrichovi   Harrerovi naskytne   příležitost setkat se se   samotným Dalajlamou.Dostává   práci postavit kino.Postupem   času se Heinrich osobně   setkává s Jeho   Svatostí-Dalajlamou.Stává   se jeho učitelem a dokonce i   přítelem!Jenomže nic   netrvá věčně...
Tibet je ohrožen   čínskou vládou.Stane se to   nejhorší,vypukne válka mezi   Tibetem a Čínou.Co zmůže   mírumilovný národ proti   nesnášející náboženství   zemi Číně.Tibet válku   prohraje...
V polovině   listopadu 1950 Heinrich Harrer   opouští Tibet.Do rodné   země se vrací po druhé   světové válce.Peter   Aufshniter už se do Evropy   nevrátil.Řekl,že kdo   prožil třináct let v   Asii,dívá se na život   jinýma očima...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih37069minih37069Komisař Clouseau na stopě (1964) 
A Shot in the Dark n
minih111286minih111286Fast Company (1979) 
Fast Company n
minih2579minih2579Aféry mé ženy (1972) 
Aféry mé ženy n
minih18596minih18596Sedmá rota za úplňku (1977) 
La 7éme Compagnie Au Clair De Lune n
minih25876minih25876Vzkaz v láhvi (1999) 
Message in a Bottle n
minih17989minih17989Romance za korunu (1975) 
n
minih118044minih118044Slavná pavlač (1976) 
Slavná pavlač n
minih48584minih48584Upírův pomocník (2009) 
Cirque Du Freak: The Vampire's Assistant n
minih27116minih27116Velmi nebezpečné známosti (1999) 
Cruel Intentions n
minih115535minih115535Spoiler (1998) 
Spoiler n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Toulavá kamera (2003) [TV cykl...

09:55 - 10:25

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Bitvy o Evropu

09:45 - 10:40

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Co ste hasiči (2021) [TV seriá...

09:00 - 10:25

78 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

09:45 - 11:00

33 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Velké alibi (Le grand alibi)

Velké alibi
Le grand alibi

Zypa Cupák (Zypa Cupak)

Zypa Cupák
Zypa Cupak

Mrazivá tma (Cold and Dark)

Mrazivá tma
Cold and Dark

Záhada sfingy (Riddles of the Sphinx)

Záhada sfingy
Riddles of the Sphinx

Levé křídlo

Levé křídlo

Kardinál Zabarella

Kardinál Zabarella
Kardinál Zabarella

Nadege Girardot

Girardot Nadege

Carly Jane Turnbull

Turnbull Carly Jane

Heinrich Harrer

Harrer Heinrich

Barbara Gerard

Gerard Barbara

Naposled navštívené:
Velké alibi (Le grand alibi)

Velké alibi
Le grand alibi

Zypa Cupák (Zypa Cupak)

Zypa Cupák
Zypa Cupak

Mrazivá tma (Cold and Dark)

Mrazivá tma
Cold and Dark

Záhada sfingy (Riddles of the Sphinx)

Záhada sfingy
Riddles of the Sphinx

Levé křídlo

Levé křídlo

Kardinál Zabarella

Kardinál Zabarella
Kardinál Zabarella

Nadege Girardot

Girardot Nadege

Carly Jane Turnbull

Turnbull Carly Jane

Heinrich Harrer

Harrer Heinrich

Barbara Gerard

Gerard Barbara