Cerven
ohodnotit

Skřivánčí píseň

Další název:
Oblaka / Mája (prac. název); Lark's Song
Žánr:
Rok:
1933
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
18.8.1933
Popis / Obsah / Info k filmu Skřivánčí píseň
Slavná operní pěvkyně Jarmila Novotná natočila v roce 1933 snímek o ženě stejného uměleckého zaměření jménem Mája Zemanová. Příběh byl natočen podle divadelní hry Jaroslav Kvapil s tím rozdílem, že v původní hře byla hlavní hrdinkou divadelní herečka. Operní pěvkyně Mája Zemanová se ve Skřivánčí písni vrací do místa svého dětství, na venkovskou faru. Její vzpomínky plné kouzel a ideálních představ jsou však konfrontovány se skutečným životem místa, kde Mája strávila svá dětská léta. I přes jiné poměry mezi lidmi dýchá z tohoto místa u řeky nostalgie. V jedné scéně pluje Mája Zemanová na prámu a zpívá. Divákům prvorepublikových kin zazpívala Jarmila Novotná z filmového plátna např. árie z CARMEN a SKŘIVÁNČÍ PÍSEŇ z opery HUBIČKA.

KDE SE NATÁČELO
Režisér Svatopluk Innemann tento již zapomenutý snímek, který po r. 1945 nebyl vůbec uváděn v kinech, natáčel u Vltavy v místě s názvem Živohošť. Vznikly tak krásné a historicky cenné záběry např. živohošťského kostela, hřbitova a okolí. Mnohá místa totiž již nejsou pro návštěvníka této oblasti k spatření. V 50. letech je pohltila nově vybudovaná Slapská přehrada. Není bez zajímavosti, že v rolích družiček v tomto filmu vystupovala děvčátka přímo ze Živohoště. Vzpomínka zůstala zaznamenána v paměti jedné z nich.

Zpracováno s využitím publikace:
KRÁL, Miroslav: Živohošťská farnost, vydala Římskokatolická farnost Živohošť a Obec Chotilsko v nakladatelství ALL DIRECT Praha, 1. vydání, r. 2007, ISBN: 978-80-239-9128-4


Autor: Petra.Barbie

Popis / Obsah / Info k filmu Skřivánčí píseň
POZOR, SPOILER
Pan farář Matouš se baví s matkou, která již přišla o dva syny. Nyní má obavy o třetího, totiž Petra. On jest budoucí knězem. Zatím je v semináři a jen se přišel podívat do svého rodného kraje. Toulá se po místech svého dětství, a nakonec se ocitne u Matouše. On je to totiž také jeho strýc. Když jde kolem zámku, zaslechne Petr zpěv Máji Zemanové, zpěvačky. Ta má zde zítra pěti na oslavě svátku paní hraběnky.

Když pak Petr sedí na zahradě, přijde Mája sem a ukáže se, že jsou staří známí, jako děti si zde hrávali. Ona se později na Petra vyptává a vyjde najevo, že jej má stále ráda.

Oslavy probíhají zdárně a Máji se dostane několik informací o Petrově rodině a o něm. Petr se Máji stejně vyzná ze svých citů. Ona však nechce rozvrátit jeho život a odmítá jej. Pak je jí promlouváno do duše, ačkoli ona za nic nemůže. Nakonec slíbí, že odjede bez rozloučení, aby se s Petrem nesetkala. A on se rozhoduje jet zpět do semináře. Jenže tam nejde a vyhledá Máju. Ta je tomu ráda, ale vzápětí přichází telegram, aby Petr rychle přijel, pokud je tam, že jeho matka je těžce nemocná. On tak učiní a zastihne matku naživu, ale jen v posledních těžkých chvílích...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Skřivánčí píseň
Petr Kocián přijíždí ze semináře za svou matkou do jihočeské vesnice Bránov. Jeho strýc farář i matka mají stálé pochybnosti, zda Petr chce být opravdu knězem. Do místního zámku zavítá na návštěvu slavná pěvkyně Mája Zemanová. Setká se s Petrem, vzpomenou si, že si v dětství spolu hráli, a Petr se do Máji zamiluje. Matka vidí, jak se Petr mění, a onemocní. Rodinný přítel, lékař Votava, domluví Máje a poprosí ji, aby odjela. Petr se má vrátit do semináře, na nádraží se však rozhodne odjet za Májou do Prahy. Vyhledá ji v divadle, kde Mája zpívá Carmen. Mája, šťastná z opětného setkání s Petrem, sklidí za svůj skvělý výkon velký aplaus. Mezitím Petrův strýc hledá svého synovce, protože Petrově matce se přitížilo. Pošle telegram do semináře a také Máje do divadla. Mája, aby ulehčila Petrovi rozchod, předstírá, že její láska byl pouhý flirt. Petr odjíždí domů a poté, co se matčin zdravotní stav zlepší, vrací se do semináře.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Skřivánčí píseň
Slavná operní pěvkyně (v Kvapilově předloze jde o divadelní herečku) se nakrátko vrací na venkovskou faru, kde v dětství prožila šťastné okamžiky. Je rozčarována malostí a přízemností prostředí, jež si ve vzpomínkách zidealizovala.
Operní pěvkyně J. Novotná (v průběhu děje zpívá "Skřivánčí píseň z Hubičky a "Habaneru" z Carmen) měla v té době již mezinárodní filmové zkušenosti, které zde však nemohla uplatnit.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Jako malé děti (1974) [TV insc...

07:25 - 08:15

46 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Peklo na zemi

07:25 - 08:20

46 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Novoty (1997) [TV pořad]

07:45 - 09:00

26 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:05 - 08:40

6 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tim Ryan

Ryan Tim

Beth Champion

Champion Beth

James Wootton

Wootton James

Karel Bezděk

Bezděk Karel

Anthony Starke

Starke Anthony

Sophie Lowe

Lowe Sophie

L'âge de raison

L'âge de raison
L'âge de raison

Burning Love

Burning Love
Burning Love

Kristina Copeland

Copeland Kristina

Jan Bidlas

Bidlas Jan

Naposled navštívené:
Tim Ryan

Ryan Tim

Beth Champion

Champion Beth

James Wootton

Wootton James

Karel Bezděk

Bezděk Karel

Anthony Starke

Starke Anthony

Sophie Lowe

Lowe Sophie

L'âge de raison

L'âge de raison
L'âge de raison

Burning Love

Burning Love
Burning Love

Kristina Copeland

Copeland Kristina

Jan Bidlas

Bidlas Jan