Cerven
Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 
ohodnotit

Stopaři

The Searches

Žánr:
Rok:
1956
Délka:
113 minut
„Pátrání po unesené dívce se stává životní posedlostí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Stopaři
Snímek Stopaři je jeden ze zlomových snímku Johna Forda. Hlavním hrdinou je zde Ethan Edwards, vysloužilec z občanské války. Indiánský kmen Komačů vyvraždí usedlost, ve které žil Ethanův bratr spolu se svou manželkou a dětmi. Tento masakr přežije pouze jeho nejmladší neteř Debbie. Unesou ji však Indiáni a Ethan se spolu se zbylými osadníky vydáva na výpravu, jejímž cílem je dívčino osvobození. Výprava neuspěje a Ethan se rozhodne pro celoživotní pomstu. Spolu s mladým chráněncem Martinem, vychovaného bratrovou rodinou, bloudí Texasem, aby splatil krvavý dluh. Nalezne to co hledá?

Stopaři jsou jedním ze snínků z dlouholeté spolupráce režiséra Forda a herce Johna Waynea (dále např. Rio Grande, Tichý muž, Muž, Kdo zastřelil Liberty Valanceho? aj.).


Autor: simca.talpi

Popis / Obsah / Info k filmu Stopaři
Bývalý důstojník z americké občanské války Ethan Edwards je samotář bez domova. Roku 1868 se vrací na ranč svého bratra, jehož rodina je přepadena, matka, otec a malý bratr zavražděni v nepřítomnosti Ethana - indiány, a obě dcery byly uneseny, i když starší je nalezena zakrátko mrtva. Edwards se dává s nalezencem Martinem, chlapcem,který vyrůstal v rodině jeho bratra na dlouhou, vyčerpávající cestu, aby našel svou neteř Debbii o které je přesvědčen, že žije. Tento klasický western Johna Forda líčí tragédii osamělého muže.Debbie po mnoha letech naleznou, a ta žije u indiánského náčelníka jako jedna z mnoha jeho žen.Fordovy sympatie jsou sice na Edwardsově straně, ale líčí přesto Indiány jako hrdé a důstojné majitele země.

Marta Holubová-clara.bow


Popis / Obsah / Info k filmu Stopaři
Bylo to dlouho předtím, než jsem začal pro časopis Hollywood Reporter psát sloupky o filmových soutěžích a oceněních. Když mi bylo pouhých 15 let, zamiloval jsem se do klasických hollywoodských filmů. Většina z těch, které „odborníci“ označovali za skvělé, mě také zasáhla. Kromě jednoho. Pro Johna Forda a Johna Waynea byli Stopaři již devátou filmovou spoluprací z celkových čtrnácti. Na americkém západu krátce po občanské válce sledujeme skupinu mužů, kteří společně pátrají po příbuzné, o níž předpokládají, že by mohla přežít masakr spáchaný domorodými Američany. V té době mi Fordův film připadal pomalý a zmatený a postava nemilosrdného a trýznícího se veterána Konfederace v podání J. Waynea mne odpuzovala. Nedokázal jsem pochopit, jaký je smysl celého jejich pátrání a proč tolik lidí ten film zbožňuje. A tak jsem se vydal na vlastní pěst po „stopě“ tohoto filmu. Přečetl jsem všechno, co se dalo, sledoval jsem ho znovu a znovu, a jak jsem stárnul a snad i moudřel, stalo se něco pozoruhodného – Stopaře jsem si zamiloval. Dnes jsem toho názoru, že je to nádherné, mnohovrstevné a silné dílo, jemuž se v americké kinematografii přiblížil jen málokterý film.

Scott Feinberg
MFF Karlovy Vary 2017


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Máme se rádi

Máme se rádi
Máme se rádi

Poslední tanec (One Last Dance)

Poslední tanec
One Last Dance

Linda Křišťálová

Křišťálová Linda

Alan Le May

Le May Alan

Abi Leland

Leland Abi

Naposled navštívené:
Máme se rádi

Máme se rádi
Máme se rádi

Poslední tanec (One Last Dance)

Poslední tanec
One Last Dance

Linda Křišťálová

Křišťálová Linda

Alan Le May

Le May Alan

Abi Leland

Leland Abi