Cerven
ohodnotit

Strakatí andělé

Další název:
Stromky (prac. název)
Žánr:
Rok:
1964
Délka:
81 minut
Premiéra v ČR:
8.1.1965

Obsah filmu Strakatí andělé

 
V polovině šedesátých let vzniklo několik filmů s námětem života mladých lidí. Ve společnosti snímků Černý Petr, Pytel blech, Kříž, film Strakatí andělé poněkud zapadl. Přinášená výpověď je totiž příliš opatrnická, krotká a povrchní, a o skutečném životě přináší málo faktů. Snímek je poplatný zastaralým konvencím a nepůsobí autenticky. Film je složen ze tří povídek (Gabriela, Eda, Jana), jejichž společným jmenovatelem je deziluze, problematika hledání budoucího sebeuplatnění a řešení morálních problémů.

Autor: curil
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.6.2021
Další snímek šedesátkové nové vlny   zabývající se světa mladé generace a jejich   starostí a pohledů na svět. Koncept v oněch   pohledů je vytvořen ze tří povídek mající   naprosto stejnou atmosféru, poukazující na svou   dobu a to převážně v kritickém rozhraní.   Máme tu dvě dívky a chlapce jdoucí za svou   budoucností v pracovním režimu a to jak v   dělnické profesi, tak i v kancelářské. Za   socialismu k tomu byla daná určitá pravidla,   jako byly například umístěnky. To byl   dokument, kterým nějaký úředník rozhodl, kam   má mladý člověk po ukončení nějaké školy   nastoupit do pracovního procesu. Tak fungoval   pracovní trh. Nebo přesněji, tak měl fungovat   pracovní trh. Jak právě kriticky ukazuje první   povídka, zase až tak jednoduché to nebylo.   Další dvě povídky ukazují jiné případy   oné ponuré reality všedních socialistických   dnů, jako je třeba vliv kádrového posudku,   protekce či jak zasahovalo či vypomohlo SSM i   SSM. “Co vy si myslíte o socialismu?” “To   je dobrá věc. Ale my jsme na ni moc velký   frajeři. Na socialismus nesmíš být frajer. To   chce chytrý lidi.” Ano. Bezvýznamní hrdinové   v bezvýznamné době plného bezvýznamných   absurdit. Není divu, že převládal   pesimistický pohled, když se straničtí   funkcionáři neustále tvářili jak vše   funguje, když přitom takřka nefungovalo vůbec   nic. “Je šíleně reakční. Myslí si něco   jiného, než co píšou v novinách.” Další   opomíjený český snímek, tzv. nové vlny, o   tragédii vstupu mladých lidí do pracovního   života v socialistickém marasmu domnělých   ideálů a štěstí. Hrané svědectví své doby   o své době. Výborný počin, který by měl   každý, alespoň z historického hlediska,   vidět.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 6.3.2014
Nějak zvlášť mne to nenadchlo, ale zase   úplná blbina to taky není. Takže určitě 4 za   první povídku 4 za druhou a 4 za třetí,   hérdek co s tím? No, připočtěme dobu vzniku   atp. Dejme 4 a je klid. 241020118023/8023
Misantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.12.2011
Neprávem opomenutý klenot českého filmu,   určený zřejmě jen pro nepatrnou hrstku   zasvěcených, ačkoli to jistě nebylo jeho   cílem. Osud filmu jako by tím byl snad přímo   spjat s jeho dějem. Pesimistický pohled na   společnost, jejíž mladí, malí a bezvýznamní   hrdinové hrají své malé bezvýznamné   tragické roličky, třebaže jsou plni   mladického elánu a optimismu a ničím si svá   malá neštěstí nezasloužili, střetli se s   ponurou realitou, aniž jí šli jakkoli vstříc.   Nutí to k obšírnějšímu zamyšlení. Film   sám je navíc i po technické a výtvarné   stránce skvěle zvládnutý - je stále na co   koukat, stále o čem přemýšlet. Duševně   očištěni však z této nesmyslné tragédie   neodejdete.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
???, Robert VrchotaKarla Chadimová???Strakatí andělé (1964)
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mimozemšťani z L.A. (Alien from L.A.)

Mimozemšťani z L.A.
Alien from L.A.

Ornitolog (O Ornitólogo)

Ornitolog
O Ornitólogo

The Supreme Test

The Supreme Test
The Supreme Test

Nemůžeš uspěchat lásku (You Can't Hurry Love)

Nemůžeš uspěchat lásku
You Can't Hurry Love

Naposled navštívené:
Mimozemšťani z L.A. (Alien from L.A.)

Mimozemšťani z L.A.
Alien from L.A.

Ornitolog (O Ornitólogo)

Ornitolog
O Ornitólogo

The Supreme Test

The Supreme Test
The Supreme Test

Nemůžeš uspěchat lásku (You Can't Hurry Love)

Nemůžeš uspěchat lásku
You Can't Hurry Love