Cerven
ohodnotit

Těžce zamilován

Shallow Hal

Další název:
Ťažko zamilovaný; Schwer verliebt
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
30.5.2002
„Největší love story, o jaké jste kdy slyšeli…“
Popis / Obsah / Info k filmu Těžce zamilován
Halovi je devět a reverend Larson, jeho otec, umírá. Žádá syna, aby mu slíbil, že se nikdy v životě nesmíří s průměrností a najde si hezkou ženu. Když obtloustlý a málo přitažlivý Hal dospěje, navštěvuje s přítelem Mauriciem zábavní podniky, kde loví krásné ženy. Dvakrát se mu nedaří. Jeho současná přítelkyně Jill, se kterou měl jen jedno rande, mu řekne, že ji nepřitahuje. Ani v práci není povýšen, jak očekával...
Když odchází od nadřízeného, setká se se známým guruem Tonym Robbinsem, který pomáhá lidem s problémy spojenými s důstojností a odvahou. Uvíznou ve výtahu a Hal mu vypráví o svých snahách získat krásnou ženu. Robbins mu řekne, že takové jednání je povrchní, a zhypnotizuje ho. Od tohoto okamžiku bude Hall hledět jen na vnitřní krásu. Mladík ztratí schopnost rozeznávat fyzický vzhled žen, ale neví o tom. Jednou se na ulici seznámí s krásnou štíhlou dívkou Rosemary. Její otec je ředitel firmy, kde Hal pracuje. Rosemary se svěří, že se přihlásila do zahraničních mírových sborů. Zatímco čeká na povolávací rozkaz, vypomáhá v dětské nemocnici. Hal stále nemůže pochopit, proč o sobě Rosemary tvrdí, že je tlustá. A také ho udivuje, kolik jídla spořádá. Rosemary nemá přítele, a když jí Hal řekne, že je štíhlá, myslí si, že se jí vysmívá.

Zanedlouho pozve Rosemary Hala k sobě domů. Seznamuje se s ředitelem Stevem Shanahanem a při obědě mu nastíní své nápady, jak zlepšit činnost firmy…

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Těžce zamilován
S obavami a s očakávaním toho najhoršieho som sa vybral na jednu z ďalších hollywoodskych komédii Shallow Hal (Ťažko zamilovaný). Kritika na nej nenechala ani nitku suchú a mená tvorcov jej dávali nepriamo za pravdu. Môžu autori prízemností ako Blbí a blbší, Niečo na tej Mary je, Ja, moje druhé ja a Irena - bratia Farrellyovci prekvapiť a ponúknuť niečo viac, ako len trápny a samoúčelný humor? Verte či nie, ale v kine na vás čaká príjemné prekvapenie.




Už úvodná scéna filmu nasvedčuje tomu, že najbližšie dve hodinky sa nemusíte báť stokrát omletých a (ne)vtipných grimasí Jima Careyho. Dokonca som si zo začiatku myslel, že som v zlej kinosále, na inom filme. Hlavný hrdina príbehu Hal (Jack Black) ešte ako deväťročný chlapec dáva pri smrteľnej posteli svojho otca sľub, že si bude užívať len so sexbombami a nikdy sa nezamiluje. Strih, Hal má okolo tridsiatky, sexappealom zrovna nehýri a za každú cenu sa snaží o „zbalenie" všetkých krásnych žien ktoré stretne. Je pochopiteľné, že sa mu veľmi nedarí a nutne potrebuje pomôcť. Práve vtedy sa stretne s pochybným školiteľom a hypnotizérom, ktorý mu umožní zbaviť sa povrchného vnímania konzumnej krásy a vidieť ľudí takých krásnych, aké krásne je ich vnútro. Halov život sa od oslobodzujúcej terapie úplne zmení. V meste sa zrazu objaví mnoho krásnych žien, neskutočne okúzlených Halovým šarmom. Ich krásu ale vidí len on sám a nikto iný. Jednou z tých „krások" je aj v reále veľmi obézna Rosemary, ktorú ale Hal vníma ako štíhlu Gwyneth Paltrow.



Neviem kedy naposledy som sa tak spontánne pobavil a zasmial na americkej komédii, ale bolo to veľmi dávno. Už som sa zmieril s tým, že hollywoodsky humor sa už nezmení a ostane v zaužívaných a na prekvapenie komerčne úspešných žánrových klišé. Scenár bratov Farrellyovcov ale veľmi šikovne vybočil z predpokladaného zamerania a ponúka oveľa viac, ako len vykonštruované scénky gradujúce k očakávaným gagom. Áno, pripúšťam že väčšina vtipov je postavená na základnom nápade (Hal vidí Rosemary ako krásnu ženu) a zavŕšená neskutočne „prepraným" happyendom. Na rozdiel od iných komédii, ale Ťažko zamilovaný naozaj baví diváka a to nie len jeho prvú signálnu. Dokonca na to nepotrebuje ani zaručené ingrediencie vo forme zaschnutých spermií, či padajúcich fekálii. Snímka sa pozastavuje nad umelo vytvorenými symbolmi ženskej krásy a vzájomného povrchného vnímania ľudí. Všetko to spolu funguje a čo je pri komédii najdôležitejšie - aj baví.

Ak sa teda rozhodnete vyraziť na túto príjemnú a miestami drsnú americkú komédiu, doporučujem vám pozrieť si aj záverečné titulky. Autori nám v nich symbolicky odhalili tváre všetkých, ktorí sa na filme podieľali. Za každým jedným tým menom sa skrýva len a len človek, ako za každým z nás...
Peter Konečný, Kinema.sk


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Těžce zamilován
Hal je pěkně povrchní blbec. Na smrtelné posteli slíbil svému tátovi, že bude randit jen s opravdu dokonale krásnejma a mladejma kočkama a to dodržuje. Co si vlastně o sobě myslí? Sám není nic moc a bude si takhle vybírat. Až v pozdějším věku, jednoho podivného dne, zůstane Hal viset ve výtahu a sám osud na něj sešle prostředníka k procitnutí. Tento guru mu naznačí, že opravdová krása není často na první pohled vidět. Zhypnotizuje ho a Hal, který si před tím do kapsy lhal, začne vidět i vnitřní krásu ženy a začnou se mu líbit i dívky - řekněme - barokních tvarů. Prostě se zamiluje do šíleně tlusté Rosemary (Gwyneth Paltrow).Ale je to s jeho zrakem úplně v pořádku?

Bratři Farrellyovi (Já, mé druhé já a Irena, Něco na té Mary je) natočili srandovní filmovou hříčku, která zesměšňuje povrchní a stereotypní pohled na ženskou krásu a zábavně pohlíží na nesmyslný kult hollywoodských plastikových anorektiček.
Perfektně vybraný Jack Black (např. Šakal, Mars útočí) jako zástupce povrchních chlapů a aristokratická krasavice Gwyneth Paltrow (Zamilovaný Shakespeare, Emma), která se převlékla za "tlušťošku", čímž se jí povedlo ještě více upozornit na svou krásu a uplatnit smysl pro humor, rozjíždějí bláznivou komedii, ve které jde samozřejmě hlavně o lásku.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Těžce zamilován
Hal je pěkně povrchní blbec. Na smrtelné posteli slíbil svému tátovi, že bude randit jen s opravdu dokonale krásnými a mladými kočkami a to dodržuje. Co si vlastně o sobě myslí? Sám není nic moc a bude si takhle vybírat. Až v pozdějším věku, jednoho podivného dne, zůstane Hal viset ve výtahu a sám osud na něj sešle prostředníka k procitnutí. Tento guru mu naznačí, že opravdová krása není často na první pohled vidět. Zhypnotizuje ho a Hal, který si před tím do kapsy lhal, začne vidět i vnitřní krásu ženy a začnou se mu líbit i dívky - řekněme - barokních tvarů. Prostě se zamiluje do šíleně tlusté Rosemary (Gwyneth Paltrow). Ale je to s jeho zrakem úplně v pořádku?

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Těžce zamilován
Bratři Peter a Bobby Farrellyové se prosadili hrubozrnnými buranskými komediemi Blbý a blbější (FP 6/95), Kingpin (1996, FP 3/97) a o trošku „jemnějším“ snímkem Něco na té Mary je (FP 11/98). O svém posledním filmu Těžce zamilován (v doslovném překladu by název snímku zněl „Povrchní Hal“) mluví oba svorně jako o novém směru ve vlastní tvorbě. Dříve jim prý šlo pouze o to, aby se diváci smáli, ale teď by je navíc chtěli i dohnat k slzám. A tak kromě obvyklého farrellyovského humoru, kde tentokrát (až na pár výjimek) nenajdeme jejich jindy tak oblíbené „záchodové“ scénky, obsahuje scénář romantickou love story o tom, že potká-li muž ženu svého srdce, neměl by rozhodně dát na vnější dojem. Ta pravá krása se totiž skrývá někde úplně jinde. Většinou ani není vidět. V případě Halovy vyvolené je ukryta v neuvěřitelně obézním dívčím těle. – Hal Larson slíbil umírajícímu otci, že bude chodit jenom s dokonale krásnými dívkami, které musejí mít hezká poprsí i pozadí. A podle toho se také chová. Tatínek by na něho mohl být pyšný. Ještě kdyby se Halovi u těch krasavic dařilo... Jednoho podivného dne uvízne Hal ve výtahu se slavným psychologem. Ten mu poradí, aby u žen hledal vnitřní krásu, a zároveň na něj zapůsobí malým kouzlem. Od té chvíle vidí Hal u žen jen jejich vnitřní krásu, která se mu ovšem vyjevuje jako krása fyzická. A tak není divu, že mu šíleně tlustá Rosemary zlomí srdce. Jenže každé kouzlo jednou skončí... – Tvůrci těží těžkotonážní humorné situace z prezentování různých lidských abnormalit, ale hlavně ze střídání úhlů pohledu: zatímco očarovaný Hal vidí krásky, lidé z jeho okolí vidí značně odlišnou skutečnost. Z toho vyplývají četná nedorozumění. – Po vzoru Julie Robertsové (ve filmu Zlatíčka pro každého) si i subtilní Gwyneth Paltrowová vyzkoušela dovednost hollywoodských expertů, kteří z ní udělali superobjemnou nešťastnici.
-kat- Filmový přehled 2002/6

Autor/Zdroj: -kat-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Skandar Keynes

Keynes Skandar

Tom Fisher

Fisher Tom

Osman Sinav

Sinav Osman

Graffiti Bridge

Graffiti Bridge
Graffiti Bridge

Susan Lynch

Lynch Susan

Ori Marmur

Marmur Ori

Ivanov

Ivanov
Ivanov

Gary Byrne

Byrne Gary

Naposled navštívené:
Skandar Keynes

Keynes Skandar

Tom Fisher

Fisher Tom

Osman Sinav

Sinav Osman

Graffiti Bridge

Graffiti Bridge
Graffiti Bridge

Susan Lynch

Lynch Susan

Ori Marmur

Marmur Ori

Ivanov

Ivanov
Ivanov

Gary Byrne

Byrne Gary