Cerven
ohodnotit

Top Gun

Rok:
1986
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
3.6.1992
„Tom Cruise krotí americké stíhačky v jednom z nejúspěšnějších filmů 80. let.“
Popis / Obsah / Info k filmu Top Gun
Poručík Mitchelle, zvaný Maverick, je divoký, impulzívní stíhací pilot. Při letu skvěle vyřešil setkání s nepřátelským Migem, ale hned vzápětí popudil své nadřízené nezodpovědným nízkým přeletem. Riskuje, aby překonal sám sebe a trauma z osudu svého otce, vynikajícího letce, který zemřel za nejasných okolností. Přesto je vybrán do elitní akademie pro stíhací piloty, které se říká Top Gun, spolu se svým parťákem Goosem. Maverick se zamiluje do krásné expertky na nepřátelské letouny Charlie Blackwoodové. Když však jeho kamarád Goose přijde při jednom zkušebním letu o život, začíná se Maverick měnit. Rozhodl se opustit Top Gun i Charlie, pryč je jeho nadání nekonvenčně a geniálně řešit kritické letové situace. Je nasazen do bojové operace, aby se znovu setkal s nepřátelskými Migy. V rozhodujících chvílích právě on zachrání několik svých kolegů a svede vítězný souboj.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Top Gun
Mladí vojenští piloti Pete "Maverick" Mitchell a jeho kolega Goose jsou vysláni na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru do školy pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Maverick je na to hrdý a hodlá se stát nejlepším bojovým pilotem ve vojenském námořnictvu. Avšak jeho hazardérství není obdivováno, naopak mu působí mezi kolegy a nadřízenými potíže, protože Maverick porušuje pravidla a oficiální předpisy. Jeho instinkt je pro něho důležitější. Když však jeho kamarád Goose přijde při jednom zkušebním letu o život, začíná se Maverick měnit...
Člen: aegis


Popis / Obsah / Info k filmu Top Gun
V únoru měla u nás premiéru bláznivá parodie Žhavé výstřely, která si brala na mušku různé hollywoodské filmy, ale námětově vycházela především ze snímku Top Gun z roku 1986, jehož červnové uvedení tak přichází trochu pozdě. Děj se odehrává v prostředí špičkových stíhacích pilotů amerického válečného Iod'stva a soustřed'uje se zejména na spektakulární vzdušné souboje. Hlavním hrdinou je velice schopný letec, který se ovšem řídí daleko více svým instinktem než přísnými pravidly. Proto se dostává do různých potíží. Díky pochopení své dívky i svého velitele do káže překonat životní krizi, způsobenou tragickou smrtí přítele. Producenti se inspirovali novinovou reportáží o kalifornské základněn na níž jsou v kursech cvičeni nejlepší stíhací piloti z letek válečného loďstva k přímému boji s nepřítelem. Škola, známá jako Top Gun: vznikla v roce 1969 po špatných zkušenostech ve vietnamské válce. - Tvůrci pod vedením zkušeného Tonyho Scotta se snažili zachovat maximální míru autenticity. Film byl natáčen v extrémních podmínkách a v těsné spolupráci s Pentagonem za účasti předních instruktorů. Letecké sekvence (se stroji F-14 Tomcat, F-5 Tigers a A-4 Skyhawks) tvoří jeho dominantu a jsou realizovány vynalézavě a naprosto profesionálně. Za nimi ovšem pokulhává sladkobolný příběh, jenž se neubrání falešnému sentimentu, křečovitosti a kýčovitosti. Očividná oslava militarismu a válečného vlastenectví dělá ze snímku téměř náborovou záležitost. Je ovšem třeba konstatovat, že Top Gun patřil ve Spojených státech ke komerčně nejúspěšnějším titulům nedávných sezón. - Získal Oscara za nejlepší píseň (Giorgio Moroder, Tom WhirÍock: Take My Breath Away).

Autor/Zdroj: Málek Michael/Filmový přehled


Pete "Maverick" Mitchell patří k nejlepším při pětitýdenním výcviku elitních pilotů US-Navy. Musí se ovšem vyrovnat nejen s velmi dobrým konkurentem, památkou na otce, ale i láskou k půvabné instruktorce.

Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Top Gun: Maverick (2022)

 Top Gun: Maverick (2022)
Top Gun: Maverick n
 
Žánr: akční / drama
Země: Spojené státy americké / Hongkong
Režie: Joseph Kosinski

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

2 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

ČT2 - Fotbal: Chance Národní Liga 20...

17:20 - 19:30

102 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Hospoda (1996) [TV seriál]

18:55 - 19:30

7 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

7 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jan Milligan

Milligan Jan

Daniel Rialet

Rialet Daniel

Comedy Club

Comedy Club
Comedy Club

Naposled navštívené:
Jan Milligan

Milligan Jan

Daniel Rialet

Rialet Daniel

Comedy Club

Comedy Club
Comedy Club