Cerven
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Tyson
Člověk nemusí být právě milovníkem boxu, abyste se zaujetím zhlédl tento dokument. Mike Tyson je obdivovaný a zatracovaný bývalý šampión v supertěžké váze a kontroverzní figura. A ačkoli se na realizaci snímku podílel také jako jeden z producentů, nesnažil se svou „nálepku" nijak zvlášť vylepšovat.

Mike Tyson je obdivovaný a zatracovaný bývalý šampión v supertěžké váze. Člověk nemusí být právě milovníkem boxu, abyste se zaujetím zhlédl tento dokumentární film. Tyson je kontroverzní figura, o tom není dohad. A ačkoli se na realizaci tohoto snímku podílel také jako jeden z jeho producentů, nesnažil se svou „nálepku" nijak zvlášť vylepšovat. Film přináší poutavou chronologii jeho zajímavého života. Chudý chlapec z černošského gheta, odsouzený k životu mezi ulicí a polepšovnou, by zřejmě skončil jako desetitisíce jeho bezejmenných vrstevníků. Měl ovšem štěstí, že potkal svého adoptivního otce a odborníka na box Cusa D' Amata, který rozeznal výjimečnost jeho boxerského talentu. Příběh „amerického snu"
ovšem končí s D'Amatovou smrtí. Tyson nezvládl své výjimečné postavení a skončil ve vězení, čímž si značně urychlil konec své fantastické kariéry. Sympatické je, že příběh Tysona vypráví právě samotný Tyson. Není sice žádným slovním ekvilibristou, ale možná právě proto je film o něm upřímný a bezprostřední.
Režisér - a také scenárista, herec a producent - James Toback (1944) umělecky prorazil v roce 1974 autobiograficky laděným scénářem The Gambler (režie Karl Reisz). Jako režisér debutoval v roce 1978 nezávislým snímkem Fingers (Prsty). Dosud natočil devět hraných filmů. (Artfilm Trenčianské Teplice)
katalog 1. Festivalu nad řekou


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tyson
Mike Tyson, obdivovaný a zatracovaný bývalý šampión v superťažkej váhe. Nemusíte byť ale milovníkom boxu, aby ste si so zaujatím pozreli tento dokumentárny film. Tyson je kontroverzná figúra, o tom niet sporu. A hoci pri tejto snímke figuruje ako jeden z jej producentov, nesnažil sa svoju „nálepku" nejako zvlášť vylepšiť. Film prináša pútavú chronológiu jeho zaujímavého života. Chudobný chlapec z černošského geta, odsúdený na život medzi ulicou a polepšovňou, by zrejme skončil ako desaťtisíce z bezmenných rovesníkov. Mal však šťastie, že stretol svojho adoptívneho otca a boxerského odborníka Cusa D'Amata, ktorý rozpoznal výnimočnosť jeho boxerského talentu. Verklíkový príbeh „amerického sna" však končí s D'Amatovou smrťou.Tyson nezvládol svoje výnimočné postavenie, a napokon skončil vo väzení, čím si značne urýchlil koniec fantastickej kariéry. Sympatické je, že príbeh Tysona rozpráva samotný Tyson. Nieje žiadnym slovným žonglérom, ale možno práve preto je film o ňom úprimný a bezprostredný.
katalog 17.ArtFilmFestu 2009/89


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

06:59 - 09:00

35 minut již uběhlo
86 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

06:50 - 07:40

44 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

05:55 - 08:25

99 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:25 - 07:45

9 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Reklama