Cerven
ohodnotit

Útěk do divočiny

Into the Wild

Další název:
Útek do divočiny
Rok:
2007
Délka:
148 minut
Premiéra v ČR:
24.4.2008
„Splněný sen bohužel někdy stojí víc než hromada peněz.“
Popis / Obsah / Info k filmu Útěk do divočiny
Útěk do divočiny je inspirován skutečným příběhem Christophera McCandlesse (Emile Hirsch), mladého muže, který opustil svůj pohodlný život, aby okusil svobodu. Všechny své dosavadní úspory věnoval charitě a s minimální výbavou a přípravou vyrazil napříč Spojenými státy na Aljašku, kde chtěl vyzkoušet život v divočině. Scénář napsal a režíroval Sean Penn, hrají Marcia Gay Harden, William Hurt, Vince Vaughn, Catherine Keener a Hal Holbrook. Útěk do divočiny je „ tak vzrušující, zábavný a napínavý jako je obdivuhodný.“ (Joe Morgenstern, The Wall Street Journal).
Zajímavost: Aljaška má více než 3 milióny ledovcových jezer a 12 velkých řek. Sever tvoří nejrozsáhlejší pevninské ledovce. Zima na severu trvá 9 měsíců, z toho 2 měsíce je polární noc. V létě je polární den více než 3 měsíce. V roce 1947 byl na Aljašce zaznamenán teplotní rekord -63°C.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Útěk do divočiny
Útěk do divočiny je natočený na základě skutečného příběhu. Čerstvý absolvent vysoké školy se slibnou budoucností a sportovec Christopher McCandless (Emile Hirsch) se rozhodl opustit civilizaci. Celý svůj majetek věnoval na charitu a vydal se za dobrodružstvím do divočiny. Byl Christopher hrdinným cestovatelem, nebo jen naivním idealistou, rebelem, nebo jen dalším ztraceným americkým synem, nebojácným hledačem rizik, nebo tragickou postavou, která hledá rovnováhu mezi civilizací a přírodou? Na svoje otázky hledal odpovědi putováním pšeničnými poli Jižní Dakoty, nebezpečnou Colorado River, Kalifornií a pokračoval dál. Jeho hlavním cílem však byla Aljaška. Při tomto putování se střetával s různými lidmi, kteří byly často na okraji společnosti. Ti mu pomáhali a učili ho umění porozumět životu.


Autor: Chrustyn

Popis / Obsah / Info k filmu Útěk do divočiny
Psychologický dobrodružný film herce, scenáristy a režiséra Seana Penna Útěk do divočiny vznikl podle stejnojmenné knihy horolezce a cestovatele Jona Krakauera (1996), jež se opírá o autentický lidský osud. V roce 1990 opustil čerstvý absolvent Chris McCandless bez jediného slova svou rodinu a vydal se „na cestu“ pod zvoleným jménem Alexander Supertramp. Na jejím konci si splnil cíl, k němuž směřoval. Strávil sto třináct dní v naprosté izolaci od lidí v drsné divočině v okolí aljašské Mount McKinley, kde ovšem také v srpnu 1992 zemřel. Penn usiloval o zfilmování knihy deset let (největší překážkou bylo svolení rodiny). Procestoval Chrisovu trasu, mluvil s lidmi, kteří se s ním setkali, a vyprávění obohatil i o komentář Chrisovy sestry Carine, jež vysvětluje mladíkův vztah k rodičům i jeho různé názory. Později natáčel na původních místech. V obětavém podání Emila Hirsche je Chris idealista, obracející se zády ke konzumní společnosti a hledající svobodu a nový smysl života. Opírá se přitom zejména o četbu klasiků: Londona, Thoreaua či Lva Tolstého. Během osamělého putování hrdina prožívá četná dobrodružství (například na kajaku dojede po řece Colorado přes Grand Canyon až do Mexika), ale hlavně potkává lidi, s nimiž naváže úzká přátelství a díky nimž může korigovat svůj pohled na svět. – Tvůrci dělí vyprávění do pěti kapitol, používají lokalizující titulky, texty z Chrisova deníku i sestřiny komentáře. Příběh se odvíjí v četných retrospektivách a je rámován mladíkovým pobytem v divočině. Režisér kvůli oživení používá i dělené plátno nebo nápodobu domácího videa. Věnuje se také vedlejším postavám, zejména rodičům, dvojici hipíků, dívce Tracy, podnikavému Wayneovi a starci Ronu Franzovi, tedy těm, s nimiž se „dobrodruh z vlastní vůle“ sblížil. Významnou roli hrají i písně Eddieho Veddera. - Snímek je věnován památce Christophera Johnsona McCandlesse (12.2.1968-18.8.1992). Na konci se objeví autoportrét skutečného Chrise před autobusem, pocházející z filmu v jeho fotoaparátu.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2008/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michael Grade

Grade Michael

Eimer Ni Mhaoldomhnaigh

Mhaoldomhnaigh Eimer Ni

Naposled navštívené:
Michael Grade

Grade Michael

Eimer Ni Mhaoldomhnaigh

Mhaoldomhnaigh Eimer Ni