Cerven
ohodnotit

Vesna

Další název:
Spring
Rok:
1953
Délka:
96 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Vesna
František Čáp vstoupil do jugoslávské kinematografie díky pozvání ředitele slovinského filmového studia Triglav film Branimira Tumy. To doprovázelo pověření, aby zde natáčel divácky atraktivní a tematicky odlehčené tituly. Během následující dekády Čáp skutečně vytvořil mnoho žánrově pestrých snímků – největšího úspěchu však dosáhl hned svým prvním slovinským filmem Vesna.

Tři kamarádi se připravují na závěrečné zkoušky na střední škole. Teplé jaro je ovšem spíš než ke studiu láká k zábavě a lumpárnám. Vymyslí si proto naivní plán – jeden z nich se začne dvořit dceři profesora matematiky, aby získal maturitní otázky. Do pohledné Vesny (debutantka Metka Gabrijelčičová) se ovšem skutečně zamiluje…

Romantický příběh není nijak zvlášť komplikovaný. Je nicméně elegantně vyprávěn a využívá hřejivou jarní atmosféru i živost herců, což ostatně kontinuálně patří k Čápovým přednostem. Svěží snímek se soustředí na mladé krásné lidi plné elánu. Čerstvá dospělost hrdinů kontrastuje s nespokojeností a opatrností starší generace. Závěr ovšem přináší smír mezi všemi zúčastněnými.

Zasazení děje do současnosti a komediální ladění přineslo v roce 1953 v Jugoslávii vítanou změnu. Tamní kinematografie se totiž po druhé světové válce soustředila na reflexi tohoto konfliktu a produkci vážných dramatických titulů. Vesna vstoupila do takové atmosféry jako závan čerstvého vzduchu a zaznamenala okamžitý úspěch u diváků i u kritiky. Hlavní představitelé se stali hvězdami a v budoucnu i Čápovými oblíbenými protagonisty. Snímek je dodnes považován za jeden z nejlepších slovinských filmů, místní filmové ceny nyní nesou právě název Vesna.

O čtyři roky později se režisér k hrdinům svého slovinského debutu vrátil. V romanci Nečekej na máj (Ne čakaj na maj, 1957) poslal zamilovaný pár na zimní prázdniny do hor. Také tento titul je svěží a zábavný, nedosahuje však kvalit svého předchůdce.

Marie Barešová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pečení na neděli

08:55 - 09:35

29 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie.cs (2007) [TV cyklus]

08:50 - 09:45

34 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Co ste hasiči (2021) [TV seriá...

09:00 - 10:25

24 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Prima - Prima Svět (1995) [TV pořad]

09:15 - 09:45

9 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama