Cerven
ohodnotit

Vyděrač

Další název:
Blackmailer
Žánr:
Rok:
1937
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
26.11.1937
Popis / Obsah / Info k filmu Vyděrač
POZOR SPOILER

Ve firmě Globus je chválen prezidentem firmy generální ředitel. Ten povolává sekretáře Říhu, aby vysvětlil proč takové úspěchy. Říha vysvětluje, že každý zaměstnanec je zde jen měsíc, aby nemohl pochopit, oč jde.

V Křídové ulici umírá další dělník. Což zajímá nějakého zaměstnance z Globu, Josefa Baška. Jde do té ulice, a zde navštíví svou dávnou kamarádku Frýblovou. Seznámí se zde s jejím mužem a předtím i s doktorem Pirohem. Prohraje s nimi v kartách, což se nelíbí jeho domácí, které dluží za nájem. Bašek pak zaujme nové pracovní místo. Jenže je zde svědkem znevažování jednoho z kolegů a odplivne si. To má za následek okamžité propuštění. On se však zmocní důležitého a tajného dopisu, ve kterém jsou důkazy o podvodech v Globu. Nastává honička, ve které Josef dopis ztrácí a sebere jiný, ale přijde na to až doma. Okradený Říha jej však poznal, a tak je Josef pozván do ředitelny. Tváří se, jako že dopis má, a vymůže si místo disponenta. Aby si kryl záda, deponuje u doktora Piroha obálku, kterou má týž vydat jen na příkaz s Baškovým podpisem, a ještě příkaz ověřit. A pak už je pan Bašek disponent se vším všudy a hodně to dává najevo. Netuší, že podepsal prázdné papíry panu Říhovi. Zatím se snaží sbalit dívku Mášu, která chodí s klavíristou Petrem a kterého chce Jan vyhodit ze sedla. A navíc prosadí, aby Frýbl mě hodně společného s Globusem. Mezitím co disponent svolává lidi k sobě do hotelu na návštěvu, Říha na příkaz nadřízeného vyzvedává obálku u Piroha. Proběhne to bez potíží, protože při ověřování se disponent domnívá, že jde o jiný dopis. A tak se zdá, že jeho „podnikání“ konec.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Vyděrač
Textilním továrnám Globus vládne tvrdou rukou generální ředitel Alfred Merhaut, který však převádí výtěžky exportního obchodu na svá tajná konta u zahraničních bank. Jeho systém je jednoduchý: každý úředník pracující v bilančním oddělení je po krátké době propuštěn, aby na podvod nepřišel. Účetní Bašek nezná nikoho a nic než dřinu a věčný nedostatek, navíc je přeložen na obávané místo. V bilančním oddělení se stane svědkem propuštění staršího kolegy a tehdy pohár hořkosti přeteče. Bašek dá najevo své znechucení a tak přijde o práci i on. Na odchodu však zaslechne ředitele, který mluví o svých obavách z nečekané kontroly. Bašek se odhodlá jednat: ukradne kompromitující materiál. Doma ale zjistí, že na útěku doklad ztratil a zaměnil jej za jiný, bezcenný. Merhaut to zatím netuší a ze strachu mu nabídne peníze a vysoké postavení ve firmě. Bašek si teď užívá života, ale ředitel se záhy dozví, že úředník kompromitující materiál nemá. Přesto je ředitel zatčen a Bašek se vrací na místo účetního.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Vyděrač
Alfred Merhaut je generálním ředitelem textilních továren kde vládně skutečně tvrdou rukou. Přišel na systém jak převádět výtěžky z exportu na svá soukromá zahraniční konta. Prostě každého úředníka pracujícího v bilančním oddělení propustí dříve, než by podvody mihl odhalit. A na toto obávané místo je přeložen účetní Bašek, jež nezná nic jiného než dřinu a nedostatek. Když je v bilančním oddělení svědkem propuštění staršího kolegy má už všeho dost a své znechucení dá najevo. A tak je propuštěn i on, ale na odchodu zaslechne jak se ředitel bojí nečekané kontroly. A Bašek kompromitující doklad ukradne, až doma zjistí, že doklad ztratil a zaměnil za neškodný.Toto ale Merhaut neví a Boškovi nabídne jak peníze, tak vysoké místo v továrně. Bašek si může užívat života, ale pouze do doby než Merhault zjistí, že doklad nemá. Přesto je ale zatčen a bošek se vrací na místo účetního.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama