Rijen
ohodnotit

Za humny je drak

Další název:
A Dragon Down the Lane
Žánr:
Rok:
1982
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1983
„Pohádka o království na dlani a jeho drakovi“
Popis / Obsah / Info k filmu Za humny je drak



Když je malý drak živený jen dřevěným uhlím z milíře, vyroste z něj nenapravitelný dobrák. A přesně takový je drak Mrak, na kterého narazí skupina šlechticů v lese za sedmi vršky a sedmi potůčky. Ti ovšem nečekají, až se drakova dobrácká povaha projeví, a v hrůze vezmou nohy na ramena. Aby se před králem neponížili, ještě své vyprávění o hrůzném drakovi zveličí, a tak má král rázem starostí nad hlavu. A ještě jich přibude, když spatří svou dceru s nešikovným loutnistou Marianem. Ten se mu totiž jako případný ženich vůbec nezamlouván a už vůbec ne jako případný zachránce princezny, kdyby snad drak požadoval princeznu ke svačině. Navíc se brzy ukáže, že hrdinové jsou velmi vzácná odrůda, a tak se zachránci na hrad příliš nehrnou a místní šlechtici místo broušení mečů také jen hledají výmluvy. Král se tedy rozhodne hledat jinou princeznu, kterou by drakovi podstrčil místo své dcery, a když žádnou nenajde, udělá princeznu z uhlířovy dcery Lidky. Ta je naštěstí nebojácná. S drakem se rychle spřátelí a společně s dědou se ho dokonce rozhodne chránit před případnými hrdiny, kteří by mu chtěli ublížit.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Za humny je drak



V jednom království v lese, kde žije a pracuje uhlíř Patočka, se usadí dobrácký drak Mrak. Královi lokajové na něho narazí při lovu a celí vyděšení jdou zprávu předat králi. Ten právě pořádá oslavu narozenin své dcery Violy. Vrchní lovčí vylíčí draka v hrůzných barvách a král usoudí, že drak bude podle tradice chtít královskou dceru. Vyhlásí tedy odměnu za zabití draka, nikomu se však do boje s ním nechce. Jediný, kdo se přihlásí, je princeznin milý, loutnista Marian, kterého však král nemá rád, a tak ho vyhodí. Princeznu chce tedy zachránit její bratr Jan, tomu to zase král nechce dovolit. Mezitím se s drakem v lese potká Patočkova dcera Lidka a brzy zjistí, že Mrak je neškodný dobrák od kosti. Spřátelí se spolu a když se Lidka dozví, že král chce nechat Mraka zabít, pošle ho do zámku, aby krále přesvědčil o své neškodnosti. Tam se ho však všichni bojí a hrozí, že se bude muset utkat s přitroublým rytířem Černovousem. Král pak dostane nápad: místo Violy by se mohla stát drakovou nevěstou Lidka…

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Za humny je drak



Drak Mrak je jiný než ostatní draci. Od mládí je živený dřevěným uhlím a tak na jemné masíčko princezen nemá ani pomyšlení. Přesto v království vznikne panika, když skupina rytířů narazí na draka za sedmi řekami a sedmi horami. Prchnou v úděsu a králi donesou hroznou novinu. Aby nebyli považováni za zbabělce, všechno patřičně zveličí. Král má strach o svou dceru, se kterou mi i starostí dost. Zakoukala se totiž do mladého loutnisty Mariana a to není ten pravý hrdina na zabití draka. Ani další zachránci se příště nehrnou zabít draka. A tak se rozhodne svou dceru zapřít a vydávat za princeznu uhlířovu dceru Lidku. Statečná dívka má pro strach uděláno a s drakem se rychle spřátelí. Spolu pak čelí "zachráncům" a království je zachráněno.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Za humny je drak



Česká filmová pohádka o tom, že i to nejmenší království musí mít svého draka, ale ne každý král se při tom musí bát o svou dceru. Poklidný život malého království rozvíří přílet draka Mraka. Naštěstí je to velký dobrák a před princeznami dává přednost jiným pochoutkám.


Autor: caseyjones

Popis / Obsah / Info k filmu Za humny je drak



Markéta Zinnerová své svazky s filmem rozvíjela jako autorka knižních předloh i scenáristka. Jedním ze snímků, které podle jejích předloh vznikly, je i veselá pohádka režiséra Radima Cvrčka z roku 1982. Titulním protagonistou je drak Mrak, který vinou nedostatečné výživy vyrostl v dobráka. Uhlířova dcera Lidka se v lese s Mrakem setká a skamarádí, ke královskému otci princezny Violy však zpráva o neškodnosti dračího vetřelce nedolehne. Viola navíc dělá svému tatínkovi problémy i tím, že se zamilovala do potulného loutnisty Mariana. Lidka se zase líbí vznešenému princi Janovi... V divácky neškodné pohádce si komickou roli ustrašeného krále zahrál Jiří Císler. Hrdinky na vdávání ztvárnily Ivana Andrlová a Jana Beránková. Postavu draka, jež je po trikové stránce poplatná dostupným dobovým technologiím gottwaldovského studia, namluvil Josef Kemr.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Za humny je drak



Úsměvná pohádka o velmi malém království a o draku Mrakovi, který byl větší dobrák, než se od něho čekalo. Nevynalézavá, těžkopádná realizace, také triky se moc nevyvedly.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Pohádka o drakovi (1972) [TV inscenace]

 Pohádka o drakovi (1972) [TV inscenace]
Pohádka o drakovi n
 
Žánr: pohádka
Země: Československo
Režie: Pavel Kraus

(remake)

TV Program

ČT1 - Princezna za dukát (1991) [TV ...

14:40 - 15:30

22 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Vikinské ženy

14:40 - 15:35

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Jak básníci neztrácejí naději ...

13:35 - 16:05

87 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - Vychytávky Ládi Hrušky (2015) ...

14:25 - 15:05

37 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Polomská vzbura

Polomská vzbura

Greta (I Am Greta)

Greta
I Am Greta

Ani Damjanova

Damjanova Ani

Marthe Huguet

Huguet Marthe

Victor Fleming

Fleming Victor

Clarke Gordon

Gordon Clarke

Heinz Lyschik

Lyschik Heinz

Eugen Medek

Medek Eugen

Amish Patel

Patel Amish

Kien Shih

Shih Kien

Naposled navštívené:
Polomská vzbura

Polomská vzbura

Greta (I Am Greta)

Greta
I Am Greta

Ani Damjanova

Damjanova Ani

Marthe Huguet

Huguet Marthe

Victor Fleming

Fleming Victor

Clarke Gordon

Gordon Clarke

Heinz Lyschik

Lyschik Heinz

Eugen Medek

Medek Eugen

Amish Patel

Patel Amish

Kien Shih

Shih Kien