Cerven
ohodnotit

Zkrocení ohně

Ukraščenije ogňa

Další název:
Укрощение огня; Skrotenie ohňa
Žánr:
Země:
Rok:
1972
Délka:
158 minut
Premiéra v ČR:
3.11.1972
„Poslední vteřiny na odpalovací rampě.“

Obsah filmu Zkrocení ohně

 
Dvoudílný epický snímek se zabývá (byť pod jiným jménem) životem a prací Sergeje Pavloviče Koroljova, sovětského leteckého a raketového konstruktéra a "otce" ruského vesmírného programu. Ve filmu jeho postava nese jméno Andreje Baškirceva a divák sleduje jeho osudy od mládí, kdy se jeho kariéra začíná rozvíjet. Velkým impulsem je pro Baškirceva - Koroljova setkání s vědcem Ciolkovským. Před válkou se pak Koroljov věnuje výzkumu a konstrukci bojových raket, prototypům pozdějších "Kaťuší". V roce 1938 je však jako oběť stalinských čistek uvězněn v jednom z kolymských gulagů. Přes šest roků trvá, než může pokračovat ve své práci. Po skončení...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

jvrubel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.1.2009
Vynikající historický film
Vynikající film od počátků budování   sovětské kosmonautiky přes vývoj tehdy nových   zbraní - Kaťuší ve Velké vlastenecké válce   až po let Jurije gagarina do kosmu.

Je velká   škoda, že pravděpodobně z politických   důvodů je tento film naprosto opomenut. Ukazuje   detailně potíže a postupy při jejich řešení   v počátcích sovětské kosmonautiky. Její   úspěchy vyniknou o to víc, uvědomíme-li si, v   jakých podmínkách byly první rakety vyvíjeny.   Vysoce oceňuji populárně vědeckou a   dokumentární stránku uvedeného filmu   odhlédneme-li od jakýchkoliv ideologických   podtextů.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama