Cerven
ohodnotit

Zocelení

Další název:
Steel Town
Rok:
1950
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
27.4.1951
Popis / Obsah / Info k filmu Zocelení
POZOR SPOILER

Je rok 1931 rok světové krize. Ve válcovnách plechu Karlova huť je přijat dopis, ve kterém se píše o propouštění. Řediteli se do toho nechce a svolává závodní výbor. Těm se to zcela pochopitelně nelíbí, a dělníkům již vůbec ne. A protože se jich ředitel bojí, prohlásí, že propouštět nebude.
Jenda a Marie se chtějí brát a mají vyhlídnutý domek v místní kolonii. Za inženýrem Kotrnou přichází vyslanec kapitalistů, Halík. Domluví si fintu na dělníky. Halík se potřebuje mezi ně infiltrovat, a tak nastrčí papír, že se kolonka bude dávat dělníkům ze Sudet. Plán zas tak moc nevyjde, zato schůzi komunistů rozeženou dva četníci. Dojde i na střelbu a Franta je raněn. Ale ne z četnické pušky. Přichází nový továrník a ihned propouští. Dochází k nepokojům a zasahuje četnictvo. Lidé odcházejí, továrna nepracuje, ale o celé situaci je zpraven soudruh Gottwald. Všichni dělníci jdou k fabrice a dochází ke střetnutí na bodáky. Lidé odcházejí. Stávkový výbor navštíví soudruhy v Rotavě, aby tamní dělníci nedělali stávkokaze. Ti zpočátku souhlasí, ale nakonec jdou. Jenže jim dělničtí soudruzi zastoupí cestu. Pak se vrací zavřený soudruh Jenda a přidává se k davu, jenž kráčí směrem k továrně. Ovšem je zde policie, která nezná slitování, a schyluje se ke střelbě…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zocelení
V době hospodářské krize v roce 1931 má být z válcovny v Karlově Huti propuštěno čtyři sta padesát dělníků. Ředitel Appelt se nedokáže vzepřít odborové organizaci a je huťařskou ústřednou vyměněn za mnohem ostřejšího von Doderera. Bezohledný nový ředitel má v plánu vyměnit vzpurné české zaměstnance za německé dělníky ze zrušených železáren v Rotavě. Má v úmyslu je ubytovat v kolonce nových domů, kde měli původně bydlet Češi. Doderer také mezi dělníky pošle špicla Halíka. Ten upozorní četníky na chystanou tajnou schůzi komunistů. Účastníkům akce se podaří utéct, ale jejich předsedu Frantu Halík zákeřně postřelí. Doderer dá příkaz k propouštění a vyvolá tak všeobecnou stávku. Valcíř Jan zastupuje skrývajícího se Frantu. Janův ženatý bratr Josef a otec, zatížení splácením domku, mu však jeho aktivity vyčítají. Stávkový výbor jede do Rotavy, aby místní nezaměstnané dělníky vyzval k solidaritě. Ti ji přislíbí do té doby, než sami Češi poruší stávku. Bída udělá z některých dělníků stávkokaze a němečtí dělníci nastupují v Karlově Huti. Vzpoura tedy dopadla špatně. Mohutná manifestace nezaměstnaných však symbolizuje budoucí vítězství proletářské revoluce.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Zocelení
1931: Průběh organizované stávky, kterou se dělníci ze severomoravských hutí bránili hromadnému propouštění v dobách hospodářské krize. Film ukazuje podrobně průběh stávky, ukazuje zoufalé odhodlaní dělníků zajistit svým rodinám důstojný život, vydržet ve stávce a odvrátit propouštění.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama