Cerven

Glenda Farrell

Povolání:
Národnost:
Narození:
30.6. 1904, Enid, Oklahoma, USA
Úmrtí:
1.5. 1971, New York City, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americká filmová herečka Glenda Farrell, se narodila v Enid v Oklahomě, do smíšené rodiny Němce a Irky, ještě ke dvěma sourozencům – bratrům Richardovi a Genemu dne 30. 6. 1904. Glenda své herecké zkušenosti sbírala už jako dítě, když hrála poprvé ve věku 6 let malou Evu v Chaloupka strýčka Toma, podle spisovatelky Harriet Beecher Stowe. Nějaký čas jezdila s rodiči u několika divadelních společností, protože měla v repertoáru několik dětských rolí, ale nakonec dokončila základní vzdělání, a znovu pokračovala s různými kočovnými divadelními společnostmi, které jezdily po Státech. Nakonec se jí podařilo úspěšně zakotvit na Broadwayi.

Glenda Farrell získala jednu z větších rolí v inscenaci Cobra inscenovanou v Morosco Theater v Los Angeles, vedle tehdy uznávané herečky Charlotte Treadway, a zde působila od roku 1925. Dlouhodobou filmovou smlouvu podepsala v červenci 1930 se společností Warner Brothers, a hrála pak první menší filmovou roli v Little Caesar v režii Melvyna LeRoy. Současně však hrála na Broadwayi v Life Begins. Tak, jak se často zmiňuji v biografiích o partnerech a partnerkách herců a hereček, tentokrát bych ráda zmínila o výborné herečce Joan Blondell se kterou často hrála buďto její sestru, nebo sestřenici, nebo byly jinak příbuzensky spřízněné, a také proto, že si byly svým způsobem podobné, nejen blond odstínem vlasů.

Glenda hrála v žánrově neomezených filmech, takže v detektivních, komediích, hudebních, nebo v drama, spolu s uznávanými herci Paulem Muni, Lionelem Atwillem, Fay Wray, nebo Bette Davis. Stala se jednou z nejplodnějších hereček 30-tých let spol. WB a k jejím rolím se dá přiřadit i série filmů jako byla Torchy Blaine v Girl Reporter – tady zaznamenala Farrell neuvěřitelný rekord poprvé ve zvukovém filmu – kdy řekla během 40-ti sekund čtyřista slov. Jako Torchy hrála v osmi dílech v období 1937 – 39. V roce 1937 také hrála po boku Dicka Powella a kolegyně Joan Blondell na Oscara nominovém filmu – hudební komedii Lloyda Bacona a Busby Berkeleye - Gold Diggers. Celkem natočila 78 filmů.

Glenda byla vdaná za Thomase Richardse, herce od roku 1924 – 1926, měli spolu syna, rok byla vdaná za scénaristu Roberta Riskina od roku 1930 do 1931, poté se vdala za majitele varieté Jacka Duranta a jejím třetím manželem se stal Dr. Henry Ross, armádní lékař ve West Pointu, který také sloužil během války i po ní ve štábu presidenta Einsehowera. Měla jediného syna Tomyho, který přijal jako herecké jméno její příjmení Farrell.

Od roku 1939 téměř na tři roky opustila filmové ateliéry, a stala se společnicí svého manžela na diplomatických cestách. Účastnila se s ním také jedné vojenské mise. Ve filmu se objevila v roce 1942 v Johnny Eager, The Talk of the Town, a poté hned ve třech dalších filmech v komedii Klondike Kate, City Without Men, A Night for Crime. V roce 1944 - Ever since Venus.

Po roce 1947 hrála v jednom filmu ročně – I Love Trouble 1947, Mary Lou 1948, aj. V poslední fázi hrála převážně v komediích rozšafné, postarší dámy – Apache War smoke, Secret of the Incas, Midl of The Night a Girl in the Red Velvet Swing. Získala cenu Emmy za TV seriál s názvem Ben Casey v roce 1963. Jejím posledním filmem se stal: Tiger by the Tail v roce 1968.
V roce 1969 jí byla diagnostikována rakovina plic, na kterou ve věku 66 let 3. 5. 1971 v New Yorku podlehla.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Glenda Farrell

Farrell Glenda

Simon MacCorkindale

MacCorkindale Simon

Gara Muñoz

Muñoz Gara

Adam Pawlikowski

Pawlikowski Adam

Vivian Gibson

Gibson Vivian

Bruno Rahn

Rahn Bruno

Naposled navštívené:
Glenda Farrell

Farrell Glenda

Simon MacCorkindale

MacCorkindale Simon

Gara Muñoz

Muñoz Gara

Adam Pawlikowski

Pawlikowski Adam

Vivian Gibson

Gibson Vivian

Bruno Rahn

Rahn Bruno