Cerven

Willem Dafoe

Povolání:
Rodné jméno:
William Dafoe, Jr.
Národnost:
Věk:
69
Narození:
22.7. 1955, Appleton, Wisconsin, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
William J. Dafoe se narodil 22. července 1955 v Appletonu, stát Wisconsin, USA jako šestý z osmi dětí Muriel Isabel (rozené Sprissler), zdravotní sestře z Bostonu, a chirurgovi Dr. Williamu Alfredovi Dafoe.

Poté, co byl vyhozen z Appleton East High School za výrobu videa, které vedení školy označilo za "pornografické", dokončil svá studia nedaleko na Lawrence University. Pokračoval na University of Wisconsin-Milwaukee, kde studoval drama. Školu ještě před promocí opustil, když se přidal k nově vzniklé avantgardní skupině „Theatre X“.

Po příhodě na Appleton East High School si změnil jméno z anglického Williama na holandskou verzi Willem, aby se zbavil dřívějšího důvěrného jména „Bill“ a zpřetrhal tak „staré“ vazby.
Se „Theatre X“ absolvoval čtyřleté turné po Spojených státech a Evropě, pak se přestěhoval do New Yorku a přidal se k „The Performance Group. Je zakládajícím členem experimentální divadelní společnosti „The Wooster Group“.

V roce 1981 si zahrál ve filmu „Nebeská brána“ (Heaven's Gate), ale jeho role byla vystřižena. V polovině 80tých let byl obsazen Williamem Friedkinem do filmu „Žít a zemřít v L.A.“, ve kterém Dafoe ztvárnil roli padělatele Ricka Masterse. O rok později hrál vůdce motorkářského gangu ve filmu „Nemilovaná“ (The Loveless - a později hrál podobnou roli ve filmu „Ohnivé ulice“), ale jeho zlomová byla role seržanta Eliase ve filmu „Četa“ (1986).

V roce 1988 Dafoe hrál v jiném filmu zasazeného do války ve Vietnamu - jako agent Buck McGriff ve filmu „Saigon“. Od té doby se stál populárním charakterním hercem. Často však hraje vznětlivé a podlé role, jako třeba Hobgoblina ve filmech o Spider-Manovi a Barillo ve filmu „Tenkrát v Mexiku“. Rovněž byl uvažován na roli Jokera ve filmu Tim Burtona a Sam Hamma z roku 1989 „Batman“, roli nakonec dostal Jack Nicholson. Ztvárnil Ježíše ve filmu „Poslední pokušení Krista“ (1988).

Zahrál si v erotickém thrilleru „Tělo jako důkaz“ s Madonnou. Roli drogového dealera ztvárnil ve filmu „Muž bez spánku“ (1991), film byl přijat kladně diváky i kritiky. Excentrického agenta FBI hrál ve filmu „Pokrevní bratři" (1999) a o rok později se objevil ve filmu „Americké psycho“ (2000).

V animovaném filmu „Hledá se Nemo“ propůjčil hlas Gillovi.
Pracoval krátce jako model v roce 1990 na kampani firmy Prada. V roce 2004 propůjčil svůj hlas ve videohře „James Bond - Everything or Nothing“ padouchovi Nikolai Diavolo. V roce 2006, hrál NYPD detektiva Stana Aubraye za honbou na sériového vraha, hlavní role v thrileru „Jiná perspektiva“.

Hrál mimo jiné po boku Rowana Atkinsona ve filmech „Mr. Bean: Největší filmová katastrofa“ (1997) a „Prázdniny pana Beana“ (2007).

Byl nominován na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli v roce 1987 za film „Četa“ a v roce 2001 za film „Ve stínu upíra“.

U „The Performance group“ se seznámil s režisérkou Elizabeth LeCompte, se kterou se mu v roce 1982 narodil syn Jack. V roce 2004 se však s partnerkou rozešel a v roce 2005 si vzal italskou režisérku a herečku Giadu Colagrande.

S filmovým kolegou z filmu „Četa“, Johnem C. McGinleyem, je spolumajitelem restaurace.

Dafoe má bratra, který je, jako jejich otec, chirurgem.
Měří 177 cm a jeho charakteristikou je nízko položený „nakřáplý“ hlas.

Autor: charlie1612

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Willem Dafoe

Dafoe Willem

Naposled navštívené:
Willem Dafoe

Dafoe Willem