Cerven

Robert Downey Jr.

Rodné jméno:
Robert John Downey Jr.
Známý jako:
Bob Downey; Jr. Robert Downey; Robert Downey; Robert Downey Jr
Národnost:
Věk:
59
Narození:
4.4. 1965, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Syn undergroundového filmaře Roberta Downeyho po svém otci zdědil více,než by si pravděpodobně přál.Už coby pětiletý pronesl v tátově filmu filmu Libra v roli štěněte svou první větu:,,Máš chlupatý koule?" O dva roky později si ještě zahrál v dalším otcově filmu Greaserův palác. Po rozvodu rodičů se s otcem odstěhoval do Los Angeles,kde začal navštěvovat tamější střední školu,kterou však nedokončil.Místo toho vyrazil do New Yorku s úmyslem stát se hercem.Zpočátku se živil jako číšník a obíhal různé konkurzy a vytvářel si různé kontakty mezi filmaři.Díky tomu také nakonec dostal možnost vystupovat v Saturday Night Live. Nedlouho poté dostal roli ve filmu Feťáci(1987).Po několika letech nevýrazných rolí dostal v roce 1992 přelomovou nabídku zahrát si hlavní roli v životopisném snímku Chaplin.Za tuto roli získal svou jedinou nominaci na oscara.Poté už následovaly filmy Rošťák (1997), Šerifové (1998) nebo Zpívající detektiv (2003).Je také držitelem Zlatého glóbu za roli v seriálu Ally McBealová.

Autor: Papaja73

Životopis (biografie) / Informace:
ROBERT DOWNEY, Jr. získal nominaci na Oscara a na British
Academy Award (BAFTA) za ztvárněni Charlieho Chaplina ve filmu Richarda Attenborougha Chaplin. Syn nonkonformního filmaře Roberta Downeyho, Sr se narodil v New Yorku, kde žil v Greenwich Village před tím než se jako teenager přestěhoval do Los Angeles. Chodil do Santa Monica High School a poté se přestěhoval na východ, kde hrál na divadle.
Jako mladik debutoval v kontroverzní absurdní satiře Pound, kterou režíroval jeho otec. V jeho režii si pak zahrál ještě několikrát, například ve snímku Podporujte akademii.. Na filmové plátno se vrátil o dva roky později v kritikou dobře přijaté komedii Miláčku, jsi to ty?. Mezi filmovými rolemi se také častnil, v sezóně 1985-86, komediálního TV pořadu Saturday Night Live.
Za svoji energičnost a schopnost působit na diváky s přirozenou upřímností získal Robert Downey, Jr ocenění za role Juliana Wellse ve snímku Less Than Zero. Mladíka, který tráví neobvyklé svátky díkuvzdání ve filmu Jodie Fosterové Domů na svátky a naivního novináře ve filmu Olivera Stonea Takovi normální zabijáci. Dále jsme ho mohli vidět ve filmech jako Air Amerika, Soapdish, Srdce a duše nebo Italské námluvy.

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - My všichni školou povinní (198...

10:00 - 11:05

42 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Dokonalí mořští predátoři

10:35 - 11:30

7 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

NOVA - Odznak Vysočina

09:40 - 10:55

62 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:40 - 11:35

2 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Downey

Downey Robert

Ned Sparks

Sparks Ned

The Supreme Test

The Supreme Test
The Supreme Test

Kabaret U dobré pohody 16

Kabaret U dobré pohody 16
Kabaret U dobré pohody 16

Jeffrey Reiner

Reiner Jeffrey

Naposled navštívené:
Robert Downey

Downey Robert

Ned Sparks

Sparks Ned

The Supreme Test

The Supreme Test
The Supreme Test

Kabaret U dobré pohody 16

Kabaret U dobré pohody 16
Kabaret U dobré pohody 16

Jeffrey Reiner

Reiner Jeffrey