Cerven

Gary Oldman

Povolání:
Rodné jméno:
Leonard Gary Oldman
Známý jako:
Maurice Escargot; Gary von Oldman
Národnost:
Věk:
66
Narození:
21.3. 1958, New Cross, Londýn, Anglie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Vyrůstal ve špatných poměrech, jako nejmladší ze tří dětí. Od dětství hrál na klavír. Zakoukal se do filmu a proto se rozhodl pro herectví. V roce 1979 ukončil dramatické kurzy na Rose Bruford College v Sidcupu a přešel do York Theatre Royal a poté do Glasgow Citizen's Theatre, zúčastnil se turné po Evropě a Jižní Americe. V Londýně zaujal rolí Scopeyho ve hře Edwarda Bonda Papežova svatba. Byl vyhlášen Británii za nejnadějnějšího herce 1985. V tomto roce se podělil s Anthony Hopkinsem o London Critics’ Circle Best Actor Award. Účinkoval také v Royal Shakespeare Company. Po několika TV rolích se prosadil úlohou zpěváka a baskytaristy Sida Viciouse, vůdčí osobnosti punkové skupiny Sex Pistols, o jehož tragickém osudu a výstřední kariéře pojednává hudební drama Sid a Nancy. Počátkem 90. let přesídlil do USA. Zde vytvořil několik postav záporných charakterů, které kolem sebe rozsévají strach a smrt, Lee Harvey Oswald, vrah prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, upírský hrabě Dracula v románu Brama Stokera Dracula, totálně zkorumpovaný a psychopatický policejní agent z protinarkotického oddělení Stansfield, jemuž se vymkne z rukou vražedná akce, v kriminálním snímku Leon.V roce 1995 založil Gary Oldman a manager/producent Douglas Urbanski produkční společnost The SE8 Group,která zaštítila Oldmanův debut Nil By Mouth, který si Oldman i napsal.Tento film Oldmanovi zajistil prestižní cenu Channel 4 na Edinburgh Film Festival v roce 1997.V roce 1998 získal film Nil By Mouth cenu BAFTA za Nejlepší britský film a Nejlepší scénář, jakož i další
nominace v kategorii Nejlepší herec a Nejlepší herečka.
Gary Oldman spolupracoval např s Ridley Scottem na filmu Hannibal,dále s Tony Scottem na Pravdivé romanci.
V letech 1997-1998 hrál v Pátém elementu,Air Force One,Ztraceni ve vesmíru. V roce 1998 Oldman hrál a produkčně zajišťoval projekt SE8 Group Kandidáti.
V roce 2004 se objevil ve filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu a to v roli Siria Blacka, Harryho kmotra,
který nedávno utekl z vězení v Azkabanu. Z natáčení dalšího pokračování, nesoucího název Harry Potter a
Ohnivý pohár (2005) se Gary Oldman přesunul na natáčení filmu režiséra Christophera Nolana Batman začíná,
kde ztvárnil Jima Gordona. Při natáčení životopisného snímku o Ludwigu van Beethovenovi Nehynoucí láska, v němž propůjčil svou zachmuřenou tvář hudebnímu géniovi, se sblížil se svou partnerkou Isabelle Rosselliniovou. Z manželství s Donyou Fiorentinovou má syny Charlieho a Gullivera.

Autor: šeba

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Hranice v srdci

04:50 - 04:59

9 minut již uběhlo
0 minut zbývá do konce

ČT2 - 1280 metrů nad mořem

04:35 - 04:59

24 minut již uběhlo
0 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

14 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

04:40 - 05:55

19 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gary Oldman

Oldman Gary

Naposled navštívené:
Gary Oldman

Oldman Gary