Cerven

Michaela Černá

Povolání:
Národnost:
Věk:
65
Narození:
24.8. 1958, Brno, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Narodila se v Brně. V roce 1977 absolvovala Taneční oddělení Státní konzervatoře v Praze a současně jednoroční stáž v Akademickém choreografickém učilišti v Leningradě. Poté nastoupila angažmá jako sólistka baletu ve Slovenském národním divadle v Bratislavě, kde působila celé dva roky. Zde tančila Odettu a Odilii v Labutím jezeře, Giselle a Carmen ve stejnojmenných baletech, Dobrou vílu v Popelce, Zaremu v Bachčisarajské fontáně a jiné.
V sezoně 1979–1980 přestoupila do Baletu Národního divadla v Praze na post sólistky. Vytvořila zde řadu rolí nejen klasického, ale i moderního repertoáru. Ztvárnila postavy jak dramatické, tak i komické: Odetta / Odilie v Labutím jezeře, Myrtha v Giselle, Zarema v Bachčisarajské fontáně, Paní Měděné hory v Kamenném kvítku, Eva ve Věčných písních, Giullietta v Hoffmanových povídkách, Matka v Pokladu (Kytice), Lady Macbeth v Macbeth, Francesca v Labyrintu, Diana v Sylvii, Jennifer a Pták ohnivák ve stejnojmenných baletech, Kitri v Donu Quijotovi, Sylphida v La Sylphide, Dívka v Carmině Buraně, Taglioni v Grand pas de quatre, Šeříková víla a Královna v Šípkové Růžence, Cholera v Čajkovském, Zlá sestra a Macecha v Popelce, První tanečnice a Učitelka tance v Někdo to rád…, Matka v Dítěti a kouzlech. Tančila klasická pas de deux v baletech Paquita, Korzár, Esmeralda, Bajadéra, Spící krasavice aj. Mimo jiné také ztvárnila jednu z hlavních rolí v celovečerním filmu Děti z Divadelní ulice v koprodukci USA a SSSR, který vznikl pod záštitou monacké princezny Grace.
Zúčastnila se řady mezinárodních i celostátních soutěží: Praha 1975 (1. cena v kategorii mladších), Bratislava 1977 (2. cena v kategorii starších), Varna 1974 (4. místo v kategorii mladších), Lausanne 1976 (Cena nejlepší Evropanky s měsíčním stipendijním pobytem v Briansky Saratoga Ballet Center a cena s medailí za nejlepší klasickou variaci), Tokio 1978 (medaile a 12. cena), Jackson 1980 (diplom). Zúčastnila se řady mezinárodních festivalů, zahraničních zájezdů a hostování na Kubě, v USA, Austrálii, Velké Británii, Francii, Řecku, Německu, Belgii, Polsku, Španělsku, Finsku nebo ve Švýcarsku.
Od roku 1996 přešla do funkce baletního mistra a pedagoga v Národním divadle v Praze. Současně ještě vystupuje v rolích královen a matek. Poslední roky pracuje též jako asistentka choreografie. Spolupracovala s řadou významných tvůrců, jako je J. Kylián, J. Grigorovič, Stein, L. Vaculík, Ch. Hampson, C. Janssen, Y. Vàmos, F. Andersen a s mnoha dalšími. V roce 2004 vytvořila choreografii Polednice (hudba: A. Dvořák) a Carmen (hudba: R. Ščedrin a G. Bizet) u příležitosti Ryedale Festival v Anglii.

Zdroj: Národní divadlo

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michaela Černá

Černá Michaela

Wedding Present

Wedding Present
Wedding Present

Panoptikum (The Funhouse)

Panoptikum
The Funhouse

Milan Navrátil

Navrátil Milan

Micky Sébastian

Sébastian Micky

Fred Einesman

Einesman Fred

Patrick McNabb

McNabb Patrick

Jesse Dodd

Dodd Jesse

Naposled navštívené:
Michaela Černá

Černá Michaela

Wedding Present

Wedding Present
Wedding Present

Panoptikum (The Funhouse)

Panoptikum
The Funhouse

Milan Navrátil

Navrátil Milan

Micky Sébastian

Sébastian Micky

Fred Einesman

Einesman Fred

Patrick McNabb

McNabb Patrick

Jesse Dodd

Dodd Jesse