Rijen

Tony Hawk

Povolání:
Rodné jméno:
Anthony Frank Hawk
Národnost:
Věk:
56
Narození:
12.5. 1968, Carlsbad, Kalifornie, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Tony Hawk se narodil v roce 1968 v San Diegu a měl celkem poklidné dětství. Jako malý Tony byl vychováván k velké přísnosti vůči sobě samému. Ve škole se začal projevovat jako zázračné dítě a v osmi letech složil zkoušky, jaké skládali o čtyři roky starší chlapci. Rok na to dostal od svého staršího bratra Steva, svůj první skateboard a od té doby se o něm začalo říkat: "zvládne věci, které jeho tělo odmítne udělat". Vše, co na skejtu dělal, prováděl s maximální precizností a nebyl s ničím spokojen, dokud to neudělal absolutně čistě. Jeho otec, Frank Hawk, se stal Tonymu absolutní oporou v jeho novém světě. Otec ho vozil po všech možných závodech a stavěl pro něj U-rampy různých tvarů a rozměrů. Došlo to tak daleko, že Frank založil novou závodní asociaci (National Skateboarding Association - NSA). NSA začala pořádat závody po celých Státech a velmi pomohla rozvoji skateboardingu v osmdesátých letech.

Závody byly pro Tonyho velký zápřah po celý život. Začal už ve dvanácti letech, kdy měl svého prvního sponzora, firmu Dogtown Skateboards. Ve čtrnácti se stal profesionálním jezdcem a v šestnácti letech získal titul nejlepší skater planety. V sedmnácti už měl za sebou 103 závodů, z toho jich 73 vyhrál a v 19 z nich skončil jako druhý. V sedmnácti letech si už jako profesionál Tony Hawk koupil vlastní dům ve Fallbrook. V roce 1990 si bere Cindy Dunbarovou a žijí spolu šťastně ve Fallbrook. Až sem se to zdá jako krásný příběh s idylickým koncem, ale. . . . Jezdíte-li často na skejtu, tak i často padáte. A nejčastěji v rampě padáte na kolena. Tony je má v roce 1991 úplně pochroumané a aby mu je doktoři spravily musí prodat auta i dům ve Fallbrook. Živitelkou rodiny se stává Cindy, jenže její příjem coby manikúr-lady není určitě srovnatelný s bývalým příjmem Tonyho. Když už se mohl Tony postavit na nohy, začal pracovat u Taco Bell (něco jako McDonald), za pět dolarů denně. Do této nervově vypjaté situace se narodil syn Riley.

Tony zkouší vše zachránit založením společnosti Birdhouse, se svým přítelem Penem Welinderem. Ta ale nevydělává moc peněz a Cindy se s Tonym rozvádí v roce 1993. Skutečnost byla taková, že Tonyho život se na konci roku 1993 ocitá v troskách. Anebo je před ním možnost začít od nuly. Birdhousu se začíná pomalu ale jistě dařit a Tony uzavírá další a další smlouvy. Například s firmou Adio shoes. Zároveň zakládá firmu Hawk Clothing, která je zaměřena na skejtové oblečení pro děti. Hawk Clothing je zakoupeno v roce 2000 za těžké peníze firmou Quiksilver. To už je čtyři roky znovu ženat se svou současnou ženou Erin. Další Tonyho trefa přichází v podobě smlouvy s firmou Activision. Z jejich spojení vzejde na svět první díl série Tony Hawk Pro Skater. Prvním dílem to však zdaleka nekončilo a objevilo se několik dalších pokračování, které Tonymu zajistilo velký přísun dalších peněz.

Tony je tedy finančně velmi spokojený člověk a v roce 1999 se mu narodil syn Spencer. V témže roce Tony vyhlašuje ukončení své závodnické kariéry. Jen pro zajímavost po 31 letech. Více se věnuje firmě, fotí a točí videa. To mu stačí k tomu, aby byl v roce 2000 vyhlášen nejlepším vert skaterem na světě čtenáři časopisu Transworld Skateboarding. Objevil se v mnoha dokumentech, seriálech a můžete ho také zahlédnout v několika filmech, jako např. v "xXx" z roku 2002 nebo v počátcích skateboardingu ve snímku "Legendy z Dogtownu" (2005), kde si střihl čestnou roličku, jako astronaut.

Autor: Langley

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Branky, body, vteřiny (1956) [...

19:48 - 20:00

11 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - --

19:50 - 20:00

9 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

29 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Showtime (2020) [TV pořad]

19:55 - 20:15

4 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tony Hawk

Hawk Tony

Naposled navštívené:
Tony Hawk

Hawk Tony