Duben
ohodnotit

Alexander Veliký

Alexander

Další název:
Alexandr Veliký / Alexander Veľký
Rok:
2004
Délka:
176 minut
Premiéra v ČR:
13.1.2005
„Bojovník, král, milenec, objevitel, dobyvatel , zachránce“

Chyby ve filmu Alexander Veliký


1) posloupnost
V Indii se během bitvy mění počet šípů v krku koně, na kterém Alexander bojuje. Chvíli tam má dva, pak žádný a nakonec jsou zpět.

Vložil: Kuvik

2) posloupnost
Před balkónovou scénou, kdy spolu rozmlouvají v Babylónu Alexandr a Héfaistión, nese Héfaistión v pravé ruce konvici a v levé ruce pohár. V dalším záběru už má jen pohár, aniž by konvici někam odložil, a ještě v pravé ruce, kdy také není vidět, že by si pohár přendal.

Vložil: Kuvik

3) posloupnost
Alexandr mluví se svou matkou. Když jeho matka (Angelina Jolie) sedí, je vidět, že má kolem nohy omotaného hada. Ale pak vstane a později je vidět, že na noze žádného hada nemá.

Vložil: Kuvik

4) posloupnost
Alexandr zkrotí Bukefala (koně) jako čtrnáctiletý, když je mu kolem třiceti, Bukefalos je stále stejně starý (a koně se nedožívají tolika, jako lidé, takže by musel být dost sešlý)...

Vložil: matej69

5) logická
Alexandrova matka mluví o tom že Alexandrovi bude za rok 19 let ale za chvíli řekně že Komusi je 20 stejně jako jemu. Když mu za rok bude 19 je mu logicky 18, takže mu těžko bude za 5 minut 20 let.

Vložil: Kuvik

6) logická
Brangelina ukazuje Alexandrovi krajtu královskou a říká, že ho může uštknout, ten had je ale škrtič...

Vložil: matej69

7) historická
Alexandrova koně Bukefala, který byl nakonec pohřben kdesi u Inusu, hrál ve filmu Fríský kůn, což je z geografického i historyckého hlediska naprosto chybné (Fríský kůn pochází ze severního Fríska-Holandsko). Dokonce jsem četla, že Bukefalos byl původem Achaltekinský kůn.

Vložil: Kuvik

8) historická
Mladý Alexander dá jméno koni Bukefalos, protože je silný, svehlávý apod. blbosti. Jméno Bukefalos (Býčí hlava) pochází od vypáleného cejchu, kterým měl kůň pod hřívou od kněží, kteří tímto cejchem označovali koně zaslíbené bohu Poseidonovi. Kůň pocházel z Thésalie a byl prodán králi Filipovi proto, že při tom cejchování zranil zmíněného kněze a majitel se bál pomsty kněží chrámu boha Poseidona.

Vložil: Kuvik

9) historická
Alexander Makedonský Veliký nezemřel na otravu nějakým nápojem, ale na bahení zimnici. Nevím přesně datum smrti uvedené ve filmu, ale rozhodně to nebyl 13. červen 323 (rok je v pořádku, den nikoliv).

Vložil: Kuvik

10) historická
Pro zajímavost, kůň Bukefalos, který Alexandra doprovázel do všech bitev, určitě nemohl vypadat tak, jak nám ho představuje film. Podle filmové předlohy je totiž Bukefalos fríský kůň. Toto plemeno však pochází ze severního Nizozemí a první zprávy, které o něm existují, jsou z let 55-120 n.l. A tady se to trošku kříží, protože Alexandrova doba je 356-323 př.n.l. Dále pak fríští koně byli v Římě považováni za velmi ošklivé, takže i kdyby se nějaký ten kůň do Říma zatoulal o pár století dříve, asi těžko by se stal královským koněm.

Vložil: Kuvik

11) historická
Jedna kniha, kterou Alex čte, je psaná v angličtině

Vložil: matej69

12) ostatní
Když jede Alexandr proti slonovi, je chvílemi vidět, jak se jeho meč ohýbá, jak je udělaný z gumy. Stejně tak ho má v některých scénách na levém a v některých na pravém boku a občas se změní v kopí.

Vložil: Kuvik

13) ostatní
Na začátku, když je Alexander ještě dítě. A snaží se zkrotit koně je v pozadí vidět komparzista který tam pořád postává a snaží se najít své místo u stráže Evidentně na něj někdo za kamerou křiči, kde má stát a on si pořád hledá svou značku na zemi.

Vložil: Kuvik




Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Alexandr Veliký (1956)

 Alexandr Veliký (1956)
Alexandr Veliký n
Alexander The Great
Žánr: drama / životopisný
Země: Spojené státy americké / Španělsko
Režie: Robert Rossen

(remake)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698000
Fotografií: 764509
Plakátů: 376916
Obsahů a biografií: 178381

Poslední komentáře

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Bídníci (2018) [TV minisérie]

Bídníci
Cožpak o to, technicky téhle   nové televizní verzi slavné   klasiky nic nechybí i   výprava je určitě velmi   solidní, ale tahle věc   stojí a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10