Duben
ohodnotit

Díra

The Hole

Další název:
Diera
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
99 minut
„Osmnáct dní již uplynulo od záhadného zmizení čtyř studentů. Najednou se objevuje Liz, která jediná přežila. Není schopna poskytnout souvislejší informace ...“

Obsah filmu Díra

 
Veřejnost, média i policie jsou zmateny – čtyři studenti jsou nezvěstní. Po osmnácti dnech od jejich záhadného zmizení se objeví Liz, která jako jediná přežila. Je však zcela traumatizována a není schopna policii poskytnout žádné informace. Jediné, na co si vzpomíná, je vojenský bunkr, ve kterém strávili zamčeni posledních 18 dní svého života. Nikdo nechápe, jak je možné, že při tom přišli o život tři mladí lidé. Ani policejní psycholožce Philipe Horwoodové se nedaří událost objasnit. Jak se ukazuje, Liz není schopna či možná nechce spolupracovat. Nerozlišuje fikci od skutečnosti nebo pravdu záměrně potlačuje. Philipa pochopí pouze fakt, že...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Nick HammNick Hamm  
hraje:
Thora BirchThora Birch.....Liz Dunnová [19]   
Desmond HarringtonDesmond Harrington.....Mike Steel [24]   
Daniel BrocklebankDaniel Brocklebank.....Martyn Taylor [21]   
Laurence FoxLaurence Fox..... Geoff Bingham [22]   
Keira KnightleyKeira Knightley.....Frances 'Frankie' Almond Smith [16]   
Embeth DavidtzEmbeth Davidtz.....Dr. Philippa Horwood [35]   
Steven WaddingtonSteven Waddington.....Tom Howard [32]   
Jemma PowellJemma Powell.....Minnie   
Anastasia HilleAnastasia Hille.....Gillian [35]   
Kelly HunterKelly Hunter..... DI Chapman [37]   
Lolita ChakrabartiLolita Chakrabarti.....doktorka [31]   
Gemma CravenGemma Craven.....pani Dunn [50]   
Kevin TrainorKevin Trainor.....chlapec ve škole   
scénář:
Ben CourtBen Court  
Caroline IpCaroline Ip  
námět:
Guy BurtGuy Burt.....novela "After the Hole" [28]   
hudba:
Clint MansellClint Mansell  
 Dido Dido....."Always Remember To Respect And Honour Your Mother (Part1) (Rollo Mix)" [29]   
kamera:
Denis CrossanDenis Crossan  
střih:
Niven HowieNiven Howie  
trailer
Distributor v ČR:
Česká televize
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Díra >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 17.12.2021
Kdo nebyl v mladém věku zvědavý a s partou   nevlezl do kdejakého zákoutí, starého domu   či, jako středoškoláci v tomto filmu, do   starého bunkru, že? Dobrodružství je prostě   dobrodružství. Avšak tady se odehraje podivná   událost, o které nikdo nic neví a celý   příběh je o tom, že se na to všichni snaží   přijít. Z party středoškoláků, kteří se   nemohli dostat ven, přežila pouze jedna dívka,   která je však z pohledu okolí silně   traumatizována. A tak se, za pomoci psycholožky,   vzpomíná kde, co a proč. Vyprávění   příběhu je vlivem toho poskládáno z   retrospektiv, ze kterých se záhada pomaloučku   objasňuje. Námět mohl být také pojat jako   slasher, ale tvůrci vsadili na psychologický   thriller, který se po Hitchcocku snaží budovat   nepříjemné napětí a pocit strachu z neznáma.   A zadařilo se? No, nic moc. Tísnivý a snad i   nervy drásající pocit, který by měl mít   divák v hlavě, se spíše změnil v ponurou   nezajímavou nudu. On ten příběh sice je   propleten tak, že nic není jak vypadá a že   najít patřičnou část do skládačky není   zrovna jednoduchá záležitost, ale po celou   stopáž z toho prostě číší pocit, jakoby   tomu chyběl ten správný žánrový šmrnc.   Samota, klaustrofobie a beznaděj není to   jediné, co s danou událostí hýbe. Jak už to v   takových situacích bývá, u každého se   projeví osobitý charakter, ale co a kdo už   není jednoduché, navíc v rámci vzájemných   vztahů, rozeznat. Ano, skutečně je snaha   diváka držet v napětí do poslední minuty, ale   jestli dojde k finálovému překvapení, už   záleží jen a pouze na pozornosti každého   diváka.
PROCESOR
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.9.2017
PROCESOR!
Dáš si kofolu? Pardon Coca-Colu. A jaká je   její cena? Mrkni na snímek. Když ho miluje,   není co řešit. Neopětovaná láska vždycky   bolí, a co teprve rozmazlený parchanty zavřený   v bunkru. Mohla to být celkem slušná   psychárna, ale zpracování vázne. Naopak musím   pochválit nestandartní konec.
261972
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.11.2013
"Díra" z roku 2001 není zrovna   mistrovské dílo. Každopádně už to, jak je   film napínavý, tak nedá divákovi spát a musí   ho zkrátka zkouknout do konce, protože je to   opravdu šokující. Celá "Díra"   vypráví příběh čtyř studentů, kteří se   chtějí vyhnout školnímu výletu a tak si   udělají svůj vlastní výlet a stráví ho v   bunkru, kde si pořádně můžou užít. Jenže   nevinný výlet se rázem změní v tragédii.   Když se chtějí dostat pryč, nejde to. Hrůzu,   která následovala, vypráví Liz (Thora Birch   -"Americká krása") , která se výletu   zúčastnila a jako jediná přežila. Mluví   pravdu? Nebo má divák věřit spíše Martynovi   (Daniel Brocklebank -"Zamilovaný   Shakespeare"), který studentům pomohl bunkr   otevřít a stal se rázem podezřelým? Divák o   tom začne silně přemýšlet a nakonec ho jeho   přesvědčení dovede k závěru, že to čemu   věří neni pravdivé a proto mu   "Díra" na konci vyráží dech (Já na   tom byla stejně ;-) ). Děsivá atmosféra se zde   střídá s občasným humorem (pobavíte se).   Příběh nás žene do minulosti a přítomnosti   a stále takto přechází sem a tam a nakonec tam   ukazuje pravou tvář všech postav.   "Díra" pro mě není horror, ale   spíše psychothriller s kapkou sexu, nezletilých   studentů, alkoholu a konečné tragédie na   kterou se divák těšil ze všeho nejvíc a   která je důvodem, proč film zkouknout ještě   jednou ;-)
Mlapiska
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.10.2012
Je fajn, že v dnešní době ještě někdo   dokáže natočit primitivní thriller bez   zbytečných snah o šokování diváka a   navršování množství rádoby překvapivých   zvratů, které vyznívají většinou spíše   směšně, než překvapivě. Film naopak hlavní   pointu vyzradí už někdy v půlce a závěr taky   nijak nepřekvapí, neboť k němu ona vyzrazená   pointa celkem jasně směřuje. To však vůbec   ničemu nevadí. Díra primárně nestaví na   šokujících zvratech ani na pointě a díky   příběhu, rozdělenému na tři hlavní části   (vyšetřování v současnosti, dvě verze   minulosti) a postupnému odhalování všech   okolností toho, co se v oné díře vlastně   všechno stalo, film baví – a to velmi   jednoduše a nenásilně, aniž by měl divák   pocit, že ho k tomu někdo křečovitě nutí.   Dokážu si zároveň představit, že by bavil i   na podruhé, což je u snímků, stavících pouze   na šokujícím odhalení těžko   možné.
Tentokrát odpadá i ponižování   postav ze strany tvůrců jako třeba v podobně   klaustrofobické Hladové hře   (znudění zbohatlí studentíci jsou naopak   relativně dobře napsaní a Thora Birch je jedna   z nejideálnějších hereček pro   "divné" role), zpochybňování   logického myšlení a urážení divákovy   inteligence. Ano, děkuji, bavila jsem se skvěle   a nic víc od podobných filmů nečekám.
Omnibus
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.10.2012
Nápad, základní linie příběhu velmi nosná,   vzbuzující mou zvědavost. Plus to, že v tom   má hrát nadějná mladice Thora Birch   (zajímavě smutná v Americké kráse). Rozjezd   filmu, atmosféra krytu, všechno celkem fajn, ale   pak už zpracování příběhu postupně   dostávalo na frak, jako by jim tam oknem vlezla   ta nechvalně známá,ale slavná   "Vraždící dvojice" ... debilní   Hollywoodskej scénárista spolu s bratrem   dementním dramaturgem, kteří se jako zkušení   záškodníci hojně vyskytují zejména v   amerických filmech a úspěšně se snaží   zabít dobré filmové náměty.
Ale na jedno   pokoukání to jde. A pokud vás někdo   nepředzásobil SPOILERy, tak si to třeba i   docela užijete.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.10.2012
Výborný nápad.
Tento kousek skutečně stojí za to vidět.Ale   pozor - je velmi důležité jej sledovat pozorně   od začátku až do konce, aby vám nic   neuniklo.Protože až konec ukáže co je pravda a   co je lež.Sám jsem čuměl, jaká byla nakonec   skutečnost :-).
Herecké obsazení je tady   spíš méně známé, aspoň pro mně teda bylo.I   když Keira Knightley si tady taky střihla druhé   nebo vlastně spíš až třetí housle, pžesto   velmi přesvědčivě.
prvosenka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.7.2012
DÍRA

Partička puberťáků se nechá   zavřít v bývalém vojenském bunkru uprostřed   lesů, aby se vyhnuli školnímu výletu. Jsou to   studenti prestižní univerzity a podle toho se   také chovají – jako rozmazlení frackové. Po   několika dnech si začnou ubližovat.   Samozřejmě nechybějí krvavé scény. Původní   idea zase tak úplně od věci nebyla, jen asi   chtěla rozvinout trochu jiným směrem. Takhle z   filmu vzešla variace na stokrát viděný   příběh ze žánrově podobných filmů, které   však v ničem nepřekonává. Co se odehrálo v   oné díře je vyprávěno zpětně jednou z   účastnic tohoto dobrodružství, ale mluví   pravdu? Nabízel se zajímavý psychothriller,   jenže zůstalo jen u zbožného přání. V   hlavních rolích se představují mladé,   krásné, ale nevýrazné a neznámé tváře,   které bohužel nijak zvlášť nezaujaly a   nesplnily očekávání.

Celý film je takový   nedodělaný, roztříštěný, šitý horkou   jehlou a když se ho tvůrci pokusili slepit v   jakýsi alespoň trochu smysluplný celek, vznikl   standardní, nijak výjimečný film, se   scénářem dělaným na koleně, takže podivná   závěrečná gradace navnazuje k něčemu, co   nakonec nepřijde a divák je tak zmaten, otráven   a znechucen pocitem promrhaného času. Film nemá   patřičnou atmosféru, což je vzhledem k   výchozí situaci příšerná škoda.
hledaseniki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.5.2012
The Hole
Na tenhle thriller jsem narazila hlavně kvůli   jednomu místnímu uživateli, který film hledal,   takže jsem chtě nechtě zjistila celý děj,   což je na jednu stranu škoda, nevědomost je na   tomhle filmu to nejlepší, protože pak Vám film   nabídne něco co jste dosud neviděli, ale i   přesto, že jsem věděla o co jde a jak se co   bude vyvíjet, byla jsem přikována k televizi a   hltala příběh, i když se ve filmu našlo   několik nesmyslností a především pár minut   nudy, ale ta nuda se dala přežít, protože co   nastalo pak, to už nemohu nazvat nudou. Velké   rozepisování u tohohle filmu je zbytečné,   opravdu se to musí vidět. Jinak musím   souhlasit, že hudba byla ve filmu na jedničku.
maciii
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.11.2011
Vůbec me to nepresvědčilo, nevyděsilo, nenaplo   a už vůbec nenadchlo. Snad to bylo ubohým   českým dabingem. Ale hudba byla skvělá.
Yahis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.5.2011
The Hole (2001)
Právě před malou chvílí jsem to dokoukal a   musím říct že jsem ještě na moment zůstal   civět na obrazovku. Dost dobře nechápu to   nízký hodnocení.. jasný rozpočet byl zřejmě   nic moc, ale o to tady přece vůbec nejde. Jde o   atmosféru a o to jak na vás film zapůsobí. Na   mě to zapůsobilo neskutečně.. já mám rád   tyhle psychologický schízy se zamotanym dějem..   no a tohle je majstrštyk. Když na konci začnou   jít titulky a spustí se ta skvostná hudba   která tomu dala ten správnej konec při kterym   se člověku zatají dech tak v ten moment mi bylo   jasný že se to zařadí mezi můj top. Co se mě   týče tak se to může rovnat i takovejm peckám   jako je Butterfly effect nebo Vanilla sky.
Musím   se přiznat že takovej prvních 15-20 minut bylo   slátanina, že jsem to chtěl dokonce i v jednu   chvíli vypnout.. pak to ale dostalo neskutečný   spád. Ovšem to samí se mi stalo když jsem   koukal na The Descent.. prvních 20 minut úplně   blbost a pak jeden z mojich nejoblíbenějších   horrorů.
Před tímto filmem já smekám! Výkon   Thory Birch byl excelentní, tenhle žánr k ní   sedí.
(doporučuji v původním znění)
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih25467minih25467Jackie Brownová (1997) 
Jackie Brown n
minih21347minih21347Třetí princ (1982) 
Třetí princ n
minih24970minih24970Flubber (1997) 
Flubber n
minih66726minih66726Rio (2011) 
Rio n
minih31788minih31788Boot Hill (1969) 
La collina degli stivali n
minih190334minih190334Maturitní ročník (2022) 
Senior Year n
minih39645minih39645Správnej polda (2003) 
Stander n
minih21150minih21150Tobogan (1989) 
n
minih126031minih126031Cena slávy (2014) 
La rançon de la gloire n
minih14376minih14376Noc oranžových ohňů (1974) 
Noc oranžových ohňů n


Hodnocení:n12345678910
Díra (2001)Díra (2001)Díra (2001)Díra (2001)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178301

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10