Duben
ohodnotit

Enderova hra [2k digital]

Ender's Game

Žánr:
Rok:
2013
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
31.10.2013
„Je to ještě hra?“
Popis / Obsah / Info k filmu Enderova hra



V nedaleké budoucnosti zaútočí na Zemi nepřátelská rasa mimozemšťanů nazvaná Formics. Pokud nezakročí legendární velitel mezinárodní flotily Mazer Rackham (Ben Kingsley), všichni budou ztraceni. V přípravě na útok trénuje vážený plukovník Graff (Harrison Ford (1)) a mezinárodní vojsko ty nejlepší děti, aby nalezli budoucího Mazera. Ze školy je vybrán Ender Wiggin (Asa Butterfield), plachý, ale dobrý stratég...


Autor: SvoKar

Popis / Obsah / Info k filmu Enderova hra



Enderova hra vysoko nad Zemí

Sci-fi román Enderova hra (Ender’s Game) bezesporu patří mezi kultovní knihy žánru. Její velkolepé filmové zpracování do českých kin dorazilo 31. října 2013. Vůbec první přepis Enderovy hry na filmové plátno však rozdělil diváky téměř ihned na nadšené i zarmoucené, tak jak to tedy je?

Hned na úvod nutno říct, že na tuhle otázku neodpovím. Jsem shovívavý kritik, a tak, i když je pár věcí, které by se filmu daly vytknout, jeho zpracování mě potěšilo a nebudu nikoho přibíjet na kříž. Ale pěkně od začátku. Do doby, kdy od posledního ničivého útoku termiťanů - mimozemšťanů připomínajících hmyz - před několika lety se obyvatelé Země připravují na další útok. Vychovávají novou generaci mimořádně nadaných dětí a cvičí je jako válečníky. Ty nejlepší a nejbystřejší děti navštěvují Bitevní školu, vesmírnou stanici na oběžné dráze, kde soupeří o to, kdo se stane velitelem mezinárodních sil. Výcvik probíhá za pomoci vyspělých počítačových simulací tvrdého vojenského výcviku a v ovzduší plném násilí a konkurence, protože všichni vědí, že vojevůdcem se může stát jen jeden. Ender Wiggins (Asa Butterfield) mezi svými spolužáky vyniká. Jedinečná kombinace inteligence, empatie a strategického myšlení z něj dělá jedničku ve třídě i v bitevní místnosti, kde se prostřednictvím laser game ve stavu beztíže testují strategické a fyzické schopnosti účastníků výcviku. Enderovo jedinečné nadání však vyvolává u ostatních závist. Velitel školy plukovník Hyrum Graff (Harrison Ford) proti Enderovi záměrně poštvává ostatní děti, aby se zdokonalily Enderovy individuální velitelské dovednosti. Pod přísným vedením Mazera Rackhama (Ben Kingsley), vynikajícího generála, který porazil termiťany při minulém útoku, je Ender vybrán, aby velel svým spolužákům v simulovaných válečných bitvách proti znepřáteleným silám. Další útok termiťanů se blíží.

Asa Butterfield je jednoznačným kladem filmu a pokud se do budoucna jeho herecký projev bude dále zdokonalovat, jistě nás dokáže okouzlit i jako dospělý herec. O standardně skvělých výkonech dospěláckých mistrů není třeba snad ani nic říkat. Harrison Ford od „Star Wars“ zestárl, ale sci-fi prostředí mu stále svědčí, Ben Kingsley je dokonale rozporuplný a Viola Davis skvěle zastupuje ženský element. Autor scénáře a režisér filmu Gavin Hood („X-Men Origins: Wolverine“ 2009) také drží taktovku pevně. Jenže... Tady narážíme na to, co asi mnohým kritikům vadí. Samotná koncepce filmu. Protože během jeho sledování si vzpomenete na kdejaký film, který vám prostě samotné scény nebo vizuální podobu připomenou. Já jsem měl chvílemi pocit, že autoři se nechali inspirovat minimálně příběhy „Harryho Pottera“ (tady v kosmickém image), „Hvězdnou pěchotou“, „Total Recall“, již zmíněnými „Star Wars“ a také „Spy Kids“. Ale co s tím, když předloha mluví jasně? A také naopak – osobně nejsem přívržencem originality za každou cenu, lámané přes koleno. Takže tuto podobnost s jinými filmy zase tolik neřeším. Kdo se tedy na výsledné podobě „Enderovy hry“ podílel? Producenty filmu jsou Gigi Pritzkerová („Hooligans“ 2005), Linda McDonoughová („Drive“ 2011), Roberto Orci a Alex Kurtzman („Star Trek: Do temnoty“ 2013), Ed Ulbrich („Nevědomí“ 2013) a další. Hlavním kameramanem byl Don McAlpine („Men Origins: Wolverine“ 2009, „Predator“ 1987). Architekty byli machři na slovo vzatí Sean Haworth („6. den“ 2000) a zkušený konceptuální umělec Ben Procter („Prometheus“ 2012, „Avatar“ 2009) stejně tak jako autor mimozemských bytostí Tully Summers („Muži v černém 3“ 2012). Emoce podporuje také autor hudby Steve Jablonsky („Transformers“ 2007).

A teď tedy další pozitiva filmu... Určitě tempo a střihy (byť až spíš v druhé polovině filmu), dobře načasované zvraty a odhalení skutečných důvodů a skrytých povah postav, znovu zdůrazním vizuální podobu. Hlavně však myšlenka celého příběhu, která vás v samém závěru bodne jako jehlou a najednou procitáte, abyste z kina odcházeli s příjemným zážitkem a řadou otázek. Sečteno a podtrženo – „Enderova hra“ je film, který si klidně užijete s celou rodinou a nebudete se u něj nudit. Předpokládám, že navíc probudí zájem přečíst si originál. Moje hodnocení kolísá mezi 60 a 70%, ale nakonec je spíš vyšší.

Ivan Hladík (www.ivanhladik.cz)

Ender's Game
Sci-Fi / Dobrodružný / Akční
USA, 2013, 115 min
Režie: Gavin Hood
Hrají: Asa Butterfield, Abigail Breslin, Hailee Steinfeld,
Harrison Ford, Ben Kingsley, Viola Davis...
ČR premiéra: 31. 10. 2013, Bontonfilm
endersgamemovie.tumblr.com


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Enderova hra



Román Enderova hra amerického spisovatele Orsona Scotta Carda (nar. 1951) patří ke klasickým dílům sci-fi literatury a byl dlouhou dobu pro svou složitost považován za nezfilmovatelný. Jihoafrický režisér a scenárista Gavin Hood (nar. 1963), držitel Oscara za snímek Tsotsi (FP 3/2007), se soustředil na dějovou linii Endera Wiggina. Plachý a empatický adolescent má myšlení geniálního stratéga. Proto si ho jako budoucího velitele blížící se bitvy s mimozemšťany vybere plukovník Graff do prestižní Bitevní školy, kde se ho v konkurenčním boji s ostatními kadety snaží zformovat v bezcitného vojevůdce. Nebere na vědomí varování ze strany psycholožky, která chlapce vnímá jako zranitelnou a citlivou bytost. Jeho manipulativní způsoby by mohly být zničující, ale Ender se jim dokáže vzepřít, a nakonec se rozhodne nést následky a napravit spáchanou škodu. – Film vznikal v komplexu NASA v New Orleansu a scény v Bitevním sále jsou velkolepé. Ale to není na tomto nadprůměrném filmu až tak podstatné; důležité zde jsou mezilidské vztahy, přátelství, rodinné pouto a morálka.
-kat-, Filmový přehled 2013/Z


Popis / Obsah / Info k filmu Enderova hra



Tohle není hra, tohle je válka o všechno.

Výpravná sci-fi podle slavné stejnojmenné knihy, která se stala ultimátní klasikou žánru a která dodnes zvyšuje tep. Strhující příběh navíc na plátnech kin podpoří velkolepá podívaná a herecké hvězdy v čele s Harrisonem Fordem a Benem Kingsleym. Země se připravuje na mimozemskou invazi, už třetí v pořadí a zcela jistě poslední. Výsledkem boje totiž bude buď vyhlazení lidstva nebo útočníků.

Ender je jako nadané dítě spolu s ostatními zázračnými dětmi cvičen na vojevůdce v Bitevní škole, speciální akademii ve vesmíru. V děsivé válce se mají stát nečekaným strategickým trumfem.
Lukáš Vedral
PR Manager pro Bontonfilm


Popis / Obsah / Info k filmu Enderova hra



Je to ještě hra?
Tohle není hra, tohle je válka o všechno. Výpravná sci-fi podle slavné stejnojmenné knihy, která se stala ultimátní klasikou žánru a která dodnes zvyšuje tep. Strhující příběh navíc na plátnech kin podpoří velkolepá podívaná a herecké hvězdy v čele s Harrisonem Fordem a Benem Kingsleym. Země se připravuje na mimozemskou invazi, už třetí v pořadí a zcela jistě poslední. Výsledkem boje totiž bude buď vyhlazení lidstva nebo útočníků. Ender je jako nadané dítě spolu s ostatními zázračnými dětmi cvičen na vojevůdce ve speciální akademii ve vesmíru. V děsivé válce se mají stát nečekaným strategickým trumfem.

Země přežila devastující mimozemský útok, je zničená a je jasné, že příští invaze bude totální a její výsledek definitivní. Lidstvo se proto rozhodne vycvičit novou generaci geniálních dětí na válečníky a vojevůdce, kteří mají misky vah v příští nevyhnutelné bitvě naklonit na naši stranu. Ti nejlepší a nejnadanější jsou vybráni a posláni do Válečné školy na orbitální stanici v kosmu, kde musí podstoupit mnohaletý výcvik a nekonečnou soutěž o to, kdo se nakonec stane hlavním velitelem mezinárodních sil. V atmosféře násilí a neustálého srovnávání cvičí na vojenských simulátorech stejně jako ve vzájemných válečných hrách.
Nejefektnějším je takzvaný „Battle room, kde se ve stavu beztíže tříbí strategické i fyzické vlastnosti a kde díky kombinaci inteligence a empatie vyniká právě Ender. Jako hlavní favorit se pak Ender přesouvá do velitelské školy a vede ostatní do boje v simulované válce. Ta opravdová válka se ale blíží rychleji, než se zdálo, a teprve –náctiletý Ender se stává jediným velitelem mezinárodní flotily v boji o záchranu lidstva. A jeho inteligence ho nutí pochybovat . . je tohle ta pravá cesta?

zdroj: TZ Bontonfilm


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Komisař Moulin (1976) [TV seri...

23:00 - 00:35

89 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Meghan, americká princezna

00:25 - 01:15

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:35 - 00:35

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

00:00 - 01:10

29 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190650
Osobností: 698092
Fotografií: 764979
Plakátů: 377200
Obsahů a biografií: 178446

Poslední komentáře

Sourozenecké nešvary (2000) [TV ...

Sourozenecké nešvary
Kelso stále myslí na Jackie,   ale s to jde na rande Fez, to   rande se úplně nepodaří,   ale naknec Jackie a Fez   uzavřou dohodu. Eric a jeho více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Tajný závod (1976)

Tajný závod
Jasně, že tohle není   žádná perla do klenotnice   světové kinematografie, ale   pro mě to byla bezvadná   oddechovka a prvotřídní   akční více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

The End of the F***ing World (20...

The End of the F***ing World
Jak jsem už někde četl a   plně se ztotožňuji. První   díl a ukázky vytvořily   naději, že to bude   "hustokrutopřísná" temná   komedie, ale více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 8 / 10

Kelsova serenáda (2000) [TV epiz...

Kelsova serenáda
Předchozí díl byl o něco   lepší, ale tento také   dobré. Eric si s Donnou   stále vyjasňují svůj   vztah. Kelso smutní po   Jackie, skládá ji více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Polibek smrti (2000) [TV epizoda...

Polibek smrti
Kdo by řekl, že díl ve   kterém je rozchod, slzy a   zabití kočky bude nakonec   taková prča? Jede to vpřed,   několik hlášek je   výbornejch, zas po delší   době solidní díl - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10