Duben
ohodnotit

Havel

Rok:
2019
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
23.7.2020
„Co byste obětovali pro pravdu a lásku?“

Obsah filmu Havel




 
Celovečerní film Havel přináší příběh jedné z nejvýraznějších osob naší historie Václava Havla z časů disentu, kdy ještě nebyl slavnou osobností. „Portrét státníka nečekejte,“ slibuje režisér Slávek Horák. Film se soustředí na Havlův bouřlivý osobní život, kterému dominuje boj za pravdu a správnou věc, pronásledování, věznění a také milostné vztahy, vlastní pochyby a humor. V centru všeho je pak neobvyklý a o to silnější vztah s manželkou Olgou.

Film Havel se odehrává mezi roky 1968 a 1989 a zachycuje dlouhou cestu a proměnu hlavního hrdiny od lehkovážného a úspěšného dramatika šedesátých let, přes bojovníka za lidská práva v letech...
 
Související odkazy
 
Recenze: Havel

Kam jinam vyrazit na tenhle povedený film o prvním českém prezidentovi, než do pražského kina Lucerna, které je s... číst dál

 
 
RECENZE: Kde opouští fakta, tam si váhavý střelec Havel diváka podmaní

Nečekejte portrét státníka, varoval diváky filmu Havel režisér Slávek Horák. Popravdě sám občas povinné faktografii podléhá, ale kdekoli ji vytěsní, nabývá vyprávění na síle. číst dál

Hodnocení: 65 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Havel >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Emigrant
Hodnocení:
Přidáno: 21.1.2022
"Pravda se da koupit jako cokoliv jineho" Vaclav H
Havla jsem znal osobně a mohu konstatovat jen to,   že to byl obyčejný udavač spoluvězňů a   vlastizrádce. Doufám, že se smaží v pekle ve   stejném kotli jako jeho s nacisty kolaborující   otec.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.12.2021
Film neukázal celý život Václava Havla, ale   zaměřil se na období normalizace, vznik Charty   77 a následné perzekuce ze strany režimu,   včetně věznění, útrap v něm a snahu režimu   dostat Havla z republiky. Čekal jsem víc, ale i   toto bylo užitečné vidět a uvědomit si, jak   nesvobodná doba tehdy byla.
New
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 20.12.2021
Dal jsem 4 body. Film se nijak moc nepovedl.   Nejen, že Viktor Dvořák byl občas jako Havel   neuvěřitelnej, naopak uvěřitelnej byl   Jastraban jako Dubček, jenže Dubček 1968 byl   stejně starej jako Dubček 1989, kdy ho   pamatujeme už bělovlasýho. Historické reálie   taky neseděly. U aktérů, kteří se předobrazu   často nepodobaly, chyběly alespoň popisky,   titulky, koho aktér představuje. A prolínání   "reality" do divadelní hry dalo filmu   už úplně na zadek. Třeba to jednou někdo   udělá líp.
iviik
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 12.12.2021
Tohle, raději ani vůbec nehodnotit. Bohužel   poslední dobou ani v české kinematografii, co   se točí dokola za obdobné "produkty,"   není vlastně už pořádně, co zhodnotit. Ne   nadarmo se říká od nepaměti: "Ševče,   drž se svého kopyta". Škoda, že se tím   mnozí v životě bohužel neřídí, jak by bylo   fajn na světě. Bohužel, jako politik   (prezident), to byl životní omyl a nepomůže   tomu ani jeho neustálá a hlavně nekritická   glorifikace z řad některých lidí, často   patrná u "rádoby umělců" apod.   Oceňuji hlavně jeho přínos v oblasti   umělecké či filozofické, kdy v těchto vodách   měl po listopadu i zůstat.
aurora45
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 7.10.2021
Příšerné...
Ztráta mého času při sledování. Pohádka o   statečném rytíři, který místo bílého koně   má černý mercedes a aby nebyl tak dokonalý,   tak se mu přidá esence milenek v jedné a   stálá láska k manželce. Pavlu Kohoutovi to   scénárista natřel - nevím proč - a jediný,   kdo mě zaujal svým výkonem, byl Martin Hofman.   Never more....
MildaX
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.7.2021
Václav Havel je osobnost z příliš nové   historie, kterou většina z nás dobře nebo   hůře pamatuje. Moc jsem od filmu nečekal a měl   obavu z trapné oslavné ódy. A to se nestalo.   Viktor Dvořák výborný a uvěřitelný,   tísnivá atmosféra doby a lidí v disentu   zachycena dobře. I to odtržení od reality   většiny obyvatel (scéna ve vlaku). Zvláštní   přístup k nepojmenovávání postav i   prolínání s divadlem je povedené. Horší je   to se srozumitelností příběhu pro neznalé   souvislosti a u některých postav si jejich   motivace a myšlenky musíme hodně domyslet   (Dubček, Olga). Je to ale film, ne dokument, tak   o skutečných charakterech můžete i nadále   hádat.
Za mě povedený film.
Krikri
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 28.2.2021
Tak i loni, jako již mnohokrát předtím se   další kavárenský prorežimní rektální   alpinista rozhodl natočit film o novodobém a   českému lidu neustále vnucovaném kultu   osobnosti a proamerické loutce s honosným   sídlem v Portugalsku, jenž se mimo jiné   proslavil amnestiemi a milostmi vrahů a   tunelářů nebo schválením bombardování   Jugoslávie. Svoji první ženu roky podváděl,   dokonce i když už byla na smrtelné posteli.   Sotva pár měsíců po její smrti si vzal   hvízdající zlatokopku a na její rozkaz z hradu   vyhnal Ďulu, psa zesnulé Olgy. Napodruhé se   stal prezidentem jenom díky tomu, že   "pomáhat a chránit" dostali z   patřičných vyšších politických kruhů od   pohrobků chátry dvou sedmiček příkaz zrovna v   den hlasování zabásnout Sládka. Ale nic z   těchto faktů se do onoho   "biografického" filmu dostat nemohlo.   Tak vznikla téměř dvouhodinová agitační   vymývárna mozků dnešní mládeže o deseti   aktérech. Cokoliv o tomto pokrytci, který   obelhával národ frázemi o pravdě a lásce a   přitom si za obou režimů žil jako   mahárádža, neboť i za tolik démonizovaného   socialismu byl prominentním muklem si   nezaslouží ani odpad, ale mínus nekonečno.
m6k
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 21.1.2021
No přiznám se, že jsem se ke shlédnutí tohoto   filmu dlouho odhodlával, (a nebylo to ze   stejného důvodu, jako u „Nabarveného   ptáčete“, které bych přeci jen raději   viděl na plátně). Ale když teď dostal těch   14(!) nominací na „Českého plyšáka“, tak   jsem si ho tedy pustil.
Tak já zkusím začít   pozitivně – „Čecholva“ by si určitě film   zasloužil za masky. Viktor Dvořák vypadá   opravdu jako Václav Havel a Martin Hofmann jako   Lanďák. I Geislerka je Olze Havlové opravdu   dost podobná. Jen ten Patočka, (Jiří   Bartoška), jim trochu „ustřelil“. No a pokud   se člověk, (tím, myslím sebe), na film dívá   jako na groteskní komedii o jednom záletníkovi,   z cyklu „filmů pro pamětníky“, tak je to   docela zábavné. No a to je z „kladů“ asi   tak všechno. Jinak…, jinak nevím. Možná   ještě - ty polopaticky, do děje naroubované   vsuvky „absurdního dramatu“, lze brát jako   svého způsobu grotesky. Naštěstí dneska už   se nechodí se školou povinně do kina, to by byl   dost průšvih, kdyby si mladá generace udělala   o komunistickém režimu, o disidentech, o Chartě   77 a o „sametové revoluci“ obrázek, podle   tohoto filmu. Mladé ale předpokládám jít na   takový film vůbec ani nenapadne a my boomeři,   když zvolíme pobavený nadhled v duchu   „absurdní komedie“, tak se to vydržet dá a   jelikož máme povědomí o tom „o čem to   tenkrát bylo“, tak nás to ani nemůže nijak   poškodit. Kdybych tomu filmu měl „dělat   Prchala“, tak sloganem: „Je to tak blbý, že   to stojí za to vidět!!!“. Pokud se ale film   někdy dostane do kin tak doufám, že bude   mládeži nepřístupný!
.
cmelak598
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.12.2020
Prkenný V. Havel v hlavní roli
Glorifikace V. Havla se mi docela příčí, ale   proč se nepodívat? Nejde o žádný zázrak,   představitel Havla je nepřesvědčivý,   Landovský je o kousek lepší,Vše vylepšuje   krásná Barbora Seidlová v roli Havlovy   milenky,naopak A. Geislerová mě ne   přesvědčila, že jí role Olgy pasuje. Celé je   to takové utahané, bez spádu.. vydržel jsem   3/4 filmu. Jen mě napadá kde Havel vzal na   Mercedes a poměrně pěkný domek na Hrádku,   když valil sudy v pivovaru... to jsem se z filmu   nedozvěděl.
argenson
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.11.2020
Pro naprosto nezúčastněného pozorovatele ten   film nemůže dávat smysl. Jakože jak se to   mohlo stát, že se člověk s tímhle CV stal   prezidentem republiky. Pro nás, trochu   informované, je to taky celkem rébus, ale   člověk časem přistoupí na tu hru, že tu   nepadají žádná jména. Viktor Dvořák   bezchybný, stejně tak výborný Martin Hofmann   jako živelný Lanďák. Aňa Geislerová je   možná k diskuzi, ale rozšířil jsem si obzory,   jak moc byla paní Olga důležitá žena v   životě Václava Havla, o tom se už dneska málo   mluví, takže díky za to. Finále z Václaváku   je famózní a dojemné, ale pro méně   informované to nedává smysl. Jo, to už jsem   říkal.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih33328minih33328Bestiář (2007) 
Bestiář n
minih6551minih6551Dobrodružství je dobrodružství (1971) 
L´Aventure, c'est l'aventure n
minih50186minih50186Welkeom tu Dongmakgol (2005) 
Welkeom tu Dongmakgol n
minih28111minih28111Zamilovaný profesor 2: Klumpovi (2000) 
Nutty Professor 2: The Klumps n
minih81239minih81239Rubín má barvu krve (1989) [TV inscenace] 
Rubín má barvu krve n
minih24816minih24816Výbuch bude v pět (1984) 
Výbuch bude v pět n
minih51146minih51146Mariana, královna noci (2003) [TV seriál] 
Mariana de la Noche n
minih3821minih3821Bestie musí zemřít (1969) 
Que la bete meure n
minih64716minih64716Už od ráje (1987) [TV inscenace] 
Už od ráje n
minih40534minih40534Anděl Páně (2005) 
Anděl Páně n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Havel jede na dovolenou (2004) [DVD]

 Havel jede na dovolenou (2004) [DVD]
Havel jede na dovolenou n
 
Žánr: dokument / road-movie
Země: Česká republika


(pokračování)

Havel (2019)Havel (2019)Havel (2019)Havel (2019)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190607
Osobností: 697956
Fotografií: 764426
Plakátů: 376860
Obsahů a biografií: 178364

Poslední komentáře

Otázka (1977)

Otázka
Film nebyl v české   distribuci a byl uveden jen   jednou v ČT v roce 1983. Již   kniha Henriho Allega vyvolala   ve Francii skandál v roce   více >

Autor: curil | Hodnocení: 7 / 10

Koláčky (1999) [TV epizoda]

Koláčky
Formanovi chystají domácí   bazar, nemají moc peněz a   Hyde je pověřen upéct   koláčky, Jedny jsou pro   slušné a druhé pro ty   divočejší ale více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Stavisky (1974)

Stavisky
Přes kritické komentáře   ostatních, za sebe považuji   tenhle film za prvotřídní   práci a výborné   zpracování známých   historických více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Brooklyn 99 (2013) [TV seriál]

Brooklyn 99
Pro mě výborný seriál.   Vtipný, akční, s osobitými   postavičkami. Jen mě mrzí,   že sedmá série, asi nebude   mít dabing, protože ten byl   také velmi dobrý...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 9 / 10

Hodný, zlý a mrtvý (2015)

Hodný, zlý a mrtvý
Sice docela obstojné   obsazení ale to je tak   vše,akce mizérie a už od   začátku bylo vidět v   hereckých výkonech Lundgrena   a Treja že to nebude žádná   hitparáda další zbytečný   film.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10