Duben
ohodnotit

Planeta Teror

Planet Terror

Další název:
Grindhouse: Planet Terror / Robert Rodriguez's Planet Terror / Grindhouse Presents: Robert Rodriguez's Planet Terror / Project Terror
Rok:
2007
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
23.8.2007
„Poslední nadějí lidstva je kulomet ve správné noze.“
Popis / Obsah / Info k filmu Planeta Teror
POZOR, SPOILER

Nejprve jsme zvaní do kina na film „Mačeta“.

Gogo tanečnice Cherry opouští svou tančírnu i šéfa. Bere si jen tašku a pár věcí. Je tma a ji málem srazí auto. Tím o své věci přijde, ale pokračuje dál.

Auto, které ji málem srazilo míří k nedaleké vojenské základně. Zde muž trestá jiného odnětím jisté části jeho pohlaví. Ale je zde i jiný muž. Tento voják je poručík Muldoon. Jeho přítomnost vyvolá přestřelku. Po ní je vidět, že se mu mění obličej. Jím postřelený muž vystřelí do nějakého zařízení. Z toho začne unikat zelená pára.

K restauraci „U Vykošťováka“ přijíždí dívka. Má potíže s chladičem. Dostane vodu a odjíždí. Také sem přichází Cherry. Šéfem je tu J.T. -bratr místního šerifa Hoguea, který zrovna slaví 25 let. Přichází sem i stálý host, mladík jménem El Wray. Ukáže se, že jej Cherry zná. A on ji.

Do nemocnice přichází za doktorem Williamem Blockem mladík Joe s podivným kousnutím, které kupodivu nekrvácí. Na jazyku má hnusné vyrážky. Je povolána Blockova manželka Dakota.

Blondýně přestal fungovat vůz úplně. Dvě míle od již námi známé základny. Zde je také někým napadena a odtažena pryč. To se stalo zrovna v okamžiku, kdy kolem jedou Cherry a Wray. Ti mají havárku a auto se převrátí na střechu. Kolem se potulují podivné postavy. Něco žerou. Wren na ně párkrát vystřelí, ale je již pozdě. To, co žraly, byla Cherryina noha.

Jsme opět v nemocnici. Block se ptá po chybějící noze, ale Wren neví, kde je. To už je tu i policie a Wren je zadržen. Nemocnice je plná lidí s podivnými vředy. Dva další jsou u hospody, kterou vlastní J.T.

Cherry se probouzí a zjišťuje ztrátu nohy. Zřízenci sem do nemocnice přivážejí stále více a více podivně poraněných lidí. Block dusí svou manželku takovým malým výslechem. Chce vidět její mobil. Ona jej totiž ženuška drobátko podvádí a lže. V kritické chvíli „debaty“ je však odvolán, protože mizí mrtvá těla.

Na služebnu policie přichází strážník Karlos. Nadává na muže venku, který mu ukousl kus ruky. A tam se po chvíli rozjede boj proti podivným lidem. Všichni mají velkou vyrážku a žerou syrové maso - lidské.

Wren přijíždí k nemocnici zachránit Cherry. S pomocí pouze dvou nožů předvede, že umí. Udělá Cherry náhradní nohu a i s ní prchá.

Dakota také uprchla. Zajela si pro syna a s problémy přijela před otcův dům. Zde je i její muž, ale již nakažený, a banda dalších ve stejném stavu. Dakota i se synem se tedy ukryjí u jeho dědy.

Wren s šerifem a dalšími jsou v baru „U Vykošťováka“. J.T. jim předvádí své stroje, motorku a auto. Wren má v úmyslu je použít pro útěk.

Nyní je kus děje přeskočen vinou ztráty filmové cívky. Takže již sledujeme všechny pohromadě. Vypadnou z baru a venku začne regulérní válka proti nakaženým. Zdraví jsou v menšině a jsou nuceni ustoupit zpět. Nakonec však přece odjíždějí a dostanou se až na most, kde je nakažených opravdu moc. Ale je zde i armáda a poručík Muldoon. Ti nakažené postřílí a všichni jsou odvezeni do vojenského prostoru, kde to všechno začalo. Zde je i muž, který jim řekne, že dodal vojsku biochemickou zbraň. A tento dodavatel má prý ve své laboratoři skoro hotový protilék. Proto on i Wren zkusí útěk a ten jim vyjde. Mezitím je však Dakota s další obětí odvedena do jiné místnosti. Zde si ony svedou takovou malou válku, než sem vlítne Wray.

Nyní jsou všichni venku a rádi by k vrtulníkům. Jenže je zde armáda, a ta je jednoznačně proti...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Planeta Teror
Známí režiséři a producenti Robert Rodriguez a Quentin Tarantino (Auto zabiják) spojili své síly a vzkřísili akční dvojprogramy svého mládí, filmy, jež se hrály v sedmdesátých letech v zapršených kopiích v podobně zašlých kinosálech, přezdívaných „grindhouse“ (odtud také původní titul snímku, jenž byl po neúspěchu projektu v americké distribuci vypuštěn a oba tituly byly v Evropě uváděny samostatně).

Rodriguezova část projektu je typickým béčkovým akčním hororem, jemuž dal tvůrce název Planeta Teror. Jeho hrdinkou je tanečnice Cherry (Rose McGowan), která s dalšími obyvateli malého texaského městečka čelí hordám zmutovaných kanibalů, nakažených tajemnou biologickou zbraní. Zcela v duchu připomínaných akčních titulů sedmdesátých let se i Planeta Teror obejde bez jakékoli psychologie či logiky při rozvíjení jednoduchého děje. Film překypuje zběsilou akcí a náležitě odpudivými maskérskými efekty. Jeho brutalita je ovšem pravidelně odlehčována černým humorem a komickými hláškami. Dobové znaky se neomezují jen na vady filmové kopie (uprostřed filmu např. uvidíme omluvu kvůli celému chybějícímu dílu), ale zahrnují také filmovou upoutávku, v níž oblíbený Rodriguezův herec Danny Trejo představuje nájemného zabijáka jménem Machete. V menších rolích se objevují známí herci Josh Brolin (dr. Block), Michael Biehn (šerif Hague) a také Bruce Willis (poručík Muldoon).

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Planeta Teror
Manželé Dakota a William jsou nemocniční lékaři. Jejich dnešní služba nevypadá dobře. Čekárnu zaplavuje dav potrhaných lidí. Symptomy jsou shodné: nepřítomný pohled a hnisající rány. Mezi zraněnými je i tanečnice Cherry, která přišla o nohu při jednom z útoků. Její společník Wray za ní spěchá do nemocnice. Jak se vředy pokrytí spoluobčané proměňují v zuřivé agresory, Cherry a Wray vedou skupinku náhodných bojovníků do divoké noci. Budoucnost nenabízí nic jiného, než miliony nakažených a mrtvých. Jen několik prozatím šťastných hledá poslední bezpečné útočiště na planetě Terror.

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


Popis / Obsah / Info k filmu Planeta Teror
Po snímku Quentina Tarantina Auto zabiják přichází do kin akční horor Roberta Rodrigueze Planeta Teror. Obě dílka byla původně dvojprogramem projektu obou filmařů, nazvaného Grindhouse, uvádějí se tak ve Spojených státech a jsou k nim ještě připojeny čtyři upoutávky na neexistující snímky. Pro promítání ve světě vznikly dvě nezávislé delší verze obou titulů, přičemž se u nás navíc promítají v opačném pořadí, než v původním dvojprogramu (tam byla první Planeta Teror).

Zatímco Tarantino pojal svůj příspěvek jako určité stylistické cvičení na dané téma, Rodriguez ve svém opusu „jen“ naplňuje schéma pokleslého žánru béčkového zombie hororu, přičemž spíše než o „nemrtvé“ se jedná o bytosti, „nakažené“ záhadnou biologickou zbraní a zmutované do masožravých zrůd. Jednoduchý příběh skupinky lidí, bojujících o přežití v texaském městečku a jeho okolí, se obejde bez logiky i bez psychologie. Slouží jen jako záminka k rozpoutání zběsilých přestřelek, explozí a honiček a také jako ukázka maskérské dovednosti při různých deformacích, ustřelených hlavách, oddělených končetinách apod. Hlavní hrdinka, go-go tanečnice Cherry, přijde brzy o nohu a její milenec, tajemný majitel autovrakoviště Wray, jí místo protézy přidělá kulomet, s nímž dívka předvádí neuvěřitelné kousky. Jedna z vedlejších postav, doktorka Dakota Blocková, která se podobně jako některé další figury objevuje i u Tarantina, používá namísto pistolí injekce, ukryté v podvazkovém pásu. V přehlídce bizarních rolí neschází vědátor, mající zálibu ve sbírce varlat získaných vyklešťováním, nakažený americký důstojník v podání Bruce Willise nebo Tarantino jako násilnický voják se znetvořeným údem. V inscenování hrůz projevuje Rodriguez svou obvyklou zručnost, přičemž opět po svém odlehčuje zobrazované násilí komickými hláškami. Černý humor a zjevná nadsázka však nemohou zakrýt primitivní prvoplánovost, jež je ovšem danému žánru vlastní.

Film je uveden jedním ze zmíněných „foršpanů“ na neexistující thriller s Rodriguezovým oblíbeným hercem Dannym Trejem jako nájemným zabijákem Mačetou. Podobně jako ve druhém filmu i tady se zdůrazňují vady filmového materiálu a očekávaná scéna soulože je dokonce předčasně ukončena upozorněním, že schází jeden díl.

Představitelka Cherry, herečka Rose McGowanová, hrála ve filmu Auto zabiják první oběť Kaskadéra Mikea, dívku jménem Pam. Zajímavostí je, že vše se odehrává v noci.

Český distributor nakonec uvádí oba filmy bez přídomku Grindhouse. Na kopiích je ovšem český název Grindhouse: Auto zabiják a Grindhouse: Planeta Teror.

ZDROJ: Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/9


Popis / Obsah / Info k filmu Planeta Teror
Manželé Dakota a William (Marley Shelton a Josh Brolin) pracují v nemocnici jako doktoři. Jejich dnešní šichta vypadá spíš na funus. Čekárnu zaplavuje dav potrhaných lidí z města. Symptomy jsou podezřele shodné: nepřítomný pohled a odpudivé hnisající rány. Mezi zraněnými je i tanečnice Cherry (Rose McGowan), která přišla o nohu při jednom z útoků. Její parťák Wray (Freddy Rodriguez) spěchá do špitálu, aby jí kryl záda.
I když bez nohy, Cherry ještě nezatančila svoje poslední číslo. Jak se vředy pokrytí spoluobčané proměňují v zuřivé agresory, Cherry a Wray vedou skupinku náhodných bojovníků do divoké noci. Budoucnost nenabízí nic než miliony nakažených a nespočet mrtvých. Jen několik (zatím) šťastných hledá poslední bezpečné útočiště na planetě Terror.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190606
Osobností: 697951
Fotografií: 764381
Plakátů: 376831
Obsahů a biografií: 178347

Poslední komentáře

Legenda o vraždícím strašákovi (...

Legenda o vraždícím strašákovi
Vražedných bubáků je   stále málo, a tak nám   tvůrci ze SyFy naservírovali   dalšího. Takže obyčejný   televizní film navíc s   dějem více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 4 / 10

Meč (2024) [TV epizoda]

Meč
Ukecanější a nudnější   díl, akce málo a celkově   zas trapný scény jak zbraně   běžný armády na příšery   nefungují, přitom Sparťané   mají více >

Autor: FLA | Hodnocení: 5 / 10

Kapitán Fracasse (1961)

Kapitán Fracasse
Pěkná francouzská   historická romantika s   nezbytnou dávkou   dobrodružnosti a krásnou   výpravou. Typický film pro   Jeana Maraise v roli více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Svatyně (2022) [TV epizoda]

Svatyně
Pustil jsem se do sledování   druhé série seriálu HALO,   ačkoliv první řada byla pro   mně spíš lehký   nadprůměr. První díl   druhé série se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Školní ples (1999) [TV epizoda]

Školní ples
Tenhle díl byl dle mého   spíše méně vtipný a o   něco vážnější. Blíží   se školní ples, Eric jde s   Donnou, Fez plánuje tanečky   a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10