Duben
ohodnotit

Pozor, straší

Další název:
Watch Out for the Ghosts
Žánr:
Rok:
1938
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
23.12.1938
„Příhody cirkusové artistky na zámku jsou jen záminkou k rozličným převlekům Věry Ferbasové.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pozor, straší
Režisér Karel Lamač měl právem pověst jednoho z nejlepších veseloherních režisérů. Dosáhl jí proto, že byl učenlivým žákem amerických ztřeštěných komedií a jejich groteskního humoru. Dokázal to opět i v této veselohře s Věrou Ferbasovou. Není v ní snad jediného triku, jediné komické situace, jediného nápadu, s kterým by se diváci již dříve nesetkali ve stejné podobě nebo v nějaké obměně v amerických, ale také i v německých veselohrách.

Dát to tak dohromady, přizpůsobit kalhotové roli Věry Ferbasové, umístit částečně do komediantské boudy a většinou do strašidelného zámku, který by ovšem mohl stát se vším věcným i lidským inventářem, kdekoliv na světě, dosáhnout u obecenstva veselé nálady, v tom je konec konců také kus obratnosti, i když zrovna ne umění. I děj je vymyšlen tak trochu alá "Malý lord".

Bohatý zámecký pán zanevře na svého syna, že se oženil s cirkusačkou. Po čase syn s dcerou jako dvojice hudebních klaunů ocitnou se v blízkosti zámku, vnučka si získá dědovo srdce vydávajíc se za hocha, dostane za vychovatele mladého inženýra, pak láska, žárlivost, několik ztřeštěných scén v zámku a nakonec všeobecné dojímavé smíření.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Pozor, straší
Předválečná komedie z roku 1938 v hlavních rolích oblíbená Věra Ferbasová a neméně obdivovaný filmový milovník Antonín Novotný, dále hráli B. Veverka, T. Pištěk, V. Trégl, J. Marvan a mnoho dalších z celé tehdejší herecké garnitury.

Hudební klauni Rik a Rak, otec Švamberk s dcerou Zdeňkou, se bídně protloukají po poutích. Zdeňka prozradí starému klaunovi Tomovi, že její otec vyrůstal na nedalekém zámku Lípově, ale jeho otec ho vydědil kvůli sňatku s komediantkou.

Na Tomovu radu pošle Zdeňka dědečkovi svou reklamní fotografii s prosbou o setkání. Je skutečně pozvána na zámek, ale protože ji dědeček považuje podle oblečení na fotografii za muže, musí Zdeňka dál vystupovat jako vnuk. Dědeček najme vychovatele a Zdeňka se do mladého a pohledného Jiřího brzy zamiluje...


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Pozor, straší
Zdeňka Švamberková a její otec se jen těžce protloukají životem. Vystupují na poutích jako hudební klauni Rik a Rak. A přitom otec pochází z velice bohaté šlechtické rodiny a dědeček stále žije na zámku Lípov. Jenže syn se kdysi oženil s komediantkou, což se otci samozřejmě nelíbilo, a syna vydědil. Zdeňka to ví, a pošle dědečkovi svou reklamní fotografii s prosbou o setkání. Starý pan Švamberk se ale domnívá, že jde o chlapce, a pozve "vnuka" na zámek,a nejen to, najme pro něj i pohledného vychovatele (A. Novotný). A komedie plná převleků, nedorozumění a záměn může začít...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pozor, straší
POZOR, SPOILER
V hotelovém pokoji se odehrává veliké drama. Dva ubytovaní artisté, jež slují Rik a Rak, zde totiž provozují nekalou činnost. Totiž perou prádlo, vaří kávu a podobné zakázané činnosti. Ovšem jsou odhaleni. Dokonce po nich chtějí i zaplatit za bydlení. Situace s penězi zdá se býti neúnosnou.

Odhalme nyní inkognito dvou hudebních klaunů, kteříž pochopitelně pravými jmény nejsou ani Rik ani Rak. Jsou to otec s dcerou Zdeňkou.

Nedaleko stojí zámek Švamberků. Zde mešká starý zámecký pán, jenž je dědem Zdeňce. Jejího otce však nechce ani viděti, neb se kdysi spolu ve zlém rozešli. Leč, jeho kamarád, notář Jan Setunský, jej přemluví, aby alespoň vnuka přijal za svého a dal mu vychutnati životu boháče. Starý pán tedy posílá sluhu Dominika, a ten rád pro vnuka jede. Ovšem až zjistí, že kluk jest vlastně dívkou, jeho nadšení trochu opadne. Pro Zdeňku však není problém převléci se za mladého muže, a takto ocitá se na zámku, kde se snaží zámeckého pána pobaviti. Nepodaří se to. Dědeček je bručoun, jakému není rovno. Zdeňka se tedy rozhodne odjet, ale když uvidí svého učitele, ihned rozhodnutí mění a zůstává.

Učitel se ovšem stýká s Lídou Kulichovou, která též zde dlí, a dokonce ji s otcem vytáhne na „kostýmní večírek“. Zde nalézá se i Zdeněk, tedy Zdeňka, ale je maskována jako španělská dívka z obrazu, který se učiteli líbí. Ten po ní samozřejmě vyjede a zdá se, že se ti dva budou mít rádi. Nebude to však jednoduché. Aby to všechno klaplo, musí Zdeněk přinutit Lídu, aby se svlékla, a ukradne jí šaty. V těch setká se opět s učitelem jako dívka.

Večer starý pán oznámí zasnoubení Zdeňka a Lídy ačkoli jsou oba proti. A večer má učitel s Lídou rande. Tomu je třeba zabrániti, a tak se to večer na zámku bude až moc hemžiti strašidly…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pozor, straší
Hudební klauni Rik a Rak, otec Švamberk s dcerou Zdeňkou, se bídně protloukají po poutích. Zdeňka prozradí starému klaunovi Tomovi, že její otec vyrůstal na nedalekém zámku Lípově, ale jeho otec ho vydědil kvůli sňatku s komediantkou. Na Tomovu radu pošle Zdeňka dědečkovi svou reklamní fotografii s prosbou o setkání. Je skutečně pozvána na zámek, ale protože ji dědeček považuje podle oblečení na fotografii za muže, musí Zdeňka dál vystupovat jako vnuk. Dědeček najme vychovatele a Zdeňka se do mladého a pohledného Jiřího brzy zamiluje. Na zámek příjíždí dědečkův přítel s dcerou Lídou, které se Jiří trochu dvoří. „Zdeňkovi“ však prozradí, že se mu více líbí romantické typy, jako je tajemná doňa Isabella na obraze v hale. Na kostýmní večírek se proto Zdeňka vydá v převlečení za Isabellu a získá Jiřího srdce. Aby vyhnali Lídu ze zámku, převléknou se Zdeňka a věrný sluha Dominik za strašidla. Zdeňčino tajemství je však prozrazeno a zahanbená Zdeňka odchází. Ale dědeček, doprovázený Jiřím, ji vyhledá a s oběma, synem i vnučkou, se smíří.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - 3 + 1 s Miroslavem Donutilem (...

21:25 - 22:59

13 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

ČT2 - Srdeční záležitost

20:55 - 21:55

43 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Survivor Česko & Slovensko (20...

21:35 - 23:35

3 minut již uběhlo
117 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

83 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190650
Osobností: 698092
Fotografií: 764979
Plakátů: 377200
Obsahů a biografií: 178446

Poslední komentáře

Sourozenecké nešvary (2000) [TV ...

Sourozenecké nešvary
Kelso stále myslí na Jackie,   ale s to jde na rande Fez, to   rande se úplně nepodaří,   ale naknec Jackie a Fez   uzavřou dohodu. Eric a jeho více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Tajný závod (1976)

Tajný závod
Jasně, že tohle není   žádná perla do klenotnice   světové kinematografie, ale   pro mě to byla bezvadná   oddechovka a prvotřídní   akční více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

The End of the F***ing World (20...

The End of the F***ing World
Jak jsem už někde četl a   plně se ztotožňuji. První   díl a ukázky vytvořily   naději, že to bude   "hustokrutopřísná" temná   komedie, ale více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 8 / 10

Kelsova serenáda (2000) [TV epiz...

Kelsova serenáda
Předchozí díl byl o něco   lepší, ale tento také   dobré. Eric si s Donnou   stále vyjasňují svůj   vztah. Kelso smutní po   Jackie, skládá ji více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Polibek smrti (2000) [TV epizoda...

Polibek smrti
Kdo by řekl, že díl ve   kterém je rozchod, slzy a   zabití kočky bude nakonec   taková prča? Jede to vpřed,   několik hlášek je   výbornejch, zas po delší   době solidní díl - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10