Duben
ohodnotit

Smrt za oponou

Další název:
Anděl hraje na violu
Žánr:
Rok:
1966
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
17.3.1967
„Heroin je špatný sluha, ale ještě horší pán. Český kriminální film.“

Obsah filmu Smrt za oponou

 
V pražském divadle se chystá premiéra nového baletního představení. To je však krátce před začátkem zrušeno. Ve své šatně je totiž nalezena mrtvá primabalerína Milada Havlová. Z pitvy a z prvních rozborů vyplyne, že zemřela na předávkování heroinem. Případem je pověřen kapitán Chrástek, podle kterého nejde o nešťastnou náhodu, nýbrž o vraždu. Rozbíhá se tak vyšetřování, které odhalí nejen napjaté vztahy mezi členy baletního souboru, ale především mezinárodní síť pašeráků heroinu.
Nova

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Smrt za oponou >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 23.7.2019
Nepříliš povedená detektivka o překupnících   heroinu, díky němuž se v divadle předávkuje   jedna balerína a hlavního vyšetřovatele,   zjišťujícího, že se jedná o vraždu hraje   Miroslav Horníček, který mi do role moc nesedl.   Ani celková atmosféra Východoněmeckého   pašeráckého prostředí není vykreslena moc   přesvědčivě a na film si brzy ani nevzpomenu.   Možná mě nejvíc utkví v paměti Walda   Matuška, který hraje jednoho z překupníků a v   rádiu hraje zrovna jeho píseň, kterou hodnotí   slovy : "To se nedá poslouchat, ten zpěvák   řve jako pavián!"
falm
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.7.2019
Málo známá detektivka
Tento snímek se příliš nehraje a upřímně,   zajímavý je na něm maximálně tak poměrně   umírněný výkon Miroslava Horníčka s prvky   jeho humorného nadhledu. Pro tehdejší filmy   tendenčně zlidšťtující policisty -   příslušníky veřejné bezpečnosti, se to   hodilo. Horníčkův výkon je ovšem rarita a z   tohoto pohledu se neosvědčil. Jeho německého   kolegu pak hraje u nás známý Hannjo Hasse -   známý u nás z rolí německých důstojníků,   nejprve Vyšší princip, pak seriál Osvobození   a ve filmu Sokolovo si dokonce zahrál Heydricha.   Výtky ohledně filmu Smrt za oponou a jeho   nedotaženosti, nedovysvětlenosti a naopak   ukvapenosti v závěru jsou oprávněné. Z   dramaturgického hlediska je ve filmu použitý   tehdejší "novátorský" prvek: kdy   hrdinové si v závěru povídají jaksi   "lidsky" mimo příběh filmu a   odcházejí do dáli (podobně třeba Martin a   devět bláznů). Nicméně Smrt za oponou má na   tu dobu poněkud neobvyklou stopáž 86 minut. To   znamená, že se do filmu muselo střihat a   některé scény vypouštět. V tehdejším   distribuční schématu filmového večera s   unifikovanou 2 hodinovou stopáží:   týdeník+krátký film+hlavní film to muselo   působit trochu problémy. Celkově lze říci,   že film nikterak nevybočuje ze série   tehdejších průměrných deketivek, jakkoli   třeba ozvláštňovaných Hrušínským nebo   Högerem v rolích kriminalistů.
Misantrop
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 14.9.2015
Waldemar Matuška vládl natolik nezaměnitelným   barytonem, že když byla jeho postava   francouzského pašeráka drog nadabována jiným   hercem s jiným hlasem, působí to najednou   divně až nevěrohodně. Celá detektivka   působí ostatně jaksi divně a nevěrohodně.   Patřičně nebylo například ozřejměno, proč   a jak a kdo podal umělkyni smrtelnou dávku.   Možná je jen nutno při sledování děje dávat   větší pozor, ale na mou omluvu je rovněž   nutno říct, že film se málo stará svými   výrazovými prostředky o divákovu pozornost.   Najednou jsme prostě viděli na konci v rychlém   sledu zatýkání pachatelů, ale ten závěr byl   na můj vkus až příliš uspěchaný. Na první   zhlédnutí musí mít divák silný dojem jisté   nedořečenosti a nepochopitelnosti. Alespoň tedy   Já jsem mnohému neporozuměl na prvé   zhlédnutí. Napodruhé bych se možná polepšil   a dostal se snad lépe do děje, ale obávám se,   že už k tomu nebudu mít chuť.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.5.2015
No, tak u téhle detektivky se slůvko   "akční" opravdu použít nedá. To ani   náhodou. Film spíš je takovou vzpomínkou na   dobu, kdy u nás drogy nepatřily k běžnému   koloritu všedního dne a my, tehdejší dítka   školou povinná, jsme mohla někde v zákoutí   experimentovat leda tak s krabičkou tatínkových   Startek...ó běda, oč všechno nás ten   tehdejší režim připravil! Dobrácky   vyhlížející pan Horníček kolem sebe i v roli   detektiva šíří klid a pohodu, má roztomilého   policejního psíka a hovoří jako kniha (česky   i německy). A bodík přidám i za větrnou   Rujánu a studené vlny Baltského moře, z   něhož nás maminka lovila celé promodralé   zimou i za pozdější kradmé výlety na pláže   FKK. (no vida, přece jen nějaká neřest) :-)
ivospetr
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 17.11.2014
Rozvláčný úvod mluvený francouzsky se   špatně viditelnými titulky, jeho děj se má   odehrávat snad někde ve Švédsku, ale typické   čs. soudkové vypínače světla na stěně   odhalují původ zcela neomylně:-) Pak se děj   trošku rozběhne ale závěr s útěkem baletky,   která hledá pomoc, do sklepů divadla je hodně   přitažený - proč by měla běžet do   liduprázdného sklepení, když hledá pomoc u   jiných lidí, proboha?
petrusmev
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.11.2014
Detektivka zajímavá ne příběhem, ale tím,   jak se vymyká se z běžné vážné produkce   tehdejších českých detektivek - téma   pašování drog přes divadelní prostředí,   "odvážné" scény z Rujány, honička   lodí na moři, Waldemar Matuška jako drsný   pašerák, ...a komisař Horníček, který v   sobě nezapře komika.
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 18.9.2010
Když jsem na začátku viděl Waldu a pak ho   slyšel zpívat v rádiu, čekal jsem, že řekne   "Kdo to je?". Jeho reakce byla ještě   lepší. A to bylo na celém filmu skoro to   jediné zajímavé, jinak detektivka jako každá   druhá. Snad jen pro mě překvapivé obsazení:   Horníček ve zcela vážném filmu jako detektiv.  
Bez urážky, ale muži baleťáci na mě   působí mírně řečeno směšně...
curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.9.2010
Film jsem viděl už před mnoha lety, zase tak   špatný to nebylo. Vzpomínám potom, jak   Miroslav Horníček často mluvil o tom, jak   mluvil německy, ačkoliv neuměl. Měl naučený   doslovně text.
jarda53
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.5.2010
Detektivka není detektivka, dyž nudí,uřvanej   Walda v rádiu a Vršťala se baví s Matuškou   francouzsky a titulků,kterých jsme si odvykli,je   hodně až spousta...
A z Horníčka jde strach,   je to postrach lumpů a darebáků a vrahů,   taky...
rec
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.2.2009
Opravdu banální detektivka,zajímavý námět   ale bohužel málo akce a hodně mluvení.Točilo   se v bývalém NDR a aby měl film ten správný   účinek tak se v něm se střídavě mluví i   německy.Kachlíkova první krimi u mě bez   většího ohlasu.Viděno poprvé dnes 25.01.09 na   TV Barrandov.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih158355minih158355Vražedné jezero (2016) [TV film] 
Ozark Sharks n
minih23668minih23668Velký závod (1981) 
The Cannonball Run n
minih49989minih49989Pryč od minulosti (1947) 
Out of the Past n
minih39142minih39142Agenti nula nula (2004) 
Double Zero n
minih48617minih48617Bratři Bloomovi (2008) 
The Brothers Bloom n
minih67802minih67802Poslední noc v Římě (2010) 
Habitación en Roma n
minih50662minih50662Derrick (1974) [TV seriál] 
Derrick n
minih62444minih62444Krypta (1981) 
La cripta n
minih24394minih24394Život a doba soudce Roye Beana (1972) 
The Life and Times of Judge Roy Bean n
minih41500minih41500Syn kapitána Blooda (1962) 
The Son of Captain Blood n


Hodnocení:n12345678910
Miroslav HorníčekSmrt za oponou (1966)Smrt za oponou (1966)Jiří Vršťala
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190606
Osobností: 697949
Fotografií: 764412
Plakátů: 376843
Obsahů a biografií: 178359

Poslední komentáře

Megažralok vs. Crocosaurus (2010...

Megažralok vs. Crocosaurus
Kdysi se ve filmech o   příšerách používaly   nekvalitní loutky a šlo   většinou o   vysokorozpočtové filmy,   nyní se používá   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 1 / 10

Trojúhelník smutku (2022)

Óvaj óvaj.

Trojúhelník smutku
Trojúhelník smutku není   trojúhelník, ale nejméně   oktagon smutku, nudy a   utrpení. Má-li to být   kritika či parodie na   nějaké více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 3 / 10

Kellyho hrdinové (1970)

Kovbojka

Kellyho hrdinové
se dá udělat asi ze všeho,   což dokládá tento film z   druhoválečných kulis.   Ocenit možno aspoň trochu   dobové reálie, oproti   dnešním více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 5 / 10

Děvčátko (1978)

Poněkud

Děvčátko
zvláštní počin, ze   kterého by prudérní   křídlo diváctva a   aktivistů mělo dnes prudkou   střevní příhodu. Leč   případná kontroverze je více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 5 / 10

Hyde se stěhuje (1999) [TV epizo...

Hyde se stěhuje
Zas spíš normální díl,   Hydea opustí matka a on   bydlí sám, brzo nemá   jídlo, peníze a v bytě   nepořádek, stěhuje se proto   k Formanům, více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10