Duben
ohodnotit

Valmont

Rok:
1989
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
1.3.1991
„Volná adaptace románu Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti. Spletitý příběh pomsty odvržené milenky. Francouzsko-britský film Miloše Formana vyznamenaný Césarem.“

Obsah filmu Valmont

 
Slavný román v dopisech Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti natočil v roce 1959 Roger Vadim s G. Philipem a J. Morreau v hlavních rolích. Na sklonku osmdesátých let vznikly téměř souběžně dva další přepisy. Režisér Stephen Frears pojal svou verzi jako dobovou moralitu o lidské ješitnosti a pýše. Miloš Forman dal svému filmu název podle jedné z hlavních postav - Valmont. Ve zdánlivě lehkém duchu rokokových intrik se skrývá osudová tragédie, způsobená sobectvím a popřením hlubokého citového prožitku.

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Miloš FormanMiloš Forman  
hraje:
Colin FirthColin Firth.....Valmont [28]   
Annette BeningAnnette Bening.....markýza de Merteuil [30]   
Meg TillyMeg Tilly.....paní de Tourvel [29]   
Fairuza BalkFairuza Balk.....Cecilie [14]   
Sian PhillipsSian Phillips.....paní de Volanges [54]   
Henry ThomasHenry Thomas.....rytíř Danceny [17]   
Fabia DrakeFabia Drake.....paní de Rosemonde [85]   
T. P. McKennaT. P. McKenna.....baron [59]   
Isla BlairIsla Blair.....baronka [44]   
Ian McNeiceIan McNeice.....Azolan [38]   
Ronald LaceyRonald Lacey.....Jose [53]   
Vincent SchiavelliVincent Schiavelli.....Jean [40]   
Sandrine DumasSandrine Dumas.....Martine [26]   
Sébastien FlocheSébastien Floche.....kněz [42]   
Antony CarrickAntony Carrick.....prezident de Tourvel   
Ivo PalecIvo Palec.....sluha [56]   
scénář:
Jean-Claude CarrièreJean-Claude Carrière  
námět:
Choderlos de LaclosChoderlos de Laclos.....román Nebezpečné známosti   
hudba:
Christopher PalmerChristopher Palmer  
kamera:
Miroslav OndříčekMiroslav Ondříček  
střih:
Alan HeimAlan Heim  
Nena DanavicNena Danavic  
trailer
Distributor v ČR:
Lucerna film
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
70mm 6-Track
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Valmont >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Manučao
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.4.2020
Slabšia verzia Vášnivých známostí, síce len   o niečo, ale slabšia po takmer všetkých   stránkach. Firth na Malkovicha a hlavne Benning   na Glenn Close ešte nedorástli. Pomalšie tempo   ľubujúce si v snobskom prostredí a rečníctve   je dosť aj na takúto stopáž. Spracovanie ale   celkom kvalitné.
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.2.2018
Je to filmová lahůdka, jako všechny snímky   Miloše Formana. Téma Valmonta bylo zpracované   mnohokrát, ale troufám si tvrdit, že v tomto   případě je nepřekonatelné a navíc Colin   Firth.Tohle byla hodně dobrá volba.
Vlastovka89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2016
Nechat se zabít někým, kdo o lásce neví ani   nic, je tragické. Škoda, že jsem se s tímto   Valmontem nemohla nikdy seznámit.
ing
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.2.2016
Filmy s tohoto období nemusím a když to   režíroval Forman, taky jsem se na to nijak   nehrnul, ale když jsem náhodou shlédnul   Valmonta změnil jsem názor, skvělé obsazení -   krásná mrcha Annette Bening, šarmantní Colin   Firth, sladká nevinnost Fairuza Balk a půvabná   Meg Tilly - a příběh i když smutný, tak   nikoliv nudný, za mě deset z deseti   jednoznačně ... být to s happyendem tak i   jedenáct ...
PORTER
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 22.2.2016
Prostředí,kostýmy,herecké výkony v pohodě i   přesto jsem se docela nudil až moc   milostné,romantické a nic záživného.
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.2.2016
Kéž by bylo víc takovýchto historických   dramat - kde jsou skvělí herci, skvěle to   vypadá a díky scénáři to má hlavu i patu.   Viděla jsem Valmonta poněkolikáté a pokaždé   mě dokáže dostat - ten obraz nevinnosti a   naivity, zhýralosti a přece touhy po záchraně   něčeho čistého, víra v lásku... a smrt...ta   nesmí chybět.
Velkou devízou filmu podle mě   je, že se nesnaží moralizovat a napravovat, ale   jen vypráví, předkládá "jak to   bylo"...a v tom je mnohem opravdovější a   živější než by se mohlo zdát.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 3.11.2012
Aj vy sa kúpete v šatách?
No jo no. Toto asi pre bežného smrteľníka   nebude. Samé vysoké hodnotenia, ale natočil to   Forman, takže chápem. To je podobné ako pri   Malickovi, Kubrickovi či Tarantinovi, môže film   byť akýkoľvek, maximá sa sypú. O čom bol   vlastne film? Vlastne o ničom. Milenci a milenky   preberajú milenecké vzťahy a milenecké   myšlienky. Niečo ako čistá láska neexistuje,   nemať milenca je zrejme zatratením. I keď tých   chlapov trocha chápem, o čom pri večeri mali   hovoriť? Futbal ani hokej neboli, ani autá či   poctivá muzika. Ústredná zápletka je, že   Valmont s markýzou de Merteuil nemajú čo na   robote, tak sa preháňajú kto spraví čo   zvrhlejšieho. To by ani tak nevadilo, ale bolo to   akési také neúprimné. Obdivujem tu vtedajšiu   vyššiu vrstvu ako sa dokázala nudiť a baviť   banalitami. Ale zas vyložene zlé to nebolo, to   zas nie, kostýmy a architektúra boli pekné, sem   tam som sa zasmial a pán de Gercouri vyzeral   celkom k svetu (napriek veku a dokonca si bral   pätnástku). Inak mne by sa moc nepáčilo keby   mi rodičia v 15tich dohadzovali takmer o 20 rokov   staršieho, ale budiž, dobová romantika. Čo tam   potom, že ho dostane zas dáky francúzsky pohon   či revolúcia alebo Prušák. Inak fandil som   paní de Tourvel, ktorá bola zo začiatku celkom   sympatická, aby odolala tomu prasákovi   Valmontovi, škoda, nestalo sa
mildaaxe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2011
Vždyť to všichni známe – dva intrikáni   zahrávající si s city druhých a mařící   dívčí nebo manželskou počestnost…
K   tomuhle Formanově dílku jsem se dostal až po   zkušenosti s moderním ztvárněním onoho   románu Choderlose de Laclose v podobě Velmi   nebezpečných známostí, tudíž moment   překvapení se nedostavil, na druhé straně jsou   tyhle snímky podobné opravdu jenom námětem a   zbytek je vlastní, i když jisté paralely se tu   samozřejmě najdou. Předně Formanovo dílo (se   vší úctou k mladým hercům Ryanu Philippovi,   Sarah Michelle Gellar a dalším) se může   opřít o výborné herce a to bez výjimky,   přesto pochopitelně více čnějí hlavní   postavy - Colin Firth byl skvělý, přesto ho v   mých očích překonává mladičká Fairuza   Balk. A nad nima oběma ční úžasná Annette   Bening, která i přes svůj příšerný   charakter a z něho vyplívající bezcitnost je   prostě k sežrání. Snad nikdy jsem neviděl tak   rozomilou a přitom nenáviděníhodnou   záporačku, jako to dokázala ona. Nádherné   jsou také kostýmy, výprava a hudba. Potěšili   také vtipné momenty, s nimiž jsem zde opravdu   nepočítal. Dočkal jsem se také několika   příjemných překvapení, z nichž asi tím   největším je trochu jiný a rozhodně   uvěřitelnější vývoj Valmontovi postavy, než   jakého jsem se dočkal v modernější verzi a   přeci jenom vypečenější konec, který mi dal   vzpomenout v jisté věci na Statečné srdce (a   vlastně nepřímo vybízí k pokračování v   podobě Cruel Intentions:-). Přesto ale rozhodně   oba filmy stojí za pozornost. Pro Velmi   nebezpečné známosti hraje třeba fakt, že se   odehrává v moderní době, větší plastičnost   charakterů, předvídatelnost (a tím tedy   taková ta všeobecná přístupnost) a   samozřejmě Bittersweet Symphony:-), pro Valmonta   zase skvěle vykreslené charaktery, dokonalí   herci, nádherná výprava a hlubší zážitek.   Upřímně musím konstatovat, že u tohoto filmu   jsem se bavil lépe než u protěžovaného (i   když dobrého) Přeletu nad kukaččím hnízdem.
Ef
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.8.2010
Ma to cenu? Ma to cenu!
Navzdory mnohym komentarum vychvalujicim   Nebezpecne znamosti a hanicim Valmont, musim rict,   ze Formanova adaptace je mi mnohem blizsi. Ackoliv   jsem k filmu vzhledem k vseobecnym nazorum   pristupovala dost skepticky, rychle si me ziskal.   Ve srovnani s (Velmi) Nebezpecnymi znamostmi mi   prijde vtipnejsi, zivejsi, lidstejsi. Velmi   nebezpecne znamosti byly naprosto o nicem, za neco   stoji opravdu jen ten soundtrack. Nebezpecne   znamosti maji sice demonickeho Malkoviche, ale   stejne na me pusobi moc..umele, strojene.. Forman   k vytvoreni kvalitniho snimku nepotrebuje pro   dnesniho divaka proflaknute obliceje Umy Thurman   ci Keanu Reevese, a stejne nedokazete odtrhnout   oci. Colin Firth mi v hlavni roli vubec problem   nedelal, naopak, vnesl do Valmontovy postavy   zivot, jakousi mladickou nevinnost, dal sve   postave novy rozmer. Libi se mi i pocatecni   zapletka, kdy se markyza de Merteuil (brilantne   zahrana) tepve v prubehu filmu dozvida pravdu o   spadech sveho milence, kdezto v jinych adaptacich   Glenn Close ci M. Gellar proste suse oznami, ze se   chteji pomstit. Zkratim to a skoncim doporucenim:   urcite Valmonta nezavrhujte, at uz jste predtim   videli/cetli cokoliv. Rozhodne stoji za videni ;)
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.3.2010
Vždy si udělám pohodu a se zalíbením se   podívám na Formanova Amedea, jsko ostatní jeho   filmy. Ať jde o Přelet, Hair, Muž na Měsíci.   Možná ještě více filmy, které natočil   před emigrací v Čechách. Nebýt okupujících   Rusáků a zasr.... komunistů, měli jsme   světového režiséra doma.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih51741minih51741Věčný Žid (1940) 
Der ewige Jude n
minih8788minih8788Hříšný tanec (1987) 
Dirty Dancing n
minih5053minih5053Cesta ke štěstí (1951) 
Cesta ke štěstí n
minih130964minih130964Smrt On Air (2012) 
On Air n
minih24941minih24941Do naha! (1997) 
The Full Monty n
minih45193minih45193Deset minut do půlnoci (1983) 
10 to Midnight n
minih71277minih71277Zpověď zabijáka (2010) 
Game of Death n
minih76838minih76838Tommy and the Cool Mule (2009) [Video] 
Tommy and the Cool Mule n
minih57051minih57051Tele Tele (2000) [TV pořad] 
Tele Tele n
minih77522minih77522Enid (2009) [TV film] 
Enid n


Hodnocení:n12345678910
Valmont (1989)Annette Bening a Fairuza BalkValmont (1989)Annette Bening a Fairuza Balk
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190576
Osobností: 697871
Fotografií: 764035
Plakátů: 376670
Obsahů a biografií: 178302

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10