Cerven

Zajímavosti uživatele omikron

omikron

omikron zprava

Napsat uživateli zprávu

oblíbený

Přidat uživatele do oblíbených

  

Řadit dle:   Názvu filmu   |   Od nejnovějších

Počet zajímavostí k filmům: 40
Ať žijí duchové!
Přidáno: 5.6.2016
Málo se ví, že hrad Krakovec byl posledním bydlištěm Mistra Jana Husa před jeho odjezdem do Kostnice.
Hrad byl postaven během asi dvou a půl roku.
V době svého vzniku byl Krakovec technicky nejmodernějším hradem v Evropě. Byly zde například vestavěné skříně, nebo etážové topení. Systémem průduchů se rozváděl teplý vzduch z centrálních kachlových kamen do okolních místností.
Dům, kde byl obchod, kam Vašek s tátou jezdili nakupovat, je ve Vesci u Sobotky a zahrál si také jako Muzeum peří ve filmu Jára Cimrman, ležící spící.
Marie Poledňáková napsala i třetí pokračování, jmenovalo se Jak Anděla viděla anděla. Odehrává se 10 let po narození holčičky, kterou "klokan přinese v březnu". Po tragické smrti Tomáše Holého ale projekt opustila a později ho vydala knižně.
František Němec si během jednoho z horolezeckých záběrů přivodil ošklivý výron kotníku. Konkrétně je to záběr, kde ukazuje Tomášovi Holému jak se leze na skálu.

Slavný záběr, kde sedí na stromě a sledují Tomáše, jak se schovává pod vaničkou se natáčel jako první po této nehodě a s obvazem na noze.
Horská chata, kde bydlí Vašek s mámou si zahrála také v jednom z úplně prvních dílů Pana Tau, ve kterém jede třída na hory.
Záběr s obalováním řízků školníkovi nebyl plánován - je to ukázka improvizace Tomáše Holého na dané téma.

Marie Poledňáková nechala Tomášovi volnost, netrvala na tom, aby doslovně dodržoval scénář - vždy mu řekla, o čem záběr je a nechala ho zahrát to tak, jak to cítí on sám.
Tomáš Holý byl sám z rozvedené rodiny, jeho rodiče se rozvedli, když byl ještě malý.
Pes školníka, kterého Vašek na začátku filmu přivede domů patřil režisérčině sousedce. Ta ho jako malé štěně našla vyhozeného v popelnici a zachránila mu život. Jmenoval se skutečně Arnošt.
Slavný záběr s bolavým zubem, puntíkovaným šátkem a trucujícím Vaškem, asi 1:04:00, tehdy na schvalovací projekci rozplakal nejobávanějšího normalizačního cenzora, jaký kdy v Československé televizi seděl.
Milena Balášová, která byla známá svou tvrdostí a neoblomností se u tohoto záběru rozplakala a z projekce odešla v slzách.

Tenhle stejný záběr použila Marie Poledňáková i u kamerových zkoušek, které rozhodly o obsazení Tomáše Holého do role Vaška.
Jakub
Přidáno: 27.4.2016
Proč jsou u filmu uvedeni dva režiséři?
Tehdy bývalo na Barrandově zvykem, že začínající režisér natáčel svůj první celovečerní film pod dohledem zkušenějšího kolegy.
Jakuba tedy natočila začínajíci režisérka Jaroslava Vošmiková pod režijním dohledem Oty Kovala.
(stejná situace nastala např. i u filmu Kulový blesk)
Filmový Líptákov byl natáčen ve Vesci u Sobotky.

Dům, ve kterém bylo muzeum peří a Cimrmanova světnička si zahrál i v oblíbené komedii Jak dostat tatínka do polepšovny. Byl zde obchod, kam Tomáš Holý s tátou jezdil na nákup.
Kočičí princ
Přidáno: 1.9.2022
Záběry na písečné pláni a na pláži u moře byly natáčeny na severním pobřeží Východního Německa a bylo zde velmi chladno.
Když Radek po souboji s chobotnicí leží v bezvědomí na břehu moře, štáb musel na to místo v písku vylít několik kbelíků horké vody, aby byla teplota písku přijatelná.

-Tereza Brodská se ve filmu objevila už ve dveřích samoobsluhy s pribiňáky v Ať žijí duchové. Natáčeno 7/1976, tedy dva roky před tímto filmem.
Marečku, podejte mi pero!
Přidáno: 21.2.2023
Záběry ve třídách se točily kolem Vánoc, kdy byla zřejmě škola zavřená. Stalo se to, čeho se produkce i režiséři bojí:

Dětský herec, kterého měla produkce smluveného, onemocněl virózou. Pan režisér se to samozřejně dozvěděl den nebo dva před natáčením scénky. Hrozil tak neplánovaný prostoj, který by stál desítky tisíc denně. Režisér Oldřich Lipský si tedy svolal svůj štáb a zeptal se jich, jestli někdo nezná menšího kluka, který by se nestyděl. Přihlásil se rekvizitář Jan Jindra a nazítří přivedl na natáčení svého synovce. Jmenoval se Tomáš Holý...
Marečku, podejte mi pero!
Přidáno: 21.2.2023
Tehdy bylo naprosto běžné, že v areálu střední školy sídlila i škola základní. Bylo to tak i ve skutečné škole v Dušní ulici, kde se film natáčel. Takže památný první záběr Tomáše Holého nemůže být považován za filmovou chybu.
Miluji Tě!
Přidáno: 9.7.2014
Kalendář na stěně ukazuje, že děj se odehrává dne 17.3.1978.
To je také den desátých narozenin Tomáše Holého.
Možná je to náhoda, možná záměr...
Markéta Zinnerová musela během natáčení podstatně přepracovat scénář - zemřela totiž Dana Medřická (učitelka Zmatlíková).
Ta měla původně vystupovat ve mnohem více záběrech mj. v rozhovoru mezi ředitelkou školy a Jirkou Olivou, na poradách i jinde.
V seriálu měl původně hrát i oblíbený Tomáš Holý.
Režisér Ráža s ním počítal pro roli osmáka Luboše Olivy - toho, kterému Barča s Jitkou ukradnou peníze na večírek a také bratra prvňáčka Jirky Olivy.
Tomáš se ale rozhodl pro ukončení kariéry.
Roli prvňáka Jirky Olivy měl původně hrát Pino Foris - nynější manžel Moniky Kvasničkové, která v seriálu hraje dceru učitelky Hajské, osmačku Alenu.
Škola ho ale neuvolnila, neboť byl, dle jeho vlastních slov, rošťák :)
Autorka Markéta Zinnerová chtěla, aby seriál režírovala oblíbená Marie Poledňáková. Prý pro její cit pro práci s dětskými herci.
Ta měla za sebou trojici velmi úspěšných fimů s účastí na mezinárodních tv festivalech (dva s Tomášem Holým + Kotva u přívozu). Vedení ČsT odmítlo financovat její další film S tebou mě baví svět a tak dala výpověď a odešla na Barrandov.
Režie seriálu se tak ujal Ludvík Ráža.
Od první klapky do dokončení uběhlo asi dva a půl roku.
8B má opravdu velké věkové rozpětí. Na začátku natáčení bylo nejmladším osmákům přibližně správně, 13-14 a nejstaršímu Michalelovi Hofbauerovi táhlo na 18.
I v první třídě byly povětšinou o něco starší děti.
Na pytlácké stezce
Přidáno: 2.12.2020
Tento film točil Tomáš Holý souběžně s Jak dostat tatínka do polepšovny. Natáčení obou filmů se mu asi z poloviny překrývalo,
Pan Tau
Přidáno: 15.9.2014
Horská chata v dílu Pan Tau na horách si také zahrála ve filmu s Tomášem Holým - Jak vytrhnout velrybě stoličku. Ve skutečnosti se jmenuje Hotel Olympie a najdete jí v údolí Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně.
Pod Jezevčí skálou
Přidáno: 2.12.2020
Jelen ve filmu měl skutečně být zastřelen před kamerou. Dokonce jsem ve spisovém archivu FSB našel i povolení od příslušného polesí. Několik dní před tím se to ale dozvěděl Tomáš Holý, šel za režisérem Gajerem a řekl mu, že jestli kvůli filmování jelena zastřelí, tak s filmováním končí. Gajer mu musel slíbit, že kvůli natáčení nezabijí žádné zvíře.
Když si Tomáš prohlíží zastřeleného jelena, jelen byl uspán uspávací šipkou.
Mrtvý jelen na saních je výtvor rekvizitářů, půjčili si od hajného hlavu s parohy.
Jak to udělali s uškrcenou srnou na začátku druhého dílu, se mi vypátrat nepodařilo.
Pohlaď kočce uši
Přidáno: 24.11.2009
Filmová chyba: V jednom ze záběrů v autobusu, kdy sbor jede z Ostravy do Českého ráje, chybí Míša (Jana Páleníčková). Její sedadlo je prázdné, zatímco v předchozích a následujících záběrech tam je.
Prázdniny pro psa
Přidáno: 25.11.2015
I druhého psa, Césara, hrál Tomášův Alton. Pouze mu vyměnili obojek a vodítko. Režisérka chtěla, aby pes na Tomáše zavrčel, tak Tomášovi poradila aby Altona nenápadně štípnul za krkem. To Tomáš ale nechtěl a splnil to jen nerad. Slzy v pokračování záběru jsou upřímné - Tomášovi bylo líto, že musel psovi ublížit.
Prázdniny pro psa
Přidáno: 27.11.2015
Záběr, kde pes nese zardoušenou slepici Alton odmítal. Museli použít jiného psa.
Stejně tak záběr, kde Alton sebere starému pánovi kost. Museli použít místo pravého jídla filmovou rekvizitu, pak teprve Alton rozkaz splnil. Byl prostě vychovaný tak, že jídlo nesmí sám brát a ani opakovaný rozkaz to nezměnil.
Prázdniny pro psa
Přidáno: 25.11.2015
Tomášova psa Altona trénovala jeho maminka Marie Holá. Pes byl placen jako rekvizita, jeho trenérka placena nebyla.
Prázdniny pro psa
Přidáno: 25.11.2015
Mezi režisérkou Jaroslavou Vošmikovou, Tomášem Holým a jeho maminkou Marií vzniklo přátelství na celý život. Navštěvovali se dokonce i po Tomášově tragické nehodě.
Prázdniny pro psa
Přidáno: 11.12.2015
Věta Tomáše Holého: "To nejste žádná hospodářská hlídka, ale parta práskačů" nebyla ve scénáři, byla to jeho spontání reakce. Nelíbila se ale tehdejším cenzorům, ale nakonec prošla.
Prázdniny pro psa
Přidáno: 11.12.2015
Poněkud nelogický záběr, ve kterém švagr za Trabantem upadne a zlomí si ruku, který je často uváděn jako filmová chyba, byl vynucen okolnostmi.
Herec V. Venclík totiž jednoho dne skutečně přijel na natáčení se zlomenou rukou a bylo nutno to takto vysvětlit, aby mohl natáčet i se sádrou na ruce.
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alžběta Tučková

Tučková Alžběta

Anna Jarošová

Jarošová Anna

Naposled navštívené:
Alžběta Tučková

Tučková Alžběta

Anna Jarošová

Jarošová Anna