Zari
ohodnotit

Hartova válka

Hart's War

Další název:
Hartova vojna (SK); Das Tribunal
Rok:
2002
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
4.4.2002
„Za odvahu, za čest.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hartova válka
Thomas Hart je syn senátora a jako člen štábu amerického praporu v Belgii nikdy nebyl na frontě. Při běžné cestě lesem však padne do německého zajetí a po třech dnech mučení surovým vyšetřovatelem Lutzem vyzradí informace o skladech amerických pohonných hmot. Po strastiplné cestě je dopraven do zajateckého tábora v německém Augsburgu, kde je nespornou autoritou americké části tábora plukovník William McNamara. Zásadový muž se smyslem pro disciplínu, odvahu a vojenskou čest, který se snaží udržet v táboře pořádek. Ten odmítne Harta ubytovat s ostatními důstojníky, protože pochopí, že podlehl mučení a mluvil. Později za ním pošle dva nováčky, černošské piloty Lamara Archera a Lincolna Scotta. Hart se jich zastane před rasistickým seržantem Bedfordem. Prohnaný muž však Lamarovi podstrčí do postele kovovou hůl a ten je vzápětí za porušení táborového řádu popraven. Další noc je Scott přistižen nad mrtvým tělem zavražděného Bradforda. McNamarovi se u velitele tábora Vissera podaří prosadit, aby byl řádně souzen. Dostane na to týden. McNamara jmenuje nedostudovaného právníka Harta obhájcem a zkušeného právníka, kapitána Siska, prokurátorem. Začíná dramatické soudní jednání, ve kterém se Hart pokouší prokázat Scottovu nevinu. Naráží na řadu podivností, které ho vedou k šokujícímu odhalení důvodů k vraždě, k odhalení skutečného vraha i nečekaného pozadí případu. Důmyslná hra o čas má skrýt mnohem důležitější skutečnost, dávající všemu zcela nový význam.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hartova válka
Píše se rok 1944. Nadporučík Thomas Hart, který je umístěn v jednom z hlavních štábních praporů v Belgii, nemá se skutečným bojem moc zkušeností. Když odváží kapitána k jeho jednotce, je zajat německými vojáky a předán k výslechu. Hart je vyslýchán a mučen kapitánem Lutzem a po třech dnech ukáže na mapě místo, kde se mají nacházet americké sklady. Hart se vydává na několikakilometrový pochod s ostatními zajatci k vlaku, kterým jsou převezeni do Německa, kde musejí opět pochodovat až do zajateckého tábora Augsburg....

V táboře zůstávají zachovány hodnosti a nadporučík Hart se seznámí s plukovníkem McNamarou, velitelem zajatců. Plukovník si myslí, že Hart prozradil Němcům vše, co věděl, a tak ho ubytuje s mužstvem s vysvětlením, že v důstojnické budově není místo. Sotva se Hart trochu rozkouká, jsou do tábora přivezeni dva poručíci letectva Lamar Archer a Lincoln Scott, oba černoši. Plukovník McNamara rozhodne, že budou bydlet v budově s nadporučíkem Hartem, jelikož očekává potíže kvůli barvě pleti. A nemýlí se. Seržant Vic Berford, který dokáže sehnat v táboře potřebné věci, poručíky kvůli barvě pleti nerespektuje. Kvůli Berfordovi je poručík Lamar Archer popraven a poručík Lincoln Scott má na Berforda spadeno...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hartova válka
Kdo je důstojník Hart (Colin Farrell)? A jakou válku vede? Hart je studentem práv na špičkové americké universitě a syn senátora. Ale je r. 1944, druhá světová válka, a tento nedostudovaný právník, který byl zajat při operaci v Ardenách, se ocitá s dalšími americkými vojáky v německém zajateckém táboře. Takřka přes noc se z něj musí stát hotový právník, obhájce a také dospělý a statečný muž, který ví, co je jeho povinnost. A kdo je plukovník William McNamara (Bruce Willis)? Má v krvi nejen smysl pro disciplínu, ale i pro odvahu a čest. Snaží se za každou cenu udržet v táboře pořádek. Je pověřen velením nad americkými vojáky, kteří jsou v zajateckém táboře uvězněni. Jeho úkolem je i čelit rasistickým projevům vojáků, ve kterých jde o život. V táboře dojde k vraždě. Je z ní obviněn jeden z černých vojáků. Německý správce tábora plukovník Werner Vissera (Marcel Iures) dá povolení k vojenskému soudu. Obhajobou kolegy je pověřen Hart. Během procesu připraví plukovník McNamara nebezpečný plán jak zničit nedalekou továrnu na střelivo. Je to důmyslná hra o čas, ale i o životy a každý z vojáků v ní má svou nebezpečnou roli..

Podle románu Johna Katzenbacha natočil režisér Gregory Hoblit (např. Anděl smrti, Frekvence) film Hartova válka. Je to silný příběh o statečnosti a odvaze amerických vojáků, kteří i v zajateckém táboře dokážou pokračovat v tom, o čem jsou přesvědčeni, že jim vojenská i lidská čest velí. Do hlavních rolí obsadil režisér Hoblit Colina Farrella (na podzim ho uvidíme ve Spielbergově Minority Reportu) a všestrannou hollywoodskou star Bruce Willise (např. Šestý smysl, Vyvolený, Bandité). Strhující válečný příběh, kde jde o životy, ale ne o válečnou vřavu, byl natočen v České republice.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hartova válka
Válečný snímek režiséra Gregoryho Hoblita Hartova válka, natočený podle stejnojmenné románové předlohy Johna Katzenbacha, se na půdorysu soudního dramatu dotýká tématu rasových předsudků a válečného hrdinství. – Nedostudovaný právník Thomas Hart padne během II. světové války jako voják v Belgii do německého zajetí. Nejvyšší důstojník mezi americkými válečnými zajatci, plukovník McNamara, jej ustanoví obhájcem černošského pilota Lincolna Scotta, obviněného z vraždy bílého vězně. Hart se snaží dosáhnout spravedlnost pro neprávem obviněného klienta a při obhajobě připraví McNamarovi jako šéfovi válečného tribunálu horké chvíle. Až posléze mladík pochopí, že zdánlivě cynický plukovník soud zinscenoval a že právě on je skutečným vrahem; vše však udělal v zájmu utajení připravované hrdinské akce. – Tvůrci filmu postavili vyprávění na několika zásadních zvratech, v nichž se spolu s nově odhalenými skutečnostmi mění žánrové pojetí (klasický válečný film, soudní drama, vězeňské drama). Vznikl poněkud překalkulovaný příběh, jehož postavy ne zcela šťastně oscilují mezi realistickým a schematickým pojetím a jenž k proklamovanému tématu rasové nesnášenlivosti přispívá pouze několika známými politicky korektními argumenty. Neotřesitelnou jistotou snímku je ovšem charisma Bruce Willise v jedné z mnoha jeho neakčních rolí. – Snímek se natáčel v České republice.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2002/4,

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

06:00 - 06:25

15 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Medina Azahara, ztracené andal...

06:00 - 06:55

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Holčička z iglú (2012) [TV ser...

06:10 - 06:20

5 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:15 - 06:40

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marie Marková-Nekolová

Marková-Nekolová Marie

Stanislav Veselý

Veselý Stanislav

Georges Dancigers

Dancigers Georges

Tyler Tyhurst

Tyhurst Tyler

Dmitrij Meschijev

Meschijev Dmitrij

Caroline Hebert

Hebert Caroline

Bruno Bozzetto

Bozzetto Bruno

Dva hrady (I due castelli)

Dva hrady
I due castelli

Stripy

Stripy
Stripy

Naposled navštívené:
Marie Marková-Nekolová

Marková-Nekolová Marie

Stanislav Veselý

Veselý Stanislav

Georges Dancigers

Dancigers Georges

Tyler Tyhurst

Tyhurst Tyler

Dmitrij Meschijev

Meschijev Dmitrij

Caroline Hebert

Hebert Caroline

Bruno Bozzetto

Bozzetto Bruno

Dva hrady (I due castelli)

Dva hrady
I due castelli

Stripy

Stripy
Stripy