Zari
ohodnotit

Královská aféra

En kongelig affære

Další název:
A Royal Affair; Kráľovská aféra (SK)
Rok:
2012
Délka:
138 minut
Premiéra v ČR:
12.4.2012
„Společně začali revoluci, která změnila národ navždy...“
Popis / Obsah / Info k filmu Královská aféra
Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu. Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. Vedle očekávaného úspěchu v Dánsku se evropský koprodukční snímek, jenž se zčásti natáčel také v České republice, stal mezinárodním hitem a byl uveden do distribuce v desítkách zemí celého světa, včetně Latinské Ameriky a Asie. Role tragického mileneckého páru připadly křehké švédské herečce Alicii Vikanderové a charismatickému dánskému herci Madsi Mikkelsenovi, který hrál i v řadě amerických produkcí včetně bondovky Casino Royale či seriálu Hannibal. Začínající dánský herec Mikkel Boe Folsgaard byl za své mnohovrstevnaté ztvárnění krále Kristiána VII. oceněn nejen domácími výročními cenami, ale také Stříbrným medvědem na Berlinale.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Královská aféra
Děj výpravného koprodukčního filmu se odehrává v letech 1766 – 1783 a zachycuje údobí vlády krále Kristiána VII., který byl podivín a patrně byl psychicky nemocen. Příběh vypráví formou dopisů z vyhnanství svým dětem bývalá manželka krále Karolina Matylda a vzpomíná na svůj milostný vztah s německým lékařem Struenseem, který byl biologickým otcem Louisy Augusty. Johann Friedrich Struensee po dobu svého vlivu na panovníka měl téměř neomezenou moc v zemí a prosadil řadu progresivních opatření. Později se stal obětí Kristiánovy nevlastní matky a jejího syna Frederika.
Filmová ročenka 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Královská aféra
Příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ, vypráví o skutečných událostech z Dánska v 18. století. Do Johanna Struenseena, německého lékaře pološíleného dánského krále Kristiána VII., se zamiluje mladičká královna Karolina Matylda Hannoverská. Opomíjená svým manželem snadno najde zalíbení v osvícenském lékaři a jeho reformních názorech. Struensee se s její pomocí snaží změnit dánskou společnost k lepšímu, ale jeho osvícenské myšlenky se mu stanou osudnými, stejně jako jeho utajovaný milostný poměr. Mads Mikkelsen a vycházející hvězda Alicia Vikander ve skutečném příběhu zakázané osudové lásky, který si odnesl hned dvě ceny z Berlinale - za nejlepší scénář a herecký výkon Mikkela Boe Fölsgaarda v roli krále Kristiána VII.
19 Dny evropského filmu


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Královská aféra
Dánské dějiny zřejmě nepamatují větší milostné drama než aféru, která se odehrála na začátku 70. let 18. století mezi německým lékařem krále Kristiána VII., a Karolinou Matyldou Hannoverskou, anglickou princeznou, která se za dánského krále provdala.
Aerofilms


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Královská aféra
Výpravný koprodukční snímek Nikolaje Arcela (nar. 1972) Královská aféra se zabývá významnou epizodou dánských dějin, jež je v Dánsku součástí dějepisu, avšak ve světě je prakticky neznámá. Děj se odehrává v rozmezí let 1766-83 a popisuje období vlády podivínského Kristiána VII. (1749-1808), postiženého patrně schizofrenií. Vypravěčkou příběhu je jeho bývalá manželka, Karolina Matylda (1751-1775), pocházející z rodu prince z Walesu, která píše z vyhnanství dopis dětem, Frederikovi a Louise Augustě, jež jí byly v raném věku odebrány. Vzpomíná v něm na svůj milostný vztah s německým lékařem Johannem Friedrichem Struenseem (1737-1772), biologickým otcem Louisy Augusty, který se stal královým osobním lékařem a který díky vlivu na panovníka měl po šestnáct měsíců (září 1770 – leden 1772) neomezenou moc v zemi, během níž pod vlivem osvícenství zavedl řadu významných progresivních opatření. Muž se však stal obětí spiknutí Kristiánovy nevlastní matky, královny vdovy Juliany Marie a jejího syna Frederika. – Tradičně pojatý historický film s důrazem na vizuální vytříbenost a na epičnost příběhu byl téměř celý natočen v České republice.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2012/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama