Cerven
ohodnotit

Zelená zóna

Green Zone

Další název:
Pod paľbou (SK); Imperial Life in the Emerald City; Untitled Paul Greengrass Project
Rok:
2010
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
3.6.2010
„Důstojník americké armády se snaží najít v Iráku zbraně hromadného ničení.“

Komentáře k filmu Zelená zóna

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 16
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.8.2021
Tahle válečná koprodukce   mě bohužel příliš   neoslovila ačkoliv je   inspirovaná skutečnými   událostmi. Technicky je to   určitě dobře natočené,   herecky je to také velmi   solidní ale příběh jako   takový mě nedokázal   přesvědčit. Možná je to   vina mého úhlu pohledu, ale   prostě jsem tvůrcům   neuvěřil!
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.12.2011
Upřímně čekal jsem lepší   film,propojení   válečného+politického   thrilleru v rukou   P.Greengrasse slibovalo   víc.Nakonec zjištění,že v   Iráku žádné zbraně   hromadného ničení nejsou   už dávno víme a tak   aspoň,mohlo to být podáno   ve větším nátěru,toť   můj názor.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.10.2016
V tomto snímku je   prezentován fiktivní   příběh o jednotce vedené   praporčíkem Royem Millerem   (Matt Damon), pověřeného   najít fiktivní zbraně   hromadného ničení v Iráku.   Takže je to celé založeno   na válce USA a jeho   usilovného hledání zbraní   hromadného ničení, o   kterých se předpokládá,   že se skrývají někde v   samotném Iráku. Co je na tom   pravdy ukáže dějství,   které diváky nijak   nepřekvapí, neb realita   hovoří sama za sebe. V   podstatě se jedná o   politicky kritický akční   snímek, u kterého nejvíce   překvapí, že to nenatočil   samotný Oliver Stone, který   byl na takové snímky   zaměřený. Paul Greengrass   však není o nic horší.   Natočil akčně válečný   snímek jako popkornový film   plný akce, napětí a   výbušnosti. ´Zelená   zóna´ tedy neobsahuje nic co   by nikdo nečekal. Řemeslně   natočeno zdařile a okázale.   Není tu v podstatě hluchého   místa. Neustále se něco   děje a tak zaujatý divák   nemá šanci odtrhnout oči.   Matt Damon opět ukázal, že   mu akční věci jdou pěkně   od ruky. Stojí za to snímek   shlédnou a je jedno jestli   jako další obyčejný   akční film nebo s   politickým názorovým   nadhledem.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.3.2015
Rozsievanie ohňa nemusí znamenať lepší zajtrajšok
Tak z tohoto filmu asi   americké vládne sily mať   radosť nebudú. Dnes sa už   bezpochyby javí invázia do   Iraku ako úplne fiasko. Na   základe vymyslených   dôkazov. Ďalším   problémom, že tieto krajiny   zrejme nikdy nedokážu   fungovať tak   "dokonale", ako   naša "neomylná"   demokracia nášho strihu a   formy. Vždy je tam potreba   nejakej silnejšej ruky, inak   sa to zvrhne v chaos. Navyše   už starí Rímania vedeli,   že nie je až také ťažké   územie dobyť, oveľa   ťažšie ho je udržať. Film   je o hľadaní zbraní   hromadného ničenia, ktoré   nie sú. Hussajnov generál   hovorí, že všetky zničili,   ale americkí predstavitelia   jeho slová pomenili a dali   ako dôkaz, že ešte stále   jestvujú a sú hrozbou. Potom   to už poznáme, nasleduje   vývoz demokracie do Iraku a   nasledný "blahobyt"   západného strihu. Aký   paradox - luxusné prostredie   zelenej zóny, drinky, bazén,   klimatizácia a oproti tomu   prašné ulice kúsok odtiaľ,   kde sa ľudia dožadujú vody.   Film ďalej ukazuje povahu   novinárov, a je to asi   všade, že nie sú ani   schopní si overiť, čo   píšu, lebo obviniť iný   štát z vlastníctva zbraní   hormadného ničenia či   chemických je troška iné,   ako napríklad obviniť herca,   že mal vypité na nejakej   after párty. Celý film bol   perfektne natočený, aj keď   bol skôr politický ako   vojenský, akcia a tempo bolo   solídne, Matt Damon na moje   prekvapenie perfektný, do   toho perfektne zakomponovaná   hudba. Vrchol filmu? Určite   "RPG!", keď pár   verných generálovi zostrelia   americký vrtuľník.   Konverzacia s Al Rawim a jeho   vizionárske slová (myslíte,   že vojna skončila? Uvidíte,   vojna iba začala). A nakoniec   poučný záver filmu, kde to   aj snáď tomu slizkému   americkému úradníkovi   dôjde, keď zhliadne nové   vedenie Iraku, ako sa do krve   žerie o to, ako má vlastne   vyzerať ten nový Irak,   snáď mu to dôjde, že tá   jeho pravda nemusí byť vždy   a všade absolútna
enejčel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.4.2011
Bourne se vrací
jednoznačně suprový film o   válečném konfliktu v   Iráku. Velice mě zaujal,   filmaři vytvořili nový   nápad na tvorbu válečného   filmu, nápad byl o jaderných   zbraní.
Přesto si   myslím, že lidi co znají   válku v Iráku, myslím, že   znají proč američané   napadli Irák atd, protože   pravda se skrývá v tomto   filmu a ten co tu pravdu zná,   film ho ničí nepřekvapí,   ale já tu pravdu o té válce   neznal, takže mě se film   velice líbil.
dobes.pavel
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.5.2011
Zelená zóna
Podle mého názoru naprosto   zbytečný film, který má za   inspiraci nedávné konflikty   v Iráku. Film by asi nebyl   tak špatný nebýt tam toho   zasraného amerického   vlastenectví a   patolízalství. No a když se   ve filmu objevil Bush,   kterému za jeho projev   všichni začali tleskat, tak   to byl vrchol všeho. Vždycky   jsem totiž nenáviděl   Bushovu nesmyslnou vojenskou   politiku.
Jarda.ftr
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 18.12.2019
Dá se jen souhlasit s   Peracosem. Tento politický   film jakoby přiznává, že   záminka s chemickými   zbraněmi byla od USA vylhaná   a podvodná(koho to ještě   překvapuje), ale současně   nenápadně trapně okupanty   obhajuje. Po akční stránce   se na něj koukat dá, ale   ...... V dnešní době se už   na dokumentárních kanálech   setkáte s postupným   odhalováním pravdy o   americkém fanatickém   šíření manipulací a   demagogie, o spoustě podvodů   a intrik USA vůči jiným   zemím pod záminkou   získání nadvlády a moci   kde se neštítili opravdu   ničeho. Zkrátka každá   mince má dvě strany a není   špatné podívat se na obě a   né si nechat srtkat před nos   jen tu jednu.
olgab
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.6.2010
Výborně natočený   válečný film,když ho   srovnám s oskarovým snímkem   "Smrt čeká   všude",je jednoznačně   lepší.A Matt Damon opět   potvrdil své herecké   kvality.
reby
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.9.2010
Docela dobrý film o důvodech   napadení Iráku, podle mě je   tato teorie války více   pravděpodobná než jakou   pravdu nám přináší   Amerika a media, bůh ví jak   to celé bylo a je
sakro
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.11.2010
soukromá válka osamoceného vojáka
Je vidět, že válka v Iráku   je pro filmaře stále velmi   vděčné a přitažlivé   téma. Hlavně proto, že je   vyhledávané a žádané   diváky. Sám jsem filmů s   touto tématikou viděl v   poslední době dost a   přiznám se, že právě já   patřím k těm, kteří je   mají rádi. A je zcela   logické, že některý se   podaří lépe, jiný hůře.   Zelená zóna určitě patří   k těm lepším, i přesto   však zaslouží dost výtek.   Především je to film   jednoznačně komerční. O   válce samé, jejích   příčinách, i průběhu má   jen velmi malé vypovídací   schopnosti. Bagdád je použit   jako vhodná exotická kulisa   a marné pátrání po   zbraních hromadného ničení   zase jako poměrně aktuální   a často diskutovaný dějový   námět. Také jsem   přesvědčen, že je tam dost   vztahových vazeb (mezi   jednotlivci i armádními   složkami) za hranicí   reality. Fascinují mě   vojáci, kteří prokličkují   autem půl města, pak   vyskočí z auta, proběhnou   temnou nocí několik   křivolakých uliček, ale   přesto okamžitě a   bezchybně reagují na pokyn,   že je nutno hlídat např.   severozápadní roh budovy.   Já bych byl určitě aspoň   chvíli směrově   dezorientován a nevěřím to   ani těm vojákům s jejich   výcvikem. Ale přiznám, že   pro film je to efektní.   Nicméně i přesto všechno   se mi film moc líbil a   určitě se na něj podívám   znovu. Má spád, je dobře   zahraný a profesionálně   technicky provedený. Byť asi   zkresleně, ale přesto   jakýmsi způsobem ukazuje i   zákulisí americké armády a   americké zahraniční   politiky, která jinak před   světem vystupuje tak   jednotně. Když to shrnu jako   celek, jedná se o výborný   film, který rád doporučím.   Pouze ve srovnání např. s   oscarovým filmem „Smrt   čeká všude“ je   minimálně o třídu níž.
BOS3
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.3.2010
Film nevybočuje z bežných   vojenských filmov, ktorých   sú stovky. Skôr by som   povedal, že má skoro   dokumentaristický charakter   hlavne kvôli roztrasenej   kamery, ktorá má navodiť   akčnosť. Láka na   atraktívne prostredie Zelenej   zóny a asi tam aj fakt boli   ale filmové zábery boli   počítačovo upravovane,   pretože scény u bazéna   neodpovedajú realite.   Strávil som tam pár   mesiacov. Sú tam rohy   bazéna, ktorý ma oblé tvary   viz. Google earth   33°18'14.20"S   44°24'37.15"V.
Peracos
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 2.1.2012
FILM O AMERICKÝCH AGGRESSORECH
Tak jsem se zase nechal   napálit reklamou,respektive   filmovou upoutávkou .
Za celých 199,- jsem si   koupil DVD a v klidu domova se   těšil,až rozpohybuji   Yamahou repráky a   subwoofer.
Bohužel,válka se   nekonala,sem tam náznak   bojůvek,jedna rána pěstí a   nic.
Na obale titulek   "VÝBUŠNÉ   BONUSY",které se   taktéž nekonaly.
Nevím kdo přišel na   nápad točit film s kamerou   bez stativu,ale tady na   závěr honička co by mohla   být zajímavá,ztratila   smysl,když se celá   klepající odehrála ve   tmavých uličkách.
Stejná hrůza jako u   MONSTRUM a GAMER.
Film   silně podprůměrný s   plytkou zápletkou,který se   válečným filmem nedá   nazývat,nemá cenu vrážet   do playeru.
Co   však,pokud by za to šlo dát   extra body,je za odvahu říci   pravdu o AMERICKÝCH   AGGRESSORECH .
Film   není válečný,nýbrž   politický .
Dívat se   jak americký film odhaluje   pravdu o pozadí útoku na   Irán (USA zaútočily z   důvodu nebezpečí útoku   chemickými zbraněmi,ktré se   žádné dodnes nenašli) a   ukazuje skutečnost,že   americký voják je okupant v   pravém slova smyslu,je   neskonalý zážitek.
Kdo si však nenechá   vtloukat do hlavy nesmysly od   Havlových přátel ,ten ať   se na film pozorně dívá.V   tomto směru stojí 100% za   shlédnutí .
Imo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.4.2020
Pravda by měla zůstat pravdou
Film byl zpracován na   základě skutečných   událostí. Dívám se na   tento film zejména z hlediska   filmového zpracování   hlavní myšlenky scénáře.   Tou myšlenkou je podání   pravdivé zprávy poctivého a   důsledného důstojníka   americké armády, ke které   nebylo jednoduché se   dopracovat a dokázat ji. S   touto pravdou se ale nechtěli   veřejně ztotožnit   tehdejší nejvyšší kruhy   USA. Saddám Husajn nevlastnil   žádné chemické ani   biologické zbraně   hromadného ničení. Proč   měla být tato pravda   překroucena? Aby nejvyšší   kruhy USA neoprávněně   získali bohaté zdroje ropy,   které se v Iráku   nacházejí? Je dobré, že   tento film byl natočen v   koprodukci několika států.   Film je výborně zpracován s   patřičným napětím,   držícím linii   srozumitelnosti. Dialogy byly   náročné, rychlé a   srozumitelné, výběr herců   pro hlavní postavy   promyšlený. Použité byly   autentické exteriéry,   zvládnuté byli náročné   scény, přestřelky,   sestřelení helikoptéry.   Výborné, přesvědčivé,   pravdivé.
J-CoB
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.6.2010
Zajímavý film, u kterého   jsem se nenudil. Neustále se   něco dělo, žádny slepý a   nudný prostoj. Snímek   zobrazil i atmosféru v iráku   během války. Jediné co bych   vytknul byl trochu čitelný   konec, ale jinak mohu jen   doporučit.
MODANO11
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.3.2010
Docela pěkný snímek o   Iráckém konfliktu se   zajímavou zápletkou o   zbraních hromadného ničení   a intrikách tajných služeb   kolem.Určitě stojí za   zhlédnutí.
puol
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.6.2010
Vcelku zrozumitelná   politická agitka pod   roztrasenou taktovkou Paula   Greengrassa.(Greenzone,   Greengrass ?) Kritický, ale i   veľmi zjednodušený pohľad   na americkú zahraničnú   politiku. Dobre odvedené   remeslo so sympatickým Mattom   Damonom a patrične   nesympatickám Greg Kinnearom.   Film mohol vzniknúť o pár   rokov skôr, bol by oň   väčší záulejm. Takto   vznikol len zručne natočený   komerčný prúser.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih4246minih4246Bláznivá dovolená (1983) 
Vacation n
minih54773minih54773Devatenáct klavírů (2008) [TV film] 
Devatenáct klavírů n
minih44125minih44125Boj (2007) 
War n
minih79780minih79780Západní vítr (2010) 
Xi Feng Lie n
minih147550minih147550Psí poslání (2017) 
A Dog's Purpose n
minih16960minih16960Princezna se zlatou hvězdou (1959) 
Princezna se zlatou hvězdou n
minih141422minih141422Boj o těžkou vodu (2015) [TV minisérie] 
Kampen om tungtvannet n
minih112997minih112997Labyrint: Útěk (2014) [2k digital] 
The Maze Runner n
minih164357minih164357Dora a ztracené město (2019) 
Dora and the Lost City of Gold n
minih29268minih29268Rozpaky kuchaře Svatopluka (1984) [TV seriál] 
Rozpaky kuchaře Svatopluka n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

06:59 - 09:00

116 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Evropa z výšky

08:35 - 09:20

20 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

08:25 - 09:45

30 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:35 - 09:05

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama