Cerven
ohodnotit

Zelená zóna

Green Zone

Další název:
Pod paľbou (SK); Imperial Life in the Emerald City; Untitled Paul Greengrass Project
Rok:
2010
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
3.6.2010
„Důstojník americké armády se snaží najít v Iráku zbraně hromadného ničení.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zelená zóna
Ocitáme se na tom nejnebezpečnějším místě na světě, na horké půdě Iráku, krátce po svržení režimu Saddáma Husajna. Jedním z nešťastníků, kteří mají pomoci postavit tuto zemi na nohy, je i velitel americké armády Roy Miller. Jeho jednotka má za úkol pátrat po zbraních hromadného ničení (jinak hlavní zámince ke svržení Saddámovy krutovlády) a zároveň po pohlavárech bývalého režimu, označených žolíkovými kartami, asi aby to bylo zábavnější. Jenže Miller a jeho muži se nebaví ani trochu, ocitli se v pekle, kde nebezpečí číhá na každém kroku. Není tu nikdo, komu by se dalo věřit, což k jejich smůle platí i o lidech, kteří by měli hrát za jejich tým. Čím hlouběji totiž Miller proniká do tohoto blízkovýchodního chaosu, tím jasnější mu je, že tady „něco smrdí“. V Iráku zuří válka a vysoko nad ním komplikovaná zpravodajská hra, která může přinést zkázu tomu, kdo v ní bude ve finále tahat za kratší konec. Miller se v ní postupně stává čím dál důležitější figurou, která drží v ruce zásadní trumf – pravdu. A proto je třeba ji vyhodit...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zelená zóna
V tomto akcí nabitém thrilleru znovu spolupracují držitel Oscara Matt Damon a uznávaný režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum). Roy Miller udělá vše pro to, aby odhalil spiknutí, které se chystá v zemi, kde se schyluje k válce. Osamělému vojákovi zbývá jediná možnost: vydat se na nebezpečné území a konečně odhalit pravdu. Během americké okupace Bagdádu v roce 2003 byl praporčík Roy Miller a jeho tým armádních inspektorů poslán na misi s cílem najít zbraně hromadného ničení, které měly být údajně ukryté v irácké poušti. Od jedné strastiplné pasti k další se muži ze všech sil snaží najít životu nebezpečné chemikálie, jenže namísto toho narazí na problémy se svou skrytou identitou, které zmaří jejich misi. Miller je odhodlán navzdory všem překážkám najít v cizí zemi pravdu, která buď zajistí v zemi jasný režim anebo rozpoutá válku. Čas běží jako o závod, atmosféra je více než napjatá a Miller brzy zjistí, že najít pravdu je někdy téměř nemožné.

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zelená zóna
Paul Greengrass se ujal režie strhujícího akčního thrilleru a natočil ho ve stejném stylu, kterým se proslavil ve svých předchozích filmech Bournův mýtus a Bourneovo ultimátum.
Rok: 2003. Místo: Bagdád. Mise: Objevit zbraně hromadného ničení, které skrývá režim Saddáma Husajna. Velitel Miller (Matt Damon) stojí v čele elitního armádního týmu, který ale místo zbraní odhaluje nebezpečné spiknutí plné vražd a podvodů, jež zasahuje až do nejvyšších pater společnosti. Uprostřed nepřátelské země, kde v propukající válce hrozí nebezpečí na každém kroku, si Miller uvědomuje, že tady nelze věřit nikomu a že ti nejnebezpečnější nepřátelé se nachází přímo v jeho vlastních řadách.
Distributor BD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zelená zóna
Matt Damon a režisér Paul Greengras se po Bourneovi sešli v novém akčním thrilleru.

Matt Damon je tentokrát vojenským důstojníkem, který pomáhá agentu CIA v pátrání po ilegálních zbraních v Iráku. Film je založen na knize z roku 2006 Imperical Life in the Emerald City napsané novinářem Rajivem Chandrasekaranem. Film byl natáčen na skutečném místě - Zelené zóně v Bagdádu.


Autor: salte

Popis / Obsah / Info k filmu Zelená zóna
V roce 1996 natočil britský režisér Paul Greengrass televizní drama z války v Zálivu The One That Got Away (Ten, který se zachránil). Nyní na základě faktografické literární spekulace bagdádského dopisovatele deníku Washington Post Rajiva Chandrasekarana s českým názvem Zelená zóna a s podtitulem Velkolepý život ve Smaragdovém městě natočil snímek Zelená zóna, zabývající se událostmi těsně po svržení Saddáma Husajna v roce 2003. Protagonista, americký velitel speciální jednotky Roy Miller, se ovšem pohybuje většinou mimo Zelenou zónu (tedy přísně střeženou enklávu koaličních sil uprostřed města). Podobně jako hrdina Greengrassových snímků o špionovi beze jména Bournův mýtus (FP 10/2004) a Bourneovo ultimátum (FP 9/2007) podniká napínavou honbu za informacemi. Jeho úkolem je najít a zajistit sklady zbraní hromadného ničení, kvůli nimž Američané do Iráku vstoupili. Řídí se instrukcemi z vyšších míst, ale protože stále hledá marně, začne se na vlastní pěst pídit po identitě informátora, který zjevné dezinformace jeho nadřízeným poskytl. Ocitá se tak v ohnisku střetu zájmů dvou stran: armády, reprezentované arogantním a morálně unikavým Poundstonem z ministerstva obrany, a CIA, již zastupuje čestný a zkušený agent Brown. Ten soudí, že Američané se při rekonstrukci Iráku neobejdou bez pomoci domácích struktur, reprezentovaných skrývajícím se diktátorovým generálem Al Ráwím. Prostřednictvím spolupracujícího Iráčana Freddyho poznává Miller realitu zbídačené země. Posléze zjišťuje, že informace o zbraních hromadného ničení jsou smyšlené a že posloužily Bushově administrativě jako záminka k rozpoutání války a k prosazení amerických zájmů na Středním východě. – Greengrass nabízí ve svém filmu natolik dynamickou, reportážně stylizovanou podívanou, že si divák až na samém konci vyprávění uvědomí, že se nechal zavést až do alternativní historie. (Zveřejnění informace o neexistenci iráckých zbraní hromadného ničení by totiž teoreticky válce v Iráku muselo zabránit.) - Film sice působivě využívá dokumentaristických prvků, ale nevychází ani tak z faktů, jako spíše z módních spekulací o globální konspiraci USA za vlády prezidenta Bushe mladšího. Ve stylu medializace aféry Watergate tak nabízí značně zjednodušený a jednostranný pohled na příčiny války v Iráku, jejž ovšem dodnes část západní veřejnosti sdílí. Scenárista Brian Helgeland současně vypichuje téma, kterým se Greengrass zabýval už předtím - otázku sdělení a "morálnosti" informace v moderním světě. – Snímku, připomínajícím hrdinou i způsobem snímání úspěšnější válečné drama Smrt čeká všude (2008, FP 4/2010), dodává vedle působivé formální stránky na zajímavosti i herecké obsazení, jemuž dominuje Matt Damon.
-ap-, Filmový přehled 2010/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

06:59 - 09:00

116 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Evropa z výšky

08:35 - 09:20

20 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

08:25 - 09:45

30 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:35 - 09:05

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama