Duben
ohodnotit

Zelená zóna

Green Zone

Další název:
Pod paľbou (SK); Imperial Life in the Emerald City; Untitled Paul Greengrass Project
Rok:
2010
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
3.6.2010
„Důstojník americké armády se snaží najít v Iráku zbraně hromadného ničení.“

Obsah filmu Zelená zóna

 
Ocitáme se na tom nejnebezpečnějším místě na světě, na horké půdě Iráku, krátce po svržení režimu Saddáma Husajna. Jedním z nešťastníků, kteří mají pomoci postavit tuto zemi na nohy, je i velitel americké armády Roy Miller. Jeho jednotka má za úkol pátrat po zbraních hromadného ničení (jinak hlavní zámince ke svržení Saddámovy krutovlády) a zároveň po pohlavárech bývalého režimu, označených žolíkovými kartami, asi aby to bylo zábavnější. Jenže Miller a jeho muži se nebaví ani trochu, ocitli se v pekle, kde nebezpečí číhá na každém kroku. Není tu nikdo, komu by se dalo věřit, což k jejich smůle platí i o lidech, kteří by měli hrát za jejich...
 
Související odkaz
 
RECENZE Zelená zóna: George W. Bush je zase lump, ale akční podívané to neškodí

Greengrassova Zelená zóna nepřináší žádný přelom v dějinách filmu. Napínavé zpracování konfliktu v Iráku ale stále účinkuje. Při sledování máte pocit, že jste v přímém přenosu. číst dál

Hodnocení: 70 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Paul GreengrassPaul Greengrass  
hraje:
Matt DamonMatt Damon.....Roy Miller [39]   
Jason IsaacsJason Isaacs.....major Briggs [46]   
Brendan GleesonBrendan Gleeson.....Martin Brown [55]   
Greg KinnearGreg Kinnear.....Clark Poundstone [46]   
Amy RyanAmy Ryan.....Lawrie Dayne [42]   
Khalid AbdallaKhalid Abdalla.....Freddy [29]   
Michael O'NeillMichael O'Neill.....plukovník Bethel [58]   
Antoni CoroneAntoni Corone.....plukovník Lyons   
Igal NaorIgal Naor.....Al Rawi   
Said FarajSaid Faraj.....Seyyed [45]   
Sean HuzeSean Huze.....Conway [35]   
Raad RawiRaad Rawi.....Zubaidi [40]   
Lewis AlsamariLewis Alsamari.....čestný Ali [33]   
Tommy CampbellTommy Campbell.....Comms Chopper [31]   
Nicoye BanksNicoye Banks.....Perry [37]   
Paul RieckhoffPaul Rieckhoff.....major Gonzalez [34]   
scénář:
Brian HelgelandBrian Helgeland  
námět:
Vali ChandrasekaranVali Chandrasekaran.....kniha Zelená zóna (2007, česky Nakladatelství Brána, Praha 2010)   
hudba:
John PowellJohn Powell  
kamera:
Barry AckroydBarry Ackroyd  
střih:
Christopher RouseChristopher Rouse  
Mark FitzgeraldMark Fitzgerald.....dodatečný   
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazykové verze:
anglická, arabská
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Zelená zóna >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.8.2021
Tahle válečná koprodukce mě bohužel příliš   neoslovila ačkoliv je inspirovaná skutečnými   událostmi. Technicky je to určitě dobře   natočené, herecky je to také velmi solidní ale   příběh jako takový mě nedokázal   přesvědčit. Možná je to vina mého úhlu   pohledu, ale prostě jsem tvůrcům neuvěřil!
Imo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.4.2020
Pravda by měla zůstat pravdou
Film byl zpracován na základě skutečných   událostí. Dívám se na tento film zejména z   hlediska filmového zpracování hlavní myšlenky   scénáře. Tou myšlenkou je podání pravdivé   zprávy poctivého a důsledného důstojníka   americké armády, ke které nebylo jednoduché se   dopracovat a dokázat ji. S touto pravdou se ale   nechtěli veřejně ztotožnit tehdejší   nejvyšší kruhy USA. Saddám Husajn nevlastnil   žádné chemické ani biologické zbraně   hromadného ničení. Proč měla být tato pravda   překroucena? Aby nejvyšší kruhy USA   neoprávněně získali bohaté zdroje ropy,   které se v Iráku nacházejí? Je dobré, že   tento film byl natočen v koprodukci několika   států. Film je výborně zpracován s   patřičným napětím, držícím linii   srozumitelnosti. Dialogy byly náročné, rychlé   a srozumitelné, výběr herců pro hlavní   postavy promyšlený. Použité byly autentické   exteriéry, zvládnuté byli náročné scény,   přestřelky, sestřelení helikoptéry.   Výborné, přesvědčivé, pravdivé.
Jarda.ftr
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 18.12.2019
Dá se jen souhlasit s Peracosem. Tento politický   film jakoby přiznává, že záminka s   chemickými zbraněmi byla od USA vylhaná a   podvodná(koho to ještě překvapuje), ale   současně nenápadně trapně okupanty obhajuje.   Po akční stránce se na něj koukat dá, ale   ...... V dnešní době se už na dokumentárních   kanálech setkáte s postupným odhalováním   pravdy o americkém fanatickém šíření   manipulací a demagogie, o spoustě podvodů a   intrik USA vůči jiným zemím pod záminkou   získání nadvlády a moci kde se neštítili   opravdu ničeho. Zkrátka každá mince má dvě   strany a není špatné podívat se na obě a né   si nechat srtkat před nos jen tu jednu.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.10.2016
V tomto snímku je prezentován fiktivní   příběh o jednotce vedené praporčíkem Royem   Millerem (Matt Damon), pověřeného najít   fiktivní zbraně hromadného ničení v Iráku.   Takže je to celé založeno na válce USA a jeho   usilovného hledání zbraní hromadného   ničení, o kterých se předpokládá, že se   skrývají někde v samotném Iráku. Co je na tom   pravdy ukáže dějství, které diváky nijak   nepřekvapí, neb realita hovoří sama za sebe. V   podstatě se jedná o politicky kritický akční   snímek, u kterého nejvíce překvapí, že to   nenatočil samotný Oliver Stone, který byl na   takové snímky zaměřený. Paul Greengrass však   není o nic horší. Natočil akčně válečný   snímek jako popkornový film plný akce, napětí   a výbušnosti. ´Zelená zóna´ tedy neobsahuje   nic co by nikdo nečekal. Řemeslně natočeno   zdařile a okázale. Není tu v podstatě   hluchého místa. Neustále se něco děje a tak   zaujatý divák nemá šanci odtrhnout oči. Matt   Damon opět ukázal, že mu akční věci jdou   pěkně od ruky. Stojí za to snímek shlédnou a   je jedno jestli jako další obyčejný akční   film nebo s politickým názorovým nadhledem.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.3.2015
Rozsievanie ohňa nemusí znamenať lepší zajtrajšok
Tak z tohoto filmu asi americké vládne sily mať   radosť nebudú. Dnes sa už bezpochyby javí   invázia do Iraku ako úplne fiasko. Na základe   vymyslených dôkazov. Ďalším problémom, že   tieto krajiny zrejme nikdy nedokážu fungovať   tak "dokonale", ako naša   "neomylná" demokracia nášho strihu a   formy. Vždy je tam potreba nejakej silnejšej   ruky, inak sa to zvrhne v chaos. Navyše už   starí Rímania vedeli, že nie je až také   ťažké územie dobyť, oveľa ťažšie ho je   udržať. Film je o hľadaní zbraní hromadného   ničenia, ktoré nie sú. Hussajnov generál   hovorí, že všetky zničili, ale americkí   predstavitelia jeho slová pomenili a dali ako   dôkaz, že ešte stále jestvujú a sú hrozbou.   Potom to už poznáme, nasleduje vývoz demokracie   do Iraku a nasledný "blahobyt"   západného strihu. Aký paradox - luxusné   prostredie zelenej zóny, drinky, bazén,   klimatizácia a oproti tomu prašné ulice kúsok   odtiaľ, kde sa ľudia dožadujú vody. Film   ďalej ukazuje povahu novinárov, a je to asi   všade, že nie sú ani schopní si overiť, čo   píšu, lebo obviniť iný štát z vlastníctva   zbraní hormadného ničenia či chemických je   troška iné, ako napríklad obviniť herca, že   mal vypité na nejakej after párty. Celý film   bol perfektne natočený, aj keď bol skôr   politický ako vojenský, akcia a tempo bolo   solídne, Matt Damon na moje prekvapenie   perfektný, do toho perfektne zakomponovaná   hudba. Vrchol filmu? Určite "RPG!",   keď pár verných generálovi zostrelia   americký vrtuľník. Konverzacia s Al Rawim a   jeho vizionárske slová (myslíte, že vojna   skončila? Uvidíte, vojna iba začala). A   nakoniec poučný záver filmu, kde to aj snáď   tomu slizkému americkému úradníkovi dôjde,   keď zhliadne nové vedenie Iraku, ako sa do krve   žerie o to, ako má vlastne vyzerať ten nový   Irak, snáď mu to dôjde, že tá jeho pravda   nemusí byť vždy a všade absolútna
Peracos
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 2.1.2012
FILM O AMERICKÝCH AGGRESSORECH
Tak jsem se zase nechal napálit   reklamou,respektive filmovou upoutávkou .
Za   celých 199,- jsem si koupil DVD a v klidu domova   se těšil,až rozpohybuji Yamahou repráky a   subwoofer.
Bohužel,válka se nekonala,sem tam   náznak bojůvek,jedna rána pěstí a nic.
Na   obale titulek "VÝBUŠNÉ BONUSY",které   se taktéž nekonaly.
Nevím kdo přišel na   nápad točit film s kamerou bez stativu,ale tady   na závěr honička co by mohla být   zajímavá,ztratila smysl,když se celá   klepající odehrála ve tmavých   uličkách.
Stejná hrůza jako u MONSTRUM a   GAMER.
Film silně podprůměrný s plytkou   zápletkou,který se válečným filmem nedá   nazývat,nemá cenu vrážet do playeru.
Co   však,pokud by za to šlo dát extra body,je za   odvahu říci pravdu o AMERICKÝCH AGGRESSORECH   .
Film není válečný,nýbrž politický   .
Dívat se jak americký film odhaluje pravdu o   pozadí útoku na Irán (USA zaútočily z důvodu   nebezpečí útoku chemickými zbraněmi,ktré se   žádné dodnes nenašli) a ukazuje   skutečnost,že americký voják je okupant v   pravém slova smyslu,je neskonalý zážitek.
Kdo   si však nenechá vtloukat do hlavy nesmysly od   Havlových přátel ,ten ať se na film pozorně   dívá.V tomto směru stojí 100% za shlédnutí .
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.12.2011
Upřímně čekal jsem lepší film,propojení   válečného+politického thrilleru v rukou   P.Greengrasse slibovalo víc.Nakonec   zjištění,že v Iráku žádné zbraně   hromadného ničení nejsou už dávno víme a tak   aspoň,mohlo to být podáno ve větším   nátěru,toť můj názor.
dobes.pavel
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.5.2011
Zelená zóna
Podle mého názoru naprosto zbytečný film,   který má za inspiraci nedávné konflikty v   Iráku. Film by asi nebyl tak špatný nebýt tam   toho zasraného amerického vlastenectví a   patolízalství. No a když se ve filmu objevil   Bush, kterému za jeho projev všichni začali   tleskat, tak to byl vrchol všeho. Vždycky jsem   totiž nenáviděl Bushovu nesmyslnou vojenskou   politiku.
enejčel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.4.2011
Bourne se vrací
jednoznačně suprový film o válečném   konfliktu v Iráku. Velice mě zaujal, filmaři   vytvořili nový nápad na tvorbu válečného   filmu, nápad byl o jaderných zbraní.
Přesto   si myslím, že lidi co znají válku v Iráku,   myslím, že znají proč američané napadli   Irák atd, protože pravda se skrývá v tomto   filmu a ten co tu pravdu zná, film ho ničí   nepřekvapí, ale já tu pravdu o té válce   neznal, takže mě se film velice líbil.
sakro
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.11.2010
soukromá válka osamoceného vojáka
Je vidět, že válka v Iráku je pro filmaře   stále velmi vděčné a přitažlivé téma.   Hlavně proto, že je vyhledávané a žádané   diváky. Sám jsem filmů s touto tématikou   viděl v poslední době dost a přiznám se, že   právě já patřím k těm, kteří je mají   rádi. A je zcela logické, že některý se   podaří lépe, jiný hůře. Zelená zóna   určitě patří k těm lepším, i přesto však   zaslouží dost výtek. Především je to film   jednoznačně komerční. O válce samé, jejích   příčinách, i průběhu má jen velmi malé   vypovídací schopnosti. Bagdád je použit jako   vhodná exotická kulisa a marné pátrání po   zbraních hromadného ničení zase jako poměrně   aktuální a často diskutovaný dějový námět.   Také jsem přesvědčen, že je tam dost   vztahových vazeb (mezi jednotlivci i armádními   složkami) za hranicí reality. Fascinují mě   vojáci, kteří prokličkují autem půl města,   pak vyskočí z auta, proběhnou temnou nocí   několik křivolakých uliček, ale přesto   okamžitě a bezchybně reagují na pokyn, že je   nutno hlídat např. severozápadní roh budovy.   Já bych byl určitě aspoň chvíli směrově   dezorientován a nevěřím to ani těm vojákům   s jejich výcvikem. Ale přiznám, že pro film je   to efektní. Nicméně i přesto všechno se mi   film moc líbil a určitě se na něj podívám   znovu. Má spád, je dobře zahraný a   profesionálně technicky provedený. Byť asi   zkresleně, ale přesto jakýmsi způsobem ukazuje   i zákulisí americké armády a americké   zahraniční politiky, která jinak před světem   vystupuje tak jednotně. Když to shrnu jako   celek, jedná se o výborný film, který rád   doporučím. Pouze ve srovnání např. s   oscarovým filmem „Smrt čeká všude“ je   minimálně o třídu níž.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih8544minih8544Hory v plamenech (1931) 
Berge in Flammen n
minih166418minih166418Pád anděla (2019) 
Angel Has Fallen n
minih10395minih10395Kokosy na sněhu (1993) 
Cool Runnings n
minih22317minih22317Velký blondýn s černou botou (1972) 
Le grand blond avec une chaussure noire n
minih38287minih38287Vybíjená: Běž do toho na plný koule (2004) 
Dodgeball: A True Underdog Story n
minih45121minih45121Cukrárna (1978) [TV inscenace] 
Cukrárna n
minih25726minih25726Mechanik zabiják (1972) 
The Mechanic n
minih11857minih11857Malcolm X (1992) 
Malcolm X n
minih9258minih9258Jája a Pája (1986) [TV seriál] 
Jája a Pája n
minih99887minih99887Osudná smyčka (1967) [TV inscenace] 
Osudná smyčka n


Hodnocení:n12345678910
Zelená zóna (2010)Zelená zóna (2010)Zelená zóna (2010)Zelená zóna (2010)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190633
Osobností: 698063
Fotografií: 764714
Plakátů: 377069
Obsahů a biografií: 178419

Poslední komentáře

Žízeň (1949)

Žízeň
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Rande (2000) [TV epizoda]

Rande
Taky slušný díl, několik   scének a hlášek   výborných. Stěžejní téma   dílu je, že Kitty chce s   Ericem trávit více času,   zdá se ji, že se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Den poté (2000) [TV epizoda]

Den poté
Eric se konečně dočká a   má sex s Donnou, ale každej   kvalitu sexu vidí jinak a   různě o ní mluví. Celkově   slušný díl, vícero   vtipných seků a hlášek -   70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
Další z nekonečné řady   variací na oblíbené téma   jak nejlépe natočit film,   který bude technicky co   nejhorší, bude mít co   nestupidnější více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 1 / 10

Abigail (2024)

Další

Abigail
z produktů, které slučují   horor s kriminálkou.   Přestože sleduje ne tak   úplně originální linku, je   profesionálně spolehlivě   rozveden více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 9 / 10