Cerven
ohodnotit

Želvy mohou létat

Lakposhtha hâm parvaz mikonand

Další název:
Les tortues volent aussi / Turtles Can Fly / Lakposhtha parvaz mikonand
Žánr:
Země:
Rok:
2004
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
10.1.2008
„Když dospělí vedou války, berou dětem úplně všechno. Šokující příběh těch, které nikdo nevidí.“

Obsah filmu Želvy mohou létat

 
Všechny války a násilí přinášejí smrt, utrpení a ničí budoucnost. Kdekoliv se lidé na sobě dopouštějí násilí, jsou kolem vždy i bezmocní svědkové a oběti zároveň – děti. Jejich šokující příběhy média nezaznamenají, z bombardérů, tanků a vojenských velínů nejsou vidět. Ony však, pokud přežijí, tyto strašné zkušenosti s sebou nesou do budoucnosti.
Film jednoho z nejpozoruhodnějších íránských režisérů současnosti Bahmana Ghobadího Želvy mohou létat byl natočen v autentickém prostředí kurdského utečeneckého tábora na irácko-tureckých hranicích v roce 2004 a vrací se do období několika týdnů před americkým útokem na Irák. Ghobadí, sám kurdského...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Bahman GhobadiBahman Ghobadi  
hraje:
Soran EbrahimSoran Ebrahim.....Satelit   
Hiresh Feysal RahmanHiresh Feysal Rahman.....Bezručka (Hengov)   
Avaz LatifAvaz Latif.....Agrin   
Abdol Rahman KarimAbdol Rahman Karim.....Riga   
Saddam Hossein FeysalSaddam Hossein Feysal.....Pashow   
Ajil ZibariAjil Zibari.....Shirkooh   
scénář:
Bahman GhobadiBahman Ghobadi  
hudba:
Hossein AlizadehHossein Alizadeh.....v titulcích jako Hossein Ali Zadeh [52]   
kamera:
Šachriar AssadiŠachriar Assadi.....v titulcích jako Shahryar Assadi   
střih:
Mostafa KherghehpooshMostafa Kherghehpoosh.....v titulcích jako Mostafa Khergheh Poosh   
Haydeh Safi-YariHaydeh Safi-Yari.....v titulcích jako Hayedeh Safi Yari   
dvd obal trailer
Oficiální stránka:
www.aerofilms.cz/filmy...
 
 
Distributor v ČR:
Aerofilms s.r.o., Česká televize
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Želvy mohou létat >
Film je součástí: Project 100

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

MambaX
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.11.2022
Želvy mohou létat - když šlápnou na minu
Zvláštní film o národu, kterému svět upírá   právo na samostatnou existenci. Snímek z   kurdského utečeneckého tábora na   írácko-tureckých hranicích krátce před   americkým útokem na Írák.
Hlavními aktéry   jsou především děti, které možná úplně   nechápou politické a válečné dění kolem   sebe, ale snaží se přežít jak se dá. Spousta   z nich je zmrzačených - někomu chybí ruce,   jinému zas noha, ale i tak se musí nějak živit   - třeba sběrem min na minových polích, které   pak prodávají překupníkům. Smutný film o   válečném běsnění, ať už v souvislosti se   svržením Íráckého prezidenta Saddáma Husaina   nebo nepodloženém tvrzení západních zemí o   vlastnictví zbraní hromadného   ničení.
Nahlížení na vyhrocené politické   problémy mocných skrz pohled bezbranných dětí   je v tomto filmu pojato velmi zvláštním   způsobem - od pevné a fungující hierarchie v   dětské komunitě, přes přirozenou touhu po   informacích, nadpřirozené schopnosti   předvídat budoucnost bezrukého chlapce, až po   první lásku v tomto šíleném stavu věcí.
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.11.2011
Obsazení dětských neherců, navíc   zmrzačených, do protiválečného filmu může   být vnímáno jako citové vyděračství. Ale   režisér si tu k dosažení burcujícího   účinku už ničím dalším nepomáhá. Žádné   osvědčené filmařské fígle, sladkobolná   hudba nebo zjednodušující schémata, tohle je   autentický pohled do světa, v němž utrpení je   bohužel naprosto všední věcí. Prostředí   utečeneckého tábora, v němž pan Satelit jako   dětský Kmotr svoje chráněnce pevně ovládá   ale netyranizuje, spíš jim pomáhá přežít,   je krutou realitou, ne konstruktem filmových   ateliérů a samo o sobě nese dramatický náboj   filmu. Tragický příběh, který je do něj   zasazený, už jen dokresluje ten chmurný a   přece život oslavující obrázek.
vojtam
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.2.2011
Tak tenhle film jsem videl az v Tv a musim rict ze   se mi zaryl do pameti.Tak silny pribeh jen s   detskymi herci opravdu zaslouzi pochvalu.To co se   ve svete deje je fakt nekdy des...Doporucuji Vse   co maj radi kvalitni film.
Helen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.8.2010
uchvatné
Ani nevím proč ale tento film se mnou hluboce   otřásl a naprosto mne uchvátil.Dívala jsem na   něj uplnou náhodou a nemohla potom nejméně   dvě noci spát a přes den se mi stále tento   surový a opravdový příběh mihotal před   očima,najednou jsem se styděla za to že mám   plnou lednici jídla,spoustu oblečení a nadbitek   všeho....styděla jsem se za to ,že řeším   zbytečnosti našeho evropského pohodlného   života,jsem vděčná osudu že mé děti mají   to obrovské štěstí a narodili se v čechách!A   to nejsem nějaká rozmazlená citlivka.Jen málo   který film umí to co tento,a nejde jen o   příběh ale i o ponurý ,téměř dokumentární   ráz celého filmu.Děkuji za takoví zážitek a   přeji si více podobných fimu.Rozhodně je   škoda že čt vysílá něco tak užasného ve   čtvrtek na dvojce a v hlavním vysílacím čase   nějaké přihlouplé už stokrát opakované   blbosti.Hela
Reklama
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.8.2010
Tento skvělý film, jenž nám Česká televize   milostivě dovolila zhlédnout s titulky a   minimální propagací v neatraktivním čase   čtvrtečního pozdního večera, není zdaleka   jen výpovědí o životě dětí za války a   prostředí malé pohraniční vesnice a   sousedního uprchlického tábora a pohledem na   události v období svržení Saddáma Husajna   Američany ze strany této vesnice na   irácko-tureckém pomezí a těchto dětí, ale   hlavně silným, složitým a členitým   baladickým příběhem.

Hlavní postavou   tohoto skvěle napsaného příběhu, za nějž by   se nemuseli stydět nejlepší čeští ani   světoví literáti všech dob, je přibližně   třináctiletý Soran - chytrý a bystrý chlapec,   jenž díky svým schopnostem a znalostem vede   velkou partu dětí vydělávajících si   sbíráním min. Soran, kterému nikdo neřekne   jinak než ,,Satelit", má přirozenou   autoritu, kterou ovšem vědomě přiživuje, aby   neriskoval, že o ni přijde. Významnou   součástí příběhu je také uprchlík Hengov,   jehož všechny děti přezdívají   ,,Bezručka", jeho sestra Agrin a malý   chlapec, který je doprovází. Satelit se s   Bezručkou, jenž umí předvídat budoucnost,   nejprve nepohodne, časem se ale jejich vztah   velmi zlepšuje i díky Agrin, která se   Satelitovi líbí. Společně se všechny tyto   postavy i postavy ostatní postarají o onen   sugestivní příběh, který by podle mě -   dostal-li by tu šanci - vynikl, i kdyby se snad   jednalo o film americký, nebo k nám z této   oblasti přicházely mraky filmů. Bohužel nejde   jen o to, že hrdiny tohoto filmu ,,nikdo   nevidí", ale také o to, že jen málokdo   vidí takovýto film. Není to škoda? Proč naše   televize veřejné služby nemá kromě žánrů a   cílových skupin povinnost dodržovat také   vyváženost, co se týče zemí původů   promítaných filmů? Opravdu si myslíte, že by   na tento film v hlavním vysílacím čase nikdo   nekoukal?

Mně osobně samožřejmě   titulkovaná verze maličko stála v cestě   plnému vychutnání a zevruvnému posouzení   tohoto filmu jako celku.
Každopádně - i   přesto a i s titulky - bych film Želvy mohou   létat vřele doporučil každému svému   příteli a řekl bych, že není ztrátou času   se na něj pořádně podívat. Naopak. Jedná se   o dílo, od něhož neodtrhnete zrak a které je   přinejmenším z příběhového hlediska v té   nejvyšší kvalitativní kategorii.
Mlapiska
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.8.2010
Zlo je řetězová reakce
Je docela vtipné, že jakmile se někde objeví   děti ve válce, hned je film označen mnohými   samozvanými odborníky za prvoplánový. Myslím,   že o to tady vůbec nešlo.
Příběh mě zaujal   a pohltil a ač prý režisér neměl scénář   při zahájení natáčení zrovna dvakrát   hotový, celý film působí velmi propracovaně,   uceleně a taky přirozeně – s   dokumentaristickým nádechem. Od děje trochu   odvádějí pozornost mnohé vedlejší   skutečnosti a není problém filmu, že jsou   možná pro obyčejného Evropana hůře schůdné   a pochopitelné – některé tak zůstanou i   skryty. Zřejmě i podrobnější rozbor filmu by   vyšel na hodně stran textu. Mě dostala   myšlenka páchání zla na nevinných, nevnucuje   se, přesto je tak cítit. Ať zlo spáchá   kdokoliv, není to konec – řetěz je ukován a   může být pěkně dlouhý. Smutným příkladem   je zde například dívka Agrin. Nejen ona, ale i   všechny děti působí před kamerou   přirozeně.
Velmi dobrá je i práce s davem.   Davové scény patří k další silné stránce   filmu. Na mnoha (ne-li většině) záběrech se   objevuje velký počet lidí a taková scéna   běhu na kopec je přímo úchvatná. Podařilo se   tak dostat nešťastné vesničce nejen pod   kůži, ale zachytit ji i z velkého   "ptačího" nadhledu.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih29731minih29731Splašený vlak (1985) 
Runaway Train n
minih58275minih58275Mamas a Papas (2010) 
Mamas & Papas n
minih53305minih53305Bílá stuha (2009) 
Das weisse Band – Eine deutsche Kindergeschichte n
minih39788minih39788Závist (2004) 
Envy n
minih12957minih12957Mrazík (1964) 
Morozko n
minih13521minih13521Námořní pěchota (1990) 
Navy Seals n
minih54877minih54877Ptáček (1997) 
Pajarico n
minih74944minih74944Romeo a Romeo (2011) [HD CAM (HDTV)] 
Romeos n
minih56204minih56204Za tři dny umřeš (2006) 
In 3 Tagen bist du tot n
minih38287minih38287Vybíjená: Běž do toho na plný koule (2004) 
Dodgeball: A True Underdog Story n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Želvy mohou létat (2004)Želvy mohou létat (2004)Želvy mohou létat (2004)Želvy mohou létat (2004)
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Monchhichi (La tribu Monchhichi)

Monchhichi
La tribu Monchhichi

Vražedný tanec (Dancing Machine)

Vražedný tanec
Dancing Machine

Lenka Zahradnická

Zahradnická Lenka

Catrinel Marlon

Marlon Catrinel

Malý Joe (Little Joe)

Malý Joe
Little Joe

Emily Beecham

Beecham Emily

Fernando Cayo

Cayo Fernando

David Dencik

Dencik David

Libuše Štědrá

Štědrá Libuše

Esben Smed

Smed Esben

Naposled navštívené:
Monchhichi (La tribu Monchhichi)

Monchhichi
La tribu Monchhichi

Vražedný tanec (Dancing Machine)

Vražedný tanec
Dancing Machine

Lenka Zahradnická

Zahradnická Lenka

Catrinel Marlon

Marlon Catrinel

Malý Joe (Little Joe)

Malý Joe
Little Joe

Emily Beecham

Beecham Emily

Fernando Cayo

Cayo Fernando

David Dencik

Dencik David

Libuše Štědrá

Štědrá Libuše

Esben Smed

Smed Esben