Duben
ohodnotit

12 let v řetězech [2k digital]

12 Years a Slave

Další název:
12 rokov otrokom (SK)
Rok:
2013
Délka:
134 minut
Premiéra v ČR:
23.1.2014
„Pravdivý příběh nezdolné touhy po svobodě.“

Komentáře k filmu 12 let v řetězech

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 17.2.2014
No, řekl jsem si o to. Ač   varován, přece jen mi to   nedalo a na film jsem se   podíval. Jasně že hlavní   myšlenka byla o zlých   běloších a hodných a   utiskovaných černoších.   Mimochodem jsou jich teď   plné kriminály. Hlavní   hrdina se tváří skoro   pořád stejně, pokud mu   ovšem na tvář nestříknou   nějakou tu slzičku. Scény   stále dokola, děj blbý až   to mrazí a vlastně se za tu   zbytečně dlouhou stopáž   divák ani nedočká odměny v   podobě nějakého nového   poznatku. Takže, o čem to   vlastně celé bylo?? Nemohu   to zde napsat naplno, jak bych   chtěl, a tak píši, že o   ničem. 2014021612728/13405
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.9.2014
Jak už jsem napsala před   nedávnem v komentáři na   film Jonah Hex, Michael   Fassbender je úchylný a v   tomto filmu se mi to opět   potvrdilo. Nebo je to tak   výborný herec, že jsem mu   uvěřila, že je blázen.   Zbytek filmu je o tom, jak   amíci hlásající lidská   práva mají na svých   hlavách tuny másla, indiány   počínaje a černochy konče.   Chvílemi dost tlačeno na   pilu emocí, což se   samozřejmě očekávalo, ale   někdy to na mě dělalo   dojem, že to bylo hodně   cílené, jakoby si tvůrci   řekli, že teď byl dlouho   klid, tak trošku zatlačíme.   Chiwetel Ejiofor velmi dobrý,   zastínily ho ale dvě   ženské hrdinky, Lupita,   která hrála Patsey a   Adepero, která hrála Elizu,   alespoň dle mě. Jim v   závěsu byla Sarah Paulson,   která ve filmu měla za   manžela Michaela Fassbendera,   takže její život rozhodně   nebyl peříčko a měly by se   spíš holky (ona a Patsey)   domluvit spolu a úchylnému   manželovi zatnout tipec.   Káva od žida je dobrá věc   v každé době. Brad Pitt   klaďák, navíc film   produkoval, takže zase má   další bodík nahoře k   dobru. A Cumberbatch   zbabělec.
Celkově   velmi dobrý film, i když   nijak extra výjimečný,   neboť téma otroctví samo o   sobě je hodně silné.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.4.2015
Čekal jsem to horší a   nudnější, nakonec asi   takto. Uznávám, že   otroctví úplně Ok nebylo,   on nic nikomu neudělal a   odsral to. Film špatný   není, herci ok, kamera,   lokace to je v pořádku, ale   celé to malinko působí a je   z toho cítit: bílej odpad a   kurvy na jedné straně a   neviní hodní černoši na   té druhé, ale tak to   bohužel není, vznikl a   vyhrál by Oscary film o   černošských gangech co   pachájí trestnou činnost   spojenou s vražděním a   drogama atd. atd. Odpovězte   si sami,,,
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.4.2016
Oskarový snímek o temné   době otroctví na americkém   území, jehož příběh je   založen na skutečné   události. Mučení, bezmoc,   zneužívání a zrada. Velmi   znepokojující film syrově   pojednávající krutou   realitu odehrávající se   před sto lety. Děj je   založen na únosu a prodeji   svobodného černošského   muže, který následně   pozná veškerou krutost a   nelidskost, jakou kdy mohl   člověk ve své době   zažít. Zoufalství a   beznaděj se táhne po celé   dějství a díky   dvouhodinové stopáži a   pomalejšímu vyprávění se   lze do takové situace vcítit   a tím poznat, jaké   nekonečné utrpení to muselo   být. Příběh jako takový   je tedy velice jednoduchý,   ale ve své podstatě   cílený. Při sledování   mnohých scén skutečně až   zatrne. Nelze upřít ani   jisté moralizování, které   měl ve své roli na svědomí   Brat Pitt a vzniká otázka   jak by se osud hlavní postavy   odvíjel dál, kdyby se tam   neukázal. Snímek je tedy   velmi emocionální hlavně   zvýrazněnou vizuální   stránkou násilí, na který   někteří diváci budou muset   mýt přeci jen krapet   silnější žaludek.
M.A.G.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.9.2014
Velmi emotivní film.
Ani se moc nedivím, že   dostal tolik cen. Herecké   výkony tady byly skutečně   věrohodné. Nejvíc jsem to   ovšem věřil hlavnímu   hrdinovi CH.E.. A řeknu na   rovinu, že jsem čekal pro   B.Pitta poněkud větší   roli, ikdyž na druhou stranu   mě také nezklamal.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.2.2014
12 LET V ŘETĚZECH

Nejhorší pocit na   světě je pocit   nespravedlnosti. A pocit   bezmocnosti nad touto   nespravedlností zvítězit a   domoci se svých práv, i   když je všechno proti vám.  

Dlouho trvalo   americké společnosti než se   vyrovnala s koncem   otrokářství a dlouho jí   trvalo než se dokázala k   těmto skutečnostem postavit   čelem. A dlouho trvalo než   začala události té doby   líčit tak, jak se opravdu   staly. Film 12 let v   řetězech je toho důkazem.   Svým pomalejším stylem   vyprávění odkrývá   příběh svobodného   černého muže, který má   svou rodinu, práci, zázemí,   přízeň a respekt okolí.   Přesto je odvlečen jako   otrok a musí se za každou   cenu snažit, aby přežil   vše, co mu osud přichystal.   Je těžké smířit se s   údělem otroka pro člověka,   který zažil svobodu. Je   těžké nalézat cesty,   které vedou ke zmírnění   útrap a ponižování.   Salomon se nevzdává a pomalu   ale vytrvale se pokouší   nalézt cestu zpět do svého   ztraceného života.

Film ozdobila   zvučná jména   hollywoodského studia.   Přestože se někteří herci   jen mihli na Salomonově pouti   domů, zanechali ve filmu   nesmazatelné stopy.

Je dobře, že   tento film vznikl. Stále se   setkáváme s utlačováním a   ponižováním některých   skupin obyvatelstva. A   někteří si to opravdu   nezaslouží. Ať 12 let v   řetězech poslouží jako   odstrašující příklad a   kritika společnosti, která   se povyšuje nad ostatní.
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.5.2014
Docela dobré drama z doby   černých otroků,i když byli   chvíle kdy jsem se nudil,tak   to bylo dobře zrežírováno   s dobrým příběhem,bylo to   plný emocí a dramatických   scén.
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 17.3.2014
Vše, co jsem se potřebovala   o otrokářství dozvědět,   si pamatuji z dějepisu, něco   vím od Kunty Kinteho a zbytek   od Scarlett O´Harové, tohle   nucené plantážové   dobrodružství pro mě   vyznělo jen jako nabídka   horkého zboží na pultech   hollywoodského   hokynářství, aby se na něj   neprášilo na skladě   zapomenutí, se zaručenou   reklamou na lidské utrpení,   ke kterému nelze mít z   humánního hlediska námitek,   a kdyby přece, umlčíme je   dobře mířenými ranami   bičem, a to by bylo, abychom   neťali do živého! Jenže   já mám vysoký práh   bolesti, a jestli jsem snad na   okamžik něco cítila, zítra   už o tom nebudu vědět.
Pecik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.6.2014
opravdu drsný film,   ukazující zrůdnosti své   doby a nehorázné zvěrstva,   která se mohla člověku   přihodit pouze kvůli barvě   kůže. Ten samý faktor pak   naopak staví naprosté   ztroskotance do rolí drábů   a pánů. Velmi realisticky   natočeno - až člověka   mrazí. Byť hodnotím vysoko   - znovu bych vidět nechtěl.
T2
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.8.2018
║Rozpočet   $20miliónov║Tržby USA   $56,671,993║Tržby   Celosvetovo $187,733,202▐   Tržby za predaj Blu-ray v USA   $6,698,429 //počet predaných   kusov 343,748║ Tržby za   predaj DVD v USA $11,006,750   //počet predaných kusov   731,914║ režisér Steve   McQueen teda prešiel riadnym   progresom čo sa týka štýlu   rozprávania, už to nie je   len také chladné strieľanie   na slepo, tento krát plnými   dúškami dokáže zaujať a   strhnúť touto silnou   drámou, ktorá má skoro   takmer takú silu ako   Spielbergov Amistad, v   prednese dokáže byť rovnako   drsný ako citlivý, k tomu   dobrá kamera a silná   doprovodná hudba od   momentálneho bravúrného   mága skladateľa Hansa   Zimmer, využité zvučné   herecké obsadenie, silný   zážitok, ktorý by si aj   nejaké tie ceny skutočne   zaslúžil /95%/
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.10.2016
12 Years a Slave
Uz len fakt,ze sa jedna o   pribeh podla skutocnej   udalosti je   fascinujuci.Herecke obsadenie   je famozne a vykony   skvele,podobne ako hudobny   doprovod.Na druhu stranu si   myslim,ze zivot otrokov je   zobrazeny nedostatocne a mimo   realitu.Drzy otrok s   nazorom,by neprezil na   plantazi ani 12 dni a nie 12   rokov...Reziser si pribeh   zromantizoval,co vidim ako   velku chybu.Zobrazenie   otrokarskej spolocnosti v jeho   celej brutalite by zanechalo v   divakoch hlbsiu stopu.
Film jednoznacne   doporucujem.
lucymat
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 16.2.2016
Dobrá kamera, dobří herci,   silný příběh... a stejně   mi tam "něco"   chybí a film nefunguje, jak   by mohl. Není tam nic, co by   vás doslova zatlačilo do   sedaček. Je tu celá škála   emocí a diváka všechny   minou. Svezou se po jeho   zorničkách a zapadnou.   Nedonutí ho k hlubšímu   zamyšlení. Řekne si   "ok, otroctví bylo   špatné", ale je škoda,   že tento vývod nedoprovodí   silnější pocit z filmu.
Barney94
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.6.2017
Čekal jsem cosi jiného,   lepšího. Dobře vylíčená   doba otrokářství, ale na   mě to bylo moc zdlouhavé a   nezajímavé. Možná se na to   znovu někdy kouknu, ale   nebudu spěchat.
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.9.2017
Skouknuto
na doporučení.Ne že bych   byl vyloženě zklamaný,ale   asi jsem čekal víc...Úplně   mi nesedl představitel   hlavní role,moc dlouhá   stopáž a dlouhé rádoby   dramatické pauzy.Ale jinak   zajímavý film a donutí   člověka trochu i   přemýšlet.
MildaX
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.5.2015
12 let je dlouhá doba a 130 minut také
Není se čemu divit, že film   získal tolik oskarových   ocenění.Ne proto, že by byl   tak výborný, ale dobrý je   dost a k tomu má všechny   atributy potřebné pro   úspěch u amerického   publika. Příběh založený   na skutečné postavě,   otroctví a osvobození jako   oslavu americké svobody.   Režie zručná, obsazení   herců velmi dobré (i Brada   Pitta tam máte).
12   let v otroctví byla jistě   šíleně dlouhá doba ale   dnes je víc jak dvouhodinová   stopáž skoro nekonečná.   Přesto se tvůrci zhostili   adaptace knižní předlohy se   ctí a to neworleanské veddro   bylo díky délce filmu skoro   k nevydržení, tak film lze   doporučit.
Prorok_Mysterionu
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.9.2014
12 let otrokem
nj amerika, země svobody a   demokracie. Apartheid tam   měli do půlky dvacátýho   století a otroky využívají   při výrobě dodneška, když   výrobu přesunujou do Asie.   Může říct dělník u   pásu, kterej dře dvanáct   hodin a na hajzl může jít   když mu to dovolí šéf, že   neni otrok? Asi těžko.
Film netočil Tarrantino,   takže to neni krvavá šou,   což je dobře. Nemůžu   říc, že se mi film líbil,   nicméně filmařská práce   byla odvedená dobře.
GeorgeB
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.4.2016
Rozhodně nechci znevažovat   utrpení černochů, ale   nebudu se zde vyjadřovat k   otroctví a otrokářství,   tam snad všichni chápeme,   že to asi nebylo úplně   správně, o tom být   komentář k filmu nemá. Budu   zde hodnotit film. Kamera   skvělá, plantáže bavlny   (pokud to bavlna skutečně   byla - například v Djangovi   byla bavlna falešná) byly   rozlehlé a čišila z nich   dřina. Co se týká hudby už   jsem slyšel od Hanse Zimmera   lepší. Kostýmy působily   reálně, ale na můj vkus moc   čistě, stejně jako bílé   zuby všech herců, to na   věrnosti ubírá hodně   americkým filmům. Příběh   se nedá nesrovnat s Kořeny.   A zde Solomon Northup   prohrává s Kunta Kintem. A   Brad Pitt? Luxusní vousy   poplatné módě té doby.   Film doporučím a rozhodně   jej nezatracuji.
Venom_TomHardy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.12.2018
12 let v řetězech ale zatím   u nás příliš netáhne.   Přitom, i když se skoro na   všech nejdůležitějších   postech podíleli   Afroameričané, v žádném   případě to neznamená, že   by byl určený jen pro ně!   To samé platilo kupříkladu   i pro Komorníka, který se   nakonec oscarového klání,   snad pro přílišnou   podbízivost, vůbec   nezúčastní. To 12 let v   řetězech je za poslední   dobu již několikátým v   podstatě nízkorozpočtovým,   ale stejně velice, velice   kvalitním počinem, který si   může poprávu klást při   udílení prestižních cen ty   nejvyšší cíle (viz také   Až na krev, Milionář z   chatrče, Králova řeč,   Fighter). Solomon Northup měl   vlastně docela štěstí, že   se mu vyhnuly ty největší   brutality otroctví, a že,   tak jako třeba Andy Dufresne   z Vykoupení z věznice   Shawshank uměl něco, co   ostatní znevýhodnění   neuměli. I když pro mě   zůstává nejlepším   loňským dílem Gravitace,   jsem docela zvědavý, kolik   zlatých sošek tenhle   recenzovaný film získá.
Swarzneger
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.4.2016
Politicky kecy, misto hodnoceni filmu, jako dila, vzdy a vsude az to nudi
Jakmile se objevi film, kteri   resi politicky nebo socialni   problem, tak ho kazdej blbec   hodnoti jen podle nazoru na   vec. Film je dobre napsan,   dobre natocen i dobre zahran.   Dal jiste hodne prace, mohl   byt kratsi o tom zadna, delka   je problem mnoha americkych   filmu, nevim proc, je to tak   obvykle, asi se specha a neni   cas na strih. Je to film podle   dobove skutecnosti i hudba je   vyborna, ovsem napodruhe   zajiste nelaka a zrejme ani   Kunta Kynteho taky neprekona   :).
Tommy84
Hodnocení:
Přidáno: 15.2.2014
Nezaujalo
zdlouhave misty nudne ...   ano,pribeh otroctvi je OK,ale   filmu za me chybel smrnc drive   .. takova utahana ukolebavka   .. pro me osobne neni film   kandidatem na Oscare .. videt   jednou a zapomenout .. 50%
harryvomacka
Hodnocení:
Přidáno: 9.12.2015
Silný, pravdivý příběh
Jenom primitiv nebo rasista   může napsat že je to blbý   film a ohodnotit ho   nejnižší známkou. Pár ran   bičem by mu rozsvítilo v   hlavě.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih103853minih103853Velká oříšková loupež (2013) [2k digital] 
The Nut Job n
minih25196minih25196Bažanti kontra Dracula (1980) 
Les Charlots contre Dracula n
minih39762minih39762Jeskyně (2005) 
The Cave n
minih66040minih66040Rekvalifikace (2011) 
Rekvalifikace n
minih49104minih49104Vzhůru do oblak (2009) 
Up n
minih43383minih43383Démoni (1985) 
Dèmoni n
minih151013minih151013Kapitán Exner (2017) [TV seriál] 
Kapitán Exner n
minih27935minih27935Hannibal (2001) 
Hannibal n
minih127037minih127037Schmitke (2014) 
Schmitke n
minih58676minih58676Iron Maiden: Visions of the Beast (2003) [Video] 
Iron Maiden: Visions of the Beast n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Máme rádi zvířata

07:15 - 07:45

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy divočiny

06:50 - 07:45

35 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:05 - 07:55

20 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:15 - 07:50

10 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190629
Osobností: 698013
Fotografií: 764548
Plakátů: 376954
Obsahů a biografií: 178407

Poslední komentáře

Dlouhé horké léto (1985) [TV fil...

Dlouhé horké léto
Toto remake z roku 1985 se mi   líbilo více než původní   film z roku 1958.Film má   lépe a zajímavěji   propracovaný   scénář,herecké výkony více >

Autor: Pala

David Copperfield (1974) [TV min...

David Copperfield
Romány Charlese Dickense jsou   svým obsahem a atmosférou   velmi "anglické" a asi nikdo   je nedokáže pro film či   televizi lépe adaptovat, než více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10