Duben
ohodnotit

Jménem krále

Další název:
In the Name of the King
Rok:
2009
Délka:
77 minut
Premiéra v ČR:
28.5.2009
„Aby dopadl vraha, musí nasadit vlastní život.“

Komentáře k filmu Jménem krále

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 25
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.9.2021
Sympatický pokus režiséra   Petra Nikolaeva o   středověkou filmovou   detektivku. Má to sice   nějaké mouchy ve výpravě,   hudební složce a také v   historické atmosféře ale do   značné míry to kompenzuje   prvotřídní obsazení a je   potřeba ocenit také odvahu   pustit se do méně   probádaných vod. Takže   dojem je nakonec pozitivní i   když si myslím, že podobný   televizní pokus z roku 1971   televizní film ZLOČIN NA   ZLENICÍCH HRADĚ (autoři   tohoto filmu si z něj   půjčili motiv s šířkou   čepele vražedné zbraně)   byl přece jen zdařilejší.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.4.2020
Nu, milé překvapení. Na to,   že původně nešlo o snímek   do kin, a menší peníze jsou   znát, přesto se na to dívat   dá. Herci to s hraním sice   nijak nepřeháněli, ale   nějak moc to zase nevadilo.   Taková oddechovka na   odpoledne.
clara.bow
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.7.2014
Knihy, anebo možná také   historickou ságu o   Oldřichovi z Chlumu jsem   nečetla, a někdy je to asi i   lepší, nechceme třeba víc   než je možné aby se   podařilo vtěsnat celou   obsáhlou knihu a její   podrobnosti do cca 90   minutového filmu. Mě osobně   se příběh docela líbil a   "Jménem krále" je   podle mého názoru i dobře   herecky obsazen, takže nemám   víc co dodat u mě 9* za   herecké výkony
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.10.2011
Počáteční pomalé tempo   filmu mě trošku ukolébalo,   takže jsem si k filmu začala   luštit křížovku - a   najednou jsem zjistila, že se   v těch událostech začínám   nějako ztrácet. Ale   naštěstí jsem se ještě   stihla včas zorietovat,   protože by bylo škoda, si   tuhle historickou detektivku z   doby panování Přemysla   Otakara II. neužít. Pěkná   výprava, dobří herci,   zajímavé téma...solidních   70%.
Hortensie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.10.2009
Jsem na rozpacích. Od tohoto   filmu jsem si slibovala   evidentně o dost víc.   Detektivka v době   Přemyslovců? Ano, proč   ne...originální nápad.   Výprava, záběry kamery,   synchronnost zvuku - také   všechno dobré. Děj samotný   však jaksi vázne, začátek   je možná až příliš   rozvleklý, konec zase tak   nějak uspěchaný, zkrátka   se mě nezmocnilo to napětí,   jaké jsem očekávala. I tak   se ale jedná o film na   slušné úrovni a pro mne   další kvitování s   povděkem, že celkový level   českých filmů jde přece   jenom v poslední době zase   nahoru. Karel Roden měl a má   bezesporu neuvěřitelné   charisma a zahraje cokoliv. U   Kláry Issové váhám -   přijde mi, že všechny role   hraje tak nějak naprosto   stejně, bez výrazu. Po   delší době příjemné   překvapení v Lukáši   Vaculíkovi, stále dobře   vypadající herec s dobrým   hereckým projevem. Naopak za   naprostou katastrofu považuji   Markétu Hrubešovou, nějak   ji za herečku nepovažuji. Z   ostatních výkonů zaujal Jan   Kanyza. V globálu vzato -   pozitivní momenty   převládají, byť rezervy   film má. Přesto však   celkově to nevidím až tak   nejhůř, je to něco mezi   60ti a 70ti procenty. S   ohledem na českou produkci a   historické reálie dám   hodnocení vyšší.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.6.2011
K filmu jsem přistupovala s   obavami, protože jsem se   obávala další historické   rychlopohádky typu Ať žijí   rytíři. Naštěstí jsem se   nedočkala, Jménem krále je   nejméně o třídu lepší.   Obrovskou zásluhu na tom má   především Karel Roden,   jehož postava táhne celý   film a svým charismatem   zastiňuje zbylé mužské   postavy. Dobře mu sekunduje   Jan Dolanský jako jeho panoš   a David Matásek jako velitel,   pobavila mě nezvyklá role   Sašy Rašilova, který   výjimečně není za   hezounka. Klára Issová byla   inteligentním protějškem   Rodena, Vaculík hrál to co   umí - standardního   kladozáporáka, Hrubešová   vsadila na špatného koně,   kterým byl Prachař a ten mi   vyloženě neseděl, protože   mi jeho role připomínala   právě tu z Rytířů. V   umírněné české výpravě   se ve Jménem krále nejedná   o žádný historický   spektákl, ale o celkem   inteligentní detektivku s   historickými reáliemi, kdy   dohnat vraha bez možnosti   sebrat mu otisky prstů z   šípu, není tak jednoduché.   Navíc je snímek oproštěn   od "historických"   dialogů typu: "Jo,   jasně."
S více   penízky z měšce Novy a s   pořádným píár by Jménem   krále neprošumělo kiny bez   povšimnutí.
gabikazavacka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.10.2009
naozaj ked som videla prvé   minúty tohto filmu, mala som   pocit, že sledujem serkál   veľmi hrehké vzťahy alebo   nejakú súčasnú čestú   inscenáciu. hned som sa však   spamätala, že to nemôže   byť súčastnosť. ved sú   tam stredoveké historické   kostýmy!
od tohto   filmu som si sľubovala viac.   herecké výkony niektorých   hercov tu boli skvelé.   napríklad páčil sa mi tu   karel roden, dobré hrali aj   tí, čo hrali otcov mladých   snúbencov. karela rodena mám   celkom rada, i výkon v tom   filme bol dobrý. len mi tu   chýbala nejaká šťava,   snád režízer tu mohol   podať i lepší výkon alebo   čo ja viem. záplatka tu bola   super. ale samotný herec   vaculík tu bol dosť   nevýrazný až nudný.

a predsa mám len   malú výhradu. v stredoveku   bolo známe, že sa   šľachtické dcéry vydávali   príliš v mladom veku,   najčastejšie to bolo, okolo   15 - 17 roku života. a táto   herečka, ktorá sa mala   vydať, podľa mňa mohla mať   aj čosi po tridsiatke. a aj   herec vaculík tu mal 50 rokov   a jeho filmový otec tu   vyzeral len o desať rokov   staršie.
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.7.2014
Historická detektivka mne   docela baví (sice to není   Jménem růže), scénáře   V.Vondrušky se mi líbí,   včetně hlavního hrdiny   královského prokurátora   (nebo vyšetřovatele)   Oldřicha (dobrý K.Roden).   Uvítal bych i další   pokračování, ale toho se   asi nedočkáme - jsou   lacinější filmy než   historické. Bohužel se na   ně nedá dívat - určitě   tomu tak bude.
Omnibus
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 25.10.2012
JÁ NEMŮŽU ! Opravdu to   nejde...
Rád bych   film pochválil, ale to bych   nesměl mít načtené a   silně prožité příběhy ze   všech (již šestnácti! )   knížek detektivních   příběhů královského   prokurátora Oldřicha z   Chlumu z edice Hříšní   lidé Království Českého   autora Vlastimila Vondrušky.   Trpěl jsem jako zvíře   ještě před shlédnutím   filmu, už jen kvůli   obsazení rolí. Roden ? Je   to pan herec, o tom není   sporu, i když Oldřicha z   Chlumu jsem si představoval   jinak (ovšem uznávám, že   u Froda z Pána prstenů jsem   taky podobně remcal, a   nakonec jsem ho jakžtakž   přijal). Ale velitel Diviš   – Kendy z Básníků,   „polepšený“ nácek z   Orlíku, David Matásek ? No   to si snad dělají kozy :-(   A Ludmila z Vartemberka ,   typově také mimo mísu   (jakkoli se před Klárou   Issovou za jiné její   filmové role hluboce   skláním) v kombinaci s   Rodenem vražedně mimo ducha   románové dvojice, atd... A   do toho i některé dialogy -   „patřičně dramaticky“   sysloidní... Pro mě na   úrovni průměrně   odfláknuté televizní   inscenace... No, nechám toho,   než zbytečně naštvu lidi,   kterým se to hodně líbilo.   To bych nechtěl. Opravdu   ne.
S chabým   výsledkem tohoto pokusu o   zachycení ducha literární   předlohy mě totiž usmiřuje   naděje, že díky němu se o   existenci této nádherně   čtivé série napínavých   detektivek plné   historických reálií   V.Vondrušky dozvědělo zase   o trochu více lidí   –potenciálních čtenářů   :-)
radegaster
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.7.2015
Příběh z dob, kdy slova   jako čest či spravedlnost   nebyla jen prázdnými pojmy,   a dost možná jedno z   nejlepších českých   detektivních historických   dramat vůbec. Šifra mistra   Nikolaeva se skvostným   obsazením a hereckým   koncertem (takřka) všech   zúčastněných, výborná   atmosféra a napětí,   uvěřitelná akce i zápletka   a v neposlední řadě   parádní hudba. V případě   doplnění bílým vínem ze   španělských hroznů a   domácími biočesnekovými   hubkami s pikantní klobásou   získáte naprosto geniální   zážitek namísto ospalého   večera. V dnešní době, kdy   je tak moderní nadávat na   současný český film, jde o   zářný odlesk naděje, že   bude líp. 90%
Kachy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.10.2009
Staré české filmy i filmy z   dob "totality" mám   rád, ale novou českou   filmovou tvorbu moc nemusím.   Po Maharalu konečně další   náš film, na který se dalo   dívat, aniž by to byla nuda.   Herecké obsazení a hlavně   Karel Roden bezva a   prostředí středověkého   hradu to je moje... Určitě   to nemůže konkurovat filmům   jako Údolí včel nebo   Markéta Lazarová, ale za   podívání to stojí.
ELEONORA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.7.2009
Film mně velice mile překvapil.
Kanyzovi jsem tu nohu fakt   věřila. Máme tolik   krásných lokalit, kde by to   slušelo i dalším takovýmto   dílkům. Jméno růže to   sice nebylo, ale na naše   poměry, moc vydařený film.   Skvěle obsazené role.   Doporučuji ke shlédnutí,   zvláště milovníkům naší   historie.
sarhod79
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.10.2011
celkem slušná detektivka
Na začátku tohoto filmu jsem   byla na rozpacích, zda sním   či bdím, zda to, co vidím,   je historické nebo se jen tak   tváří. Nakonec z toho byl   celkem nadprůměrný český   film. Výkony herců se ale   velmi liší, ač trochu ve   stínu o přesto skvěle hraje   Karel Roden a jemu sekunduje   Jan Dolanský.
Děj byl   předvídatelný. Začátek   poněkud rozvláčný, konec   jakoby useknutý, ale i tak se   na to dalo dívat. Mělo to   hlavu i patu, což v jiných   českých filmech z poslední   doby chybí.
Didinka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.7.2011
Akční tempo by se i tak   rodilo jen velmi pomalu, kdyby   tady nebylo vyloženě   utlumené osobností   Oldřicha, který i mluví   úsporně, natož pak jedná.   Proto si mohli odpustit i ten   boží soud, když stejně   všichni věděli, jak to   dopadne. Přestože děj byl   naprosto předvídatelný,   jsem velmi vděčná za vznik   tohoto filmu a přimlouvala   bych se za pokračování.   Postavy jsou výborné, Marek   (Lukáš Vaculík) by mohl   být tak o 20 let mladší   (resp. kéž by byl).   Strašná Markéta Hrubešová   s boží pomocí naštěstí   odpadla. Český divák není   moc zvyklý vídat své   oblíbené herce v   historických reáliích, jsou   trochu neuvěřitelní, v   tomto filmu moc jednoznační   a přímočaří. Karel Roden   má velký potenciál   ztvárnit svoji postavu   Oldřicha přesvědčivě a s   příjemnými nuancemi, které   chybí ostatním. Fakt se mi   to moc líbilo. Atmosféře   filmu by prospělo ubrat   světla a přidat stínů do   koutů místností. Tohle   jediné na mě působilo   trochu televizně. Prosím   pokračování!!!!
Gretel
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 30.1.2020
Nic pro ty, co četli knížky
Za to trestuhodné obsazení   musím dát jednu hvězdu.   Nechápu, jak pod tím může   být podepsaný pan   Vondruška... :/ To je jako   kdyby filmovému Harry   Potterovi bylo 40 a byl   blonďák bez jizvy a brýlí.
luca-luciano
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.7.2009
Vypadá to že český film   konečně začíná nabírat   na kvalitě. Po Karamazovích,   Tobruku a dalších.   Přichází Jménem Krále,   dobře zvolené téma. Hezky   předvedené detektivské   metody ve středověku. Opět   se zde nachází "hloupá   církev", která si nedá   se svým otravováním pokoj.   Musel jsem se smát.
Patrik581102
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.12.2014
Historická detektivka a   hezký příběh s dobrým   koncem . V dnešní době na   českou kinematografii   nezvyklé. A podle mne   výborné obsazení. Proto se   mi líbí.
remky3
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.10.2009
Četl jsem zpracování tohoto   příběhu od Vlastimila   Vondrušky. Kdo máte rádi   historické příběhy, tak   vřele doporučuji všechno od   tohoto autora přečíst.   Vždy je rozdíl mezi   knižním a filmovým   zpracováním, ale myslím si,   že se s tím pan režisér   popral velmi dobře. Herecké   obsazení bylo zvoleno s   rozvahou a příběh byl   natočen poutavou formou. Byl   bych rád, kdyby se točilo   více takových filmů.
Komparsista11
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.6.2009
Byl jsem hodně překvapenej.   Já historické filmy až tak   moc nemusím, ale nakonec jsem   díky účasti Rodena se   odhodlal taky k návštěvě   kina. Dost jsem se divil, že   jsem nezíval nudou a navíc   se dobře bavil. Spojení   historie a detektivky se fakt   filmařům povedlo. Tohle je   fakt výbornej film. Začátek   sice trochu slabší rozjezd,   jak už někdo píše, ale   jinak hodně dobrý. Po   delší době našemu filmu   tleskám.
chipushit
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.6.2009
Vondruška
Film se mi líbil. Zpočátku   byl dost popisný, ale   později začal nabírat na   zajímavosti. Herci mě   příjemně potěšili, i   když dle knih jsem si je   představovala jinak -   zlatovlasá Ludmila,   kučeravý Oto v dlouhých   vlasech, Oldřich z Chlumu   přemýšlivě hladí   bradku:-)
Závěr filmu   - liší dle od předlohy   nedávno znovuvydané -   napovídá, že se chystá   pokračovaní.
Že by   13 případů Oldřicha z   Chlumu nebo Hříšní lidé   království českého?   Necháme se překvapit.
akina1
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.5.2009
Dobu Přemysla Otakara II.   mám také ráda, ale film   nebyl až tak historicky   zaměřen do této doby,   vlastně se mohl odehrávat   kdykoliv. Je to taková   historická detektivka.
Přibližně do poloviny   jsem si říkala, že to asi   ani nepatří do kina, ale   více by tomu slušela   televizní obrazovka, ale   potom se děj rozjel a   celkově si myslím, že to   bylo dobré. Rozhodně   nečekejte ohromnou výpravu a   nákladné scény   zahraničních filmů, ale   chybět vám to nebude.
Velmi příjemně mě   překvapil výkon herců: od   Rodena nebo Issové jsem na to   zvyklá, ale od Vaculíka bych   takový výkon nečekala.
A závěrečná věta je   tak nadčasová, že mám   chuť si ji napsat velkými   písmeny a vyvěsit na dveře.
lubos969
Hodnocení:
Přidáno: 10.12.2014
lubos969
Tak jsem mylně čekal po   dlouhé době film z České   dilny.No a po 20min. raději   už ne.Další filmové pseudo   dílo našich "autorů   " co více dodat.
WrongDawe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.5.2009
Rikal sem si,ze v cesku,kde   sou k tomu dost idealni   podminky se netoci zadny   historicky filmy a   vida:D...kazdopadne kdyz nic   jineho,tak me do kina nalaka   vesmes pozitivni ohlas a   predevsim doba Premysla   Otakara II.,ta mi prijde   ohrome lakava!
Voglick
Hodnocení:
Přidáno: 20.10.2009
Také jsem očekávala něco   jiného, než film nabízel. I   tak ale dokázal upoutat   pozornost. Kritika není   příliš nadšená a recenze   na tento film nezní nijak   vábně, ale podle mě se od   středověkého prostředí   nemusí očekávat jen   opilecké bitky o prsaté   dvorní dámy. Nikolaev   nabídl podle slov většiny   "středověkou   detektivku". No a co?   Divák od začáku ví, která   bije, ale narozdíl od   současné doby nebylo tak   snadné někomu prokázat   vinu. A stále platil zákon,   že bohatým a vlivným se   vina dokazuje mnohem hůř.
Zklamala mě závěrečná   bitva "mano a mano",   protože už od začátku bylo   jasné, že Oldřich prostě   musí záporáka zabít.   Viděla jsem lepší filmy,   ale také mnohem horší.
asimna
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.12.2014
Jménem krále
V. Vondruška je můj velmi   oblíbený autor. Nejenom, že   mám přečtený všechny jeho   knihy, ale mám doma i   většinu vydaných audio   knih, které neustále   poslouchám. Proto jsem se na   tento film velmi těšila, ale   nějak jsem byla
  zklamaná. Asi kdybych   knihu
neznala, tak by   se mi to
celkem   líbilo, ale takhle jsem
byla spíše zklamaná.   Pán
Roden je výborný   herec a
mám ho moc   ráda .... ale tady
  měl hrát někdo jiný. A to   samé
si myslím i u   ostatních
postavách -   Klára nebyla Klára
  dle popisu V.Vondrušky atd. K

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih75990minih75990Řekni mi to beze slov (1979) [TV inscenace] 
Řekni mi to beze slov n
minih20164minih20164Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc (1969) 
n
minih42812minih42812Tma (2005) 
The Dark n
minih47245minih47245Dilino a čert (2009) [TV film] 
Dilino a čert n
minih45352minih45352Tetička za všechny peníze (1973) [TV inscenace] 
Tetička za všechny peníze n
minih18348minih18348S Pydlou v zádech (1984) 
n
minih40969minih40969Panenka z vltavské tůně (1976) [TV inscenace] 
Panenka z vltavské tůně n
minih43543minih43543Brána do záhrobí (1981) 
E tu vivrai nel terrore - L'aldilà n
minih66561minih66561Oliver Twist (1965) [TV inscenace] 
Oliver Twist n
minih54499minih54499Byla jednou jedna budoucnost (1965) [TV inscenace] 
Byla jednou jedna budoucnost n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - 168 hodin (2006) [TV pořad]

10:00 - 10:35

14 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Rozmnožování v divočině

09:25 - 10:15

49 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Odznak Vysočina

09:35 - 10:55

39 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Vytoč mého agenta (2022) [TV s...

09:15 - 10:30

59 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190638
Osobností: 698067
Fotografií: 764724
Plakátů: 377096
Obsahů a biografií: 178422

Poslední komentáře

Temno (1950)

Temno
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Zvony z rákosu (1950)

Zvony z rákosu
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Žízeň (1949)

Žízeň
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Rande (2000) [TV epizoda]

Rande
Taky slušný díl, několik   scének a hlášek   výborných. Stěžejní téma   dílu je, že Kitty chce s   Ericem trávit více času,   zdá se ji, že se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Den poté (2000) [TV epizoda]

Den poté
Eric se konečně dočká a   má sex s Donnou, ale každej   kvalitu sexu vidí jinak a   různě o ní mluví. Celkově   slušný díl, vícero   vtipných seků a hlášek -   70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10