Duben
ohodnotit

Medená veža

Žánr:
Rok:
1970
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
28.8.1970

Obsah filmu Medená veža

 
Je to dramatický príbeh troch nerozlučných kamarátov už od útleho detstva, ktorý spoločné vyrastali na horách. Pokiaľ sa nestali skutočnými horolezcami. Trojica kamarátov (Pirin, Starec, Valér) žila osamote a šťastne v horskej chate vo Vysokých Tatrách. Ich nerozlučné kamarátske chvíle trvali dovtedy pokiaľ sa Pirin nezamiloval do Sášky. Pirin sa oženil a Sášku nasťahoval k nim na horskú chatu. Od tejto chvíle sa ich životy úplne zmenili.

Priateľstvo troch nerozlučných kamarátov bolo vystavené ťažkým a náročným skúškam. Chata im začala byť pritesná a navyše sa začali medzi sebou aj hádať. Pirin začal žiarliť na Sášku, že stále niekam...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Martin HollýMartin Hollý  
hraje:
Štefan KvietikŠtefan Kvietik.....Pirin [35]   
Emília VášáryováEmília Vášáryová.....Saška [27]   
Ivan RajniakIvan Rajniak.....Valér [38]   
Ivan MistríkIvan Mistrík....."R" [34]   
Michal DočolomanskýMichal Dočolomanský.....lékař [28]   
Vlado MüllerVlado Müller.....por. Pardek [34]   
Slávo DrozdSlávo Drozd.....Lasík [39]   
Július VašekJúlius Vašek.....Prašivec [43]   
Alena SkokanováAlena Skokanová.....polská turistka [28]   
scénář:
Ivan BukovčanIvan Bukovčan  
námět:
Ivan BukovčanIvan Bukovčan  
hudba:
Zdeněk LiškaZdeněk Liška  
kamera:
Karol KrškaKarol Krška  
střih:
Maxmilián RemeňMaxmilián Remeň  
trailer
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
slovenská
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Medená veža >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.2.2021
Nestárnoucí snímek o třech kamarádech   poklidně žijících v malé horské chatě na   hřebenu Vysokých Tater, na který může být   slovenská kinematografie náležitě hrdá. Není   dalšího filmu, který by tak okouzlil nejen   vcelku skromným příběhem mající ve své   jádru určitý dobrodružně-romantický motiv v   souladu s horami, které jsou navíc zvýrazněny   nádhernými scenériemi, navíc nápaditě   zachycené širokoúhlou kamerou. Námět s   klasickou ryze lidskou šablonou, ve které   poklidný život kamarádů rozbourá příchod   ženy, svým způsobem může být   předvídatelný, ale to na věci nic nemění.   Kriminální motiv na konci už je jen coby   doplněk, který by tam být ani nemusel, ale na   druhou stranu, proč ne. Do daného prostředí se   to hodí. Snímek natočený na počátku   sedmdesátých let, ale jakoby byl včera. Tak je   nestárnoucí a dějově stále aktuální. Jaký   jiný film se tímto může pyšnit. Režisérovi   Martinu Hollýmu ml. se tímto povedl filmový   majstrštyk, na který mohou být Slováci   náležitě hrdí.
Knell
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.7.2016
Esencia atmosféry môjho detstva. Príbeh hodný   Shakespeara, ale skúpy na slovo, ktoré keď už   padne, je ostrejšie hrany Žabieho   Koňa.
Priateľstvo, odvaha, spolupatričnosť a   zodpovednosť tam hore, ako pevné lano držiace   pohromade tieto tri postavičky aj ich príbeh,   odrážajúci sa od Tatranských stien vo zvukovom   monumente majstra Lišku, tu jednoducho, jasne a   navždy vymedzuje naozajstnú slobodu od toho   hmlistého patoku, čo dýchame v našej šedivej   malosti.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 4.4.2016
Krásné záběry z hor. Ovšem příběh sám je   stupidní jak směna v parlamentu. Ten scénář   nemohlo vytáhnout k výšinám ani skvělá   herecká čtveřice. A je to škoda.  
20160403 8130/8147 */2 s.u.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.12.2013
Tento film je často reprýzován na Slovensku a   patří do zlaté pokladnice slovenského filmu.   Tři kamarádi žijící v Tatrách, lezou po   horách a občas si zapašují z Polska nějaký   potřebný tovar. Vše plyne v pohodě, četníci   je nemohou chytit při činu, až se trochu vztahy   tří chlapů naruší, když do jejich života   zasáhne krásná žena, která si i jednoho vezme   za muže. Ale Pirin je tak podezřívavý a   žárlivý a Sašce umí udělat ze života peklo,   podezřívá jí, že se mu tahá s doktorem.   Saška jednoho dne umírá na skále a chlapi jdou   do vězení. Pozdě je bycha honit, velice pozdě   si Pirin uvědomí, jakou udělal hloupost, že   ženě nevěřil, přitom ona jej milovala až za   hrob. Nemůže se s osudem srovnat, a za hloupost   se platí, napíše dopis na rozloučenou a jde se   zabít. Herecký koncert Štefana Kvietika, Emilie   Vašáryové, Ivana Rajniaka a Ivana Mistrika....
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.8.2011
Na Slovensku si tohoto snímku dosti cení. Je to   takový typický film, který něco řekne o   Slovensku. Našel bych tu kombinaci žánrů.   Poetiku - nádherné prostředí Vysokých Tater,   kde se příběh odehrává. Při vhodné   kombinaci s hudbou vzniká i romantika. Poznáme   tu však i drama a tragédii.
Tři kamarádi se   spolu starají o takový malý hostineček kdesi   vysoko v kopcích. Vždy s úderem jara   začínají a spřicházejícím podzimem   odcházejí. Většinou jsou tam na samotě o   samotě. Občas sem zabrouzdá nějaký ten   turista či řádová sestra. Jednoho dne si jeden   z nich s sebou přivede manželku, krásnou   Sašku. To už je pak otázka času, kdy se   objeví žárlivost, nedůvěra a malér je na   světě. Aby toho nebylo málo, druhý z   kamarádů se také živí jako pašerák.   Financům na česko-polské hranici však nelze   unikat věčně.
Film se rozjídí romanticky a   humorně a mění se v cela jiný žánr. Už   kvůli prostředí a atmosféře si snímek   zaslouží vysokou známku.
Nasudr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.8.2011
Je to jeden z najlepších slovenských filmov.   Opisuje príbeh troch kamarátov, horolezcov,   ktorí žili v horskej chate vo Vysokých   Tatrách. Všetci, hoci každý inej povahy, boli   veľkými a nerozlučnými kamarátmi, ktorých   spájala láska ku krásnej prírode a život v   nej. Všetko klapalo na 100 percent, až sa na   chate objavila žena, ktorá okamžite zmenila ich   vzťahy i celkový život v horskej chate. Škoda   nešťastného konca, pretože pri inom scenári   mohlo byť natočených ešte oveľa viac   zaujímavých pokračovaní.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.8.2011
Vysoké Tatry
Vysoké Tatry, Československo 70. léta a v nich   se odehrál příběh tří kamarádů, do jejich   relativně poklidného života vstoupila žena a   na malér bylo zaděláno - došlo k   nedorozumění - zatímco ji podezíral, že mu   byla nevěrná, ona ho milovala... Tragédie na   sebe nedala čekat...

Film se mi celkově   líbil, krásné záběry na majestátné horské   štíty, hudba, i celkově vykreslený chlapský   svět, do kterého přišla na   "návštěvu" žena.

Nevíte někdo,   kde přesně se nachází ta horská chata bouda   na které byl film natáčen? Napište mi. Dík
alfonzcepicka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.6.2007
zobrazuje zivot troch muzov, ktori su izolovani od   bezneho zivota v civilizacii, spravuju horsku   chatu v tatrach. vytvara sa medzi nimi zvlastny   vztah, je to vztah priatelsky, navonok posobiaci   drsnejsie, ale je strasne harmonicky, hoci vsetci   traja maju odlisny charakter, niekedy az   protikladny. Waler je nezodpovedny z hladiska   pravneho vedomia jaksi nekomformny, pocituje   potrebu porusovat predpisy. R (tak sa vola)je   zalozeny trochu filozofickejsie. Pirinovou (stefan   kvietik) dominantou vlastnostou je zas popudlivost   a zadumcivost. vsetci su tiez tvrdohlavi. Spaja   ich laska k horam i k sebe navzajom, hoci nikto z   nich o tom nepotrebuje hovorit priamo. klucovou   udalostou je, ked do ich vztahu vstupuje zena   (Saška), ktora sa vyda za pirina. narusa sa   tradicna koncepcia vztahu troch muzov, je tam   treti element, s ktorym sa nakoniec vysporiadaju.   cela trojica zije v akomsi stereotype mimo   civilizacie, preto su neprisposobivi. ta   neprisposobivost je vyrazna aj vo vztahu k pravnym   predpisom (oni akoby sa riadili vlastnymi   pravidlami). pirin podozrieva sasku z nevery, je o   nej presvedceny. ked su spolu na skale, saska   padne a zomiera. okrem pirina neboli svedkovia a   tak sa posuskava ze pirin ju zabil. Vynimocny je   vztah pirina k tej smrti, pretoze vyplynie, ze on   ju nezabil, pretrhlo sa jej lano, avsak on ju   chcel zabit. pocituje teda vinu akoby ju skutocne   zabil. tento pocit neunesie a spacha samovrazdu.   chcel by som len na zaver zdoraznit ze medena veza   je pre mna obzvlast zaujimava ako buduceho   pravnika, objavuju sa tu zaujimave momenty: vztah   ustrednej trojice k predpisom (ich deviacia,   miestami anarchizmus - hlavne u walera) a napokon   pirinov poct viny k cinu, ktory chcel spachat,   nespachal ho, ale vysledok bol taky akoby ho bol   spachal

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih32681minih32681Muž, který vycházel z hrobu (2001) [TV film] 
Muž, který vycházel z hrobu n
minih2559minih2559Advokátka Věra (1937) 
Advokátka Věra n
minih64769minih64769The Cottage (2008) 
The Cottage n
minih13388minih13388Na stromě (1971) 
Sur un arbre perché n
minih169761minih169761Daria (2019) 
Daria n
minih70458minih70458Poldové z Hill Street (1981) [TV seriál] 
Hill Street Blues n
minih12226minih12226Méďa Béďa (1964) 
Hey, There It's Yogi Bear! n
minih37058minih37058Lakomec (1980) 
L avare n
minih19090minih19090Smělé inkognito (1972) 
Alleluja E Sartana Figli Di... Dio n
minih48608minih48608Měsíc s dýmkou (1967) [TV inscenace] 
Měsíc s dýmkou n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Stratená dolina (1976)

 Stratená dolina (1976)
Stratená dolina n
 
Žánr: komedie
Země: Československo
Režie: Martin Ťapák

(pokračování)

Orlie pierko (1971)

 Orlie pierko (1971)
Orlie pierko n
 
Žánr: drama / dobrodružný
Země: Československo
Režie: Martin Hollý

(pokračování)

Medená veža (1970)Medená veža (1970)Medená veža (1970)Medená veža (1970)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698000
Fotografií: 764509
Plakátů: 376916
Obsahů a biografií: 178385

Poslední komentáře

Pan profesor (1999) [TV epizoda]

Pan profesor
Lurie je stále potom co ji   vyhodili ze školy doma a   navštíví jí její profesor   se kterým má sex. Eric je   vidí líbat a chce to na ní   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

A Country Christmas (2013)

A Country Christmas
Nevím, ale tyhle americké   "santaclausovské" taškařice   (ať už filmové či   televizní) mi prostě nic   neříkají. Herecky to sice   ujde, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Bídníci (2018) [TV minisérie]

Bídníci
Cožpak o to, technicky téhle   nové televizní verzi slavné   klasiky nic nechybí i   výprava je určitě velmi   solidní, ale tahle věc   stojí a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10