Duben
ohodnotit

Propast

The Abyss

Další název:
Priepasť (SK)
Žánr:
Rok:
1989
Délka:
139 minut
Premiéra v ČR:
1.4.1991
„Hluboko pod hladinou oceánu je něco, co nepochází z této planety...“

Komentáře k filmu Propast

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 22
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.4.2010
Paráda!
Tento sci-fi kosek mám rád   už dlouhá léta. Je   výborně natočen a na svou   dobu má skvěle udělané   efekty a triky. Je to zkrátka   pěkná napínavá podívaná   se skvělým hereckým   obsazením. Edgar Harris se   mně tu hodně líbil.
Agostino
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.4.2009
Dlhé roky pred slávnym   pokrikovaním "Som kráľ   sveta!" strávil James   Cameron tiež pod vodnou   hladinou. Na konci obdobia   studenej vojny však priniesol   sci-fi iného rázu...
V tomto prípade tento   film sa mu ozaj vydaril.   Réžia tohto filmu bola   fantastická, priam až   úchvatná. Všade dookola   vidieť nádherný podmorský   svet, ktorý je ešte pre nás   veľkou neznámou. Perfekciu   diela uzatvárajú nielen   vizuálne efekty a hudba Alana   Silvestriho, ale aj herci na   čele s Edom Harrisom. Tak si   ich užite a nezabúdajte, že   kto dlho čumí do priepasti,   hľadí vlastne do seba   samého...Nespúšťa očí zo   svojich hercov, no pritom sa   dokáže hrať s technickými   finesami a podmienkami   natáčania v extrémnych   podmienkach.
enejčel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.6.2013
James Cameron a jeho filmy   patří mezi obrovskou   kvalitu. Propast je další   jeho suprový film. Dokonalý   filmař jako on má úspěch v   kapse!
Příběh,   efekty, herci, to vše tady   funguje a bezpochyby je tohle   jeden z nejleších sci-fi   filmů 80tých let!
Chrustyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Skvělý film s parádními   triky. Je vidět, že Cameron   má vodu rád a jakmile se   vydá pod ní začnou se dít   věci. Parádní film s   překvapivě kladnými   mimozemšťany (žadné   masakry potápěčů se   nekonají). Ale hlavně se na   to krásně kouká. Prostě   100%
Alix
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.6.2010
Ano, paráda! Taky mám tento   film ráda už dlouhá léta.   Akce, napětí, podmořské   záběry a do toho zajímavě   ztvárnění mimozemšťané,   jo, užívala jsem si to.   Kritizovaný konec ve stylu   happy end mi ani trochu   nevadil, protože jsem měla   pocit, že po všech těch   nervech si trochu klidu   zasloužím.
Ocean
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.10.2009
V tej dobe nie príliš ešte   dobre známy režisér James   Cameron sa podial nakrútiť   niečo nové a fascinujúce,   film ktorý sa odohrával v   neprebádaných hlbinách   oceánu. Ed Harris hlavný   hrdina tohto úchvatného   scifi filmu tu zaúčinkoval   na výbornú. tento film som   ešte v dávnejšej dobe videl   len na videokazete s   nekvalitným prekladom, no   načisto má očaril. Bola tu   prekrásna a fascinujúca   podmorská scenéria, ktorá   na mňa zapôsobila   očarujúcim pojmom. Dej tohto   scifi bol napínavý a   úchvatný.
Pitryx
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.7.2019
Tak po spoustě let jsem si   dal opáčko, tentokrát s   prodlouženou verzí a mám z   ní hodně rozpačité pocity.   To, co jsem pochopil   normálně, mi nyní bylo   dáváno po lopatě. Ale   budiž. Takže strhávám jen   5 % plus 5 % za dvě   zbytečné scény. Ta jedna je   zbytečně zdlouhavé   oživování Lin a jako druhá   ta její zbytečná   ufňukanost na konci. Ale   pořád je to super film.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.12.2019
(prodloužená verze)   Začíná to jako podmořský   špionážní příběh o   hledání ztracené sovětské   jaderné ponorky a končí   jako podmořské blízké   setkání třetího druhu.   James Cameron opět ukázal v   čem tkví jeho vizionářské   filmové umění. Celý   snímek je plný citací a   struktur nejrůznějších   snímků převážně v   oblasti sci-fi jak Camerona,   tak i Spielberga. Závěr   plný emocí byl prostě   nutný, to se musí nechat.   Má dokonce i tu zvláštnost,   že vznikla prodloužená   verze, která naprosto   rozbourává původní koncept   tzv. kinoverze. Dozvíme se   totiž, z jakého důvodu   mimozemská civilizace na Zemi   vlastně přilétla a co a   proč měla v úmyslu. V tomto   směru se dokonce použil   biblický motiv a s tím   spojená jedna určitá   pohroma světa. Jsou delší i   mnohé dialogy, které daleko   více dávají smysl. Snímek   jako takový je po technické   stránce úžasný. Na to, že   bylo CGI v podstatě ještě v   plenkách, se na konec   osmdesátých let skutečně   jedná o pecku. Neonová   vizualizace mimozemšťanů je   doslova pastva pro oči. A   právě ta přemíra světel a   záře, spojené s nádhernou   dojemnou atmosférou, hodně   připomíná výše zmíněný   Spielbergův počin 'Blízká   setkání třetího druhu'   (1977). Dramatizace celého   příběhu je výborná a   místy i dosti napínavá.   Například honička mini   ponorek na dně oceánu, ve   stejném smyslu jako jsou   automobilové honičky na   silnicích, nenechají od   obrazovky odtrhnout oči, byť   ta scéna není zrovna   dlouhá. A co teprve, když od   hladiny padá utrhnutý   jeřáb. I herci vytvořili   prvotřídní výkon. Už dle   jejich výrazů lze plně   odhadnout charakteristiku   postavy, kterou hrají.   Nelehké natáčení, při   kterém si všichni užili   své, přineslo úžasný   snímek opět potvrzující   Cameronovu profesionalitu.   Zanechává fascinující   jedinečný filmový   zážitek, ke kterému se   jisto jistě mnohý divák   bude rád vracet.
prvosenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.1.2013
PROPAST

Když   si James Cameron zamane, že   natočí celý film ve vodní   nádrži, tak to prostě   udělá a výsledek bude   vždycky dokonalý. Cameron   tentokrát pozval diváky do   svého oblíbeného   prostředí pod hladinou   oceánu. Vznikl tak skvěle   vyvážený mix thrilleru a   sci-fi, který vyčnívá z   hlubin zapomnění stále   slušivými digitálními   triky a výbornou režií.   Vynikající Cameronova režie   vytvořila opět revoluční   dílko s pomalu vygradovaným   napětím. I když je cesta   podmořským světem takřka   tříhodinová, ani na chvíli   nenudí.

Je   vidět, že k magickým   hlubinám oceánu má pan   režisér blízko, ale ten   příběh je trochu více   pohádkový, než jsem   čekala. Nicméně Propast je   krásně natočený film s   perfektními fascinujícími   triky, úžasnými scenériemi   z podmořské základny   mimozemšťanů, s výbornou   kamerou, s dokonalou   technickou stránkou. Korunu   všemu dává skvělý Ed   Harris v roli chlapáckého   kapitána podmořské   stanice.
Zkrátka super   film, s docela příjemným   příběhem, který kazí jen   přihlouple otevřený   závěr. Jïnak ale považuju   tuhle podmořskou variaci na   Blízká setkání třetího   druhu za jeden z nejlepších   dobrodružných filmů.

Škoda toho konce,   protože s lepším   scénářem by se Propast   mohla zařadit mezi nejlepší   sci-fi historie. Pro   příznivce tvrdé akční   jízdy bude možná Propast   trochu nudná, ale pokud se   tak nestane budete příjemně   překvapeni. Tichý svět pod   mořskou hladinou si ale podle   mého názoru zasluhuje   pomalejší způsob   vyprávění a k tomuto   prostředí se zvolené tempo   znamenitě hodí.
LenC2
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2009
Propast je úžasně   provedená sci-fi na dobu   vzniku s perfektními efekty a   na DVD speciální edici se   můžeme pokochat o 30 minut   delší verzí než byla k   vidění v kině. V režii J.   Camerona je záruka   dokonalosti.
Langley
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.1.2009
Pěkný sci-fi příběh   odehrávající se pod   mořskou hladinou od Jamese   Camerona, režiséra, jenž   dokazuje, že má prostě   tento žánr zmáknutý na   jedničku.
roox
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.12.2016
Dnes již klasický snímek,   kvalita prověřený léty,   Cameron nezklame snad nikdy.   Tedy stojí okouknout i přes   to, že snímek vznikl více   než před 15 lety. 9/10
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.7.2020
Režisér James Cameron   opakovaně prokázal svė   schopnosti a tento film   patří mezi jeho nejlepší.   Originálně pojaté scifi s   velmi působivou výpravou, na   svou dobu výbornými   trikovými sekvencemi a   vynikajícím obsazením v   němž nechybí jeho   oblíbenec Michael Biehn a v   hlavních rolích září Ed   Harris a M. E. Mastrantonio.   Když se k tomu přidá   báječná hudba Alana   Silvestriho je z toho   opravdový zážitek. Ani při   opakovanén sledování tenhle   film ani trochu neztrácí   svou působivost.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.11.2020
Bývala doba, po prvním   Terminátorovi, kdy jsem   cíleně vyhledávala filmy s   Michaelem Biehnem. A objevila   jsem kníratého záporáka.   Naštěstí jsem objevila   alespoň Eda Harrise a   zajímavý příběh. V   poslední době, když se zase   k Propasti nachomýtnu,   sledují, kdy Ed Harris modrou   ruku má a kdy ne, občas to   tvůrcům nevychází.
netopir55
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.8.2009
Ed Harris hlavný hrdina   tohohle snímku svou roli   předvedl bravúrně.Na dobu   vzniku skvělé efekty,které   jsou i dnes úžasné.Film sem   měl možnost shlédnout   ještě na VHS a pak v   televizi to několikrát   hrálo.Hvězdička je i za   skvělého Michaella   Biehna,mého oblíbence,který   je teď zlý zločinec s   úmyslem zničit přátelskou   mimozemskou rasu.Síce to   není nejlepší od   Camerona,ani druhé   nejlepší,ale co James   natočí to je klasika ve   svém žánru,což THE ABYSS   rozhodně je a bude.
Lasy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.8.2008
Teda já si taky myslím, že   konec by měl být takový   nečekaný. Určitě patří   mezi mé oblíbené filmy, na   který se vždy rád kouknu
Ed
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.2.2005
O tom, že setkání   pozemšťanů a   mimozemšťanů nemusí být   vždy nepřátelské.   Speciální efekty oceněné   Oscarem jsou zárukou pěkné   podívané. Trochu kýčovitý   závěr filmu, ale celkem se   to dá.
SvoKar
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.3.2011
Pro mě jeden z nejlepších   "ufonských" filmů,   i když na Best of Best to   nevidím. Na začátku trvá   dlouho, než se vůbec začne   dít něco abnormálního, a   celkově jsou mnohé scény   zbytečně dlouhé - třeba   Budův sestup do propasti.   Nemůžu nezmínit hudbu Alana   Silvestriho - v mnohém   podobná Predatorovi, ale   dobrá. Trochu nechápu, proč   se "město"   nevynořilo už když kvůli   ufonům havarovala ponorka -   tak jako tak se vynořili   proto, aby někomu zachránili   život - nebo jsem něco   nepochopil? Každopádně mi   konec na rozdíl od jiných   nepřipadá přeslazený,   nevadí mi.
Strength
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.5.2007
Na jednu stránku je to velmi   vynikajácí film s   pořádným dějem a dobrým   hereckým obsazením, na   druhou stránku se mi trochu   nelíbilo, jak zpracovaly ten   konec, když jsem to viděla   poprvé, tak jsem čekala   naprosto jiný konec, sice   jsem byla nemile překvapena,   ale stále jde o kvalitní   snímek (alespoň podle mne).
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.12.2013
Hodní mimozemšťané....
PROPAST mi léta unikala, tak   jsem se podíval aš teď.   Musím smeknout před triky,   hudbou, hereckými výkony a   celkovému vyznění filmu.   Svět většinou s   mimozemšťany bojuje, zde   jsou v jiné roli. Film je   opravdu skvěle natočen a   nepůsobí staře ani dnes!   Proč nejdu s hodnocením   výš je delší stopáž   snímku a občas pomalejší   tempo. 6/10
callaghan
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.1.2008
Velice svižný a zpočátku   kvalitní film je bohužel   zbabrán ve finále s velkým   počtem podivností.   Posledních cca 30 minut, ve   kterých se dějí fakt   zázraky, mají jediný cíl,   a to dovést děj stůj co   stůj k happy endu.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.12.2016
Část se sestupem do propasti   se mi líbila. Zbytek je   trochu mišmaš a závěr   příliš přeslazený.   Vlastně celé ty   "milostné" části   jsou nudný. A to včetně   utopení a zázračné   zmrtvýchvstání Budovo   bejvalky.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih42940minih42940Štěstí na dosah (2006) 
The Pursuit of Happyness n
minih13634minih13634Návrat do budoucnosti 3 (1990) 
Back to the Future Part III n
minih4235minih4235Blázni, vodníci a podvodníci (1980) 
Blázni, vodníci a podvodníci n
minih10097minih10097Kdo najde přítele, najde poklad (1981) 
Chi trova un amico, trova un tesoro n
minih70314minih70314Wolverine (2013) 
The Wolverine n
minih69893minih69893Tučňáci z Madagaskaru (2008) [TV seriál] 
The Penguins of Madagascar n
minih23890minih23890Zlatí úhoři (1979) 
Zlatí úhoři n
minih25032minih25032Město šílenců (1997) 
Mad City n
minih28356minih28356Devátá brána (1999) 
The Ninth Gate n
minih43075minih43075Zmeškaný hovor (2008) 
One Missed Call n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - --

13:00 - 13:05

2 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Král Karel III. malířem

12:45 - 13:35

17 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Hříchy pro pátera Knoxe (1992)...

13:00 - 14:15

2 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

12:50 - 13:25

12 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190666
Osobností: 698158
Fotografií: 765168
Plakátů: 377315
Obsahů a biografií: 178488

Poslední komentáře

Ze Země na Měsíc (1998) [TV mini...

Ze Země na Měsíc
Parádní hraný dokument o   dobývaní měsíce. HBO   umělo vždy udělat kvalitní   seriály, navíc ve   spolupráci s Tomem Hanksem.   Každý fanoušek kosmonautiky   musí zajásat.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Odvážná Vaiana: Legenda o konci ...

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Tradiční schéma pohádky   vůbec není na škodu. Dětem   se určitě bude líbit   netradiční prostředí a   příběh. Pohádka, která   moje vnoučky bavila.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Vražda v Ostrovní ulici (1933)

Vražda v Ostrovní ulici
V roce 1933 byl u nás   zvukový film stále ještě   víceméně v plenkách a   tohle je vlastně první ryze   česká filmová detektivka.   Tvůrci více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Sbohem, Sabato (1970)

Sbohem, Sabato
O trochu slabší než   jednička L.V.Cleef mi tam   seděl víc,dobrodružná   honička za vozem plným   zlata,dost přestřelek,pravé   westernové   prostředí,lepší průměr.

Autor: PORTER | Hodnocení: 6 / 10

Táta Hyda (2000) [TV epizoda]

Táta Hyda
Hyde najde svého otce, ale   ten se k němu zprvu moc nemá   a ještě lundá. Fez se   snaží okouzlit ženy   poblíž sebe, ale moc to   nejde a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sydney Ozerov-Meyer

Ozerov-Meyer Sydney

Duše (Soul)

Duše
Soul

Ivan Hanuš

Hanuš Ivan

Šamanův příběh (Shaman's Tale)

Šamanův příběh
Shaman's Tale

Jim Patterson

Patterson Jim

Kimberly Ray

Ray Kimberly

Zimní pohádka

Zimní pohádka
Zimní pohádka

Neta Riskin

Riskin Neta

Jake Armstrong

Armstrong Jake

Albert Kantof

Kantof Albert

Naposled navštívené:
Sydney Ozerov-Meyer

Ozerov-Meyer Sydney

Duše (Soul)

Duše
Soul

Ivan Hanuš

Hanuš Ivan

Šamanův příběh (Shaman's Tale)

Šamanův příběh
Shaman's Tale

Jim Patterson

Patterson Jim

Kimberly Ray

Ray Kimberly

Zimní pohádka

Zimní pohádka
Zimní pohádka

Neta Riskin

Riskin Neta

Jake Armstrong

Armstrong Jake

Albert Kantof

Kantof Albert