Duben
ohodnotit

Rozpoutané peklo

Dante's Peak

Další název:
Rozpútané peklo (SK)
Rok:
1997
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
17.4.1997
„Nebezpečí lidi sbližuje!“

Obsah filmu Rozpoutané peklo

 
Katastrofický film nás zavádí do idylického městečka Dante´s Peak na úpatí stejnojmenné, již dlouhou dobu nečinné sopky. Zkušený vulkanolog Harry Dalton však ví, že se sopkou není něco v pořádku, ale marně se snaží přesvědčit svého šéfa o evakuaci celého města...

Před čtyřmi lety v Kolumbii přišel při velkém sopečném výbuchu o milovanou přítelkyni geolog Harry Dalton. Od té doby se věnuje výhradně práci a jezdí po světě na místa, kde hrozí sopečný výbuch. Právě nyní ho šéf Paul posílá do městečka Dante´s Peak, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází sopka, která jeví nepatrné, avšak znepokojující známky aktivity. Harry přijíždí právě...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Roger DonaldsonRoger Donaldson  
Dennis WashingtonDennis Washington.....letecké záběry   
hraje:
Pierce BrosnanPierce Brosnan.....Harry Dalton [43]   
Linda HamiltonLinda Hamilton.....Rachel Wandová [40]   
Jamie Renée SmithJamie Renée Smith.....Lauren [10]   
Jeremy FoleyJeremy Foley.....Graham [14]   
Elizabeth HoffmanElizabeth Hoffman.....Ruth [70]   
Charles HallahanCharles Hallahan.....Paul Dreyfus [53]   
Grant HeslovGrant Heslov.....Greg [33]   
Kirk TrutnerKirk Trutner.....Terry [35]   
Arabella FieldArabella Field.....Nancy [32]   
Tzi MaTzi Ma.....Stan [34]   
Brian ReddyBrian Reddy.....Les Worrell   
Lee GarlingtonLee Garlington.....dr. Foxová [43]   
Carole AndroskyCarole Androsky.....Mary Kellyová [54]   
Peter JasonPeter Jason  
Walker BrandtWalker Brandt  
Bill BolenderBill Bolender.....šerif Turner [56]   
scénář:
Leslie BohemLeslie Bohem  
hudba:
John FrizzellJohn Frizzell  
James Newton HowardJames Newton Howard.....ústřední réma [45]   
Richard RodgersRichard Rodgers.....píseň Blue Moon Revisited   
Lorenz HartLorenz Hart.....píseň Blue Moon Revisited   
Margo TimminsMargo Timmins.....píseň Blue Moon Revisited   
Michael TimminsMichael Timmins.....píseň Blue Moon Revisited   
kamera:
Andrzej BartkowiakAndrzej Bartkowiak  
střih:
Howard E. SmithHoward E. Smith  
Conrad Buff IVConrad Buff IV  
Tina HirschTina Hirsch  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm-Alfa
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Rozpoutané peklo >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.7.2021
Jeden z lepších katastrofických filmů, který   se sice nevyhnul několika nesmyslným scénám   (nebo opravdu lze autem bez větší úhony   project polem žhavé lávy?), ale přesto   disponuje slušnou dávkou napětí. Má dobře   vystavěnou atmosféru, na poutavě provedené   efekty všech těch výbuchů a sesuvů se hezky   kouká a na hrdinného Pierce Brosnana jakbysmet.   A hurá - dokonce i pejsek přežil!
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.10.2020
Katastrofický film klasicky hollywoodského   střihu. Hvězdy Linda Hamilton a Pierce Brosnan   měří síly s rozběsněnou sopkou za pomoci   hereckých rutinérů jako jsou Charles Hallahan   či Grant Heslov. Režisér Roger Donaldson   dostál své pověsti a natočil to technicky   bezchybně (s ohledem na možnosti druhé půle   90.let) ale chybí jakákoli nadstavba. Je to   jenom jeden z mnoha filmů tohoto žánru, který   není vůbec ničím osobitý. Jen dobré řemeslo   nic víc a nic míň.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 16.3.2019
Kdysi dávno jsem film viděl a i když mám   Brosnana rád, tak tohle mě nezaujalo. Dvě   hvězdy za jeho přítomnost, je myslím všechno   co můžu dát.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.12.2018
Před Bondem za Bondem nikdo nesmí stát...a co   nějaká sopka, ta je i na něj krátká. V   předmobilové době a bez sociálních sítí,   které by podle mě, komunikaci s obyvatelstvem   přeci jen zjednodušily, si Pierce Brosnan   poradí jak se sopkou, tak se starostkou Lindou   Hamilton, které výjimečně nejde po krku   terminátor. Katastrofická devadesátá, trošku   nutno brát s rezervou, ale dívat se na to dá   pořád.
charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.11.2018
Jeden z řady katastrofických filmů, kde v   hlavní roli figuruje sopka. Řekl bych, že   celkem dobře vystihuje obtížnost předpovědí   sopečných erupcí a následnou katastrofu po   takovém neočekávaném výbuchu a přibližuje   náročnost práce vulkanologů. Obsazení je   výborné a tomu odpovídají i herecké výkony.   Film je až na některé drobnosti celkem   věrohodný a Lindě Hamilton těch třináct let   od prvního Terminátora jen prospělo.
radegaster
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.9.2015
Nudné peklo
Dosti nezáživný katastrofický film. První   část je vlastně jen nudné čekání na to, až   se konečně NĚCO seběhne a když už na TO   konečně přijde, je to krátké a nezáživné.   Postavy jsou napsány trapně podle klasické   šablony, akční scény jsou pitomé až trapné.   A konec, takový prostě nečekáte, protože film   vlastně skončí, než se stihne něco odehrát.
thejduk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.11.2013
Asi nejlepší katastrofický film se sopkou - v   hlavní roli P.Brosnan ((J.Bond) v hlavní roli   opravdový Bond, triky (spousta) opravdu na   úrovni, i takové, jaké v jiných filmech nebyly   (záplavy, pyroklastický mrak), ovšem   zázračná záchrana v posledních sekundách,   některé nelogičnosti, ale to už k uvedenému   žánru patří.
Hugin
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 7.10.2012
Tak si to zhrňme. Bezproblémový pohyb v mračnu   sopečného popílku, projíždění autem žhavou   lávou, plavba a chůze vodou proměněnou v   kyselinu, úspěšné manévrování mezi   padajícími balvany, vdechování všudy   přítomného jedovaté plynu bez jakýchkoliv   následků a jako bonbónek, únik před   pyroklastickým mračnem v ohořelém autě bez   pneumatik. Výkon hodný agenta 007. Vztahové   problémy, počáteční nedůvěra se   zlehčováním nebezpečí a samozřejmě   záchrana v poslední možný okamžik, a to hned   několikrát, nezbytný happyend nesmí   samozřejmě chybět. O klišovitých dialozích   ani nemluvě. Katastrofické filmy v různých   obměnách, pořád dokola a pořád špatně.   Občas ty nesmysly, v tomto druhu filmů,   dokáží pobavit více než komedie.
Hortensie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.11.2011
Jeden z nejlepších katastrofických filmů
"Dante´s Peak", jak se tento snímek v   originále jmenuje, považuji za jeden z   nejlepších filmů v oblasti katastrofického   žánru, co jsem měla možnost kdy vidět.   Přijde mi, že bývá neprávem opomíjen v   různých žebříčcích. Pravda, legendy svého   žánru typu Skleněné peklo či Dobrodružství   Poseidonu asi nezaštítí, ale velmi zdatně jim   sekunduje. Pierce Brosnan zde podává jeden ze   svých nejlepších hereckých výkonů, taktéž   Linda Hamilton mě zde velmi příjemně   překvapila. Viděla jsem film poprvé cca kolem   roku 2000 a stále jsem v té době měla v živé   paměti její nemastný neslaný a hlavně   "mužatkový" výkon z Terminátorů.   Výborné herecké výkony podali také dětští   představitelé. Film je doprovázen slušnými   trikovými scénami výbuchu sopky, byť možná v   některých okamžicích méně reálnými,   přesto oproti různým fantasmagoriím, kde si   scénáristé neodpouštějí i prapodivné   příšery a jiné vymyšlenosti, zůstává   stále příběh "Dante´s Peaku"   poměrně velmi reálný.

Dávám deset bodů.   Možná někdo může namítnout, že jsou lepší   filmy s katastrofickou tématikou. Ano, jsou, dva   z nich jsem jmenovala. Ale jsou také filmy   mnohem, mnohem horší. Deset bodů dávám   snímkům, k nimž se čas od času s chutí   vracím a které mi poskytnou vždy téměř ten   samý emocionální zážitek jako při prvním   shlédnutí. Tento film obsahuje scénu, která mi   - jako jedna z mála filmových scén vůbec -   dokáže vehnat slzy do očí. Jde o emočně   vypjatý moment, kdy babička Ruth vstoupí do   řeky plné jedovaté kyseliny, aby zachránila   rodinu své snachy, byť mezi oběma ženami   vládlo vždy chladné napětí. Sama vzápětí   nato umírá...takový silný nával emocí   zdaleka mi zdaleka nezpůsobily jiné, ve   světové kinematografii daleko více   "profláknuté" scény typu utonutí   Jacka Dawsona v Titaniku či King Kongova smrt ve   stejnojmenném filmu. V neposlední řadě   tleskám též českému dabingu s mistrnými   hlasy Martiny Hudečkové a Aleše Procházky.
curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.5.2010
Když začnou vřít místní termální prameny,   končí poklidný život obyvatel   severoamerického městečka. Poměrně zdařilé   trikové záběry sopečné činnosti provázejí   prakticky větší část filmu, který se docela   povedl.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih17200minih17200První rytíř (1995) 
First Knight n
minih24241minih24241Žár (1986) 
Heat n
minih126818minih126818Filmový dobrodruh Karel Zeman (2015) 
Filmový dobrodruh Karel Zeman n
minih5706minih5706Don Franco a Don Ciccio v kritickém roce (1969) 
Don Franco e Don Ciccio nell'anno contestazione n
minih144139minih144139Mučedník (2016) 
Uchenik n
minih49217minih49217Miluji tě, Beth Cooperová (2009) 
I Love You, Beth Cooper n
minih154919minih154919Kings Bay (2017) 
Kings Bay n
minih14212minih14212Nevyhrožuj (1996) 
Don´t Be A Menace To South Central While Drinking Your Juice in the Hood n
minih137539minih137539Marguerite (2015) 
Marguerite n
minih48482minih48482Vévodkyně (2008) 
The Duchess n


Hodnocení:n12345678910
Rozpoutané peklo (1997)Rozpoutané peklo (1997)Rozpoutané peklo (1997)Rozpoutané peklo (1997)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178302

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10