Duben
ohodnotit

Slunce, seno, jahody

Žánr:
Rok:
1983
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
1.9.1984
„Víte, že dojivost závisí na kultuře prostředí? Student Šimon o tom musí přesvědčit svérázné obyvatele jihočeských Hoštic - i místní krávy.“

Komentáře k filmu Slunce, seno, jahody

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 64
Pitryx
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.1.2011
Příjemná letní   odreagovávačka, kdo na   vesnici v té době nežil,   zčásti neporozumí. Nebo   přinejmenším nepochopí tu   mentalitu a nádheru. Dával   jsem původně osmdesát, ale   protože si to dávám i dva   krát za rok, tak přidávám   dvacet. Co se na to koukám   tak mne to baví stále, tak   proč to nedat naplno za sto   procent, že ano.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.1.2024
Zatímco motto filmu Miloše   Formana „Hoří, má   panenko“ (1967) spočívá v   důsledném odhalování   negativních stránek lidské   povahy, v Troškově filmu jde   pro změnu o obraz ze života   jihočeské vesnice. Oba filmy   však mají společného   více, než by se mohlo zdát.   Solidní režijní vize,   plejáda neherců, hromada   zlidovělých hlášek,   nezapomenutelné scény a v   konečném důsledku i   problémy se stranickými   orgány své doby a vlivem   toho i omezené promítání.   Zatímco Formanův film   nakonec skončil v trezoru a   Forman později emigroval do   USA za nabídkou natočit film   v Hollywoodu, Troškovi hrozil   pětiletý zákaz. Inu,   dělnický lid v jakékoliv   profesi se zesměšňovat za   socialismu nevyplácelo. Snad   i právě to nakonec pomohlo   oběma filmům k tomu, aby se   staly divácky oblíbenými, a   to i dnes. Málokdo i ví, že   o několik let později   takzvaná Pláničkova metoda   byla skutečně někde   vyzkoušená a světe div se,   opravdu to fungovalo.   Každopádně. Zdeněk Troška   natočil film o životě na   vesnici a o charakterech   jednotlivců, jak je sám   viděl a prožíval, a tím se   hodně lišil od podobných   vesnických filmů, většinou   z 50. a 60. let, které   především agitovaly za   družstevnictví a plnění   plánů. Zvláště v dnešní   době to může znít jako   pohádka nebo fikce, ale ti,   kdo žili a žijí ve   městech, vědí houby. Letní   vesnická atmosféra z filmu   přímo sálá a z polní   cesty je cítit rozvířený   prach. Ve svém smyslu je film   živý a plný energie,   života a elánu. Zkrátka   vedle Troškovy prvotiny   „Bota jménem Melichar“   (1983) je to nepřekonatelný   film.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.8.2009
Skvela letni komedie.To se   panu Troskovi opravdu   podarilo.A herecke obsazeni je   tady uplne supr.Samozrejme   Helena Ruzickova...........no   ta role ji snad byla napsana   na telo.
A myslim si,ze   P.Kikincuk po teto sve roli uz   nikdy nedostal nejakou   vetsi.....tahle byla asi jeho   zivotni role.
Duri86
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.2.2013
Slunce seno je zkrátka   klasika, díl Jahody celou   trilogii začíná. o tom jak   Plánička používá hudbu ke   zvýšení dojivosti krav.   okolo tohoto tématu se točí   všechny tři díly.
Nasudr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.10.2010
Výborná česká komédia od   Zděnka Trošku. Famózne   spracovanie vynikajúceho   scenára, perfektne   rozpracované jednotlivé   osoby, krásne opísané   susedské vzťahy,   neopakovateľná babička,   mimoriadne zaujímavo   spracovaná rola velebného   pána, dedinských tetušiek a   taktiež tam nechýbala láska   a množstvo nečakaných i   komických situácií.   Najväčším gólom bol   experiment a to vplyv hudby na   dojivosť kráv. Super   oddychovka.
mildaaxe
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.10.2010
Do jihočeských Hoštic   přijíždí brigádník   Šimon Plánička, aby ve   zdejším kravíně aplikoval   svojí metodu „Vliv kultury   prostředí na užitkovost   dojnic“. Zpočátku   nenachází příliš mnoho   pochopení, avšak poté co   předseda zjistí, že   Plánička je synem   nadřízeného z krajské   zprávy má dveře všude   otevřené…
První   díl skvělé vesnické   trilogie Zdeňka Trošky   patří k tomu nejlepšímu,   co nám česká, potažmo   československá komedie   může nabídnout. Rázovité   figurky hoštické vesnice   jako je drbna Kelišová,   splašená Evík,   živočichář Béďa, farář   a jeho pomocnice Cecilka,   tlustej Josef a obzvláště   rodina Škopková ve   zastupení úžasně rázné   Škopkové, flegmatického   podpantofláka Škopka,   zamilované Blaženy, věčně   bitého malého Jirky a   pološílené babičky, jsou   dostatečné bláznivé, na   druhé straně opravdu   uvěřitelné. Objevuje se zde   určité minimum   fantastických prvků, ale   jinak to odpovídá   víceméně vesnické realitě   a nejúžasnější na tom je,   že tenhle film mají rádi   jak lidi z měst, tak právě   vesničtí. Osobně bych se v   týhle sérii klidně obešel   bez faráře či babičky   Škopkové, ale zřejmě by to   bez nich nebylo ono. Skvělé   je rovněž obsazení velké   spousty rolí hoštickými   obyvateli či jinými neherci   – na tom je nejlepší, že   jsem opravdu nepoznal, kdo je   profík a kdo ne.A vypečená   je též hudba – nejen   profláklá ústřední   melodie ale skutečně mě   pobavil motiv od Ennia   Morriconeho z Tenkrát na   Západě. Zkrátka tahle věc   je výborná lidová komedie,   který trilogie Kameňáků   nesahá přes podobné   zaměření ani po kotníky.
lebowski
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.8.2004
Tento film může člověk   zhlédnout třeba 20x a   prostě se člověk furt   směje.
Prostě komedie   na kterou člověk nezapomene.
kamicek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.8.2009
první díl z trilogie od   Zděňka Trošky, je docela   pěkný, ale zdá se mi až   moc krátký jinak herecké   obsazení je vybrané dobře,   a tato trilogie se mi moc   líbí!!!
Alix
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.6.2010
Troška je borec a toto se mu   opravdu podařilo. Nemám   pocit, že je tam nějaké   slabé místo a vždycky se u   toho dokonale odreaguji. A že   jsem to už viděla xkrát...
Gredor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.3.2009
Bláznivá komedie o   každodennímn životě v   Hošticích. Spousta vtipů a   hlášek a mezapomenutelný   výkon Heleny Růžičkové!
K.I.T.T
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.1.2010
Nezastavujem, máme zpoždění...
Česká klasika, ukázkový   český (vesnický) humor.   Takováto komedie už se nikdy   nenatočí, tohle je prostě   jedinečný film, který se   Zdeňku Troškovi výborně   povedl. Helena Růžičková v   roli Škopkové je přímo   excelentní!
Lpcko
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.7.2008
Super film . Helena je bezva .   Nejvíc taky pobaví babička   škopková :-D Škoda že se   něco podobného už dneska   netočí . Ta atmosféra co   tam je je povedená
Ziidgaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.10.2004
Není možné tenhle film   vidět a nesmát se. Slunce,   seno boduje na všech   frontách a na poli komedií   stojí mezi prvními.
Neznám nikoho, komu by   Hoštice a její svérázní   obyvaetlé nepřirostli k   srdci.
Speedy01
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.6.2012
velmi dobré
Pro mě jednoznačně   kultovní film. Na všechny 3   díly se můžu dívat pořád   dokola a myslím si, že   ještě 100 let se na tyto   filmy budou lidi dívat. Proto   dávám jako jednomu z mála   filmů plný počet hvězd.
Renie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.2.2008
Tohle je snad nejlepší   český, vlastně ještě   československý film všech   dob. Můžu se na něj   podívat po několikáté,   nikdy mě to neomrzí,   skvělé hlášky a příběh,   který mohl zažít skoro   každý z nás. Takový film   už se asi nikdy nepodaří   natočit. Super.
Luluvampík
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.2.2009
Úžasný filmík,úžasné   herecké výkony Heleny   Růžičkové. Tenhle film   snad musel vidět každý   Čech!A každý Čech tenhle   film MUSÍ milovat!
ninus1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.3.2008
Skvělá trilogie Zdeňka   Trošky a nezapomentulené   kouzlo Heleny Růžičkové,   je to báječná komedie z   vesnického prostředí a dá   se na ní dívat pořád
Normann
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.1.2010
Myslím, že něco podobného   už nikdo nikdy nenatočí...   i kdyby Troška točil   vždycky už jen škvár   (Kameňáky), pro tohle ho   budu vždycky ctít. Myslím,   že to v jistém smyslu   překonává i komedii   století S tebou mě baví   svět a daleko za sebou   nechává všechny komedie   tohoto stylu, které kdy byly   u nás natočeny. Bravo pane   Troška, bravo paní   Růžičková.10/10
zuzulka1702
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.12.2007
Je to super česká komédia,   ktorú sa oplatí   vidieť.Humor spojený s   veľkou herečkou akou bola   Helenka je úžasný. Sú tam   humorné repliky, ktoré   človek niekedy použije aj v   spoločnosti(... neser mně   furt ...)
z.pepa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.4.2011
komedie
Ač diváci ČT2 asi nebudou   souhlasit Troška je prostě   jeden z našich nejlepších   režisérů produkujících   komedie a pohádky. Trilogie   Slunce seno je fenomén,   který jen tak někdo   nepřekoná. Ovšem musím   souhlasit s názorem, že   televize svým častým   reprízováním těmto filmům   dost ubírá na atraktivitě.
bezmena
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.9.2012
Blážoo!
Tak tohle jo. Bezvadnej   českej humor...Miluju Zdeňka   Trošku a jeho pohádky, ale   jeho komedie jsou víc než   pro zasmání:) Česká   klasika. A komu se to nelíbí   je suchar.
samo2418
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.12.2008
PCWEB SLOVAKIA admin-pcweb.hostujem.sk
K tomuto filmu veru niet čo   dodať, jedniducho super a   hlavne "kelišová"   4ever =D hah, srandy kopec...
pepko00
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.11.2007
Pan Troška, podarilo sa Vám   "nesmrteľné"   dielo. Napriek tomu, že film   bol vyrobeny za   "onej" ery a videl   som ho X-krát, je to moja   najmilšia komedia spolu z   ostatnými dvomy časťami. Je   mi srdcu blízka najmä preto,   že som odslúžil vojennčinu   v tomto kraji a film vystihol   uplnu podstatu a mentalitu   ľudi z toho kraja.   VÝBORNE!!!
green-tea
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.2.2011
Bezvadná komedie, kterou   můžu vidět 12x do roka a   stejně mě neomrzí. Přesně   takovouhle vesničku totiž   znám - babky drbalky co   vědí o všem ještě dřív,   než se to stane, světaznalí   pantátové s pivem v ruce a z   trenclí kynoucím břichem,   srdcervoucí lovestory z   kravína... A hlavně   vynikající H. Růžičková,   do které by tu nikdo neřekl,   že se narodila a vyrůstala v   Praze. Tady z ní je   "jezedačka" jedna   báseň! Skvělí jsou i   skuteční obyvatelé Hoštic,   které Zdeněk Troška   přizval k natáčení -   dodávají filmu ten pravý,   nefalšovaně   jihočesko-vesnický ráz.
veverka-zrzka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.6.2008
První z triologie Slunce seno   ...! Ovšem pokud neuvidíte   celou triologii, nemá to ten   výsledný efekt!
thejduk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.9.2013
Troška
Asi se neshodneme s kritiky,   ale kdo neviděl komedie z   Hoštic, jako by nebyl. Dívat   se každoročně na Škopkovou   a spol. prostě musíte a   škoda, že se nesleduje,   kolik diváků je vidělo,   jistě by to bylo přes 10   miliónů. Do kina se jdu   bavit a ne sledovat   nezapomenutelný umělecký   zážitek - nebo máte jiný   názor?
payo1555
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.1.2012
Troškova trilogie nutně   musela mít úspěch, i když   podle mě s klesající   tendencí, ale jednička je   prostě jedinečná, je to   legrace. Nádherná karikatury   drobných lidiček bez   pozlátka.Škopkovic rodina je   perfektní hlavně díky   manželskému páru   vytvořeným Helenkou   Růžičkovou a panem   Stanislavem Třískou.
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.5.2008
Hodně dobrá komedie. Film je   vtipný,obsahuje hodně   umorných situací,   zajímavý, a má kvalitní   herecké obsazení.
stanko
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.11.2007
Tato Troškova komedie mě   pobavila je to jedna z   nejllepšich českých komedii   rád se na to podívám znovu.
Strength
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.11.2007
Nechť žuje perfektní   komedie o české rodince.   Helena Růžičková zde   předvelda své skvělé   herecké umění. Navíc se u   jahod jedná o originalitu,   paní učitelka také nemá   chybu a rivalita v   zemědělském družstvu ani   nemluvě. Opravdu skvělá   komedie, kterou musel vidět   snad každý.
mirhasik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.4.2007
Lidi, kteří se neumějí   zasmát českému lidovému   humoru a tento film odsuzují   a označují za pošetilí,   uřvaný, trapný..., lituji.   Je to prostě česká klasika,   která neztratí své kouzlo   ani po desetiletích a lze na   ni koukat znovu a znovu a   znouvu. A můžete se třeba   stavět na hlavu, můžete   brečet, můžete   jednohvězdičkovat, ale je to   tak..... Jediný recept je -   nedívat se. A i když se   podle mě Troška v poslední   době zbláznil (kameňáci),   tak tohle se mu fakt povedlo!
Kozelíno
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.8.2007
Bezvadný film, který se   Troškovi povedl. Škopková,   tlustý Josef, Venca...   Všecko podařené, mám tento   film rád.
Widlaak
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.11.2009
Tenhle film je prostě   senzace, dávají ho dvakrát   do roka už víc než 25 let a   pořád je to pecka.   Senzační herci (hlavně   Helena Růžičková) a   jednoduchá, ale vtipná   zápletka ze které se   generuje desítky vtipných i   trapných momentů.
ULTRAMIX
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.4.2007
Určo jeden z nejlepších   českých novodobějších   filmů a nejlepší díl ze   slunce seno......
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.1.2005
komediální
Dobře natočená letní   komedie z vesnického   prostředí. Bezesporu je z   celé trilogie nejlepší.
hledaseniki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.8.2010
Kvalitní česká   komedie.....a říct kvalitní   o českém filmu je celkem   zázrak. První   díl....rozhodně nejlepší.   Příběh vesnické rodinky.   Člověka sice otráví, že   to dávají 10x do roku a   ještě ke všemu od 8   večer.Ale kdyby to dávali   mnohem míň člověk by se na   to těšil
LenC2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.2.2009
Příjemná komedie o životě   na vesnicče kam přijíždí   Šimon na praxi aby si   vyzkoušel jaký má vliv   hudba na dojivost krav.   Spousta hlášek a skvělé   obsazení jsou zárukou dobré   zábavy.
Omnibus
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.1.2014
Letní komedie mého mládí.   To byly časy! Díky   prozíravé politice   stranických (š)piček   nějaký AIDS a ozónové   díry u nás nehrozily, to jen   zlým kapitalistům za oponou.   Takže jsme se mohli úplně   bez obav z rakoviny kůže   opalovat do bronzova a na   seně s děvčaty laškovat   fest. A naostro! A nic nám   nehrozilo. Pravda, až na to,   že nám na seně „ujedou   nohy“ a pak dostaneme tu   dvojku. Sluce seno a pár   facek od svých rodičů.
Jarda.ftr
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2010
Výborná dnes už starší   komediální klasika. Zdenek   Troška zde předvedl, že   umí udělat skvělou komedii   a lehce v ní poškádlit i   tehdejší režim (soudruh   předseda kovbojem, funkční   farnost i s farářem atd.)   Hlavní postava studenta   Šimona, který zde chce   uplatnit svůj studijní   projekt, nás provádí   tehdejší vesnicí a její   mentalitou. Tu fantastickým   způsobem vystihují všechny   postavy respektive jejich   představitelé. Herecké   obsazení je zde velmi   kvalitní včetně využití   "domácích". U   dalších dílů už jen lapal   po vzduchu.
Rocky4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.12.2007
Skvělá letní komedie   Zdeňka Trošky, nikdy   neomrzí a vždycky   rozesměje. Ve filmu je   spousta hlášek které   zlidověli. Ale Dědictví s   Bolkem Polívkou je ještě   dál.
Papaja73
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.8.2008
Komedie,která už   neodmyslitelně patří ke   každému létu.Nesmrtelné   hlášky,drbna   Kelišová,starostlivý   farář Otík,rodina   Škopkových a další postavy   filmu mi zaručeně zvednou   náladu.Škoda jen,že pan   Troška už takové komedie   netočí a sklouzl k   trapnostem typu Kamenák.
theremin
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.2.2005
Až na ten   Vágnerkolovrátok/úmysel?/-p   amätám si,že to bol v dobe   uvedenia úplne nový druh   komédie.Nenáročná village   movie.
smíšek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.4.2007
Výborná česká košilatá   komedie plná již kultovních   hlášek a která mě prostě   donutila osobně Hoštice   navštívit neb z filmu jsem   je znal dokonale. Veselá   komedie, ve které nejvíce   vyčnívají role Škopkové   (Helena Růžičková) a   faráře Otíka (Luděk   Kopřiva).
Mary.Elwood
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.8.2008
Pro mě jeden z nejlepších   českých filmů,kde se   Troška opravdu vyřádil než   začal točit kraviny jako Z   pekla štěstí nebo   Andělská tvář. Sqelý   rozjezd sluce-senovské   trilogie.
arciking
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.4.2009
Nic naplat, musím dát 80%.   Jinak to nejde, i kdyby to   mělo intelektuály z CSFD   úplně položit. Je to   komedie, a já se   bavil.....tak kde je sakra   problém?!
PinPrick
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.1.2008
Slunce, seno, jahody jsou   zářivým důkazem toho, že   i Zdeněk Troška uměl točit   kvalitní filmy. První díl   trilogie Slunce, seno,… nám   nabízí nevtíravou zábavu   ze spoustou zlidovělých   hlášek, které tak rádi   používáme. Jak je známo,   tak ve filmu si zahrálo   spousta obyvatel vesnice   Hoštice, kteří tak dodali   filmu na reálnosti a   pravdivosti vesnického   života. Mě i po letech   dokáže tahle letní komedie   rozesmát, a proto ji řadím   mezi ty nejlepší, co byly v   našich luzích a hájích   natočeny.
291086martina
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.3.2020
Tento film je sice už pár   desítek let starý, nicméně   i v dnešní době dokáže   slušně pobavit. Kvalitní   obsazení (i když s lehkými   výhradami), chytlavé   hlášky a některé vtipné   situace vytvářejí z   prvního dílu trilogie film   vhodný na dlouhou chvíli.   Možná se pletu, ale   připadá mi, že tento díl   působil jako tzv. pokusný   králík nového formátu   komedie. Což není nic proti   ničemu - dá se říct, že   úspěch je trvalý dodnes.   Já osobně se na něj ráda   podívám - a ne jen jednou do   roka.
SvoKar
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.2.2013
První díl pro mě nejlepší   CZ filmové série hned   nastavuje laťku docela   vysoko, byť 2 se mi líbí   ještě víc. Celá scéna   ohledně   "hořícího"   Sosnovce a zpěv Václavky mi   přijde docela zbytečná;   není to vtipné a pro děj   nemá význam. Jinak ale skoro   není co vytknout a všichni   si své role určitě užili.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.5.2016
Pokus okopírovat úspěch   trilogie Slunce, seno v   Babovřeskách se po letech   režiséru Troškovi nevyvedl,   občas přemýšlím proč.   Prostě kombinace živelné   Heleny Růžičkové, s partou   nováčků, vesnických   neherců a s příběhem, kdy   vlastně o dojivost nejde, ale   o to, co se děje dodneška v   každé vesnici= kdo, s kým a   všichni jsou jedna parta a   všichni jsme to znali.   Mikrosvěty na faře, v   družstvu, v rodině,   kombinace Romea a Julie,   všechno to do sebe zapadlo.   Dneska už zlidovělé dialogy   a neznám nikoho, kdo by tuhle   klasiku neznal. Dvojka mám   trošku radši, je tam více   humoru, ale jednička je   prostě klasika, na kterou se   nedá dopustit.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.12.2011
Notoricky známá komedie,   která má dvě další   pokračování. Znám to asi   nazpaměť a dřív jako   menší bych dal klidně 9   bodů, teď jsem trošku   přesycen, ale jinak dobrá   komedie na kterou se dá   klidně podívat i po letech a   s chutí.
BinLADIN
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.7.2009
SLUŠNÁ KOMEDIE Z VESNICE JE   TO SLUŠNĚ OBSAZENÉ  
A NA SVOU DOBU   JEDNA Z MÁLA KTERÁ NÁM DALA   ZÁBAVU
netopir55
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.9.2009
K téhle klasike,která jak se   říka nestárne,mám velkou   náklonost,obsazení herců je   geniálni,zápletka příběh   tradičně dobrý.Zdeněk   Troška prostě letní komedie   umí,spousta hlášek a humoru   tu je.Vždy když si spomenu   na Ružičkovou,tak si spomenu   nejdřív na tuhle komedii,na   kterou se nedá nikdy   zapomenout.
ondrech
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.4.2010
Pohodová česká komedie,   která nezklame a ani   nepřekvapí, ale člověk se   na ni vždycky rád podívá,   když ji v televizi hrají.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.3.2012
Jedná má rada džez, iná heavy metal
Tak klasika, veru. Toto videl   snáď už každý a isto i   viac krát. Vidím často, že   režiséra Trošku moc nemajú   intelektuálne kruhy extra   radi, ale tí si musia   uvedomiť, že on točí pre   bežných ľudí, nie pre   kritikov a akademické kruhy,   ako sa sám (nejak podobne)   vyjadril, čo je celkom   sympatické. A myslím, že   táto triológia sa vydarila,   hlavne čo sa týka diváckeho   úspechu. Aspoň podľa toho,   čo bolo v bonusových   materiálov na DVD spomenuté   od samotných aktérov. U mňa   to je tak, že najlepší   kúsok, a označil by som ho   za majstrovský, je diel   druhý, ten sa skutočne   vydaril. Naopak výrazne   poslabší je posledný diel,   ktorý mi vyznie rozpačito.   No a prvý je také   naštartovanie. Má svoje   kvality, nesporne, ale mne až   tak nereže, ale samozrejme   bavil som sa. Ale to   najlepšie ešte príde.   Zaujímavé je, ako film   vznikol. Zdeněk Troška   vzpomína, že vtedy frčali   akési talianske komédie a   tak povedal, že takú blbosť   natočí i on a tak sa toho   chytili a vzniklo Slunce,   seno, jahody. A malo to   úspech, a i celkom sa   podarilo, keď sa pozrieme na   dáke iné, výrazne o ničom,   akože "bláznivé"   komédie, napríklad i z toho   zahraničia. Mladý praktikant   skúša svoje teórie v   miestnom kravíne a vychádza   to. Do toho nejaká tá   žiarlivosť, strašiaci   mlýn, dvaja podarení   manželia, čo ho idú   obzrieť a starček, čo v   dedine býva tristo rokov
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.1.2017
Dobrá komedie z vesnického   prostředí,dobré herecké   obsazení,u některých scén   jsem se docela   bavil,některých postav se   herci dobře a vtipně   zhostily.
Karius
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.9.2012
Já mám tyhle komedie s   buranskou a vesnickou   tématikou rád,ale jsem si   jist,že nebýt Helenky   Růžičkové,asi by to ani   nestálo za řeč--->60%
Ivett
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.10.2007
Není to špatné, ale oba dva   následující díly jsou   lepší. Ty vesnické   karikatury jsou vážně   povedené.
Máša13
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 31.7.2022
Na žádost dětí jsem byl   nucen po letech shlédnout   tuto komedii. No nebudu si   hrát na intelektuála, občas   jsem se i zasmál, ale jinak   je to dost o ničem a hlavně   strašně uječené...
Out-Of-Way
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 18.1.2010
Jediný film od Trošky, na   který se rád podívám. Vše   ostatní, co natočil,   nemůžu nazvat jinak než   sračky. Dokonce mi tady   nevadí ani tuna sádla.
sarf
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.8.2008
Ve svojí době vděčná   komedie, aby se národ bavil a   měl pocit, že se trochu   odvázal - ovšem pod   laskavým dohledem cenzorů.   Některé hlášky zlidověly,   i když ten komunální humor   dneska už asi není na hraně   vkusu, ale pod ní. A tak   největším gagem na filmu   zůstalo to, s jakou pompou TV   N@va každýho půl roku zve   na další reprízu. Proč   bychom se nebavili, když nám   pánbů Trošku dal.
sta72
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.9.2009
Bláznivá komedie ze života   v Hosticích.Film obsahuje   spoustu vtipů a skvělích   hlášek.Je to záruka dobré   zábavy.
Hortensie
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 25.2.2011
Donekonečna omílaný a   křečovitým jézedáckým   nadšením nasáklý film,   který svými přečastými   reprízami v televizi už ve   mně vyvolává vlnu odporu a   nechutnosti při úvodních   titulcích. Opakovaný vtip   přestává být vtipem a   zatímco na Vesničku od J.   Menzela se mohu opakovaně   podívat, před Troškovou   tvorbou prchám a   příjemnější je mi   sledovat např. noční   přenosy z parlamentu či   podvodné věštkyně. Horší   snad už je jen reklama na   Kosmodisk:-) Druhý díl byl o   něco lepší, nejlépe   dopadla "Erotika"   vzniklá po převratu, už je   z ní cítit uvolnění a   skutečný humor, jinak v   globálu je to slabota,   slabota...a Zdeněk Troška   bohužel točí pořád ty   své nekoukatelné hrůzy, ach   jo...
Luky
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 7.7.2005
Trilogie Slunce seno je pro   mě něco jako Kameňák.   Troška zase potvrdil, že na   to nemá. A Růžičková -   děs a hrůza.
callaghan
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 11.3.2008
Panu Troškovi se to bohužel   povedlo. Dokáže krmit   český národ tak   neuvěřitelně primitivním   humorem, který všichni jen   slepě hltají a oslavují. A   to platí i pro tuhle   oslavovanou a často citovanou   trilogii, jejíž kvalita je   přitom na nule.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih53052minih53052I na kovbojky občas padne smutek (1993) 
Even Cowgirls Get the Blues n
minih32613minih32613Den, kdy nevyšlo slunce (2001) [TV film] 
Den, kdy nevyšlo slunce n
minih45786minih45786Carrie (2002) [TV film] 
Carrie n
minih48176minih48176Dášeňka (1979) [TV seriál] 
Dášeňka n
minih164379minih164379Pan Tomšík (1972) [TV film] 
Pan Tomšík n
minih118113minih118113Tajná pevnost (2001) 
La forteresse suspendue n
minih35957minih35957Svědkyně (1991) [TV inscenace] 
Svědkyně n
minih58216minih58216Chůva v akci (2010) 
The Spy Next Door n
minih131162minih131162Gallows Hill (2013) 
Gallows Hill n
minih122867minih122867V bolestech (2013) 
Afflicted n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Slunce, seno, erotika (1991)

 Slunce, seno, erotika (1991)
Slunce, seno, erotika n
 
Žánr: komedie
Země: Československo
Režie: Zdeněk Troška

(---)

Slunce, seno a pár facek (1989)

 Slunce, seno a pár facek (1989)
Slunce, seno a pár facek n
 
Žánr: komedie
Země: Československo
Režie: Zdeněk Troška

(---)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190643
Osobností: 698069
Fotografií: 764724
Plakátů: 377098
Obsahů a biografií: 178429

Poslední komentáře

Temno (1950)

Temno
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Zvony z rákosu (1950)

Zvony z rákosu
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Žízeň (1949)

Žízeň
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Rande (2000) [TV epizoda]

Rande
Taky slušný díl, několik   scének a hlášek   výborných. Stěžejní téma   dílu je, že Kitty chce s   Ericem trávit více času,   zdá se ji, že se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Den poté (2000) [TV epizoda]

Den poté
Eric se konečně dočká a   má sex s Donnou, ale každej   kvalitu sexu vidí jinak a   různě o ní mluví. Celkově   slušný díl, vícero   vtipných seků a hlášek -   70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10