Duben
ohodnotit

Jsou mezi námi

They Live

Další název:
Oni žijí
Žánr:
Rok:
1988
Délka:
97 minut

Obsah filmu Jsou mezi námi

 
Snímek renomovaného Johna Carpentera Jsou mezi námi patří k typu (momentálně ne zcela módních) společensky kritických sci-fi, kritika systému v němž totiž není pouhou záminkou k rozvíjení napínavého děje. Pro režiséra typické "béčkařské" pojetí problému se však stalo hlavním úskalím snímku: v němž ani nižší rozpočet, obsazení méně známých herců a jednoduchý arzenál zvláštních efektů nevyvážila nápaditost jejich použití. Pesimistický obraz Ameriky se v předloze Raye Nelsona (scenáristicky zpracované samým Carpenterem pod pseudonymem Frank Armitage) přelil ve svět v hospodářské krizi, již však zapřičinila niterná krize morální: lidé se koří...
 
Související odkaz
 
Recenze: Oni žijí (They Live)

Legendární John Carpenter dneska slaví sedmdesát! A tak si přiblížíme další jeho mistrovský... číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
John CarpenterJohn Carpenter  
hraje:
Roddy PiperRoddy Piper.....John Nada [34]   
Keith DavidKeith David.....Frank [31]   
Meg FosterMeg Foster.....Holly Thompsonová [39]   
George 'Buck' FlowerGeorge 'Buck' Flower.....Drifter [50]   
Peter JasonPeter Jason.....Gilbert [43]   
Raymond St. JacquesRaymond St. Jacques.....kněz [58]   
Susan BarnesSusan Barnes.....hnědovlasá žena   
Sy RichardsonSy Richardson.....černý revolucionář [46]   
Gregory J. BarnettGregory J. Barnett.....strážný   
Lucille MeredithLucille Meredith  
Norman AldenNorman Alden  
Larry J. FrancoLarry J. Franco  
Jeff ImadaJeff Imada  
Jason Robards  IIIJason Robards III.....otec rodiny [39]   
Christine Anne BaurChristine Anne Baur.....žena   
Joey LawrenceJoey Lawrence.....muž s vousy   
scénář:
John CarpenterJohn Carpenter.....pod pseudonymem Frank Armitage [40]   
námět:
Ray NelsonRay Nelson.....povídka Eight O'Clock in the Morning (V osm hodin ráno) [56]   
hudba:
John CarpenterJohn Carpenter  
Alan HowarthAlan Howarth  
kamera:
Gary B. KibbeGary B. Kibbe  
střih:
Gib JaffeGib Jaffe  
Frank E. JimenezFrank E. Jimenez  
trailer
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
dabováno
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Jsou mezi námi >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.12.2022
Carpiho pohled na vymílání mozků pomocí   televizních reklam. Jenom to mistr zabalil do   scifíčka a samozřejmě nesmazatelně vtisknul   svůj rukopis, včetně božího soundtracku.   Remasterovaný obraz a zvuk se zapříčinily o   to, že jsem si chrochtal blahem. Úchvatná je   bitka mezi Roddy Piperem a Kethem Davidem,   trvající víc než pět minut! Tenhle Johnův   zásek je strašně příjemnej biják, na který   se vždycky rád podívám znovu.
Xpojntman
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 17.8.2018
Není tak trochu náhodou Tesařová -   Carpenterova propagace nasilného třídního boj   s flintou ruce a bouchačkou za pasem?
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.4.2016
Jsou mezi námi
Poslední dobou si hodně ulétávám na starých   béčkách, které pouští v jednom filmovém   klubu. Každé úterý si tam pěkně zajdu a   podívám se na nějakou podobnou perličku, jako   je třeba tento předchůdce "Matrixu".   Navíc aby organizátor navodil lepší   atmosféru, dal každému zvlášť vědět, aby   si s sebou na promítání přinesl sluneční   brýle. Nikdo z nás neměl tušení proč, ale   poslechli jsme ho a rozhodně se   vyplatilo.
Hlavní herecké obsazení nemá moc   cenu hodnotit, nejedná se o herce, ale o   wrestlery. Jejich deseti minutová bitva je hodně   kritizována, musela však být, abychom si   uvědomili jak těžké, bolestné a zdlouhavé to   je prozřít. Není to zkrátka žádný   med.
John Carpenter se mi docela líbí, i když   jsem se k němu musel doslova prokoukat, ale když   nyní vidím někde jeho jméno, vím, že se mi   to bude určitě líbit. Za mě osobně rozhodně   doporučuji fandům zvláštních filmů, nebo   filmů, které něco inspirovali. Zde konkrétně   hlášky, z kterých se stal kult citovaný i v   počítačových hrách a vlastně i jinde...
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.10.2014
Netuším, kam si John Carpenter zašel pro nápad   s obsazením té samolibé nuly, kterou   předurčil ke spasení světa... ovšem v   případě, kdy ani sám snímek neví, čím   vůbec je, to vlastně ani tak moc nevadí...   Přiznávám, že jsem během několika hodin   zapomněla, jak že to celé dopadlo, ale pevně   doufám, že od nás ti Bořci - stavitelé   vesmírnou hrozbu tupého konzumu odvrátili, už   pro tu nejnudnější rvačku všech dob, kterou   kvůli tomu museli podstoupit, takže možná bych   měla být vděčná, když za nic, tak za   slušnou práci s atmosférou i hudbou a nápad s   brýlemi... a nakonec malý, leč nezanedbatelný   dotaz - kde se sakra flákal Arnie?
FLA
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.6.2013
Mamka nemá ráda kecálky!
No tenhle film jsem zahlédl aš nyní a ačkoliv   to není špatné sci-fi a myšlenka,dnes už tak   neosloví a nechytne.Na filmu je vidět míň   peněz a levnější triky i tak 50%.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.6.2013
Osmdesátky jako vyšité se slušným nápadem,   který se obešel, až na pár granátů, bez   výbuchů. Jeden, dva menší zvraty, fascinovala   mě košile hlavního hrdiny, který ji v jedné   chvíli vyválel ve špíně a ráno byla jako   vypraná v Perwolu:-) Kritika mamonu a konzumu   dobrá, obsazení Meg Foster mě děsilo - ty   její oči! Jednodušší výprava, komické   situace s hláškováním, chvílemi jsem si   říkala, co je myšleno vážně.
Pro   nostalgické retro odpoledne, vhodný film.
prvosenka
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.7.2012
JSOU MEZI NÁMI

Podivné prapodivné sci-fi.   Kdo očekával horor, dostal béčko s evidentním   satirickým zaměřením. Průměrnou, místy   nahlouplou, komickou až sebeparodickou sci-fi,   která se s maximálním úsilím snaží diváky   pořádně pobavit za každou cenu. A to úmyslně   dost přehnaně. Zábavný odtažitý černoch v   sladkém fialkovém tílku spolu s hezounem,   který právě vypadl z reklamy na soutěž krásy   o vikingský idol, působí
jako ústřední   dvojka více než komicky. Jedinou záchranou je,   že drtivá většina scén zjevně balancuje na   hraně parodie. Stejně je na tom i zdůrazněný   apel a kritika společnosti. Ovšem už jen pro ty   dokonale absurdní dialogy a tvrďácké hlášky   se film vyplatí zhlédnout. Nejlepší absolutně   dokonalá hláška : "Přišel jsem si sem   zažvejkat a nakopat vám prdel. A došla mi   žvejkačka." To charakterizuje podstatě   celý film.

Celkově námět nebyl zase tak   špatný, snímek navodil atmosféru 80-tých let,   ke kterým agitky o zrůdnosti konzumní   společnosti prostě patřily. Černobílé   pohledy byly ozvláštněním filmu, hodily se k   celkovému pojetí. I masky byly velmi zábavné.   Nedostatkem byla zbytečně dlouhá, i když   dobře natočená bitka. Jenže já násilí ve   filmech právě moc nemusím, takže jsem zcela   nepochopila proč byl na tak důležité   přesvědčování zvolen zrovna tento ruční   způsob. Hudba ve filmech je pro mě spíš   okrajová a až tak jí nevěnuju příliš velkou   pozornost, ale bohužel tentokrát byla zvolená   hudba v celém filmu tak dokonale stejná, až mi   vyloženě lezla na nervy.

Takže nic moc.   Závěrem: film byl průměrný, jedno podívání   bohatě stačí.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.8.2010
Výborný film, který se zabývá konzumní   společností nechávajíce se ovlivňovat   televizí, reklamami a vůbec dokáže jen myslet   na vlastní zisk a neuvědomuje si věci okolo.   Strůjcem toho všeho jsou mimozemšťané nebo co   to vůbec bylo za potvory:D. Námět filmu je   opravdu zajímavý, ale pro někoho je to jen   béčkové sci-fi, pro mě však (a nejsem sám)   výborné dílo, které se (námětem) vztahuje i   na dnešní svět, ale místo mimozemšťanů si   každý dosadí někoho/něco jiného...Určitě   doporučuji.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.11.2009
Tento film som videl už veľmi dávno, ale   zároveň má zo svojím zaujímavým dejom dosť   upútal. Na rozdiel od ostatných scifi sa jedna o   trochu slabší film, ale celkom ušiel.
Nasadiť   si slnečné okuliare a okamžité cez nich   vidieť mimozemšťanov, je to trocha nezvyčajná   vec. Efekty tu boli na priemernej úrovni,   atmosféra pri sledovaní skoro žiadna, ale aj   napriek tomu si ho hocikedy veľmi rád pozriem.
Zdanny
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.11.2009
Oni žijí...?
Tenhle film jsem viděl už hódně dávno, snad   ještě na rakouský TV v němčině. Je to   prostě klasika, a myslím že hodná většího   zamyšlení (ovšem ne o ufonech)...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih57671minih57671Čtvrtý druh (2009) 
The Fourth Kind n
minih138938minih138938Anděl Páně 2 (2016) 
Anděl Páně 2 n
minih24802minih24802Vím, že jsi vrah (1971) 
Vím, že jsi vrah n
minih71633minih71633Vendeta (2011/1) 
Vendeta n
minih23635minih23635Zastavení na Missouri (1976) 
The Missouri Breaks n
minih25504minih25504Chobotnice (1998) 
Deep Rising n
minih39564minih39564Holka na krátkou trať (1984) [TV inscenace] 
Holka na krátkou trať n
minih26844minih26844Kat nepočká (1971) [TV hra] 
Kat nepočká n
minih6565minih6565Dobrodružství Priscilly, královny pouště (1994) 
The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert n
minih26504minih26504Blázni ze stadiónu (1972) 
Les fous du stade n


Hodnocení:n12345678910
Jsou mezi námi (1988)Jsou mezi námi (1988)Jsou mezi námi (1988)Jsou mezi námi (1988)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10